Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La Stampa: Regiunea lacului Como, sufocată de turiștii „de masă”, care pun în pericol turismul de lux

lacul Como

Foto: Profimedia

Zona lacului Como din nordul Italiei este sufocată de turiști „de masă”, autoritățile locale și hotelierii italieni temându-se că asta va îndepărta segmentul turiștilor de lux care vor migra către alte destinații mai puțin aglomerate, scrie publicația La Stampa.

Cozi la restaurante, autobuze turistice, sau la funicularul care te duce de la Como până în satul Brunate, cu vedere la lac. Cozi interminabile și pe drumurile care unesc localitățile de pe malul celebrului lac, descrie publicația italiană tabloul din ultimele zile, care au coincis cu weekendurile prelungite ale sărbătorilor de Paște, când s-a înregistrat un boom în turismul din regiune, cunoscută printre altele și pentru arhitectura de tip Art Nouveau. Din cauza aglomerației, traficul rutier a fost perturbat și în zilele lucrătoare, după sărbători, atât de mult încât unele persoane care călătoreau către Elveția nu s-au putut prezenta la serviciu, mai scrie sursa menționată, citată de Rador și G4Media.

Un semnal de alarmă a tras primarul din Tremezzina, un oraș cu vedere la lacul Como, și președintele Asociației ANCI Lombardia, Mauro Guerra, care a cerut prefecturii să intervină imediat în gestionarea fluxurilor. „Este esențial să se adopte prevederi extraordinare pentru interzicerea/limitarea traficului greu, în primul rând pentru autocarele turistice, dar și cu referire la vehicule precum camioane, TIT-uri și așa mai departe”, se arată în comunicarea oficială. Nu doar primarii localităților din apropierea lacului Como sunt îngrijorați, ci și hotelierii care văd în numărul mare de turiști „de o zi” o amenințare la adresa turiștilor cu bugete generoase, care se cazează de obicei la hoteluri de 5 stele din zona lacului, unde tarifele ajung la 1.000 de euro pe noapte.

Foto Profimedia

„Problema nu este ușor de rezolvat. Dar cu siguranță, având în vedere cât plătește un turist - pentru a dormi în hotelurile de pe marginea lacului -, nu ne putem permite ca aceștia să nu găsească a doua zi o barcă privată cu motor pentru a merge. în jurul lacului sau să nu poată sta la restaurant să mănânce,” spune Luca Leoni, președintele Federalberghi Como, o organizație ce reunește oameni de afaceri din domeniul turismului. „Acel turist de nivel înalt, în special străin, care se trezește în mulțime pe 1 Mai, va merge în altă parte anul viitor. Poate la Monte Carlo”, continuă Leoni.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Ne plangem si in acelasi timp am "uberizat" turismul prin tot felul de portaluri de inchiriere in care daca ai patru pereti si un acoperis prin care nu ploua poti sa inchiriezi, cu sau fara evaziune fiscala, Bilete de avion la un pret mai mic decat o cina obisnuita, Si fast-food-uri cand iti este foame, Vloggeri si bloggeri care ne arata ce ieftin este sa calatoresti in timp ce ei primeau cazari si mese gratis in contra-partida pentru o reclama ieftina. Turistii de "bifa"si de instagram au ajuns peste tot. Statiuni deosebite incep sa se degradeze sa arate din ce in ce mai saracacios. Ce poate sa fie mai frumos decat un selfie cu "Io la Como" stand pe marginea lacului si mancand un hotdog, dar ma pot lauda ca am fost intr-o statiune exclusivista si de lux...
    • Like 0
  • adrian check icon
    Sau poate la noi , ca suntem potenti , cu note de plata de mii de euro si roabe de sampanie , asa cum scrie intr-un articol tot aici....
    • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult
sound-bars icon