Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis: Îi cer public demisia doamnei Dăncilă. Transformă Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. Reacția Vioricăi Dăncilă

Klaus Iohannis - la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut vineri demisia premierului Viorica Dăncilă și a spus că aceasta nu face față funcției pe care o deține. „Retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost învestit. Au trecut trei luni, după care pot să trag o concluzie - doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru a României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicit public demisia doamnnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru a României”, a afirmat Iohannis, citat de News.ro

Iohannis a acuzat-o pe Dăncilă că execută ordinele de la partid și i-a reaminti de jurământul pe care l-a depus ca premier. „Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Președintele, lucru care nu s-a întâmplat.

În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între Premier și Președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial.

Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă.Este jurământul pe care îl depunem noi, care obţinem şi îndeplini după aceea demnităţi publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituţia, legile ţării, asta înseamnă şi că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în nevoia de interes a statului român între preşedinte şi prim-ministru, că se respect deciziile CCR. Toate acestea în interesul României şi al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid".

Memorandumul secret pe politică externă pe care îl aduce în discuție Klaus Iohannis se referă la decizia controversată a Executivului de a muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Prima reacție a premierului Dăncilă: „M-a jignit...”

„Nu văd niciun motiv să demisionez atâta timp cât am susţinerea coaliţiei de guvernare, am avut rezultate bune în cele 3 luni. Nu mă afetează retragerea încrederii, e un gest și o declarație care nu își aveau locul acum, o slăbire pe plan extern, nu trebuia făcut. Dincolo de supărări, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, România trebuie să fie partener de încredere pentru orice stat", a precizat Viorica Dăncilă, la România TV.

Viorica Dăncilă susţine că a refuzat să se prezinte la Cotroceni la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că tonul pe care şeful statului l-a folosit a fost unul nepotrivit.

„M-au jignit aprecierile lui, dar nu doar ce a zis azi. M-a jignit, din acest motiv nu am mers la Cotroceni. Am încercat să îi spun că nu merg la Cotroceni. Am sunat azi, mi s-a spus că nu poate răspunde. Am comunicat că nu o să mă prezint. Am sperat că o să sune și o să discutăm", a explicat primul-ministru.

Protest anunțat pentru vineri seară: „Cerem demisia incompetentei Viorica Dăncilă!”

După ce șeful statului i-a cerut public demisia premierului Viorica Dăncilă, pe Facebook a fost anunțat un protest față de Guvern.  

Foto: Inquam Photos

Acesta are loc vineri, de la ora 19:00 în Piața Victoriei, sub deviza: „Cerem demisia incompetentei Viorica Dăncilă!”

C.T. Popescu: Aberațiile pe care le-a produs doamna Dăncilă de-a lungul mandatului, un record în istoria guvernărilor României

Vineri, trebuia să aibă o loc o întâlnire între președintele Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, în cadrul căreia șeful statușui ar fi trebuit să medieze conflictul între Guvern și BNR pe tema inflației, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Nu a contat prea mult faptul (n.r. Viorica Dăncilă) că nu a venit astăzi, ăsta e motivul ultim cere îl utilizează președintele pentru a-i cere demisia. Dar aberațiile pe care le-a produs doamna Dăncilă de-a lungul mandatului dânsei de până acum le consider, după părerea mea, un record în istoria guvernărilor din România”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Tăriceanu: Preşedintele nu are nimic de-a face cu această chestiune

