Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

La final de an ne așteptăm la un preț de 6 ori mai mare la cărbune, de 5 ori mai mare la gaze față de ce era înainte de criză

energie - utilitati

Foto Inquam Photos

Pe final de an se așteaptă un preț de șase ori mai mare la cărbune, de cinci ori mai mare la gaze față de ce era înainte de criză.

Ciolacu: „Am avut și șansa și neșansa să trăiesc în comunism. Nu pot să le cer românilor să stingă lumina. Am văzut ce am trăit în perioada când oamenii au fost forțați”.

În primul rând, în comunism oamenii nu au fost forțați să stingă lumina. Li s-a tăiat lumina. Și căldura, și apa caldă. Și aproape tot. Nu era acolo nicio forțare, ci era pur și simplu o decizie luată la centru de Tătucul cel Luminat.

În al doilea rând, a le spune oamenilor să mai stingă din lumini nu are nicio legătură cu comunismul. Care comunism exact raritatea resurselor și economia le pune între paranteze. Mai exact, acel calculul economic esențial bazat pentru alocarea resurselor rare și care se bazează pe informația reflectată de prețuri. Prețul crescut înseamnă că resursele devin extrem de rare în comparație cu cererea unui bun economic. Fără raritate nu putem vorbi de bun economic. Fără piață nu putem vorbi de prețuri. Cu alte cuvinte, reacția absolut normală a consumatorului într-o piață liberă, când prețurile cresc, este să se gândească la economisire prin eliminarea risipei și prin eficientizarea consumului de resurse rare. A doua (eficientizarea) presupune adesea capital și inovare, lucruri la care noi suntem foarte deficitari. Deci, da. Oamenilor trebuie să le spunem să fie mai atenți cu consumul. Și lor, și companiilor care consumă o resursă tot mai rară și mai greu accesibilă, cel puțin temporar.

În al treilea rând, gazele și energia sunt bunuri ce nu pot fi înlocuite atât de ușor ca zahărul, cartoful sau făina. Când crește prețul cartofului, sari pe paste. La energie e mai greu. Cu atât mai mult se impune, dată fiind natura acestor bunuri, să vorbești de raționalizarea consumului și de eficientizarea lui prin diferite metode.

În al patrulea rând, când tu nu ai făcut mare lucru pe partea de producție (producția și distribuția de energie și de gaz sunt cvasi de stat), nu poți să le ceri cu toată gura oamenilor să strângă cureaua. Sau, când nu prea ai ajutat ca ei să își anvelopeze clădirile. Sar oamenii pe tine dacă le spui să stea pe întuneric, evident. Și atunci, o scalzi. Dai vina pe comunism sau pe fazele Lunii. Să nu își dea lumea seama de cât de vinovat ești tu.

În al cincilea rând, și cel mai important, când tu vânturi soluția comunistă de plafonare a prețului la energie și gaz pe toate canalele, este normal să ai ezitări în a le spune oamenilor să închidă lumina sau să își pună becuri cu consum redus de curent. Tu le-ai oferit o ”soluție” care descurajează taman acest lucru. Plafonarea nu te prea îndeamnă să fii rațional sau să investești pentru a produce sau pentru a eficientiza consumul. Mai ales atunci când plafonarea se acordă oricui, indiferent de consum și indiferent de ceea ce faci tu ca să reduci consumul. În comunism, penuria de bunuri și servicii a plecat taman de la absența prețurilor din economie. Și din imposibilitatea calculului economic ca o consecință a acestei absențe a prețurilor. Prin plafonare, prețurile sunt eliminate și calculul economic dat peste cap. Consecința, mai devreme sau mai târziu, va fi falimentul și penuria.

În concluzie, paralela dintre raționalizarea consumului și comunism este total eronată. Ea pleacă de la o lipsă crasă de educație economică și de la o înțelegere nătângă a realității. Exact ca și în cazul austerității și a beneficiilor pe care austeritatea le are pentru corectarea unor derapaje în afara pontențialului economic. În afara logicii și a argumentului economic. Comunistul nu înțelege cum e cu austeritatea și raționalizarea resurselor. Doar stă călare pe ele. Pe ale noastre, nu ale lui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu mai pot merge cafine.
    • Like 0
  • În primul rând, nu "în comunism" li se tăia oamenilor lumina, apa căldura etc. Nimeni nu neagă că toate cele de mai sus s-au întâmplat aievea, însă ele s-au întâmplat _exclusiv_ în România deviaționist-ceaușistă. În rest, nu s-au mai întâmplat din astea nicăieri, în nicio altă țară din fostul bloc socialist - și aici se cuvine făcută precizarea: socialist, nu comunist, fiindcă la etapa comunismului nu a apucat să ajungă nicio țară din lume, nici măcar fosta URSS!

    Prin urmare, orice generalizare de tipul "în comunism" nu este justificată, ea este eronată, nu are nicio noimă, fiindcă o generalizare nu are cum să pornească de la o excepție. România ceaușist-deviaționistă exact asta a fost: o excepție, a fost oaia neagră a blocului socialist, fiindcă a avut un regim dictatorial ultranaționalist, antisovietic, pseudosocialist și criptocapitalist, total diferit de socialismul autentic, marxist-leninist, prosovietic și internaționalist existent în toate celelalte state socialiste normale, în frunte cu RDG, care era cea mai avansată și mai dezvoltată dintre ele

    Deci toate mizeriile care da, s-au întâmplat în România ceaușist-deviaționistă, nu numai că nu sunt tipice, ci sunt total atipice pentru "comunism" - de fapt pentru socialism.

    În al doilea rând, nu întotdeana prețul crescut înseamnă că resursele devin extrem de rare în comparație cu cererea unui bun economic. Se știe că au mai existat în istorie cazuri de prețuri de speculă, artificial umflate de anumiți "băieți deștepți". Și în cazul acesta avem de-a face cu o situație artificial creată.

    Sahra Wagenknecht de la DIE LINKE, Partidul Stângii din Germania, a arătat exact-exact acest lucru în numeroase exprimări de poziție: faptul că scumpirile la resursele energetice nu sunt justificate exact din acest motiv: resursele nu sunt rare, ele sunt aceleași, fiindcă Maica Rusie le are în continuare și le și vinde, dar numai cui dorește să le cumpere!

    Prin urmare, spune Frau Wagenknecht pe bună dreptate, este aberant ce face coaliția-semafor aflată la guvernare în Germania, respectiv să ceară poporului să strângă cureaua, să poarte haine groase în casă la iarnă și să nu mai facă duș - baia deja iese din orice discuție! - și să se spele cu cârpa umezită doar un pic, spre a face economie de apă și de energie necesară pentru încălzirea apei, în loc să dispună urgent încetarea războiului economic, respectiv a sancțiunilor aberante, păguboase, autodistructive, antigermane și implicit antieuropene împotriva Rusiei, principalul furnizor de resurse energetice avantajoase, absolut indispensabile industriei germane, și reluarea negocierilor cu Rusia pentru reluarea livrărilor de resurse energetice către Germania.

    Ba mai mult, deja de mai multe ori Sahra Wagenknecht a cerut punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream Zwei!

    Și, cireașa de pe tort - sau bomboana de pe coliva coaliției-semafor??? - într-o recentă luare de cuvânt la tribuna Bundestag-ului, Sahra Wagenknecht, pe lângă toate cele de mai sus, a cerut, din nou pe bună dreptate, demisia habarnistului verde habeck, ministrul federal al economiei, care nu înțelege nici măcar noțiuni elementare de economie, cum ar fi insolvența, în condițiile în care, datorită proastei guvernări și a proastelor politici, firmele germane intră în insolvență pe bandă rulantă sau își închid treptat din ce în ce mai multe locații, desființând o grămadă de locuri de muncă!

    În al treilea rând, tocmai fiindcă resursele energetice nu sunt înlocuibile precum cartofii și pastele, tocmai de aceea ele nu trebuie înlocuite, deci normal este să se cumpere din nou de la Rusia, cum spune Sahra Wagenknecht, fiindcă altfel rezultatele sunt... cele de mai sus. Și, cum spune tot ea, iarăși pe bună dreptate, numai semi-idioții pot crede că, prin măsuri inutile și autodistructive împotriva propriei economii, respectiv împingând firmele germane în insolvență și poporul german în sărăcie cruntă prin sancțiunile împotriva Rusiei, este ajutată Ucraina!

    În al patrulea rând, este dovedibil în scris, negru pe alb, că facturile la energie scumpite aberant, pe care le primesc atât consumatorii casnici de rând, cât și marii consumatori industriali și agricoli, nu sunt emise de Stat, ci emană de la firme private!

    În al cincilea rând, Franța nu numai că vântură soluția "comunistă" a plafonării prețurilor, ci mai mult decât atât: a venit cu soluția și mai "comunistă", n-așa, a NAȚIONALIZĂRII celei mai mari companii energetice, EDF, în care oricum Statul deja deținea 84%, tocmai pentru a continua... plafonarea prețurilor la energie și a reduce la minim specula, spre a nu fi afectat poporul de mari scumpiri. O fi rău sau o fi bine?

    Că prețurile la resursele energetice sunt artificial umflate și nu se datorează "rarefierii" resurselor în cauză o dovedește faptul că Ungaria, stat membru al UE și nato, cumpără în continuare resurse din Rusia și le cumpără ieftin!

    La fel și Turcia, stat nemembru UE, dar candidat la aderare, și stat membru nato, care de asemenea cumpără în continuare resurse energetice ieftine din Rusia!

    Plus atâtea alte state de pe Glob, în frunte cu China și India, care și-au dublat, triplat etc. cumpărăturile energetice ieftine din Rusia și de la care statele membre UE ajung să cumpere, în final, aceleași resurse energetice din Rusia, dar cu prețuri umflate. Asta fiindcă gazul murdar din America imperialistă, respectiv produs neecologic prin fracking și muuuult mai scump, este insuficient pentru nevoile economiei din statele membre UE și în special din Germania...
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Pledoaria dv procomunista este ilogica. Nu doar Romania ceausista a avut mari lipsuri ci si alte tari. As enumera Albania sau Coreea de Nord. Celelalte tari comuniste au reusit sa ofere populatiei un nivel de trai cat de cat acceptabil, oricum foarte redus fata de Occident, doar facand datorii peste datorii si negrabindu-se sa le plateasca. De la cine s-au imprumutat,? Din Occident. Parerea dv este sa lasam Rusia sa ocupe Ucraina, eventual si alte tari din estul Europei, ocupatie insotita cu tot cortegiul ei de crime si abuzuri de nedescris, doar ca sa avem gaze la un pret mai bun. Vad ca aveti, ca toti pro-comunistii, simtul moral complet atrofiat. Si simtul moral este principala caracteristica a unui om. Om civilizat.
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Gandalf check icon
      Citez: „simțul moral este principala caracteristică a unui om. Om civilizat.”
      Două noțiuni inaplicabile interlocutorului dvs. într-o singură propoziție. Om și civilizat. Ambele sunt inaplicabile unui nostalgic postcomunist fără materie cenușie în stare de funcționare și postac rusnac plătit cu 3 kopeici...
      Cum ar zice mama, RIP: ați aruncat mărgăritarele înaintea porcului...
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Păi Albania și Coreea de Nord sunt tot exemple de țări deviaționiste. Eu ziceam de țările socialiste normale. Nici în RDG, nici în Cehoslovacia, nici în Ungaria, nici în Bulgaria nu s-a luat apa, lumina și căldura, nici nu s-au cartelat alimentele, nici nu era penurie și nu se stătea la cozi pentru aproape orice ca la noi în România ceaușist-deviaționistă, ci din contră, magazinele erau pline cu de toate.

      De altfel nici la noi în România nu a fost tot timpul rău ca în ultimii 5-6 ani ai regimului ceaușist. Din cei 45 de ani de socialism, a fost rău doar în primii câțiva ani de după război (dar atunci situația era la fel de rea în toate țările trecute prin război) și respectiv în ultimii câțiva ani, deci cartele, raționalizări, penurie etc. Deci chiar și la noi în România, perioada în care a fost bine a fost mult mai lungă decât cea în care a fost rău.

      De împrumutat, se împrumută țările și acum în capitalism, inclusiv România, chiar mai mult decât înainte, în socialism.

      Cât despre ocuparea Ucrainei, nu este problema noastră, a României, cum de fapt nu este a niciunei țări terțe să se amestece, este strict problema Ucrainei să se descurce, fiindcă a băgat bățul prin gard. Ungaria a înțeles asta cel mai bine și procedează corect.

      În privința ocupării altor state de către Rusia, asta este o vrăjeală vehiculată de regimul zelenski, care, după ce și-a târât țara în război, vrea să prostească și alte state să intre. Rusia a fost mereu un bun partener de dialog și un și mai bun partener economic, ea nu a făcut niciun rău nimănui, nu a atacat pe nimeni și nu a amenințat niciodată pe nimeni fără motiv. Dovadă că și acum ea are relații bune cu cine dorește să mențină relațiile bune cu ea.

      Cât despre alegerea între gaz ieftin și Ucraina, este clar că orice conducere din orice țară ar trebui să pună interesele țării și ale poporului care a votat-o mai presus decât interesele oricărei țări terțe, indiferent dacă este vorba de Ucraina sau de orice altă țară. Este aberant ce spune capra aia de baerbock, că nu o interesează opinia electoratului ei din Germania, fiindcă electoratul german i-a dat voturi, nu Ucraina.

      În rest, e clar că prețul resurselor nu a crescut din cauză că ar fi devenit rare, cum se susține în articol, ci este vorba strict de opțiunea de a cumpăra sau nu de la Rusia. Deci scumpirea nu vine nici de la mama natură, fiindcă resursele nu au dispărut în neant, nici de la mama piață, fiindcă Rusia nu refuză să le vândă, deci resursele continuă să fie disponibile pe piață, așadar alternativa cumpărării lor ieftine continuă să existe, nu a dispărut. Una este să nu ai alternativă deloc, deci să nu cumperi fiindcă nu ai de unde și alta este să nu cumperi fiindcă nu vrei. Deci e vorba de luarea unei decizii și clar că decizia de a cumpăra sau a nu cumpăra de la Rusia este una strict politică.
      • Like 0
  • Ruthek check icon
    Consumul de energie electrica poate fi mult rationalizat. Incepand cu iluminarea care poate fi bazata in exclusivitate pe led-uri (da, e o investitie initiala mai mare, dar care e amortizata foarte rapid la preturile foarte mari la electricitate) si terminand cu un frigider mai nou, mai eficient, de capacitate mai mica, fara congelator (alimentatia se poate baza pe alimente proaspete si/sau pe alimente cumparate atunci cand e nevoie de ele).
    Apoi, se poate renunta la desktop-urile de gaming in favoarea unor laptop-uri mai slabe ca performante, dar mult mai eficiente dpdv al consumului de energie.
    Fara aer conditionat vara, investind mai mult intr-o izolare termica pasiva mai buna.
    Solutii exista pentru toate problemele. Da, sunt investitii initiale mai mari, dar ideea e de a reduce pe cat de mult cheltuielile curente (pun intended).
    • Like 0
  • Nume check icon
    Trebuie sa existe o solutie de mijoc. Pretul la KWh la bursa este jur de 1 EURO/Kwh. Daca nu se face ceva si ramane liber o familie care consuma in jur de 200 KWh iarna va plati 1.000 de lei curentul pe luna. La acesta se mai adauga incare vreo 2000 lei gazul metan pe luna. Cate familii o sa isi permita sa plateasca 3000 lei pe luna numai utilitati. Iar aici nu vorbesc de familiile cu ajutor social, ci chiar la familiile mai instarite sau chiar clasa de mijloc inferioara. Cat pot eu sa reduc prin consum in asa fel incat sa platesc in cel mai rau caz dublu? Prin urmare, in dulcele stil romanesc toata lumea se pricepe sa comenteze, sa faca analize, dar NIMENI nu este in stare sa dea o solutie. Tara aceasta este plina de "specialisti", de aceea o ducem ca in rai!
    • Like 0
    • @ Nume
      Eu consum 50-60 kwh pe luna. Am becuri cu led, folosesc un laptop care consuma putin, un frigider mic si masina de spalat doar cand e plina. E adevarat ca nu ma uit deloc la tv, cred ca e un mare salt inainte. E adevarat ca nu avem copii. Cat depre incalzire cred ca se poate trai sin in mai putin de 4=5 camere incalzite simultan la 24-26 de grade. Pentru mine libertatea e superioara oricarui confort.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult