Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La supermarket, am surprins un cuplu între două vârste, cântărind ouăle. Despre românii care nu văd dincolo de propria lor burtă

Zilele acestea au tot circulat în mediul online fotografii, filmuleţe, comentarii, articole cu şi despre cei care protestează la Cotroceni: cum sunt, cine sunt, ce vor, scandări, mesaje, semne ale victoriei, vuvuzele, agitaţie, nervi, autocare cu afişul „cursă specială”, tabele cu participanţi etc.

Asta mi-a amintit de o întâmplare petrecută în urmă cu câteva dimineţi, când, în drum spre birou, am trecut pe la un magazin să-mi iau crănțănele și un iaurt. Pentru că iartul trebuia să-l iau din frigiderul amplasat lângă cel cu ouă, pe fugă am început să caut din priviri ce mă interesa. Atunci mi-a atras atenţia un cuplu între două vârste.

Scena arăta cam aşa: doamna se afla cu aproape tot corpul peste cofrajele cu ouă din frigider, iar domnul din spatele ei confirma: „Da. Da.” 

Privind mai atentă, doamna cu căciula înfiptă bine pe cap, cu geaca desfăcută şi mânecile suflecate desfăcea de zor cofrajele cu ouă şi le cântărea în mâini. „Asta da, e mai greu. Asta nu. Asta da. Hm, parcă și asta e mai greu!”. Cel care i se părea mai greu, îl punea deoparte într-un cofraj adus de acasă. Care era rolul domnului cu ochelari maronii şi braţe prinse cu elastic? Păi, să se asigure că doamna făcea alegerea corecta „pentru că, spuse întorcându-se cu faţa către mine, este ca la oameni: ăla care este mai gras mănâncă mai mult, ăla care este mai slab mănâncă mai puţin”. Reiau: femeia aia cântărea fiecare ou! Evident din acest tablou nu puteau să lipsească două gospodine prezente la acea ora matinală în magazin, trăgând după ele căruciorul de cumpărături şi încurajându-i în demersul lor: „Da, da, mare dreptate aveti domnu'! Şi mie mi s-a întâmplat să găsesc...”

De unde vin toate acestea? Comportamentul celor doi? Justificările lor că era bine, că era normal ce făceau? Alegerea ouălor „grase” în supermarket era răspunsul lor șmecher la inechitatea pe care o resimțeau din partea firmei care le pusese ouă aparent inegale în cofraje. Cei doi nu păreau săraci, nu erau oameni amărâți, nu făceau de foame recensământul ouălor, ci dintr-un motiv pe care o să încerc să-l descriu mai jos.

Pendulăm între două lumi, străduindu-ne să căutăm răspunsuri, să înţelegem sau să acceptăm. Nu ne iese.

Am încercat să mi-i imaginez pe toți stând la masă, duminica în familie, lăudându-și istețimea de a fenta sistemul, supermarketul, multinaționala. Ne-or vinde ei ouă mici, dar românii sunt deștepți! 

Hashtag, emancipare, protest spontan, simţ civic? Să fim serioși! Aceste concepte nu vor ajunge niciodată la o parte dintre concetățenii noștri, precum cei descriși mai sus. Ba, dimpotrivă, vă vor privi cu ură dacă le veți vorbi despre schimbare, despre reguli, despre respectul acordat celorlalți.

Lumea lor e cu totul alta. Acești oameni sunt victimele perfecte ale politicienilor, pentru că nu văd dincolo de burta lor. Nu-i interesează ce se întâmplă cu ceilalți, câtă vreme lor le este bine. Transpuneți acum scena în fața Cotrocenilor, unde cetățenii apără Guvernul că ne-a dat și ne-a mărit.

Cei doi se comportau atât de normal, ca şi cum aveau acest drept, iar cei din jur aprobau şi chiar îi încurajau. În jungla capitalistă, ca și în cea comunistă, supraviețuiește cine se descurcă, cine e băiat deștept și încalcă regulile, cine procură oul mai gras. 

Ouăle care n-au fost demne de a fi alese au rămas pentru fraieri ca mine.

Lumea lor e cu totul alta

Decembrie 1989 i-a prins între un ceaun cu carne fiartă pentru piftie şi mesajele de la televizor. 27 de ani mai târziu îi găsim tot în faţa televizorului înfulecând fără să mestece piftia pe care acum le-o pregătesc (şi servesc) alţii, zi de zi.

Sub pretextul că lumea de azi le-a luat demnitatea și că „înainte era mai bine”, acești oameni care aleg ouă mari si frumoase trăiesc cu impresia că au voie să o facă. Că li se cuvine. Că au acest drept.

La fel, vor găsi întotdeauna motive să-şi justifice comportamentul, agresivitatea verbală, crizele de isterie, pentru că se simt stăpâni, chiar şi pe vieţile noastre. Vor fi mereu cu ochii după tine încă de la prima oră, iarna de după perdele sau vara în faţa blocului, cu scaunelul după ei şi te vor apostrofa ori de câte ori vor putea să o facă: „Munceşte, că şi noi am muncit la vremea noastră”.

Vor continua să stingă lumina pe scara blocului la ora 6 pentru că nu vor să plătească părți comune şi se vor încălzi tot cu ajutorul aragazului pentru că vor să te facă la buzunar pe tine cel ce pleci dimineaţa, vii seara şi pe deasupra le dai de înțeles că eşti „avut” atunci când îţi parchezi maşina pe locul plătit la primăria de sector. Şi-au revendicat dreptul de a întreba pe oricine „la cine mergeţi?” sau „pe cine căutaţi” numai pentru că se simt stăpâni în blocul în care Ceauşescu le-a repartizat un apartament cu 2 camere când încă nu era nimic construit în jur.

Se simt proprietari peste tot și-n toate. Pentru că ai ghinionul să fii mai tânăr, te privesc cu suspiciune când vii seara acasă. Nu pot fi niciodată siguri cine locuiește vizavi, după ce la televizor au văzut că orașele sunt pline de soroșiști infiltrați, de agenți străini gata să rupă țara.

Veți spune că sunt săraci, că sunt necăjiți, că au pensii mici, care le justifică acest comportament de Hagi Tudose. Veți spune că trebuie să fim empatici cu bătrânii noștri, să încercăm să vorbim cu ei, să-i facem să înțeleagă. Îmi veți aminti poate că voi ajunge și eu bătrână și neputincioasă și lipită de canapea la „Sinteza zilei”. Aveți dreptate. Și numai din cauza acestei perspective sumbre de a îmbătrâni urât, cred că merită în aceste zile să #rezistăm.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Atata energie risipita si comentarii pentru un caz de nesimtire, Restul sunt vorbe de claca.
  • Like 0
 • Mostră de ură în crescendo este postarea Dumneavoastră ! Mă întreb de ce şi de unde ? Dacă supermarketul care vinde, e cu autoservire, aşa cum poţi alege punguliţa cu crănţănele, sau iaurtul, de ce să nu poţi alege oul, cofrajul fiind un ambalaj comun? Prea multă agresiune şi ură pentru un fapt fără elocvenţă! Te deranjează că sting lumina pe casa scării, ca şi cum n-ai mai putea s-o aprinzi, eşti înciudată că plăteşti contribuţii la fondul de pensii, uitând că îţi va veni rândul să primeşti ! Toate acestea pentru o jalnică replică unui protest!
  Tocmai pentru că fiecare individ îşi generează propria realitate, ideologia comunistă a eşuat! Nu toţi avem aceeaşi realitate!

  Risipă, demersul Dumneavoastră! Păcat, mare păcat !
  • Like 2
 • Din punctul meu de vedere majoritatea persoanelor cu vârste de 50Plus cunosc adevârul din cutia acea luminoasă (presupunând că nu au trecut la LED) pe care o au în sufragerie, lucru care duce la conturarea unei realități finanțate. Majoritatea acestor persoane se ancorează în ,,realitatea,, care este vândută de către postul TV X. Normalitatea lor este difuzată. Hrana lor vine dintr-o singură direcție, iar în momentul în care intră în coliziune cu cineva de vârstă diferită și cu principii diferite, le este greu dacă nu chiar dificil în a purta o discuție constructivă bazată pe argumente solide. Acești oameni și-au cedat simțurile pentru a primi realitatea asamblată în studiouri care mai de care, patronate finalemnte de oligarhi penali.
  • Like 0
 • Raul check icon
  In atentia Republica.ro. Remarc 2 useri cu acelasi Name. Raul vs. Raul. Cei 2 nu sunt aceeasi persoana. Poate aparea o situatie de confuzie. Numai bine, ma scuzati ca am scris aici, nu m-am prins unde ar fi o rubrica de "Reclamatii". :)
  • Like 0
 • check icon
  Constat (fără surprindere, dar cu amărăciune) că şi în platforma "Republica" se poartă ştergerea comentariilor incomode. N-aş fi observat dacă n-aş fi fost informat prin e-mail că am primit o apreciere. Comentariul meu era plasat sub cel scris de domnul Jura, în care se referă la lista lui Jonathan Swift.

  Scriam (şi susţin) că textul domnişoarei Bulai este atât de prost, încât m-a scos din muţenie şi am comentat. Apoi am argumentat. Nu am folosit cuvinte injurioase, nu am îndemnat la ură rasială ori la violenţă, nu am scris ceva care să contravină legilor ţării. Am scris (argumentat) doar atât: că este un text prost! Cum eu nu-mi pot şterge comentariile, am bănuiala că vreunui zeu din "Republica" nu i-a plăcut. Asta este! Înainte de a încheia, vreau să le reamintesc zeilor "Republicii" că pe vremea lui Ceauşescu România era republică iar Franţa, de asemenea, era republică. Dar câtă diferenţă!
  • Like 1
  • @
   otheh check icon
   Stați liniștit, și mie mi-au șters comentariul, dar nu mă supăr. Probabil, era o notă de subsol mult prea obscură pentru a sta alături de o asemenea capodoperă de articol, cu și despre cântărirea de ouă. În orice caz, și dvs., și eu, știm foarte bine că republica nu este, de fapt, nicio republică, iar mesajul de pe frontispiciul platformei : ,,pentru noi nu ești un user anonim, ci un partener de dialog,, este doar o formulă de marketing, lipsită de orice conținut. De fapt, republica este un blog-corporație, cu reguli foarte stricte și cu un mesaj foarte clar, în spatele miilor de ,,articole,, despre ouă, antreprenori de succes, cum trebuie să ne creștem copiii, și alte aberații de acest gen. Eu, unul, intru din ce în ce mai puțin pentru a citi textele, cu câteva excepții, și mai mult pentru a citi comentariile anumitor useri anonimi. ( mult mai bune decât articolele în sine). Nu e nevoie să folosiți un limbaj injurios, nici să îndemnați la ură rasială, pentru a fi cenzurat, este suficient să zgâriați, chiar și puțin, chiar și din greșeală, soclul generatiei B. Astept cenzura si pentru asta :))) # rezist! :)
   • Like 0
 • Raul check icon
  Eu am simplificat la maxim situatia existenta in Romania : pana nu se curata generatiile vechi, tara asta nu va da inainte. Restul e voba lunga, nici nu mai conteaza cauzele, nu mai conteaza nimic... asteptam sa crape batranii si apoi societatea se va "limpezi" in mod natural.
  • Like 0
  • @ Raul
   Corina check icon
   Se va limpezi, clar. Deja mă îngrozesc de ceea ce se vede în limpezimea ei.
   • Like 0
  • @ Raul
   Atenție ca nu cumva generațiile noi să nu fie vaccinate cu serul celor mai în vârstă. Să nu ne îmbătăm cu atâta limpezime.
   • Like 0
 • acum 27 de ani, am fost surprins intr-un magazin din franta, unde patrunjelul verde ,se vimdea la gramaj, legatura fiind ceva prea subiectiv
  (eu) am cantarit la megaimage salatele pt ca mi se pareau disproportionate si am gasit ca de la 200 grame la 400 in aceiasi zi si, in zile diferite dar la acelasi pret si salate de 600 grame - am presupus ca la primele ore sunt ...mai mari dar apoi le mai cad frunzele
  asta cu ouale s-ar putea sa devina norma europeana asa ca... toti criticii de aici vor fi mai atenti cu batraneii
  sincer sa fiu, mananc la gramaj -bucata, mar pepene etc avand dimensiuni prea diferite, si de aia suntem aburiti si de nationale si de multinationale cu varii gramaje: pe o pagina de prezentare la un supermarket erau pachetele cu 14 gramaje diferite si niciunul convertit la unitatea (SI) kilogram!!
  sunt cateva magazine la care (mic, discret ) este adaugat si pretul per kilogram
  bravo (macar) lor
  si, da este o relatie cumparator - vanzator , si, nu, nu suint de acord cu pipaitul painii - dar asta e riscul autoservirii, din pacate (voiam sa zic ca ar putea fi intr-o punga dar ar creste pretul - oricum acolo e o manuse si un cleste pt apucat...mai ramane o educatie specifica absenta la cei in varsta si inexistenta - inca, la cei tineri)
  • Like 0
 • Cri check icon
  In primul paragraf al postarii sale, d-na Cristina Bulai descrie atmosfera meeting-ului de la Cotroceni, fara a-si da seama ca relatarea domniei sale este superpozabila pana la identitate cu ceea ce se intampla in Piata Victoriei. Cu exceptia sloganelor desigur.
  Caracterizarea cinica si dispretuitoare pe care domnia sa o face la adresa unor grupuri populationale mai in varsta si mai paupere, este ilustrativa pentru falia aparent insurmontabila care s-a creat, sau s-a adincit, intre cei "prosti" ( adica pensionarii ) si cei "destepti" si cu spirit civic ( adica tinerii ).
  Insa creatorii acestei divizari de tip schizoid a societatii romanesti nu sunt vazuti de distinsa doamna, desi unii dintre ei sunt perfect identificabili, "joaca" la lumina zilei; pentru D-na Bulai este mai simplu ca sa vada si sa comenteze efectele, nu si cauzele.
  Regizorii din umbra ai sciziunii societatii romanesti pot continua sa activeze linistiti: d-na Bulai nu-i vede si nu-i aude. Dansa are treaba doar cu pensionarii.
  Prin anii '90, cand eram la fel de tanar si la fel de frustrat precum d-na Bulai astazi, pentru ca nu se alesesera cei pe care i-am votat, ( adica PNT, la acea vreme ) aveam si eu o viziune asemanatoare cu cea expusa astazi de distinsa doamna. Cu trecerea timpului, am invatat insa ca viziunea maniheista asupra vietii, adica impartirea lucrurilor in "alb" si "negru", nu va duce nicaieri, nu va aduce nimic bun.
  Intre alb si negru, viata are, Slava Domnului, si nenumarate nuante de gri. Poate ca in viitor va pricepe acest lucru elementar chiar si d-na Bulai.
  Sunt convins ca distinsa doamna a vizitat cateva tari din Occident, unde, daca a intrat in casele oamenilor, cu siguranta ca a putut observa ca si acolo, in modul cel mai firesc, lumina se stinge in incaperile in care omul nu mai are treaba, dupa cum si apa este oprita dupa ce omul s-a spalat, nu este lasata sa curga aiurea.
  Cu toate ca occidentalii au o leafa sau o pensie de 5-10 de ori mai mare decat cetateanul mediu din Romania, ei nu vor sa-si risipeasca banii aiurea.
  Iar daca n-a fost pe afara, doamna Bulai probabil ca are un televizor, unde a putut vedea cum se calca oamenii in picioare la deschiderea unui nou market care anunta reduceri de pret: ma refer la SUA, dar imagini la fel de penibile se pot vedea si in magazinele noastre, cu ocazia "promotiilor".
  Doamna Bulai nu intelege ca tiparele umane fundamentale sunt asemanatoare, cel putin la rasa alba ( nu pot sa afirm ca cunosc comportamentul varstei a treia la negri sau la asiatici ).
  Varstnicul, fie el occidental sau din Romania, este mai conservator, mai rigid in conceptii, si mai "econom". Este o caracteristica a varstei a treia; desigur ca avand o pensie decenta, dupa o viata traita liber si decent, si dupa 30-40 de ani de serviciu pentru care a avut o leafa decenta, pensionarul occidental este mai relaxat, mai multumit si lipsit de frustrarile resimtite de pensionarul roman.
  Distinsa doamna nu pricepe aceste lucruri pe cat de evidente, pe atat de firesti.
  Domnia sa prefera sa-si etaleze dispretul si intoleranta pentru pensionarii nostri, impartind cetatenii Romaniei in prosti si destepti, in tineri si batrani.
  In mintea doamnei Bulai, tineretea este depozitara tuturor calitatilor umane, in timp ce senectutea este "lada de gunoi" a defectelor si relelor pe care le poseda omul.


  • Like 1
 • Ouale ca ouale, dar sa-i vezi cand pipaie 10 paini pana aleg una. Sau niciuna, ca dincolo era mai ieftin.
  • Like 2
 • Jonathan Swift completase o listă cu lucrurile pe care nu le va face când va fi bătrân. Treaba e că lista asta trebuie făcută din adolescență, actualizată mai apoi, fiindcă îmbătrânirea e un proces care începe cât omul este încă tânăr, și nu are o evoluție uniformă. Nu poți știi niciodată cum te ia cu asalt, la o vârstă la care ar trebui să zbori, nu să-ți târâi picioarele.
  Felicitări, un text care pune punctul pe i.
  #rezistăm
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult