Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Kovesi, locul 2 la votul din Consiliul UE, după candidatul francez și la egalitate cu cel german – surse G4media.ro

Laura Codruța Kovesi - iulie - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Candidatul francez la conducerea Parchetului European, Jean – Francois Bohnert (șeful Parchetului din orașul Reims), a fost votat azi pe primul loc de către reprezentanții celor 22 state membre din structura Parchetului European. Bohnert este urmat de Laura Codruța Kovesi și candidatul german Andres Ritter, scrie G4Media.ro, care citează surse guvernamentale.

Fiecare dintre cele 22 state a venit cu propriul clasament, iar la final a fost făcută media punctajelor.

Votul din Consiliul UE a fost organizat după ce comitetul de selecție a transmis Consiliului scrisoarea de motivare. 

Amintim că Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe prima poziție de pe lista scurtă a candidaților la funcția de Procuror șef European trimisă Parlamentului European și Consiliului UE de către comitetul de selecție. Comitetul de selecție a înaintat numele propuse în ordinea preferințelor, fosta șefă a DNA fiind urmată de Jean – Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Pe 26 februarie vor avea loc audieri în Comisia LIBE și Comisia de control bugetar din Parlamentul European. G4media.ro îl citează pe Cristian Preda, care spune că cele două comisii vor vota apoi separat pe cine desemnează. Numele unui singur procuror va fi trimis conferinței președinților de grupuri politice din Parlamentul European. Apoi, un reprezentant al Parlamentul European va negocia cu ambasadorii din statele-membre. Decizia se va lua cu majoritate absolută, nu cu unanimitate. Numele agreat în aceste discuții va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.

Ministrul Tudorel Toader a declarat pentru stiripesurse că se opune numirii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european și că va trimite tuturor miniștrilor decizia CCR privind demiterea din funcţie a acesteia.

Dacă va ajunge la conducerea Parchetului European, Laura Codruța Kovesi va coordona investigațiile asupra infracțiunilor de fraudă și corupție care aduc prejudicii bugetului UE.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult