Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seara că Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, vizate de anchete DNA, ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retrase din funcție.
„Vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept. Iar într-un stat de drept, persoanele urmărite penal, judecate penal și condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Digi24.
UPDATE. Cristian Tudor Popescu: „Președintele Iohannis - singura formă de opoziție politică credibilă la actuala guvernare”
„Președintele Iohannis se constituie, în clipa de față, ca singura formă de opoziție politică credibilă la actuala guvernare și la actuala coaliție, pentru că așa-zisele partide de opoziție continuă să nu conteze. Luarea de poziție a președintelui este, în cea mai mare măsură, justificată de un principiu care unifică tot ceea ce a spus: problemele justiției se rezolvă în justiție. Asta este esența, pentru că o grămadă de persoane și de instituții din afara justiției doresc să rezolve problemele justiției în locul organismelor existente și abilitate în cadrul sistemului judiciar din România. Adică problemele justiției să le rezolve ministrul justiției, o persoană numită politic, să le rezolve parlamentul, care are atribuții legislative. Parlamentul nu face justiție, parlamentul face legi cu care funcționează justiția”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.
„Toate aceste instituții – guvernul, parlamentul, partidele de guvernare: PSD, ALDE – doresc să se substituie justiției. Jusțiția are problemele, dificultățile și neajunsurile ei grave, dar ele nu pot fi rezolvate de către alte puteri în stat, ci trebuie rezolvate în interiorul justiției de organismele abilitate: Inspecția Judiciară, CSM-ul. Sunt organisme care pot lua măsuri. De aceea este justificat ceea ce a spus președintele Iohannis. Acum se vor pune tunurile pe domnul Iohannis din partea coaliției de guvernare, a unor membri ai guvernului, din partea televiziunilor de propagandă. Se va trece la un tir mult mai intens asupra preşedintelui Iohannis. Până acum nu s-a pronunțat preşedintele și atunci au fost atacuri sporadice. Acum ele se vor intensifica”, a punctat jurnalistul.
Cristian Tudor Popescu a mai spus că președintele îi vizează direct pe liderii PSD și ALDE atunci când spune că penalii n-ar trebui să fie la conducerea statului. „Nu e o aluzie, e direct. Și nu e numai la Liviu Dragnea, este și la domnul Tăriceanu, care este și trimis în judecată”, a mai adăugat jurnalistul.
„Doamnele ministru (Shhaideh și Plumb - n.n.) trebuiau, în varianta optimală, să demisioneze”
Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți seara că Rovana Plumb și Sevil Shhaideh trebuiau „să demisioneze sau să fie retrase".
„Da, doamnele ministru trebuiau, în varianta optimală, să demisioneze. A doua variantă acceptabilă - trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu e de bun augur", a adăugat președintele Klaus Iohannis.
„Nu mă antepronunţ şi nici nu cunosc detaliile din dosar. Vorbesc din punctul de vedere al preşedintelui. Îmi doresc să avem un Guvern care să nu fie supus unor suspiciuni. Nu știu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate. Nu e treaba mea și nici a PSD să stabilească acest lucru. Vinovăţia se stabileşte de către judecători. Pentru România, pentru Guvern ar trebui să devină normalitate ca persoane urmărite penal, judecate penal sau condamnate penal să nu fie în conducerea statului, să nu fie în Guvern”, a spus șeful statului.
„Este păcat că PSD nu a înțeles nimic repetatele mele apeluri. Avertizez că această cale cu siguranță nu este cea bună”, a adăugat Klaus Iohannis.
„Nu am niciun temei pentru suspendarea acestora. În cazul lui Sevil Shhaideh, faptele se referă la cariera în calitate de secretar de stat, în cazul Rovanei Plumb e nevoie să se ceară urmărirea penală de către Parlament, apoi se poate discuta alt curs al acţiunii”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.
„Este nevoie de o implicare civică maximă”
Președintele a făcut apel, în discuția cu ziariștii la Palatul Cotroceni, la o „implicare civică maximă” din partea celor ce doresc un stat de drept.
Înainte de alegerile prezidențiale, „am atras atenția în repetate rânduri că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care îi numesc generic penali, să ajungă în conducerea statului, pentru că automat apare o presiune imensă asupra justiției. Iată că acest lucru s-a întamplat", a afirmat Iohannis.
În aceste condiții, „este nevoie de o implicare civică maximă. Cei care doresc un stat de drept și o societate sănătoasă trebuie să își facă publică opinia, să devină o voce în dezbateri", este de părere Klaus Iohannis.
„Domnul ministru Toader a confundat poziția lui de acum cu poziția de profesor universitar”
Președintele Iohannis l-a criticat, marți seară, pe ministrul Justiției pentru faptul că a spus că legalitatea unei hotărâri de guvern sau a unui ordin de ministru este verificată în contencios administrativ, de judecători, și nu de procurori, sugerând astfel un posibil abuz din partea DNA.
„Două lucruri mă îngrijorează foarte mult. Faptul că președintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor șefi mi se pare o greșeală fundamentală fiindcă doar prin prezența președintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă recunoscută nu numai european, ci și în plan mondial.
Președintele, și nu vorbim de persoana lui Klaus Iohannis, este garantul că lupta anticorupție nu e subjugată politic. A doua chestiune ce se dorește în așa-zisa reformă a justiției și care mă îngrijoreaă profund e faptul că se propune ca Inspecția judiciară să nu mai fie subordonată CSM-ului – care conform Constituției garantează independența justitiiei - ci să fie subordonată Miinisterului Justiției, care e un organism eminamente politic.
Faptul că actualul ministru nu e membru de partid nu schimbă nimic în principiu. Guvernul e unul politic, subordonarea inspecției judiciare unui ministru evident aduce riscul unei presiuni politice asupra inspecției judiciare”, a afirmat șeful statului.
Klaus Iohannis este de părere că Tudorel Toader a avut o „abordare inadecvată”, iar în calitate de ministru al justiției, trebuia să vină cu un act în care să repare eventuale disfuncționalități pe care le constata în domeniul justiției.
„Domnul ministru Toader a confundat poziția lui de acum cu poziția de profesor universitar sau rector pe care a avut-o înainte. Domnul ministru Toader nu e acum profesor universitar. Din poziția de ministru al Justiției, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiția românească, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vină cu un act prin care corecta de exemplu Codul de procedură civilă. Abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Poti cumva sa ma ajuti sa gasesc informatia asta, sau o ai tu cumva?
Multumesc
Cum putea un primar bloca investigatiile procurorilor?Se putea bloca in Primaria Sibiu?Au iesit angajatii din primarie sa protesteze impotriva abuzului?Au invocat blocarea Primariei ?NU!Atunci de ce livache & ramoleanu pretind alt tratament?
Ar putea si cuplul asta de comici sa ceara sprijinul societatii civile,ii tine?
Iohannis nu trebuie sa fie opozitie ci mediator.
Iohannis nu mediaza ci baga batul prin gard.
Iohannis sprijina pe Kovesi nu institutia.Ce-l durea gura sa afirmeca avand in vedere cele din spatiul public Codrutei sa-i recomande macar autosuspendarea pana la lamurirea problemelor?Nu, el vrea demolarea guvernului.
Domnule CTP avand in vedere ultima perioada de manifestare critica a dv. cred ca aveti o atitudine partizana evidenta, cu insinuari otravite, beneficiind de atuul de a fi considerat o voce in ziaristica.
Nu credeti ca puteti gresi? De ce credeti ca sunteti proprietarul unor idei si adevaruri general valabile?
Sunteti om.
Iar ca om sunteti supus greselii.
Iar ca posesor de ratiune puteti sa va analizati si sa va recunoasteti greselile.
o veti face candva?
"(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri."
Nu inteleg cine-i opreste pe procurori sa continue urmarirea penala. Acolo scrie clar,negru pe alb, ca parlamentarii nu pot percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, nu ca nu pot fi urmariti penal.
Ce spune Constitutia despre rolul presedintelui:
Art. 80 – Rolul Preşedintelui
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Ce face presedintele? Exact ce scrie in articol !
Iata si prima reactie :https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22045685_10214813332991437_3546015281548018074_n.jpg?oh=944ae1ac1bf20f3d7c9665b0ec34a7b2&oe=5A42B0B3
EDIT: Cer scuze, abia dupa trimiterea comentariului meu am observat ca dvs. sunteti autorul unui comentariu excelent aflat doar un pic mai sus. Desigur, as putea sa sterg tot si sa ma prefac ca nu a existat, dar ideea imi repugna. Las asa cum a fost comentariul meu initial, cu observatia ca nu se adreseaza dvs. ci (poate) altor cetateni romani. Multumesc pentru intelegere.