(Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)
Atunci când actualii parlamentari PSD au intrat în legislativ, partidul lor obținuse în alegeri un scor de 46%. Ce se va întâmpla dacă PSD va obține un scor mai mic la scrutinul de duminică? „Se poate întâmpla ca mulți oameni din PSD să observe că, dacă partidul repetă scorul de la europarlamentare și la parlamentarele din 2020, ei nu mai intră. Și asta va duce la multe mutări și deplasări, aici este și rolul Pro-România, scorul Pro-România va fi important”, a declarat sociologul Barbu Mateescu pentru Republica, într-un interviu acordat înaintea votului de duminică
Într-o analiză publicată pe blogul său, Sociollogica, Mateescu vorbea, în urmă cu câteva zile, despre o serie de elemente care trebuie observate după publicarea rezultatelor. Între ele, comparația dintre scorul obținut de PSD împreună cu ALDE și scorul total obținut de PNL, Alianța 2020 USR-PLUS și PMP.
Aici stă de fapt cheia evaluării guvernării, iar scrutinul poate să arate că guvernarea nu se mai bucură de același capital de încredere. „Va exista o fugă din partea celor aflați la putere de responsabilitate în cazul în care sunt depășiți de opoziție și se va juca un joc de-a aruncatul pisicii pentru că au fost totuși trei guverne. PSD poate să blameze ALDE, ALDE poate să blameze PSD, aici va fi un plan de comunicare. Gândiți-vă la scenariul că PSD+ALDE termină la 7-8 procente în urma PNL+USR-PLUS. Nimeni de la PSD nu o să vrea nici măcar să se gândească la asta. Mulți dintre ei n-or să-și dea seama și cei care or să își dea seama vor vorbi despre absolut orice, despre referendum, în cazul în care pică, despre faptul că PSD a luat locul 1, tot felul de lucruri. Numai nu despre faptul că guvernarea nu mai are același capital de încredere. Va fi o luptă a discursului, sunt tot felul de unghiuri din care poți prezenta lucrurile astfel încât să pară că sunt ok”, a explicat Barbu Mateescu pentru Republica.
Un alt element important este raportul scorurilor PSD-PNL, în contextul în care PSD domină clar în teritoriu PNL atât ca număr de primari, cât mai ales ca număr de președinți de consilii județene. În această campanie însă, subliniază Barbu Mateescu, „Carmen Avram a fost la fel de irelevantă pe cât a fost Rareș Bogdan de relevant. PNL a recuperat din dezavantajul teritorial printr-o victorie în bătălia vedetelor”.
De ce este important cum vor vota oamenii cu vârste între 45 și 59 de ani
Un alt aspect care ar merita analizat după alegeri este în opinia sa scorul obținut de PSD în Moldova, unde opoziția ar putea câștiga ascendent în urma valului recent de emoție negativă provocat de PSD în rândurile celor nemulțumiți de actuala putere.
„De asemenea vor fi niște bătălii interesante pe niște categorii de vârstă: 18-19 și 30-44 de ani, acolo se luptă PNL cu USR-PLUS. Un lucru de studiat vor fi oamenii cu vârsta între 45 și 59 de ani. De ce? Acolo sunt decrețeii și oamenii născuți imediat după decret, până în '72-'73, când au fost valuri mari de natalitate. Oamenii ăștia or să fie pensionarii de peste câțiva ani și este important cum votează ei, cum se poziționează ei, dacă sunt o generație care va fi la fel de fană PSD ca și actuala sau mai puțin fană PSD. Asta poate schimba scena foarte, foarte mult”, explică sociologul.
Alegerile europarlamentare sunt mai puțin importante, de regulă, în opinia electoratului. Însă, la acest scrutin. există șansa ca anumite partide să obțină un număr mai mare de voturi la alegerile europene decât la precedentele alegeri europarlamentare.
„E foarte interesant dacă obții mai multe voturi la europarlamentare decât la parlamentare și aici ar putea fi situația opoziției. Ar însemna că este un electorat care a fost atât de interesat de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani încât vine la vot chiar și dacă scrutinul este unul cu o încărcătură ceva mai mică”, crede Barbu Mateescu.
Indiferent de rezultatele anunțate de sondajele de opinie, există șanse mari să existe surprize în urma votului. „Măsura cea mai mare de adevar pe care o dau sondajele este cu niște electorate destul de mari ale PSD și PNL și un electorat mai mic, dar foarte mobilizat al USR-PLUS. Și, dacă mai băgați peste asta un val de emoție în ziua votului, veți vedea că putem să ajungem la aproape orice fel de rezultat. Sondajul este o unealtă cu o utilitate destul de limitată - în sine, noțiunea de sondaj de opinie, așa cum a fost gândit el în anii 30 ai secolului trecut. Asta nu înseamnă că sondajele trebuie aruncate la gunoi, însă sunt destul de multe ocazii în care ele încep să nu mai prindă chiar ceea ce urmează să se întâmple și, de aceea, au o utilitate un pic mică atunci când vine vorba de alegeri extrem de emoționale. Au o utilitate ceva mai mare când e vorba de cercetări comerciale atunci când nu sunt încărcate cu emoție”, mai spune Barbu Mateescu,
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.