Zilele acestea au tot circulat în mediul online fotografii, filmuleţe, comentarii, articole cu şi despre cei care protestează la Cotroceni: cum sunt, cine sunt, ce vor, scandări, mesaje, semne ale victoriei, vuvuzele, agitaţie, nervi, autocare cu afişul „cursă specială”, tabele cu participanţi etc.
Asta mi-a amintit de o întâmplare petrecută în urmă cu câteva dimineţi, când, în drum spre birou, am trecut pe la un magazin să-mi iau crănțănele și un iaurt. Pentru că iartul trebuia să-l iau din frigiderul amplasat lângă cel cu ouă, pe fugă am început să caut din priviri ce mă interesa. Atunci mi-a atras atenţia un cuplu între două vârste.
Scena arăta cam aşa: doamna se afla cu aproape tot corpul peste cofrajele cu ouă din frigider, iar domnul din spatele ei confirma: „Da. Da.”
Privind mai atentă, doamna cu căciula înfiptă bine pe cap, cu geaca desfăcută şi mânecile suflecate desfăcea de zor cofrajele cu ouă şi le cântărea în mâini. „Asta da, e mai greu. Asta nu. Asta da. Hm, parcă și asta e mai greu!”. Cel care i se părea mai greu, îl punea deoparte într-un cofraj adus de acasă. Care era rolul domnului cu ochelari maronii şi braţe prinse cu elastic? Păi, să se asigure că doamna făcea alegerea corecta „pentru că, spuse întorcându-se cu faţa către mine, este ca la oameni: ăla care este mai gras mănâncă mai mult, ăla care este mai slab mănâncă mai puţin”. Reiau: femeia aia cântărea fiecare ou! Evident din acest tablou nu puteau să lipsească două gospodine prezente la acea ora matinală în magazin, trăgând după ele căruciorul de cumpărături şi încurajându-i în demersul lor: „Da, da, mare dreptate aveti domnu'! Şi mie mi s-a întâmplat să găsesc...”
De unde vin toate acestea? Comportamentul celor doi? Justificările lor că era bine, că era normal ce făceau? Alegerea ouălor „grase” în supermarket era răspunsul lor șmecher la inechitatea pe care o resimțeau din partea firmei care le pusese ouă aparent inegale în cofraje. Cei doi nu păreau săraci, nu erau oameni amărâți, nu făceau de foame recensământul ouălor, ci dintr-un motiv pe care o să încerc să-l descriu mai jos.
Pendulăm între două lumi, străduindu-ne să căutăm răspunsuri, să înţelegem sau să acceptăm. Nu ne iese.
Am încercat să mi-i imaginez pe toți stând la masă, duminica în familie, lăudându-și istețimea de a fenta sistemul, supermarketul, multinaționala. Ne-or vinde ei ouă mici, dar românii sunt deștepți!
Hashtag, emancipare, protest spontan, simţ civic? Să fim serioși! Aceste concepte nu vor ajunge niciodată la o parte dintre concetățenii noștri, precum cei descriși mai sus. Ba, dimpotrivă, vă vor privi cu ură dacă le veți vorbi despre schimbare, despre reguli, despre respectul acordat celorlalți.
Lumea lor e cu totul alta. Acești oameni sunt victimele perfecte ale politicienilor, pentru că nu văd dincolo de burta lor. Nu-i interesează ce se întâmplă cu ceilalți, câtă vreme lor le este bine. Transpuneți acum scena în fața Cotrocenilor, unde cetățenii apără Guvernul că ne-a dat și ne-a mărit.
Cei doi se comportau atât de normal, ca şi cum aveau acest drept, iar cei din jur aprobau şi chiar îi încurajau. În jungla capitalistă, ca și în cea comunistă, supraviețuiește cine se descurcă, cine e băiat deștept și încalcă regulile, cine procură oul mai gras.
Ouăle care n-au fost demne de a fi alese au rămas pentru fraieri ca mine.
Lumea lor e cu totul alta
Decembrie 1989 i-a prins între un ceaun cu carne fiartă pentru piftie şi mesajele de la televizor. 27 de ani mai târziu îi găsim tot în faţa televizorului înfulecând fără să mestece piftia pe care acum le-o pregătesc (şi servesc) alţii, zi de zi.
Sub pretextul că lumea de azi le-a luat demnitatea și că „înainte era mai bine”, acești oameni care aleg ouă mari si frumoase trăiesc cu impresia că au voie să o facă. Că li se cuvine. Că au acest drept.
La fel, vor găsi întotdeauna motive să-şi justifice comportamentul, agresivitatea verbală, crizele de isterie, pentru că se simt stăpâni, chiar şi pe vieţile noastre. Vor fi mereu cu ochii după tine încă de la prima oră, iarna de după perdele sau vara în faţa blocului, cu scaunelul după ei şi te vor apostrofa ori de câte ori vor putea să o facă: „Munceşte, că şi noi am muncit la vremea noastră”.
Vor continua să stingă lumina pe scara blocului la ora 6 pentru că nu vor să plătească părți comune şi se vor încălzi tot cu ajutorul aragazului pentru că vor să te facă la buzunar pe tine cel ce pleci dimineaţa, vii seara şi pe deasupra le dai de înțeles că eşti „avut” atunci când îţi parchezi maşina pe locul plătit la primăria de sector. Şi-au revendicat dreptul de a întreba pe oricine „la cine mergeţi?” sau „pe cine căutaţi” numai pentru că se simt stăpâni în blocul în care Ceauşescu le-a repartizat un apartament cu 2 camere când încă nu era nimic construit în jur.
Se simt proprietari peste tot și-n toate. Pentru că ai ghinionul să fii mai tânăr, te privesc cu suspiciune când vii seara acasă. Nu pot fi niciodată siguri cine locuiește vizavi, după ce la televizor au văzut că orașele sunt pline de soroșiști infiltrați, de agenți străini gata să rupă țara.
Veți spune că sunt săraci, că sunt necăjiți, că au pensii mici, care le justifică acest comportament de Hagi Tudose. Veți spune că trebuie să fim empatici cu bătrânii noștri, să încercăm să vorbim cu ei, să-i facem să înțeleagă. Îmi veți aminti poate că voi ajunge și eu bătrână și neputincioasă și lipită de canapea la „Sinteza zilei”. Aveți dreptate. Și numai din cauza acestei perspective sumbre de a îmbătrâni urât, cred că merită în aceste zile să #rezistăm.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Tocmai pentru că fiecare individ îşi generează propria realitate, ideologia comunistă a eşuat! Nu toţi avem aceeaşi realitate!
Risipă, demersul Dumneavoastră! Păcat, mare păcat !
Scriam (şi susţin) că textul domnişoarei Bulai este atât de prost, încât m-a scos din muţenie şi am comentat. Apoi am argumentat. Nu am folosit cuvinte injurioase, nu am îndemnat la ură rasială ori la violenţă, nu am scris ceva care să contravină legilor ţării. Am scris (argumentat) doar atât: că este un text prost! Cum eu nu-mi pot şterge comentariile, am bănuiala că vreunui zeu din "Republica" nu i-a plăcut. Asta este! Înainte de a încheia, vreau să le reamintesc zeilor "Republicii" că pe vremea lui Ceauşescu România era republică iar Franţa, de asemenea, era republică. Dar câtă diferenţă!
(eu) am cantarit la megaimage salatele pt ca mi se pareau disproportionate si am gasit ca de la 200 grame la 400 in aceiasi zi si, in zile diferite dar la acelasi pret si salate de 600 grame - am presupus ca la primele ore sunt ...mai mari dar apoi le mai cad frunzele
asta cu ouale s-ar putea sa devina norma europeana asa ca... toti criticii de aici vor fi mai atenti cu batraneii
sincer sa fiu, mananc la gramaj -bucata, mar pepene etc avand dimensiuni prea diferite, si de aia suntem aburiti si de nationale si de multinationale cu varii gramaje: pe o pagina de prezentare la un supermarket erau pachetele cu 14 gramaje diferite si niciunul convertit la unitatea (SI) kilogram!!
sunt cateva magazine la care (mic, discret ) este adaugat si pretul per kilogram
bravo (macar) lor
si, da este o relatie cumparator - vanzator , si, nu, nu suint de acord cu pipaitul painii - dar asta e riscul autoservirii, din pacate (voiam sa zic ca ar putea fi intr-o punga dar ar creste pretul - oricum acolo e o manuse si un cleste pt apucat...mai ramane o educatie specifica absenta la cei in varsta si inexistenta - inca, la cei tineri)
Caracterizarea cinica si dispretuitoare pe care domnia sa o face la adresa unor grupuri populationale mai in varsta si mai paupere, este ilustrativa pentru falia aparent insurmontabila care s-a creat, sau s-a adincit, intre cei "prosti" ( adica pensionarii ) si cei "destepti" si cu spirit civic ( adica tinerii ).
Insa creatorii acestei divizari de tip schizoid a societatii romanesti nu sunt vazuti de distinsa doamna, desi unii dintre ei sunt perfect identificabili, "joaca" la lumina zilei; pentru D-na Bulai este mai simplu ca sa vada si sa comenteze efectele, nu si cauzele.
Regizorii din umbra ai sciziunii societatii romanesti pot continua sa activeze linistiti: d-na Bulai nu-i vede si nu-i aude. Dansa are treaba doar cu pensionarii.
Prin anii '90, cand eram la fel de tanar si la fel de frustrat precum d-na Bulai astazi, pentru ca nu se alesesera cei pe care i-am votat, ( adica PNT, la acea vreme ) aveam si eu o viziune asemanatoare cu cea expusa astazi de distinsa doamna. Cu trecerea timpului, am invatat insa ca viziunea maniheista asupra vietii, adica impartirea lucrurilor in "alb" si "negru", nu va duce nicaieri, nu va aduce nimic bun.
Intre alb si negru, viata are, Slava Domnului, si nenumarate nuante de gri. Poate ca in viitor va pricepe acest lucru elementar chiar si d-na Bulai.
Sunt convins ca distinsa doamna a vizitat cateva tari din Occident, unde, daca a intrat in casele oamenilor, cu siguranta ca a putut observa ca si acolo, in modul cel mai firesc, lumina se stinge in incaperile in care omul nu mai are treaba, dupa cum si apa este oprita dupa ce omul s-a spalat, nu este lasata sa curga aiurea.
Cu toate ca occidentalii au o leafa sau o pensie de 5-10 de ori mai mare decat cetateanul mediu din Romania, ei nu vor sa-si risipeasca banii aiurea.
Iar daca n-a fost pe afara, doamna Bulai probabil ca are un televizor, unde a putut vedea cum se calca oamenii in picioare la deschiderea unui nou market care anunta reduceri de pret: ma refer la SUA, dar imagini la fel de penibile se pot vedea si in magazinele noastre, cu ocazia "promotiilor".
Doamna Bulai nu intelege ca tiparele umane fundamentale sunt asemanatoare, cel putin la rasa alba ( nu pot sa afirm ca cunosc comportamentul varstei a treia la negri sau la asiatici ).
Varstnicul, fie el occidental sau din Romania, este mai conservator, mai rigid in conceptii, si mai "econom". Este o caracteristica a varstei a treia; desigur ca avand o pensie decenta, dupa o viata traita liber si decent, si dupa 30-40 de ani de serviciu pentru care a avut o leafa decenta, pensionarul occidental este mai relaxat, mai multumit si lipsit de frustrarile resimtite de pensionarul roman.
Distinsa doamna nu pricepe aceste lucruri pe cat de evidente, pe atat de firesti.
Domnia sa prefera sa-si etaleze dispretul si intoleranta pentru pensionarii nostri, impartind cetatenii Romaniei in prosti si destepti, in tineri si batrani.
In mintea doamnei Bulai, tineretea este depozitara tuturor calitatilor umane, in timp ce senectutea este "lada de gunoi" a defectelor si relelor pe care le poseda omul.
Felicitări, un text care pune punctul pe i.
#rezistăm