Foto: Alberto Groșescu/Inquam Photos

După anunțul făcut de șeful statului, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că numai Parlamentul îi poate retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă."Trebuie să ne raportăm, înainte de orice, la atributele conferite de Constituţie. În ceea ce priveşte atât capacitatea de a conduce Guvernul, cât şi suportul politic necesar, singurul în măsură să dea un verdict este Parlamentul. Parlamentul asigură controlul asupra Executivului, Parlamentul dă votul de încredere Guvernului şi numai el poate să-l retragă. Preşedintele nu are nimic de-a face cu această chestiune", susţine Tăriceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sigur ca Presedintele n-o poate demite, dar nu are voie sa taca vazind-o 'la lucru'
    • Like 0
  • "România trebuie să fie partener de încredere pentru orice stat" - o vai! chiar si pentru islamisti?
    • Like 0
  • GabiC check icon
    Asta e unul dintre marile riscuri:
    Sa dai prostului putere. (Saaau- cum se mai spune "sa dai pusca pe mana maimutei"
    • Like 2
  • Românii sunt cei jigniți de prezența și prestația slugarnică a v.v. dancila, sluga inconștientă a unei adunături de pușcăriași și puscariabili. Va da socoteală de matrapazlâcurile girate in calitate de p.m. ale nemernicului hoț dragnea si ceilalți tuteri ai borfașului. E cazul să-i trimitem la locul lor - in pușcărie, pe viață pentru înaltă trădare.
    • Like 2
  • Al Lui Al Lui check icon
    D-na Dancila, cine v-a jignit ? Domnul Iohannis, care alaturi de alaturi de cea mai mare parte a populatiei, spun ca nu aveti ce cauta in acel post !...Sau domnul Dracknea si Tariceanu, care v-au desemnat in postul de prim-ministru, stiind ca semnezi orice aberatie le trece prin cap, acestor doi infractori ?! Probabil la momentul cand vei raspunde pentru toate neleguirile pe care le girezi astazi cu semnatura primului-ministru, vei intelege cine te-a jignit cu adevarat...dar va fi prea tarziu. Oare de ce au plecat d-nii Grindeanu si Tudose, cumva pentru ca s-au simtit si ei jigniti de Iohannis ? Nu doamna, nu....pentru ca au refuzat sa faca ceea ce dumneata accepti cu seninatate sa faci astazi din functia de prim-ministru.
    • Like 6
  • Cred că ar trebui să-i cerem cu toții demisia, nu numai președintele...
    • Like 5
    • @ Tom Dick N'Harry
      Victor66 check icon
      Pai, iesiti la protest.
      • Like 1
    • @ Victor66
      Tot degeaba...
      • Like 0
  • Paul check icon
    Eu cred ca duamna Viorica-Vasilica nu e capabilă sa înțeleagă ce i se cere...
    • Like 4
    • @ Paul
      Rectific "duamna Viorica-Vasilica" DOCILA !
      • Like 0
    • @ Paul
      Pai daca era, nu accepta pozitia de PM.
      • Like 0
  • Totul va depinde de amploarea protestelor in strada. Sper ca in sfirsit Presedintele si-a dat seama cu cine are de-a face . Alegerile anticipate sunt singura solutie in acest moment.
    Importanta anticipatelor nu este numai schimbarea majoritatii parlamentare dar is un SEMN important ca orice majoritate parlamentara ar veni , nu poate sa faca praf tara numai pentru ca a primit un numar bun de voturi.
    Si sincer sa fiu pare ultimul ceas pentru schimbare, pentru ca aproape au reusit sa instaureze o adevarata dictatura a hotiei si prostiei in Romania.
    • Like 6
    • @ Radu Bogdan
      Totul depinde de cine pune mana pe Romania: rusul sau americanul. Nu va mai imbatati cu apa rece, ca protestele au vreun efect. Si revolutia din '89 a fost regizata; ce va face sa credeti ca iesirea noastra in strada va produce vreo schimbare...
      • Like 0
    • @ JohnKelheim
      Vad ca ai ceva cu iesitul in strada , orice numai asta nu. Tot vad comentatori cu tema asta : "orice-am face nu are rost ..." Ma bucura ce vad pentru un singur motiv, inseamna ca iesitul in strada chiar va conta in perioada urmatoare.
      Stiu ca ne place tema din "Miorita" , multi vor multe , dar trebuie sa mai si poata sa le ia . Diferenta dintre Romania si alte tari sunt numarul celor care gindesc ca tine.
      Asta nu inseamna ca US sau Rusia nu au interese si nu vor incerca sa influenteze evolutia. Dar totul se reduce unde pune romanul stampila . Nici americanul , nici rusul nu intra in cabina de vot cu tine sau iese in strada pentru tine.
      Daca ne place Romania de acum , atunci este foarte bine, sa stam acasa . Respect orice optiune, dar ar fi bine sa ne-o asumam decit sa punem vina pe oculta mondiala.
      Daca nu , cadem toti in definitia a lui Einstein: ""The definition of insanity is doing the same thing in the same way and expecting different results"
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      "The definition of insanity is doing the same thing in the same way and expecting different results" - Exact; si atunci cand iesi in strada de atata vreme si lucrurile tot mai rau merg ...
      Optiunea mea este/a fost alta decat ai anticipat: eu nu mai locuiesc in Romania. Pe mine personal nu ma afecteaza nici cum, daca iese sau nu lumea in strada.
      Ideea e ca, parintii mei au sperat ca va fi bine dupa '89, acuma romanii spera ca va fi bine dupa ce ... disparea ciuma rosia.
      De aici si tristetea mea, si imi pare rau, de semenii mei care tot spera. Care isi duc viata de la o luna la alta, care isi duc batranetiile in saracie, de copii care se nasc deja datori vanduti (de dragnea), etc.
      • Like 0
    • @ JohnKelheim
      Pai nu stiu unde vezi tu ca se iese in strada , nu s-a mai intimplat nimic de la Ordonanta 13. Imi displace profund conceptul de anarhie , nu strada trebuie sa conduca tara , dar .... Organizatia asta mafiota de politicieni transpartinici nu au concepte gen lege , etica samd. . Ei vor impinge incercarea asta de a captura statul pina vor fi opriti cu forta sau se vor opri de frica. Singurul lucru de care le este frica acum sunt : strada si alegerile anticipate inainte de a-si fi terminat "lucrarea" . Dupa aia oricine ar veni , va fi captiv.
      • Like 0
  • Cauza adevarata a razboiului romano-roman o reprezinta forma de guvernamant a Romaniei, o struto-camila disfunctionala si generatoare de conflicte permanente, republica semi-prezisentiala. Puterea executiva este bicefala, pe de-o parte guvernul si pe de alta parte prededintia, originea acestui fapt fiind concesia facuta lui Ion Iliescu care conducea de facto, nu de jure, sub cupola acoperitoare a CSAT, tot ce misca in tara asta. Post Iliescu a existat o sincopa pe timpul presedentiei lui Constantinescu ( care nu a vrut sa iasa din prevederile strict constitutionale ), perioada in care au existat si niste schimbari in personalul administratiei prezidentiale. Dupa Constantinescu ( considerat cel mai prost presedinte pentru ca a respectat Constitutia in litera si spiritul ei ) au urmat 2 mandate succesive ale unui presedinte 'jucator' ( inventie vadit ilegala ) sub care administratia prezidentiala s-a intarit, si-a largit ilegal aria de competenta fara vreo reactie de impotrivire din partea cuiva. Iohanis, sau oricine altcineva care ar ajunge la Palatul Cotroceni, este captiv in mecanismul administratiei prezidentiale care controleaza majoritatea institutiilor de forta si serviciile secrete ale statului roman. In concluzie trebuie modificata constitutia in scopul punerii puterilor statului in slujba si sub controlul real al cetateanului, nu al unor functionari care se considera deasupra tuturor.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Tudor check icon
      In conditiile in care Presedintele e ales direct de popor ar trebui sa aiba o putere similara cu cea a Presedintelui Frantei sau a SUA. Daca nu se vrea asta atunci sa abandonam alegerea presedintelui prin vot la fel ca in Germania. Mai economisim si niste bani.
      • Like 3
    • @ Tudor
      Adica ajungem la modificarea Constitutiei. in nici intr-un caz acapararea de puteri suplimentare, impotriva Constitutiei, impotriva statului de drept.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Tudor check icon
      Exact.
      • Like 1
    • @ Tudor
      @Voicu Nicolae
      Constantinescu a respectat pe naiba constitutia cand l-a demis pe Radu Vasile. Norocul lui a fost bunul simt al acestuia din urma. Dar sa faci din Constantinescu un model de presedinte constitutional e ridicol. Basescu, cat de jucator a fost el, s-a aflat mereu in carul limitelor interpretarii constitutiei. Constantinescu a incalcat-o grosolan.
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Cauza adevarata a razboiului qvasi-civil din Romania, o reprezinta conflictul legat de sfera de influenta sub care urmeaza sa fim: USA sau Rusia.
      • Like 0
  • Perfect de acord. Circul cu saltimbancii de la putere trebuie să înceteze. Alegeri anticipate de urgență.
    • Like 6
    • @ Eduard George Dima
      Si alegerile cine sa le decreteze?
      Caci astazi, dupa lege, numai EI pot s-o faca. NOI putem sa protestam, o vom face?!
      • Like 1
    • @ Eduard George Dima
      Pacat ca nu le putem initia noi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult