Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Klaus Iohannis: Plumb și Shhaideh trebuiau să demisioneze sau să fie retrase. „Este nevoie de implicare civică maximă”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seara că Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, vizate de anchete DNA, ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retrase din funcție.

„Vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept. Iar într-un stat de drept, persoanele urmărite penal, judecate penal și condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Digi24.

UPDATE. Cristian Tudor Popescu: „Președintele Iohannis - singura formă de opoziție politică credibilă la actuala guvernare”

„Președintele Iohannis se constituie, în clipa de față, ca singura formă de opoziție politică credibilă la actuala guvernare și la actuala coaliție, pentru că așa-zisele partide de opoziție continuă să nu conteze. Luarea de poziție a președintelui este, în cea mai mare măsură, justificată de un principiu care unifică tot ceea ce a spus: problemele justiției se rezolvă în justiție. Asta este esența, pentru că o grămadă de persoane și de instituții din afara justiției doresc să rezolve problemele justiției în locul organismelor existente și abilitate în cadrul sistemului judiciar din România. Adică problemele justiției să le rezolve ministrul justiției, o persoană numită politic, să le rezolve parlamentul, care are atribuții legislative. Parlamentul nu face justiție, parlamentul face legi cu care funcționează justiția”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Toate aceste instituții – guvernul, parlamentul, partidele de guvernare: PSD, ALDE – doresc să se substituie justiției. Jusțiția are problemele, dificultățile și neajunsurile ei grave, dar ele nu pot fi rezolvate de către alte puteri în stat, ci trebuie rezolvate în interiorul justiției de organismele abilitate: Inspecția Judiciară, CSM-ul. Sunt organisme care pot lua măsuri. De aceea este justificat ceea ce a spus președintele Iohannis. Acum se vor pune tunurile pe domnul Iohannis din partea coaliției de guvernare, a unor membri ai guvernului, din partea televiziunilor de propagandă. Se va trece la un tir mult mai intens asupra preşedintelui Iohannis. Până acum nu s-a pronunțat preşedintele și atunci au fost atacuri sporadice. Acum ele se vor intensifica”, a punctat jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu a mai spus că președintele îi vizează direct pe liderii PSD și ALDE atunci când spune că penalii n-ar trebui să fie la conducerea statului. „Nu e o aluzie, e direct. Și nu e numai la Liviu Dragnea, este și la domnul Tăriceanu, care este și trimis în judecată”, a mai adăugat jurnalistul.

„Doamnele ministru (Shhaideh și Plumb - n.n.) trebuiau, în varianta optimală, să demisioneze”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți seara că Rovana Plumb și Sevil Shhaideh trebuiau „să demisioneze sau să fie retrase".

„Da, doamnele ministru trebuiau, în varianta optimală, să demisioneze. A doua variantă acceptabilă - trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu e de bun augur", a adăugat președintele Klaus Iohannis.

„Nu mă antepronunţ şi nici nu cunosc detaliile din dosar. Vorbesc din punctul de vedere al preşedintelui. Îmi doresc să avem un Guvern care să nu fie supus unor suspiciuni. Nu știu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate. Nu e treaba mea și nici a PSD să stabilească acest lucru. Vinovăţia se stabileşte de către judecători. Pentru România, pentru Guvern ar trebui să devină normalitate ca persoane urmărite penal, judecate penal sau condamnate penal să nu fie în conducerea statului, să nu fie în Guvern”, a spus șeful statului. 

„Este păcat că PSD nu a înțeles nimic repetatele mele apeluri. Avertizez că această cale cu siguranță nu este cea bună”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Nu am niciun temei pentru suspendarea acestora. În cazul lui Sevil Shhaideh, faptele se referă la cariera în calitate de secretar de stat, în cazul Rovanei Plumb e nevoie să se ceară urmărirea penală de către Parlament, apoi se poate discuta alt curs al acţiunii”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

„Este nevoie de o implicare civică maximă”

Președintele a făcut apel, în discuția cu ziariștii la Palatul Cotroceni, la o „implicare civică maximă” din partea celor ce doresc un stat de drept.  

Înainte de alegerile prezidențiale, „am atras atenția în repetate rânduri că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care îi numesc generic penali, să ajungă în conducerea statului, pentru că automat apare o presiune imensă asupra justiției. Iată că acest lucru s-a întamplat", a afirmat Iohannis.

În aceste condiții, „este nevoie de o implicare civică maximă. Cei care doresc un stat de drept și o societate sănătoasă trebuie să își facă publică opinia, să devină o voce în dezbateri", este de părere Klaus Iohannis.

„Domnul ministru Toader a confundat poziția lui de acum cu poziția de profesor universitar”

Președintele Iohannis l-a criticat, marți seară, pe ministrul Justiției pentru faptul că a spus că legalitatea unei hotărâri de guvern sau a unui ordin de ministru este verificată în contencios administrativ, de judecători, și nu de procurori, sugerând astfel un posibil abuz din partea DNA. 

„Două lucruri mă îngrijorează foarte mult. Faptul că președintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor șefi mi se pare o greșeală fundamentală fiindcă doar prin prezența președintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă recunoscută nu numai european, ci și în plan mondial.

Președintele, și nu vorbim de persoana lui Klaus Iohannis, este garantul că lupta anticorupție nu e subjugată politic. A doua chestiune ce se dorește în așa-zisa reformă a justiției și care mă îngrijoreaă profund e faptul că se propune ca Inspecția judiciară să nu mai fie subordonată CSM-ului – care conform Constituției garantează independența justitiiei - ci să fie subordonată Miinisterului Justiției, care e un organism eminamente politic.

Faptul că actualul ministru nu e membru de partid nu schimbă nimic în principiu. Guvernul e unul politic, subordonarea inspecției judiciare unui ministru evident aduce riscul unei presiuni politice asupra inspecției judiciare”, a afirmat șeful statului.

Klaus Iohannis este de părere că Tudorel Toader a avut o „abordare inadecvată”, iar în calitate de ministru al justiției, trebuia să vină cu un act în care să repare eventuale disfuncționalități pe care le constata în domeniul justiției. 

„Domnul ministru Toader a confundat poziția lui de acum cu poziția de profesor universitar sau rector pe care a avut-o înainte. Domnul ministru Toader nu e acum profesor universitar. Din poziția de ministru al Justiției, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiția românească, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vină cu un act prin care corecta de exemplu Codul de procedură civilă. Abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce tunuri?Joha are traseul facut.De cine trebuie...Ca nu poti sa iei nu stiu cate case din "meditatii"...E controlat la "picioare"...Si oricine va da in el va da in controlor!Deci slabe sanse sa-l clatine cineva in "gloriosul destin de conducere al maretei Romanii capitaliste"!Ne facem ca conducem o tara de dragul acesteia!Ma doare capu'!In rest omu' e in vacanta.Pe banii nostri...La trei mandate ii urez,sa moara toti dusmanii!Aici citez manelistii.Zicatorii zilei,zice-se.
    • Like 0
  • Am mai scris aici convingerea mea : hotii au ajuns sa conduca Romania . Nu pot accepta ca doi penali sa conduca Parlamentul Romaniei .Nu pot accepta ca in Guvernul Romaniei sa existe penali si ministri care fac totul pentru a apara hotia . Aratam permanent ca suntem o tara inapoiata , mult ramasa in urma fata de tarile civilizate . Ma intreb a cui este vina pentru aceasta stare de fapt ? A hotilor , a penalilor ? Da , a lor , dar in primul rand a noastra ca re lasam aceasta ,, gasca mare de hoti " sa ne conduca . Este grav , este foarte grav ! Ar trebui sa iesim in strada si prin manifestatii pasnice ,dar hotarate sa-i dam jos de la putere . Locul lor este dupa gratii , nu la conducera tarii . Alegerile anticipate cred ca ar rezolva o parte din problema . Spun o parte pentru ca restul problemei Romaniei , in toata complexitatea ei se poate rezolva numai si numai prin legi dure , legi puternic coercitive , cara vor avea ca efect descurajarea hotiei sub toate formele, avand ca finalitate, disciplinarea societatii . Aceasta-i convingerea mea !
    • Like 1
  • Degeaba facem gargara și noi și președintele , ăștia nu pleacă decât alungați cu pietre .
    • Like 1
  • Ionel check icon
    "NICIODATĂ NU MĂ VĂD CU POLITICIENI, CEL PUŢIN ÎN TIMPUL LIBER. Uneori, datorită atribuţiilor de serviciu, trebuie să interacţionez (cu politicieni), dar doar la întâlniri instituţionale şi la activităţi instituţionale. ÎN TIMPUL LIBER NU MĂ VĂD CU POLITICIENI ŞI NU MĂ ÎNTÂLNESC CU EI. CONSIDER CĂ ESTE O INCOMPATIBILITATE CU STATUTUL DE MAGISTRAT ŞI AVÂND ÎN VEDERE CALITATEA MEA DE PROCUROR ÎN DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE CRED CĂ AR FI TOTAL NEPOTRIVIT SĂ MĂ VĂD CU POLITICIENI ÎN TIMPUL LIBER!" spune atunci cand Bica era retinuta !!! Din documentul Parchetului General reiese indubitabil că doamna Laura Codruța Kovesi s-a aflat acasă la politicianul Gabriel Oprea, alături de alți oameni politici și de primii doi oameni din SRI, în seara turului II al alegerilor prezidențiale din 2009. Având în vedere propriile declarații și criterii moral-profesionale, doamna KOVESI TREBUIE SĂ DEMISIONEZE! CE SPUNE DL PRESEDINTE DE ASTA !!??
    • Like 1
    • @ Ionel
      Paul check icon
      Nu știu ce spune președintele, eu spun însă ca tu ești fie postac fie alegător psd-alde. Încetează sa mai faci spume la gura (NU MAI SCRIE CU MAJUSCULE) și mai plimba ursu' cu emanațiile comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor prezidențiale din 2009.
      • Like 1
  • Ionel check icon
    Vreau sa vad cati sar acum la ce o sa spun. Foarte corecte observatiile domnului presedinte. Asa trebuie procedat intr-un stat de drept. DAR, ce a facut el in 2012 cand era urmarit penal ? si-a dat demisia din functia de primar ? ce usor este cand vorbesti despre altii ! are sfatuitori slabi.........
    • Like 1
    • @ Ionel
      Eu o sa sar si o sa spun doar atat: va dau dreptate!
      • Like 0
    • @ Ionel
      Nu era la conducerea statului, ori a guvernului, ori a unui minister. Iar procesul în sine a fost cusut cu ață albă. Numai telespectatorii latrinei 3 pot fi convinși că a fost „cumpărător de rea credință” la casa aia cu naiba-știe-cîți moștenitori.
      • Like 1
    • @ Ionel
      Esti sigur ca era urmarit penal? Insist pe cuvantul 'penal'!
      Poti cumva sa ma ajuti sa gasesc informatia asta, sau o ai tu cumva?
      Multumesc
      • Like 5
    • @ Ionel
      check icon
      Ce a facut?A candidat la presedentie si...a castigat!Te oftici,continua...
      Cum putea un primar bloca investigatiile procurorilor?Se putea bloca in Primaria Sibiu?Au iesit angajatii din primarie sa protesteze impotriva abuzului?Au invocat blocarea Primariei ?NU!Atunci de ce livache & ramoleanu pretind alt tratament?
      Ar putea si cuplul asta de comici sa ceara sprijinul societatii civile,ii tine?
      • Like 4
    • @ Albert Ivanov
      Ionel check icon
      https://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/klaus-von-munchhausen-presedintele-klaus-iohannis-minte-constient-cand-afirma-nu-am-fost-niciodata-in-nicio-calitate-urmarit-penal-nu-am-avut-dosare-nu-am-avut-probleme-iata-dovada-ca-presedintele-a-fost-urmarit-penal-pentru-abuz-in-serviciu-si-i-s-a-dat- "-scoaterea de sub urmarire penala a inv. Iohannis Klaus Werner pentru infractiunea prev. si ped. de art. 248 ind. 1, rap. la art. 248 C. Pen; (pct. 1 din Ordonanta)"
      • Like 0
    • @ Albert Ivanov
      Ionel check icon
      -scoaterea de sub urmarire penala a inv. Iohannis Klaus Werner pentru infractiunea prev. si ped. de art. 248 ind. 1, rap. la art. 248 C. Pen; (pct. 1 din Ordonanta) VEZI https://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/klaus-von-munchhausen-presedintele-klaus-iohannis-minte-constient-cand-afirma-nu-am-fost-niciodata-in-nicio-calitate-urmarit-penal-nu-am-avut-dosare-nu-am-avut-probleme-iata-dovada-ca-presedintele-a-fost-urmarit-penal-pentru-abuz-in-serviciu-si-i-s-a-dat-
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Nu mor de dragul lui Dragnea, dar şi condamnarea lui pentru rferendumul antibăsescu a fost cusută cu aceeaşi aţă albă. Însă asta este Justiţia, condamnarea rămâne. Pe de altă parte, chiar dacă a început să ne fie dragă Codruţa, să nu uităm cum asmuţise haita prin sate, de umblau procurorii cu biblia-n mână pe la porţile oamenilor. Aşa se întâmplă când politica se amestecă cu justiţia.
      • Like 0
  • ...in actualul context se va ajunge la disolutie a statului. Isi doreste cineva?!
    • Like 0
  • CTP nu are curajul de a spune pe nume haitei de manipulatori mercenari de la A3, se refera doar la "televiziunile de propaganda". Haita A3 este inamicul public nr. 1 in Romania iar formatorii de opinie ar trebui sa nu se lase intimidati de puterea formidabila a haitei de a se impune in tot ce conteaza in Romania. Ca politicienii din opozitie invitatati de haita in studioul ei se comporta ca niste copii infricosati de ce i-ar astepta daca l-ar contrazice cu ceva pe masculul Alfa al haitei, asta mai pot intelege, dar ca unul ca CTP sa nu aiba curajul de a depasi formula "televiziunile de propaganda", asta ma dezamageste mult.
    • Like 2
    • @ Tudor Bucur
      Păi nu e doar A3, de aia e mai simplu să le cuprinzi în „televiziunile de propaganda". Oricum se știu ele care sînt... ;)
      • Like 1
  • george check icon
    De la un timp domnul CTP a dat-o cu oistea in balta.
    Iohannis nu trebuie sa fie opozitie ci mediator.
    Iohannis nu mediaza ci baga batul prin gard.
    Iohannis sprijina pe Kovesi nu institutia.Ce-l durea gura sa afirmeca avand in vedere cele din spatiul public Codrutei sa-i recomande macar autosuspendarea pana la lamurirea problemelor?Nu, el vrea demolarea guvernului.
    Domnule CTP avand in vedere ultima perioada de manifestare critica a dv. cred ca aveti o atitudine partizana evidenta, cu insinuari otravite, beneficiind de atuul de a fi considerat o voce in ziaristica.
    Nu credeti ca puteti gresi? De ce credeti ca sunteti proprietarul unor idei si adevaruri general valabile?
    Sunteti om.
    Iar ca om sunteti supus greselii.
    Iar ca posesor de ratiune puteti sa va analizati si sa va recunoasteti greselile.
    o veti face candva?
    • Like 3
    • @ george
      Tudor check icon
      Dreptul la opinie, monser. Ai auzit de asa ceva?
      • Like 4
    • @ george
      Iohanis nu o sprijină, in mod special, pe kovesi, apăra dna de prădătorii pesedisti, care atât așteaptă, sa plece conducătorul instituție pentru a pune un iordache, toader, nicolicea, palada, nicolae sau alt slugoi, care sa protejeze haita flamandă, de a da socoteală pentru ticăloșii in fata instanței. E una dintre atribuțiile președintelui, sa sprijine anticoruptia.
      • Like 1
  • Ce spune Constitutia despre imunitatea parlamentara:
    "(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
    (2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
    (3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri."
    Nu inteleg cine-i opreste pe procurori sa continue urmarirea penala. Acolo scrie clar,negru pe alb, ca parlamentarii nu pot percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, nu ca nu pot fi urmariti penal.
    Ce spune Constitutia despre rolul presedintelui:

    Art. 80 – Rolul Preşedintelui

    (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
    (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
    Ce face presedintele? Exact ce scrie in articol !
    Iata si prima reactie :https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22045685_10214813332991437_3546015281548018074_n.jpg?oh=944ae1ac1bf20f3d7c9665b0ec34a7b2&oe=5A42B0B3
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Referitor la prima parte a comentariului dumneavoastra, nu inteleg de unde a aparut fractura intre Constitutie si ceea ce se intampla. De ce a aparut filtrul aprobarii parlamentului pentru urmarirea penala a respectivilor? Dupa cum puteti constata - acesta exista si functioneaza foarte bine, cu o eficienta extraordinara.
      • Like 1
    • @ Iron Spike
      Sa presupunem ca ne aflam in situatia in care Presedintele Camerei Deputatilor, impreuna cu ministrul Justitiei primesc o mita oarecare pentru trecerea in proprietate privata a unui domeniu public de importanta nationala, iar DNA organizeaza un flagrant si-i opreste pe ambii cu banii in sacosa. Ce se intampla mai departe? Presupunerea mea este pe cale de a deveni o posibilitate. Parintii fondatori ai Constitutiei au lasat prea multe aspecte pe seama bunului simt care le sugera ca o persoana implicata intr-un scandal va face un pas inapoi, din pur "bun simt". Deasemenea, n-au prevazut situatia in care daca iti cumperi o Curte Constitutionala capeti dreptul legal de a edita Constitutia Romaniei...
      • Like 3
    • @ Adrian Andrei
      Concluzia este clara:modificarea Constitutiei va pune capat posibilitatilor de abuz practicat de puterile statului catre care poporul si-a transferat temporar suveranitatea.
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      PSD a introdus, in mod abuziv, in numele majorității parlamentare si, cel mai grav, in numele "romanilor care au votat psd" acest filtru. Inca de pe vremea criminalului iliescu si a "sinucigașului penal" năstase.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Da, intre timp am vazut ca este precizat clar si in Constitutie faptul ca nu pot fi urmariti penal decat cu aprobarea Camerei din care fac parte. Deci nu este o fractura intre Constituie si practica curenta, dar uite ca - la adapostul unei astfel de prevederi - borfasii au profitat din plin.
      • Like 0
  • ...
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Ti-am dat "Like" pentru incurajare. Data viitoare incearca mai mult, elaboreaza un comentariu, iesi in strada, mergi la vot!
      EDIT: Cer scuze, abia dupa trimiterea comentariului meu am observat ca dvs. sunteti autorul unui comentariu excelent aflat doar un pic mai sus. Desigur, as putea sa sterg tot si sa ma prefac ca nu a existat, dar ideea imi repugna. Las asa cum a fost comentariul meu initial, cu observatia ca nu se adreseaza dvs. ci (poate) altor cetateni romani. Multumesc pentru intelegere.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult