Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis: Pregătiți copiii pentru școală

Klaus Iohannis - 2021

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că, începând de luni, „majoritatea copiilor merg fizic la școală”.

„Nu am scăpat de pandemie. E nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța. Dar putem să constatăm că incidența bolii s-a redus un pic în ultimele săptămâni. Avem ceva mai puține persoane internate la terapie intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Cum spun experții, trendul este descendent”, a spus șeful statului.  

„Marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid scolile. În majoritatea statelor, școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt doar 3 state care acum nu deschid școlile”, a declarat președintele Iohannis.

„Începând de luni, când incepe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la scoală. Evident că trebuie să respectăm situația din fiecare localitate și pentru fiecare scoală trebuie luate măsuri foarte stricte. Ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii și pentru dascăli. 

În localitățile în care sunt puține cazuri de covid-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală. În localitățile unde sunt ceva mai multe cazuri, asa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală, și din ciclul secundar merg doar copiii de clasa 8-a, pentru că ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg tinerii de clasa a 12 -a,  care se pregătesc de bacalaureat. În localitățile din scenariul roșu merg fizic doar copiii la grădiniță si clasele I -IV la școală, restul făcând școala online. În localitățile care intră în carantină, evident, toată lumea stă acasă.

Mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, la câte cazuri se închide școala, toate aceste lucruri vor fi clarificate de ministerul Educației și ministerul Sănătății”, a explicat Klaus Iohannis.

„În consecință, pregătiți copiii pentru școală”, a încheiat președintele Iohannis.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intodeauna am crezut ca asa zisa corectitudine politica vazuta la altii pusa in practica cu succes va fi si in Romania. O intrebare : acest domn de partid cat si ceilalti tot de partid in fond si pe fond cui i se adreseaza ?. marja lor de alesi este una de cel mult 10%-30% din suprafata geografica a Romaniei de alegatori cu drept de vot. Deci nici macar un sfert....altii tot guralivi si mai INFIMI. Ma asteptam totusi ca aceste anunturi importante "rumegate" ( ironie ) sa le fi dat cineva PROFESIONIST implicati direct in actul educational TOT PROFESIONIST....daca m-ai avem asa ceva prin acest "DULAP de recuzita invechit" numit Romania. Ii reamintesc politicos domnului Presedinte ca adresarea unor resuscitati uitati prin apartamentele din Bucuresti cu parafa de partid si cu bilet la "baile balneare mediatice" ( ghilimele ironice ) nu inseamna Romania. Dar ce mai inseamna in aceasta hazna existentiala de Romania sa fii corect.....
    • Like 0
  • Liviu check icon
    S-a intors domnu' de la ski cu ganduri proaspete? A rezolvat-o cu sanatatea, a ingropat ce era de ingropat, acum a trecut la urmatorul subiect.
    Mi-e scarba de toti politicienii astia, indiferent de partid, care au condus si conduc tara asta spre un dezastru generalizat.
    Dar, prost eu ca nu am fugit cand trebuia, sa stau linistit in civilizatie si sa comentez de acolo.
    • Like 0
  • Și după ce pregătiți elevii pentru școală, pregătiți și secțiile de ATI pentru dezastrul care va urma...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult