Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

L-am sunat pe noul ministru de Interne ca să-l întrebăm de Tobă: „Sunteți sigură? Dacă e cazul, atunci va înceta imediat desemnarea drept consilier”

Dragoș Tudorache, noul ministru al Afacerilor Interne, l-a desemnat pe predecesorul său, Petre Tobă, drept consilier în cadrul MAI. 

Petre Tobă și-a dat demisia, pe 1 septembrie, din funcţia de ministru al Internelor, după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului. Tobă ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) care ar fi atestat cheltuieli nelegale din fondurile operative.

L-am sunat pe noul ministru, desemnat pe 7 septembrie, să îl întrebăm cum se potrivește urmărirea penală a lui Petre Tobă cu desemnarea acestuia în funcția de consilier în MAI. 

UPDATE „Acțiunea penală se pune în mișcare printr-o ordonanță emisă de procuror, în cursul urmăririi penale. Am verificat vineri, DNA mi-a confirmat că încă nu s-a pus în mișcare acțiunea penală. În momentul în care se va pune în mișcare acțiunea penală vom fi notificați și în aceeași zi dl Tobă va fi pus la dispoziție. Dar nu pot să vă eu spun când va decide procurorul să declanșeze acțiunea penală”, a declarat luni ministrul Dragoș Tudorache.

„Nu este încă urmărit penal”, ne-a răspuns repede ministrul Tudorache. Apoi a adăugat: „Dar nu vreți să îmi trimiteți întrebarea sau să ne întâlnim, că așa prin telefon nu am o foarte mare apetență în a da răspunsuri... ”

După ce i-am mulțumit, i-am citit domnului ministru un fragment din comunicatul DNA de vineri, 9 septembrie, în care se anunță începerea urmăririi penale față de Petre Tobă:

„Luând cunoștință de răspunsul președintelui României la cererea transmisă de D.N.A. (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Tobă Petre, la data faptei ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunea de favorizarea făptuitorului”.

„Ar trebui să îl caut și eu (comunicatul DNA – n.n.). Eu știu că doar s-a încuviințat (urmărirea penală -n.n.), dar nu știam că s-a pus și în mișcare. Legea îmi cere ca în momentul în care se pune în mișcare (urmărirea penală - n.n.) în acel moment el trebuie să stea doar la dispoziție. În momentul în care se întâmplă acest lucru, asta se va întâmpla și în privința domnului Tobă”, ne-a spus ministrul Tudorache.

„Eu la momentul în care am încuviințat încadrarea dumnealui ca și consilier încă nu pornise urmărirea, pentru că am verificat această chestiune. Voi verifica și eu și dacă e cazul atunci va înceta imediat desemnarea ca și consilier și va fi pus la dispoziție”, a continuat Dragoș Tudorache.

Despre Petre Tobă ministrul Tudorache a declarat joi, într-o conferință de presă, că măsurile în cazul acestuia vor fi luate în funcţie de evoluţia anchetei penale.

„Aștept evoluția anchetei penale care este în desfășurare și, în funcție de ea, voi lua și măsurile care, de altfel, sunt prevăzute de lege. Vom vedea cum evoluează ancheta. La acest moment, el este încadrat consilier, așteptând rezultatul și evoluția anchetei”, a spus joi ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, citat de news.ro.

Fostul ministru de interne Petre Tobă este suspectat de procurori că ar fi încercat să pună piedici anchetei DNA în dosarul în care sunt cercetaţi 24 de angajaţi ai serviciului secret al Ministerului de Interne, prin refuzul de a declasifica acte legate de achiziţiile DIPI. Din banii serviciului secret al Ministerului de Interne s-au cumpărat căsuţe de păpuşi, tobogane, jocuri darts, cărţi de joc sau benzi de alergare. 

Redăm mai jos comunicatul DNA din 9 septembrie referitor la Petre Tobă:

În completarea comunicatului nr. 1152/VIII/3 din data de 1 septembrie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: 

Luând cunoștință de răspunsul Președintelui României la cererea transmisă de D.N.A. (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de TOBĂ PETRE, la data faptei ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunea de favorizarea făptuitorului.

În ordonanța efectuare a urmăririi penale față de suspect se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 1 aprilie 2016, suspectul Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcției Naționale Anticorupție, în scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzațiilor în dosarul respectiv. (mediatizat prin comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016).

În prezenta cauză penală, suspectul Tobă Petre este cercetat alături de alte 24 de persoane - șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals (detalii referitoare la starea de fapt în comunicatele nr. 1152/VIII/3 din data de 1 septembrie 2016, 1146/VIII/3 din 31 august 2016, 1136/VIII/3 și 1140/VIII/3 din data de 29 august 2016).

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imi Imi Imi Imi check icon
  Avem condamnați în parlament și toată ziua fugiți după ei să le luați tot felul de declarații,mai rău,ne fac și legi,.Ce are că acest domn sau cine bagă de seamă că acest domn e consilier?
  • Like 0
 • Prin ordonanta procurorului DNA s a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Toba, el dobandind calitatea de suspect. Va fi pus la dispozitie cand se va pune in miscare actiunea penala si va deveni inculpat.
  • Like 0
 • in romanica functioneaza cateva "principii" antagonoiste, daca nu stupide : 1. prezumtia de nevinovatie (CAPITOLUL II - Drepturile şi libertăţile fundamentale - ARTICOLUL 23 - Libertatea individuală / ARTICOLUL 24 - Dreptul la apărare) >> de ce sa-si dea demisia ? legislatia nu indica aceasta necesitate :) de ce legea nu specifica ca in cazul functionarilor statului acestia sunt suspendat si inlocuiti automat ? ba as merge pana la maxim, avand in vedere faptul ca o persona ajunsa in aceste functii si demnitati provine din grupuri de forta ale partidelor, persona in ciza trebuie arestata si cercetata in conditii de arest avand in vedere forta grupului din care provine. eu as asimila aceste persoane cu teroristii avand in vedere pagubele pe care un asemenea personaj le poate produce din functia sa ! 2. imposibilitatea de a se verifica averea unui personaj care de 26 de ani depune declaratii de avere :) revin si ma intreb daca acest popor are o problema psihica de-i voteaza tot pe aceiasi si aceiasi handicapati :) opinia mea este ca in romnaica este plictiseala la maxim :)
  • Like 1
 • Dar poate intrebati si voi cum oare un ministru este si politist in acelasi timp si cam prin ce tara normala la cap s-ar face asta? Pai nu ar fi mai bine sa facem si functia de presedinte al tarii una de politist? Legea este atat de clara incat nici nu merita comentat. Demnitatea de ministru este incompatibila cu cea de functionar (fie el sis suspendat la cerere - cazul lui petrica), oricare ar fi acela. Oricum e tare de tot, domnul fost ministru este acum pus la dispozitia ministerului. Voi realizati cat de mare e tampenia? P.S. Tovarasul respectiv este acuzat de favorizarea infractorului. Ca si consilier oare ce atributii are? Sau poate o fi de coniventa cu noul!
  • Like 0
 • deci suntem tot in Romania bunului plac: ce vrea sau nu vrea demnitarul e tot ceea ce conteaza, si nu legea, bunul simt, si alte basme. Legea - o fraza de dansii inventata ... (prin extensie, se'ntelege!)
  • Like 0
 • Daca sinteti "oameni de dreapta" ar trebui sa cititi pana la sfarsit comunicatul in care se spune ca principiul prezumtiei de nevinovatie NU POATE FI INFRANT de o ancheta , de o simpla acuzatie nici atat ! Iar daca tot se merge cu anchetele atat de aprofundat atunci DNA sa investigheze si achizitia de catre SRI a 100 de SUV-uri cu motorizare ilegala si valori de mii de ori mai mari decat "lopatelele" si "nisipasul" pt copii ! Si de ce au fost ele 100 si nu 37 ,55 sau 72 ! Ia sa vedem daca pt SRI anchetele au acelasi aplomb ca pt DIPI ! Zic si eu ! :)
  • Like 0
 • Ce este atat de greu, verificati ce avere are, verificati ce salariu are si daca apar diferente, confiscati, conform legii si dat-l afara, la el se pune problema ca cel ce trebuia sa aplice legea a incalcat-o deci disponibilzat si sa lucreze unde gaseste de lucru, doar este doctor.
  • Like 0
 • Dragi jurnalisti, daca tot comunicati cu ministrul...de ce nu puneti si niste intrebari mai umane si logice? Pe langa dosare penale si alte probleme...intrebati mai oameni buni simplu: care e treaba cu toba asta?? O intrebare simpla. Cine il tot impune pe functii? Cu ce sau pe cine are la mana? Simplu intrebat ministru: ma omule, poti desemna consilier orice om din tara asta...ce te-a facut sa il desemnezi pe toba? Ti l-a impus cineva? Ce treaba ai cu omu asta? E dat jos din functia de ministru..si imediat e instalat consilier? Ma da' ce capacitati supranaturale o avea omu asta de nu ne putem lipsi de el? Ca nu a facut nimic nici cat a fost ministru...decat implicari in dosare penale.
  • Like 0
 • check icon
  Poate-s eu copil în gîndire. / Răutatea și prostia (nu spun ale cui...) îmi par legate. Alături de alte animalice, se află la baza funcționării oamenilor..
  • Like 0
 • si cand ma gandesc ca pentru o clipa chiar am crezut ca se schimba ceva la ministerul de interne adica am vazut un interviu cu noul ministru si chiar era sa ne pacaleasca cu imaginea lui de om nou, scolit si educat..... dar se pare ca ministerul de interne nu renunta nici la vechii tovarasi si nu lasa pe nimeni pe drumuri........... ei sunt uniti in cele bune si cele rele.......... imi pare rau............
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult