Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

La graniţele Uniunii impotente, dictatorii se joacă de-a stăpânii de sclavi

Erdogan, Putin, avion

Foto: Guliver Getty Images

După ce preşedintele Trump anunţa o încetare a luptelor dintre Turcia şi miliţiile kurde pentru 120 de ore, preşedintele Putin anunţă, alături de preşedintele Erdogan, un armistiţiu „istoric” de 150 de ore în nordul Siriei pentru evacuarea miliţiilor kurde din zona de securitate. O zonă cu o adâncime de 30 de kilometri în interiorul Siriei, unde Ankara şi-a permis să îşi trimită armata la fel cum, în urmă cu câţiva ani, Moscova proceda cu Crimeea, pe atunci parte integrantă a Ucrainei, sfidând legile internaţionale şi statele care încă se mai conduc după legi.

Cândva, pe drumul Damascului, unui cărturar evreu pe nume Saul i se arăta Dumnezeu. Pe atunci, drumul Damascului era păzit de ostaşii Romei, acolo unde va ajunge şi acest Saul, cunoscut Europei drept apostolul Pavel. La două milenii de la acest eveniment, Uniunea Europeană, ce se revendică de la valorile iudeo-greco-romane, mai bogată ca niciodată, lasă Damascul pe mâna unor autocraţi la fel de siniştri ca împăraţii nebuni ai Romei decadente. La fel şi victimele războiului de aici, milioane adunate în tabere plătite de banii contribuabililor europeni pe teritoriul Turciei şi pe care dl. Erdogan îi foloseşte drept sperietoare pentru guvernele dichisite ale bătrânei Europe.

De fapt, după Conferinţa de pace de la Paris de acum un veac, importanţa Europei a început să scadă continuu pe scena politicii mondiale, chiar dacă noile state ale Orientului mijlociu au rămas „vasale” metropolelor Londra şi Paris. După a doua conflagraţie mondială, declinul european se va accentua şi va lăsa loc noii super-puteri, Statele Unite. Sub umbrela sa protectoare, ţările Europei Occidentale s-au dedat unei lâncezeli nesfârşite, singurul lor scop fiind bunăstarea cetăţenilor şi menţinerea păcii de la Atlantic până cât mai departe înspre est. Iar când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, părea că Europa nu mai avea de ce se teme, cel mult de politicienii săi şi plictiseala europenilor.

Într-atât am fost de mulţumiţi de realizările democraţiei noastre, că nu am intuit nici dezastrul pe care încurajarea luptei pentru libertate a locuitorilor Magrebului şi Orientului mijlociu îl va produce: mai mult, când valurile de migranţi priveau cu jind la bunăstarea burgurilor europene, unii dintre liderii de aici s-au grăbit să le binecuvânteze venirea, fără să înţeleagă că vor produce furie şi xenofobie printre propriii cetăţeni. Mijloacele găsite pentru a opri milioanele de refugiaţi au fost, până la urmă, împrumutate de la împăraţii muribundei Rome antice, atunci când căpeteniile barbare primeau stipendii grase pentru a apăra fruntariile imperiului ale cărui legiuni erau doar o umbră a celor care spulberau armatele Cartaginei.

Aceleaşi măsuri de catifea le-a luat Uniunea şi atunci când Rusia îşi trimitea tancurile în Georgia sau trupele speciale în Ucraina. Cu o mână semnau liderii europeni sancţiuni şi cu cealaltă împuterniciri pentru ca funcţionari de rang inferior să semneze parteneriate cu oligarhii şi companiile Moscovei. O duritate de faţadă şi înţelegeri de culise care au permis noilor „barbari” să îşi continue jocul dement fiindcă simţiseră slăbiciunea bogaţilor europeni.

Iar cum casa celui bogat era, totuşi, puternică, singura soluţie era să îi învrăjbească pe cei ai casei. Nimic nu e nou, la fel se întâmplase cu patricienii romani, corupţi de dorinţele de mărire ale războinicilor de la fruntariile imperiului. Brexit, suveraniştii italieni în frunte cu „durul” Salvini, extremiştii austrieci, toate şi toţi au în spate interesele şi ingerinţele stăpânilor care jinduiesc la puterea care se stinge a Europei, vor să îi doboare legile şi ordinea pe care nu le pot avea vreodată.

Iar noi, locuitorii acestei lumi care se bucură de pacea şi prosperitatea la care au visat strămoşii noştri vreme de două milenii, ne bucurăm de casele noastre calde în miez de iarnă, de copiii care încă aleargă fără griji, de vacanţele în care ne aduc cocktailuri nefericiţii de pe plajele celuilalt mal al Mediteranei, odinioară Mare nostrum romană. Şi ne lăsăm amăgiţi de vorbe goale, ne plângem când ar trebui să ne bucurăm, admirăm autocraţi care s-au visat şi ei cândva aidoma nouă, însă şi-au dat seama că nu nu se vor putea înălţa vreodată atât de sus. Ridicăm ziduri când ar trebui să aruncăm punţi. Un vis de care fugim se va transforma într-un coşmar.

Iar când noi ne certăm pe teme inventate şi dărâmăm zi de zi ceea ce s-a construit în secole, dincolo de graniţele noastre cad bombe şi oamenii liberi devin sclavi ai celor pe care lenea şi teama noastră i-a lăsat să stea în lumina reflectoarelor când locul lor era în penumbra închisorilor sau al spitalelor de nebuni, iertată-mi fie incorectitudinea politică.

Până când vom cunoaşte pe pielea noastră tragedia războiului probabil că vor mai trece ani. Până atunci, putem să ne amuzăm că domnul Putin poate mai mult decât măreţul Trump. Cel puţin în Siria, acolo unde fricile noastre i-au trădat a treia oară într-un singur secol pe kurzi, poporul căruia i se refuză dreptul de a-şi avea propriul stat.    

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Uite de aia e bine ca EU sa aiba propria armata si sa se termine cu acest NATO care se dovedeste depasit.
    • Like 0
  • Bună analiză, felicitări!
    • Like 0
  • Magistral scris. Nu e nevoie de nici un comentariu. Tot ce s-ar adaugă sunt divagații și încercări ratate de etalare a " culturii ".
    • Like 0
  • Super articol, descrie bine decadenta europeana, lipsa de perspectiva, de intelegere si de dorinta de actiune adevarata. Bravo!
    • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Descrie permanenta decadență a omului, a conducătorilor omenirii și a majorității politicieni, paraziți, ai omenirii, și mai ales a " marilor politicieni ". Cum dracu toți degenerații au condus și conduc lumea?
      • Like 0
  • rp check icon
    impartasesc perspectiva. regret adevarul relevat de luciditatea ei.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Domnule scopul "jandarmului" mondial SUA a fost acela de a calma spiritele europene incinse dupa Al doilea Razboi Mondial , precum si de a preveni conflicte intre statele europene. Acum veniti si spuneti ca Europa ar trebui sa iasa din lancezeala? Lasati-o sa lancezeasca stimate domn, lasati-o sa stea cuminte in banca ei pentru ca altfel vom avea iar parte de conflicte. De aici si bunastarea care TREBUIE asigurata europenilor, intelegeti? In caz contrar iese cu scandal. Bunastare, vacante, sindicate, protectie sociala pentru toata lumea, reglementari absurde, limitari, libera circulatie pe autostrazi cu bolizii, alocatii peste aloctii, ajutoare de somaj pe viata (Belgia), crearea iluziei de stabilitate politica, etc, etc.
    Insa unii mai curajosi, vor sa iasa din marea familie si s-o ia pe cont propriu dar sunt impiedicati si la propiu si la figurat. Vreti inovatie, aveti idei multe si vreti sa le puneti in practica? Mergeti in SUA, Canada, Japonia, Australia, UK, acolo unde sunt create conditiile potrivite pentru acest lucru. Insa Europa ce face? Leaga prietenii cu Moscova, cu Turcia, cu Iranul. Adevarul e ca prima iubire nu se uita niciodata...
    • Like 1
    • @ mike
      Parerist check icon
      Si care e problema cu bolizii? In Germania la acelasi numai de km rulati numarul de victime e aproape la jumate fata de US of A care are limite jenante de viteza si masini cat casa ca sa fie "sigure".
      Pana la urma fiecare societate democratica isi alege modelul social pe care il vrea. De ce ar trebui europeanu' sa traiasca dupa standardele americanilor, sau invers?
      Din pacate de la o vreme si US of A se "retrage" din lume si se inchide in interiorul propriilor granite, ceea ce au facut europenii acum 50 ani, si indiferent de culoarea politica a conducerii. Iar asta face altora care incep sa ridice nasul si sa aiba pretenti. Terenul lasat gol va fi repejor ocupat de altii. Si din pacate n-or sa-l ocupe niste modele de democratie rasunatoare....
      • Like 1
  • check icon
    Ufff... mai Adriane. Tu chiar crezi tot ce spun iluminatii (intunecatii la suflet)?
    Olecuta de istorie nu strica. Arabii erau mai avansati decat europenii. Abia in secolul 18 s-a schimbat ierarhia. Cazul Siriei ar fi bine sa-l vezi din toate unghiurile. Cu 10 ani in urma pe harta lumii exista doar doua granite nedefinite, marcate cu rosu: India-Pakistan si Siria-Israel. Adica Siria si Israelul erau in conflict, intre dansii fiind o fasie lata de 20 de kilometrii, zona tampon, demilitarizata. Una cate una toate tarile musulmane din jurul Israelului au fost cucerite sau indatorate. Au mai ramas Siria si Iranul. Toate astea se vor termina abia cand tot evreul va veni linistit in Israel si se va inchina in Templul lor care musai trebuie construit pe locul moscheii Domul Stancii din inima Ierusalimului.
    Europa e doar o regiune cucerita acum doua secole de acesti khazari convertiti la iudaism la porunca sefazilor.
    Totul a inceput cu 5 secole in urma, atunci cand evreii sefazi au fost alungati din Spania. S-au asezat in Tarile de Jos, iar Olanda au transformat-o intr-o mare putere maritima, comerciala si financiara. Apoi au trecut si-n Anglia detronand o dinastie, asta de acum fiind profund indatorata. Apoi a urmat America si nu uita ca buricul lumii New York-ul se numea Noul Amsterdam.
    Sirienii traiau binisor pana a tulburat yankeul apele prin Irak. Acum ei fug de razboi,, nu tanjeau nicidecum la bunastarea europenilor mancatori de spaghete. Parca asa se plangeau sirienii; au fugit in europa si au ajuns sa manance spaghete cu Ketchup.
    • Like 2
    • @
      Olecuță de istorie nu strica într-adevăr. In 1684 Newton publica Principia mathematica. Cum e cu ierarhia schimbata in secolul 18 sau mai e nevoie si de alte exemple?
      • Like 3
    • @
      Evreii ”sefazi”? Eu știam că sunt ”sefarzi”. Toată omenirea, de când e lumea, a fost și este împotriva evreilor, dar, paradoxal - ei conduc lumea! Bravo lor, băieți deștepți! Dacă cineva își bate joc de mine, o face pentru că poate și pentru că are de cine-și bate joc, iar pentru asta, EU SUNT SINGURUL VINOVAT! Precizare: nu sunt evreu! Din păcate!
      • Like 0
  • Uniunea Europeană este, după spusele autorului, "impotentă" pentru că cetățenii săi nu sunt dispuși să se ducă în Orientul Mijlociu unde să lupte și să moară. Nu pot să îi invinuiesc, pentru că nici eu nu aș fi dispus să mor acolo sau în oricare alt război.
    Nu mai este vremea să trimiți membrii unei societăți civilizate ca oile, să moară pentru niște sloganuri sau, cum era în istoria României, pentru un petic de pământ.
    • Like 2
  • Wall-T check icon
    Care "noi", domnule Stepan? Nu stiu la ce folosesc aceste culpabilizari colective. Adica simplul fapt ca ma bucur de pace si de un nivel de trai (mai) ridicat, ma face vinovat cu ceva?? Enuntati cu subiect si predicat ce doriti concret de la MINE, cititorul Dvs., si mai vedem. Sa-i dau jos pe dictatorii din alte tari, sigur nu pot, nici singur, nici cu "noi" ai mei...
    • Like 3
    • @ Wall-T
      check icon
      Într-adevăr, "ţările Europei Occidentale s-au dedat unei lâncezeli nesfârşite, singurul lor scop fiind bunăstarea cetăţenilor şi menţinerea păcii de la Atlantic până cât mai departe înspre est" sună de parcă asta ar fi ceva rău! Păi nu mai bine ar fi să facă toate națiunile la fel??
      Unde mai pui că tot țările cu cele mai mari suprafețe, tot lor nu le mai ajunge...
      • Like 1
    • @
      Păi asta au facut-o,de-a lungul istoriei, toate națiile mari, iar cele mai mici în diverse coaliții. S-au extins spre est, vest, nord sau sud. Numai ca asta, nu se face " menținând pacea ".
      • Like 0
  • Pledoarie pentru înarmare si razboi !
    Nu e problema militară a Europei Orientul mijlociu, nu e scopul UE să devină jandarmul lumii, SUA și-a asumat acest rol, ghinion că acum l-au ales Bozo președinte, care se războiește doar pe Twitter
    • Like 1
    • @ Mario Popesco
      Nu, dar a devenit " problema orientului ", a estului, China și Rusia. Și a usa.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult