Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

La treizeci de ani de la căderea URSS, țările lagărului comunist au împreună un PIB mai mare decât al fostului stăpân, Rusia

Ucraina

Foto: Getty Images

Președintele american Joe Biden a discutat săptămâna trecută cu liderii a nouă țări din estul Europei despre situația din Ucraina și le-a dat asigurări că NATO își va întări prezența în zonă. Cele nouă țări - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria – au destule motive să fie îngrijorate. Toate au făcut parte din lagărul comunist, fiind parte din zona de influență sovietică sau chiar parte din URSS, ca în cazul celor trei țări baltice, iar ultimul lucru pe care și-l doresc est europenii, de la Sofia la Tallinn, este o Ucraină împânzită de armata rusă.

Dar, dincolo de tensiunile din regiune, statisticile economice arată un tablou remarcabil. La 3 decenii de la dispariția URSS, cele nouă state foste comuniste au în prezent un PIB cumulat mai mare decât al metropolei imperiale. Astfel, ele au un PIB cumulat de 1.564 miliarde dolari, în timp ce Rusia are un PIB de 1.483 de miliarde. Acest lucru este remarcabil, având în vedere că în momentul prăbușirii URSS, aceasta avea o economie dublă față de a statelor satelit. 

Există destule explicații pentru această evoluție, de la deschiderea către economia capitalistă a țărilor est europene, până la avantajele apropierii de piața de consum Europa Occidentală și, de partea cealaltă, la menținerea economiei în izolare și favorizarea jucătorilor din energie. Nici dezvoltarea în rândul celor nouă țări din CEE nu este uniformă, știm bine pe pielea noastră când ne uităm la Polonia, Cehia sau Ungaria, dar este clar că, dacă Europa de Est ar fi fost o țară, acum ar fi avut o economie mai mare decât cea a Rusiei.

Foto: Getty Images

Din punct de vedere economic, Rusia este acum mai mică nu doar față de SUA sau Europa de Vest, pe care nu le-a ajuns niciodată din urmă URSS, ci și față de foștii săi sateliți. Nimeni nu a sesizat mai bine acest lucru decât ucrainenii. Ei se îndreptă de ceva timp către țările vecine de la vest pentru a lucra sau chiar pentru a părăsi definitiv Ucraina. De exemplu, un sfert de milion sunt înregistrați doar în Polonia. Dar cei care lucrează la negru sunt mult mai mulți, circa un milion. În Uniunea Europeană ar fi poate 10% din populație, circa 4,4 milioane. Istoria se repetă în cazul lor așa cum s-a întâmplat cu polonezii, românii sau bulgarii. Pentru ei, prosperitatea Europei de Est este tot mai atractivă, cel puțin în comparație cu oferta de la Răsărit... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumitru check icon
    D-le Radu, sa fim seriosi. Nu sunteti rusofil? Comentariul dvs ne da dovada ca sunteti un admirator al Rusiei. Sa va zic eu cum stau lucrurile in Rusia in realitate? In afara de palatele, construite pe timpul Imperiului Rus, si muzeele create tot in acea perioada? URSS si Rusia nu au creat mai nimic. Au fost construite sute de mii de blocuri si edificii, care le puteti admira si in Bucuresti, care nu prezinta mare interes in planul arhitecturii. Este viata in orase, precum Moscova, St. Petersburg. Restul Rusiei geme sub povara saraciei si dictaturii lui Putin si gasca lui. Apropo de dictatura, nu stiti dvs. cum stau lucrurile cu drepturile omului, libertatea presei in Rusia. Cred ca stiti cine e d-l Navalnii, si cu ce se ocupa el acum?! (e in inchisoare). Cred ca stiti ce s-a intamplat cu opozitionerul Boris Nemtsov?! Stiti cati oameni au fost otraviti cu "Novicioc" sau substante radioactive, si cati jurnalisti au fost asasinati?!
    Ce produce Rusia?- Corect, extrage si exporteaza petrol si gaze naturale, metale (neprelucrate) si alte minereuri. Am si uitat, armament de asemenea. Doar tancuri si blindate, obuze, si avioane militare (ultimele cam des cad in ultimul timp). Cu ele Rusia omoara oameni in Siria, Libia, Georgia si Ucraina. Rusia "stie" bine cum sa-si controleze nu doar destinul sau (sa vedeti satele din Rusia, atunci satele din Romania vor parea Las Vegas) dar si destinul statelor vecine. Pana si acum nu-i pot forta pe rusi sa iasa din Transnistria, sa nu mai vorbim de Ucraina (Crimea si Donbas). Rusia nu-si cauta de treaba in interiorul tarii, sa faca ca populatia sa traiasca macar un pic mai bine, dar cheltuie miliarde pentru finantarea razboaielor. Tocmai de aceea țările lagărului comunist au împreună un PIB mai mare decât Rusia.
    • Like 0
  • Nu sunt rusofil nici degustant de feliile de pate negativiste sau demolatoare romanesti mediatice contra regimurilor pe care chiar nu le intelegem ci doar un subtil admirator al frumusetilor feminine rusesti. Dar pun si eu o intrebare : Domnilor dv. chiar stiti cum este in Rusia.. ?... fosta URSS....? dv v-ati facut un pic de timp sa luati chiar si televizat adica din perpectiva privitorului explanadele palatelor din Skt. Petersburg ori Moscova spre exemplu cu toate operele de arta si bijuteriile arhitectonice ale constructiilor in sine ? asta ca fapt divers....se pare ca nu. Ramaneti din pacate cu un "NU" si cu falsa impresie a unei doctrine pe care dintr-un automatism de tonomat tot o realiati Rusiei pentru a va da voua o importanta de sine umpland niste tiparnite cu articole doar pentru a fi "contra ceva".....Pacat....citeam un articol recent inainte de a veni Putin la putere sistemul guvernamental rusesc adica pe vremea lui Gorbaciov si Eltin era plin si intesat de agenti CIA si FBI....Putin a facut doar curatenie iar "democraticii" si-au pierdut parghiile de aplicare a propriei lor democratii. O fi bine o fi rau cred ca Rusia stie mai bine cum sa-si contureze propriul destin si pe ce cale sa asceada spre viitor...
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Faptul ca St Petersburg si Moscova au arhitectura impresionanta nu inseamna ca in Rusia se traieste bine. E ca si cum ai spune ca India e o tara dezvoltata pentru ca are Taj Mahal. Iar acele 2 orase reprezinta impreuna 15% din populatia Rusiei. In rest, saracie. Cam in orice statistica Rusia e sub Romania (salarii mai mici, pensii mai mici, speranta de viata mai mica, incidenta mult mai mare a TBC si SIDA).

      Putin nu a facut nicio curatenie, doar a schimbat oligarhii vechi pe care nu-i controla, cu cei din anturajul lui. Are si un oarecare merit ca a stabilizat economia, fata de dezastrul de inainte, dar totusi dupa 30 de ani sa ai o tara cu PIB/locuitor sub Romania nu e mare realizare.
      • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Statisticile va contrazic. Ca nivel de trai, natalitate, speranta de viata, Rusia este in declin fata de toti ceilalti poli economici.
      • Like 0
    • @ Sorin Barariu
      Putin despre actiunile Romaniei extern citez : "Practic ne-au pacalit cu nerusinare". Ce statistici blagosloviti domnule ?. vi se pare ca relatiile externe diplomatice se petrec ca in piata Bucur Obor candidand la Primaria prazului si a facutului de tochitura la ciaun ? Dv. de ce credeti ca Europenii ne-au trimis in tara toti tiganii nespalati ne-vaccinati ceea ce mediile romanesti au tradus drept " cetateni romani intorsi de la munca" ?....de la munca ciorditului poate ! Intorcandu-ma la Rusia au aflat si ei ce fel de natie suntem una de FRANZATORI si cultivatori de PUNGI ecologice. Oricum vor suporta consecintele actiunilor faptelor lor... daca in tara asta Romania fiecare face ce vrea urinandu-se ca animalele si nesimtitii pe fiecare lucru care presupune inteligenta. Probabil isi merita soarta !
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult