Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Kievul se teme că Rusia are un plan de a încercui Ucraina

Bloc bombardat de ruși în Dnipro. Foto: Profimedia Images

Bloc bombardat de ruși în Dnipro. Foto: Profimedia Images

Putin plănuiește un atac masiv în Ucraina. Kievul se teme că Rusia are un plan de a încercui Ucraina cu o acumulare terifiantă de trupe pe trei direcții.

Ucraina este pregătită pentru o nouă ofensivă majoră care ar putea începe în câteva săptămâni. Unul dintre cei mai importanți oameni ai președintelui Zelenski a declarat pentru The Daily Beast că se așteaptă la o mișcare iminentă a Rusiei de a încercui țara cu un atac simultan pe trei fronturi. Un atac masiv în Ucraina a armatei lui Putin este așteptat în curând.

Rustem Umerov, un membru al echipei care negociază cu Rusia, a declarat că Kremlinul s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă. El a spus că Ucraina este amenințată din mai multe direcții, dar nu a precizat de unde ar putea veni atacurile.

“Rușii ne înconjoară de la 240 de grade, ne atacă dinspre Marea Neagră, din Belarus și din regiunile Luhansk și Donețk”, a declarat Umerov.

Rusia a declarat săptămâna aceasta prima sa victorie în război după luni de zile, afirmând că a cucerit orașul Soledar din Donețk, un oraș de extracție a sării. Există încă unele dispute cu privire la continuarea luptelor pentru controlul orașului, dar rușii au obținut în mod clar câștiguri teritoriale, dar cu un cost uriaș.

Luptătorii mercenari care lucrează pentru compania Wagner, armata privată a lui Putin, au condus atacul asupra orașului Soledar și a orașului Bahmut din apropiere. Luptătorii recrutați din închisorile rusești au fost cheia atacului. The Daily Beast a relatat că avansurile lor neînfricate spre o moarte aproape sigură i-au ajutat pe ruși să identifice pozițiile rezistenței ucrainene.

“Ei vin din toate direcțiile, pe trei linii de luptă: criminali, contractori privați și forțe regulate. Obiectivele lor sunt să scape de infractorii lor, să își testeze și să își antreneze contractorii”, a declarat Umerov.

Experții ucraineni din domeniul informațiilor și al apărării cred că totul este în pregătire pentru o ofensivă terestră pe scară largă, susținută de mai mulți recruți în armata regulată.

Colonelul Oleh Zhdanov, un fost membru al personalului din cadrul direcției operaționale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat pentru The Daily Beast că unitățile militare și de informații ucrainene urmăresc în timp real mișcările trupelor rusești. Va lansa Putin un atac în Ucraina?

“Urmărim cum Rusia își concentrează o mulțime de forțe în regiunea Zaporijia. Se pare că plănuiesc un atac în clește din direcțiile Harkiv (în est) și Zaporijia (în sud). Vor încerca să captureze toate forțele de apărare majore ale Ucrainei”, a declarat Zhdanov. “De asemenea, urmărim cum militarii ruși deplasează constant 10-12.000 de oameni în Belarus (spre nord). De asemenea, ei se întăresc în regiunile Luhansk și Donețk“.

Colonelul Zhdanov spune că există un singur om în lume care știe când se va încheia războiul din Ucraina: Președintele Joe Biden. El crede că războiul va continua până când Casa Albă va aproba toată puterea de foc militară suplimentară pe care o solicită Ucraina.

“Președintele Biden are un scenariu detaliat al acestui război la Casa Albă. Cu cât primim mai repede arme, cu atât mai repede terminăm războiul, dar se pare că SUA vrea ca Rusia să epuizeze toate eforturile de război”, a declarat Zhdanov pentru The Daily Beast. “În Rusia au acum un cult al morții: la toate nivelurile, de la propagandiști până la patriarhul ortodox, rușii sunt chemați să meargă și să moară în acest război, așa cum bunicii lor au murit în războaiele anterioare.”

Potrivit celor mai recente sondaje ale centrului Levada, numărul rușilor care cred că țara “ar trebui să continue cu siguranță acțiunile militare în Ucraina” a scăzut la 23%. Și astfel, Putin își actualizează retorica. El nu mai vorbește despre “unitatea” popoarelor ucrainean și rus. Kremlinul a renunțat să mai ceară rușilor să moară pentru moștenirea străveche a Rusiei Kievene. În schimb, ei prezintă acest război ca pe o bătălie puternică împotriva NATO.

Sâmbătă, consilierul său principal Nikolai Patrușev a declarat: “Evenimentele din Ucraina nu sunt o confruntare între Moscova și Kiev, ci o confruntare militară între NATO, și mai ales între Statele Unite și Anglia, și Rusia.”

Putin și Patrușev sunt amândoi absolvenți ai școlilor KGB-ului sovietic. Ei au văzut întotdeauna Statele Unite și aliații lor ca pe niște inamici care merită distruși cu orice preț. Ucraina știe foarte bine că se confruntă cu furia acelui conflict de zece ani cu NATO.

Umerov, care este, de asemenea, șeful Fondului Proprietății de Stat, a declarat că rachetele rusești și atacurile terestre au distrus sau au furat deja proprietăți în valoare de peste 127 de miliarde de dolari. Violențele au anihilat afacerile ucrainene. Pentru a încerca să compenseze pierderile și să construiască resursele Ucrainei, statul vinde acum companiile de stat, dar acest lucru nu este nici pe departe suficient. Acestea au nevoie de o creștere a investițiilor din partea Occidentului.

Ucraina duce lipsă de muniție și arme. “Ne luptăm cu rușii cu pumnii goi”, a declarat Umerov

Una dintre problemele Ucrainei este lipsa sistemelor de apărare antiaeriană, dar ei speră că o avalanșă de ajutoare militare occidentale anunțate va contribui la schimbarea acestei situații.

O rachetă rusă Kh-22 a distrus sâmbăta trecută peste 70 de apartamente, ucigând cel puțin 44 de persoane, printre care patru copii, în orașul Dnipro, situat în centrul și sudul Ucrainei. “Țipetele victimelor din dărâmături de pe înregistrările video ale catastrofei încă îmi răsună în cap”, a declarat Iulia Mashuta, editor la ziarele Svoi.City, pentru The Daily Beast la începutul acestei săptămâni.

Pe lângă morții civili, un număr monstruos de soldați ucraineni au pierit și ei

Un câmp de steaguri naționale mici, albastre și galbene, a crescut în piața centrală a Kievului, cunoscută sub numele de Maidan. Pe fiecare steag este inscripționat numele unui soldat mort. Trecând pe lângă el săptămâna aceasta, Olena Zinchenko, o ingineră, și-a donat restul de bani voluntarilor care colectau bani pentru armată: “Aceasta este pentru apărătorii noștri”, a spus ea. Ea a luat o mică panglică albastră și galbenă de la un voluntar și a răsucit-o în jurul încheieturii mâinii.

Cu ochii plini de lacrimi, ea s-a uitat la stegulețele de pe jos. “Putin știe că poate scăpa de închisoare doar atâta timp cât duce acest război, așa că nu se va opri din a ne ataca atâta timp cât va fi în viață”, a declarat Zinchenko pentru The Daily Beast. “Rusia mobilizează mai mulți soldați, nu există un sfârșit pentru acest iad”.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult