Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Joi seara, pentru câteva minute, românii au putut vedea cum arată de fapt Sistemul

Liviu Dragnea, la Ambasada Chinei

Foto: Președintele PSD, Liviu Dragnea, ține un discurs în timpul recepției ocazionate de sărbătorirea Zilei Naționale a Chinei, în București, miercuri, 27 septembrie 2017. (Inquam Photos/ George Călin)

Când unui om i se ia povara funcției din spate, sufletul i se ușurează și limba i se deznoadă.

„E adevărat că premierul Tudose v-a cerut să-i puneţi nepoata director?”

În fond, ce mai contează o rubedenie în plus sau în minus la acest business class al statului, unde sunt trimise neamurile de soi să zacă pe lefuri de mii sau de zeci de mii de euro?! Interlocutorul zâmbește: „O fi fost o glumă...” O fi fost, n-o fi fost. Dacă fiica premierului României face afaceri cu energie la 19 ani, dacă ministrul Muncii și-a împins fostul soț pe un salariu de 13.800 de euro, de ce să nu facă și nepoțica un pui de carieră în ASF?

„Intervenţia care m-a şocat cel mai mult a fost că cineva mi-a cerut să trimit acasă un CEO de multinaţională”.

Stați așa, cum? Am auzit bine? Mai spuneți o dată... Da, un politician a sunat la ASF să „trimită acasă” șeful unei multinaționale care deranja. „Mi-a zis că aşa făceau cei dinaintea mea...”

„Lucrurile se mimează. Este o aparență de independență. A fost o investigație fake...”

Bănuiam. Ministrul Finanțelor declarase în prima zi de mandat că pensiile private se naționalizează. Ca să-și arate independența, ASF a anunțat o investigație. A fost, evident, o mascaradă. Nimeni nu are chef acolo să-i verifice pe cei de care depind cu funcțiile.

„În cazul NN, a fost o influență politică, fără doar și poate. Singurul lucru de care îmi pare rău, nu îmi pare rău de nimic din ce am făcut la ASF, nici că m-am dus, îmi pare rău de acest singur eveniment. Pentru că s-a întâmplat, pentru că, cumva, am fost parte din el, pentru că s-a terminat cum n-aș fi vrut să se termine, cum nici nu meritau...”

Iarăși bănuiam. La cât de fricoși sunt cu politicienii, pe atât de fioroși sunt politrucii din ASF cu mediul privat. Să ne amintim. NN a trimis o scrisoare clienților, în care le cerea vigilență în legătură cu pensiile lor. Liviu Dragnea iese la Antena3: „Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făacut această companie este nepermis. ASF şi Ministerul de Finanţe trebuie să sancţioneze foarte mult”. Iar ASF a sancționat mult. A făcut un abuz și o execuție politică: a sancționat fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înființare, și a decis retragerea autorizației directorului general Raluca Țintoiu.

Dezvăluirile (târzii, dar mai bine mai târziu decât niciodată) ale fostului șef al ASF, Mișu Negrițoiu, joi seara, la emisiunea „În fața ta”, ne permit pentru câteva minute să privim în față acest Sistem infernal patronat politic. Vedem cum o instituție controlată de politicieni, plină-ciorchine de pile, neveste, amante, rude, execută la comandă politică companii private. Pe firul scurt se pune capăt unor cariere, un CEO poate fi declarat persona non grata de statul român fără ca nimeni să știe, fără ca nimeni să înțeleagă de ce. Un capriciu al vreunul boss din minister sau Parlament, o limbă otrăvită în urechea șefului țin loc de indicatori macroeconomici.

Dacă ei își permit să facă asta cu un gigant multinațional ca NN, vă dați seama cât de ușor le vine să pună cu botul pe labe un mic antreprenor român?! Îi trimite Partidul ANAF-ul 6 luni în control și-l lecuiește pe viață să mai facă afaceri în România.

Confesiunea lui Mișu Negrițoiu ne arată cât de bolnăvicioasă este legătura dintre stat și economie, cât de politizate sunt instituțiile de control și de supraveghere și cât de simplu se transformă ele în arme de opresiune politică în mâna unor politicieni.

În România bate un aer de etatism, statul intră cu bocancii în pensiile private, Guvernul ia profiturile companiilor de stat ca să-i ascundă în gaura neagră numit buget, la București Gabriela Firea se așază cloșcă peste miliardele Primăriei și naște pui vii sub formă de companii nou nouțe gestionate de dumneaei, multinaționalele sunt demonizate, laolaltă cu toți corporatiștii lor, premierul asmute poporul asupra băncilor și președintele Senatului pune eventualele scumpiri ale carburanților pe seama benzinarilor care vor să ia pielea de pe consumatori. Ne întoarcem cu pași repezi la economia controlată de stat, la cincinalul în patru ani și jumătate și la indicațiile prețioase. Este nevoie mai mult decât oricând de o reacție a mediului de afaceri din România, a companiilor românești și străine de care depind câteva milioane de locuri de muncă și tot atâtea destine, a oamenilor liberi care nu vor să depindă de stat. Altfel, oricine supără Partidul poate fi mâine executat asemeni NN.

În cazul NN s-a comis un abuz evident. Declarațiile lui Mișu Negrițoiu pot fi probe în instanță.

PS. Printr-o alba-neagra retorică, cei care sunt toată ziua la televizor cu „Sistemul” în gură sunt tocmai reprezentanții lui. În realitate, Sistemul acționează pe firul scurt, iar judecata, condamnările și execuțiile au loc în tăcere. Rarele defectări din Sistem ne arată pe ce lume trăim.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stimate domnule Florin Negrutiu. Va invit sa vizitati linkul:"http://www.dw.com/en/german-election-what-you-need-to-know-about-angela-merkels-cdu/a-39150360. Mi-a atras atentia fraza din deschidere:"The CDU is not only Germany's leading party. It is also an institution that's very much the product of history". Va sa zica Uniunea Crestin Democrata nu este doar partidul conducator al Germaniei. Este deasemenea o institutie ce este in mare masura un produs al istoriei. La fel si PSD in Romania.
    • Like 0
  • Stimate domnule Florin Negrutiu. Va invit sa vizitati linkul:"http://www.dw.com/en/german-election-what-you-need-to-know-about-angela-merkels-cdu/a-39150360. Mi-a atras atentia fraza din deschidere:"The CDU is not only Germany's leading party. It is also an institution that's very much the product of history". Va sa zica Uniunea Crestin Democrata nu este doar partidul conducator al Germaniei. Este deasemenea o institutie ce este in mare masura un produs al istoriei. La fel si PSD in Romania.
    • Like 0
  • check icon
    Nu comentez nimic din ce s-a spus. Dar am o întrebare: UNDE ESTE STEAGUL UNIUNII EUROPENE DIN POZA CU DL. DRAGNEA
    Evenimentul s-a petrecut la București sau la Beijing?
    Dacă era la Beijing precis era și steagul UE deoarece chinezii sunt grijulii la protocol.
    • Like 0
  • Nimic nou, stiam asta de mult. Daca esti un mic antreprenor, in maxim 3 luni te lovesti de astfel de incidente din partea autoritatilor statului. Intrebarea e, ce facem sa se schimbe ?
    • Like 0
  • check icon
    in general lumea, la general vorbind, are tendinta de a pune raului un nume propriu, cred ca este gresit. o persoana care este cercetata sau condamnata nu are ce cauta in viata publica a cetatii. ea trebuie in primul rand sa fie redusa la tacere si apoi sa se reablitieze, adica dupa condamnare sa-si dovedeasca anii de zile intentiile bune. ca sa fac o comparatie, cum va ganditi cand aflati ca alaturi de sotie sau copil munceste si un violator, ca masina va este reparata de un fost hot de masini, si tot asa ... pana la hotul care, desi dovedit si nepedepsit dintro clementa prost inteleasa, imparte si diriguesti o tara.
    suntem milioane care traim numai cu intentii bune in noi si murim dupa o viata traita cinstit, in care nici macar o amenda nu am primit, ne-am platiti impozitele chiar inainte de vreme si am muncit voluntar fara sa ne facem publica activitatea.
    noi toti acestia care formam partea buna nu avem numele propriu. nu avem numele pomenit in nici o fituica, sau reportaj tv, sau podium de partid, pentru ce ceilati, cei care produc raul, de la viol fizic la viol moral al bunului simt, cei care se afla la capatul opus noua, au nevoie de reclama si partide ?
    toata ziua vedem la tv hoti, mincinosi si natangi si in fata numelui lor apar numai denumiri de pozitii de demnitate nationale.
    oare ce inseamna demnitate, demnitate nationala daca pe toate ecranele, toata ziua, copiii vad un condamnat la furt, un micinos, un violator, un pedofil, un neica nimeni ?
    multa vreme am condamnat comunismul ca a folosit jegul din societate, dar din pacate, din cum functioneaza romania in ultimii 27 de ani am tendinta sa confer comunismului romanesc scuza ca a fost folosit
    • Like 0
  • Cum le e mintea la romani așa și soarta !
    • Like 0
  • catalin check icon
    Comunistii acestia vor sa fim captivi la fel ca parintii, bunicii nostri dupa o viata de munca. Prefer de o mie de ori , ca pensia sa fie administrata de privat decat de stat . Stim cine ne conduce, o adunatura de ....... .
    • Like 2
  • TOti de aici sunteti , nu ma exclud, niste minioni . Cel putin asa sunt vazuti oamenii in ziua de azi de catre politicieni. Cu asta am zis tot . Credeti ce vreti ...Eu asa va vad ....niste minioni care nu au importanta , doar sa fie la numar.
    • Like 1
    • @ Adrian Tomescu
      Nu stiti cum se spune? A-ti uitat? Cel ce vrea sa fie intaiul sa fie cel mai mic! Doar ca stam mici mici si dupa aia ne apuca nebunia si o luam pe aratura afara din turma caci in lipsa de rugaciune si credinta curata nu suntem statornici pana la sfarsit!
      • Like 0
  • Cine vrea sa fie sclavul sistemului mafiot Psd-ist ?.ala eu, ala eu, ala eu ! Dar ce se da ?. iluzii de bine si cateva "produse digerabile" de la "UE". Vai ce bine ne simtim, am gasit fericirea, asa egali in tot si toate...doar sa nu-i suparam, ca ne i-au si aceste merinde revereice si pe urma ce facem ? Doamne ajuta sanatate si va rog sa ne mai furati, noi o sa va votam neconditionat, pentru noi, babele si mosii isterici sunteti ca un balsam sufletesc ! (ironic) P.s : Cum vreti dragi intelectuali rasati sa treceti de zidul prostiei comuniste si tupeiste, acumulat din generatii in generatii si transmis si la noii pionieri, cu ajutorul FAMILIEI romanesti "autentica" ?
    • Like 3
  • check icon
    Cred ca au fost multe momente in care Misu a primit "indicatii pretioase" de la oamenii puterii. Dar nu inteleg de ce nu spune cu subiect si predicat de la cine!!! De ce nu se dau nume? (si nu e numai cazul lui!). O ducem tot intr-o balbaiala si o suspiciune tipic romaneasca.Asta e si un motiv din a carui cauza nu se va indrepta in veci aceasta clasa politica de la noi! Sub umbrela anonimatului politrucii si penalii pot face ce vor.
    • Like 2
    • @
      Uitați că acest domn a fost membru PDSR, ministru în guvernul Văcăroiu, consilier al lui Iliescu? Face parte dintre oamenii puterii, doar că, spre deosebire de cei actuali, este mai profesionist, mai școlit...
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult