Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Kovesi, locul 2 la votul din Consiliul UE, după candidatul francez și la egalitate cu cel german – surse G4media.ro

Laura Codruța Kovesi - iulie - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Candidatul francez la conducerea Parchetului European, Jean – Francois Bohnert (șeful Parchetului din orașul Reims), a fost votat azi pe primul loc de către reprezentanții celor 22 state membre din structura Parchetului European. Bohnert este urmat de Laura Codruța Kovesi și candidatul german Andres Ritter, scrie G4Media.ro, care citează surse guvernamentale.

Fiecare dintre cele 22 state a venit cu propriul clasament, iar la final a fost făcută media punctajelor.

Votul din Consiliul UE a fost organizat după ce comitetul de selecție a transmis Consiliului scrisoarea de motivare. 

Amintim că Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe prima poziție de pe lista scurtă a candidaților la funcția de Procuror șef European trimisă Parlamentului European și Consiliului UE de către comitetul de selecție. Comitetul de selecție a înaintat numele propuse în ordinea preferințelor, fosta șefă a DNA fiind urmată de Jean – Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Pe 26 februarie vor avea loc audieri în Comisia LIBE și Comisia de control bugetar din Parlamentul European. G4media.ro îl citează pe Cristian Preda, care spune că cele două comisii vor vota apoi separat pe cine desemnează. Numele unui singur procuror va fi trimis conferinței președinților de grupuri politice din Parlamentul European. Apoi, un reprezentant al Parlamentul European va negocia cu ambasadorii din statele-membre. Decizia se va lua cu majoritate absolută, nu cu unanimitate. Numele agreat în aceste discuții va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.

Ministrul Tudorel Toader a declarat pentru stiripesurse că se opune numirii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european și că va trimite tuturor miniștrilor decizia CCR privind demiterea din funcţie a acesteia.

Dacă va ajunge la conducerea Parchetului European, Laura Codruța Kovesi va coordona investigațiile asupra infracțiunilor de fraudă și corupție care aduc prejudicii bugetului UE.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult