Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

La Strasbourg, europarlamentarii PSD i-au descris pe manifestanții din 10 august drept huligani violenți, însă Frans Timmermans a replicat: „Nu sunt oameni pe care să-i definești ca huligani. Am fost șocați de imaginile cu protestatarii bătuți”

Frans Timmermans

(Foto: Guliver/Getty Images)

Violențele de la protestul din 10 august din Capitală și referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție sunt teme care îi îngrijorează pe parlamentarii europeni. Aceasta reprezintă una dintre concluziile discuțiilor de luni de la Strasbourg, unde s-a dezbătut situația din România în ce privește respectarea statului de drept și independența justiției.

În Comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a fost prezent și Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene care a spus, răspunzând unor interpelări din partea mai multor politicieni români, că „nu vedem progrese, vedem paşi înapoi şi asta ne îngrijorează foarte mult.”

În profunzime:

Cristian Tudor Popescu: Jandarmii simt ceva numit rușine?

                                           Dragnea are dreptate: e lovitură de stat

                                           Dragnea, dincolo de Dej

„Imaginile le-am văzut cu toţii şi am văzut mărturiile de după. Nu ar fi oameni pe care să-i defineşti ca huligani sau care în mod normal ar crea probleme de ordine publică, dar să aşteptăm rezultatul anchetelor şi apoi vom vedea”, a afirmat Frans Timmermans.  „Am fost șocați de imaginile cu protestatarii bătuți”, a adăugat oficialul european.

„Legile nu au fost încă promulgate, nu e prea târziu ca autorităţile să dea înapoi. În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, mai ales pentru cetăţenii români. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsuri, să aducem în fața instanței Guvernul român dacă nu va da curs recomandărilor noastre, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneţia. Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen. Comisia e dispusă să sprijine autorităţile române în acest sens. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament şi nu pot să ascund că evenimentele recente sunt o sursă de îngrijorări şi preocupări”, a avertizat Timmermans, potrivit News.ro.

O rezoluție privind situația România urmează să fie votată în luna noiembrie în Parlamentul European.

Premierul Viorica Dăncilă s-a aflat săptămâna trecută timp de două zile într-o vizită la Bruxelles, unde a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European.

Șerban Nicolae cere demisia lui Frans Timmermans

Într-o postare pe contul său de Facebook, senatorul PSD, Şerban Nicolae, i-a cerut demisia „urgent” prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, după declarațiile de la dezbaterea din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (PE) privind situaţia din România.

Postarea lui Șerban Nicolae:

„Declaraţiile făcute ieri în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European au umplut paharul răbdării. Să te declari îngrijorat de legi ce n-au produs încă vreun efect, de presupuneri şi predicţii stupide şi vădit subiective, dar să ignori cu nonşalanţă rele grave care deja s-au produs, abuzuri concrete, întâmplate şi dovedite, asta arată că eşti nedemn de funcţia pe care o ocupi. Ce înseamnă «dreptul la un proces echitabil» când hotărârea de condamnare e dată de un judecător obligat să nu divulge inculpatului şi avocatului acestuia o parte din probe? Ce înseamnă «dreptul la un proces echitabil», când se aplică proceduri secrete care derogă sau chiar încalcă direct garanţiile procesuale prevăzute de Constituţie şi lege? Ce înseamnă «independenţa magistraţilor» când procurorii sunt subordonaţi, prin protocoale secrete, ofiţerilor de informaţii în cadrul unor echipe comune de anchetă penală? Ce «paşi înainte» au fost făcuţi când ai în fiecare an sute de persoane achitate pentru că «fapta nu există» şi zeci dintre aceste persoane înainte de a fi achitate au fost şi în arest preventiv? De ce trebuie apărați de lege cei care au încălcat-o?

Când susții abuzurile, ar trebui să ai măcar decența de a nu o face din postura de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar european pentru statul de drept și Carta drepturilor fundamentale. Ar trebui să ai bunul-simț de a nu rosti asemenea absurdități în Comisia pentru libertăți civile din Parlamentul European. Ai demonstrat că nu ai nici una, nici alta.

Noi, în România, am mai văzut mentalități ca a ta. În anii ’50. Sunteți puțini, dar în poziții-cheie ale deciziei. O fostă procuroare, școlită doctrinar în cei mai negri ani ai lui Ceaușescu, te aplaudă și gândește ca tine în Parlamentul European. Și mai sunt câțiva.

Totuși, de unde atâta infatuare, atâta aroganță și dispreț la un socialist? Acum înțeleg de ce în țara ta, partidul tău (Partidul Muncii) nu obține nici 6% din voturile cetățenilor. Ei te cunosc mai bine decât te cunosc concetățenii mei.

Te-ai acoperit deja de rușine. Demisionează, Frans Timmermans! Urgent!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oare ce legitimitate are acest personaj să ceară(chiar în nume propriu) demiterea prim-vicepreședintelui CE?Se pare că deranjul e f. mare.
  • Like 0
 • Aha, deci dl senator Serban Nicolae ia cerut demisia dl Timmermans pe FB ! Wow, ce curajos e dl senator ! Oare ar fi la fel de curajos sa ceara asta in plin parlament european , fata in fata ? Probabil ca da, dar nu il lasa partidul, dl Dragnea si dna Dancila .
  Ca europarlamentari romani din partea psd-ului au incercat sa ii abureasca pe aia din PE era sarcina de partid, daca mai vreau sa pupe si data viitoare un post acolo.
  • Like 0
 • E bine ce se întâmplă. Să se termine dracului odată cu psd, cu alde, cu dragnea, cu tăriceanu și cu toți tuterii lor, niște borfași ordinari, pripășiți "sus" din slugărnicie. Niste trădători și vânzători de țară. De prea mult timp nu facem decât să ne bălăcim in haznaua celei mai scârboase forme a "politicii" psd alde alcătuite din analfabeți cu diplome și doctorate. Am ajuns de râsul europei și a lumii întregi. Suntem un popor de asistați social, de puturoși și hoți ce nu știu decât sa batjocorească valorile adevărate și pe cei ce încearcă să-i scoată din noaptea în care trăiesc. E o rușine să fii român. In ceea ce privește "centenarul", psd-ul și complicii au reușit să-l demonetizeze, să-l batjocorească. Rușine românilor! Rușine " aleșilor "!
  • Like 2
 • Corect ! Daca nu ar fi la putere PSD cea mai buna trupa din istoria comediei romanesti. Cascadorii rasului ....

  Acum astept cu nerabdare sa declare si razboi si Romania sa atace militar Uniunea Europeana ... ce dreaqu ne incurcam asa ...
  • Like 1
 • Ceva poze cu sex anal... nimic?
  'Aide domnu' Neculai, doar atâta poţi?
  • Like 2
 • Alien check icon
  Ce sa stie aia la Strasbourg... desi salamul cu soia e din ce in ce mai popular, totusi nu se prinde Antena3....
  • Like 1
 • Timmermans nu poate fi prostit de catre europarlamentarii psd-raknea, degeaba s-au tavalit pe jos invocand coduri, lovituri de stat si alte parascovenii...li s-a spus mai pe sleau, mai voalat ca mint ca nerusinatii. Cit de idiot/imbecil/stupid poti fi (ca europarlamentar psd-alde) crezind ca EU e format din acelasi electorat captiv din tara !
  • Like 3
 • Al Lui Al Lui check icon
  Pana acum, ne-am scufundat ceas de ceas, zi dupa zi, luna de luna, si am ajuns, astazi, la an dupa an ! Acum, nu mai avem unde sa ne scufundam si ne vom ineca toti in haznaua intereselor personale ale unor politiciani marunti....RIP.
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult