Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis a avut o discuție telefonică cu Boris Johnson despre românii din Marea Britanie: „Protejarea drepturilor cetățenilor români după Brexit reprezintă un aspect foarte important pentru Guvernul britanic”

Boris Johnson

Foto: Guliver/Getty Images

Președintele Klaus Iohannis a avut marți seară o convorbire telefonică cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, despre relațiile celor două țări după Brexit și despre drepturile cetățenilor români din Regatul Unit,

„Președintele României a subliniat că o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană este atât în interesul Marii Britanii, cât și al Uniunii. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Acordul de Retragere convenit de cele două părți rămâne în continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecințele negative generate de Brexit și garantând drepturile cetățenilor din Uniune care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis i-a spus lui Johnson că  prioritata majoră a României este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. „În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, și în perioada următoare, cetățenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât și cei britanici din UE 27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.

Premierul Boris Johnson l-a asigurat pe Președintele României că protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit reprezintă un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar acțiunile autorităților britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv”, precizează Administrația Prezidențială.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AlexisZ check icon
    Hai sa fim seriosi. Pe Boris in particular si pe britanici in general nu-i deranjeaza absolut deloc sa spuna azi una si maine sa faca alta; daca practica sistemul si cand sunt intr-un asa zis dialog cu case mai mari, nu vad de ce s'ar jena s'o faca mai ales cu noi. Ca sa nu mai spunem ca nimeni, dar absolut nimeni, nu poate spune cu certitudine care va fi rezultatul final pe 31.10 si mai ales ce se va intampla dupa aceasta data. Nu o data "perfidul Albion" si'a tras pe sfoara partenerii de afaceri, aliatii sau cei care au avut de'a face cu ei, nu vad de ce ar fi acum prima oara.
    • Like 0
    • @ AlexisZ
      Sau poate e conștient cu adevărat ce „comoară„ e mâna de lucru românească începând de la necalificații de pe șantiere și până la medicii, profesorii, IT-știi și alți bravi români.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      AlexisZ check icon
      De acord cu dvs., dar daca vor face niste concesii, vor fi facute cu greu si cu un pret scump pentru noi; ei stiu foarte bine ca n'au cu cine negocia si ca vom inghiti totul pe nemestecate
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult