Foto: Getty Images
Președintele american Joe Biden a discutat săptămâna trecută cu liderii a nouă țări din estul Europei despre situația din Ucraina și le-a dat asigurări că NATO își va întări prezența în zonă. Cele nouă țări - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria – au destule motive să fie îngrijorate. Toate au făcut parte din lagărul comunist, fiind parte din zona de influență sovietică sau chiar parte din URSS, ca în cazul celor trei țări baltice, iar ultimul lucru pe care și-l doresc est europenii, de la Sofia la Tallinn, este o Ucraină împânzită de armata rusă.
Dar, dincolo de tensiunile din regiune, statisticile economice arată un tablou remarcabil. La 3 decenii de la dispariția URSS, cele nouă state foste comuniste au în prezent un PIB cumulat mai mare decât al metropolei imperiale. Astfel, ele au un PIB cumulat de 1.564 miliarde dolari, în timp ce Rusia are un PIB de 1.483 de miliarde. Acest lucru este remarcabil, având în vedere că în momentul prăbușirii URSS, aceasta avea o economie dublă față de a statelor satelit.
Există destule explicații pentru această evoluție, de la deschiderea către economia capitalistă a țărilor est europene, până la avantajele apropierii de piața de consum Europa Occidentală și, de partea cealaltă, la menținerea economiei în izolare și favorizarea jucătorilor din energie. Nici dezvoltarea în rândul celor nouă țări din CEE nu este uniformă, știm bine pe pielea noastră când ne uităm la Polonia, Cehia sau Ungaria, dar este clar că, dacă Europa de Est ar fi fost o țară, acum ar fi avut o economie mai mare decât cea a Rusiei.
Foto: Getty Images
Din punct de vedere economic, Rusia este acum mai mică nu doar față de SUA sau Europa de Vest, pe care nu le-a ajuns niciodată din urmă URSS, ci și față de foștii săi sateliți. Nimeni nu a sesizat mai bine acest lucru decât ucrainenii. Ei se îndreptă de ceva timp către țările vecine de la vest pentru a lucra sau chiar pentru a părăsi definitiv Ucraina. De exemplu, un sfert de milion sunt înregistrați doar în Polonia. Dar cei care lucrează la negru sunt mult mai mulți, circa un milion. În Uniunea Europeană ar fi poate 10% din populație, circa 4,4 milioane. Istoria se repetă în cazul lor așa cum s-a întâmplat cu polonezii, românii sau bulgarii. Pentru ei, prosperitatea Europei de Est este tot mai atractivă, cel puțin în comparație cu oferta de la Răsărit...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ce produce Rusia?- Corect, extrage si exporteaza petrol si gaze naturale, metale (neprelucrate) si alte minereuri. Am si uitat, armament de asemenea. Doar tancuri si blindate, obuze, si avioane militare (ultimele cam des cad in ultimul timp). Cu ele Rusia omoara oameni in Siria, Libia, Georgia si Ucraina. Rusia "stie" bine cum sa-si controleze nu doar destinul sau (sa vedeti satele din Rusia, atunci satele din Romania vor parea Las Vegas) dar si destinul statelor vecine. Pana si acum nu-i pot forta pe rusi sa iasa din Transnistria, sa nu mai vorbim de Ucraina (Crimea si Donbas). Rusia nu-si cauta de treaba in interiorul tarii, sa faca ca populatia sa traiasca macar un pic mai bine, dar cheltuie miliarde pentru finantarea razboaielor. Tocmai de aceea țările lagărului comunist au împreună un PIB mai mare decât Rusia.
Putin nu a facut nicio curatenie, doar a schimbat oligarhii vechi pe care nu-i controla, cu cei din anturajul lui. Are si un oarecare merit ca a stabilizat economia, fata de dezastrul de inainte, dar totusi dupa 30 de ani sa ai o tara cu PIB/locuitor sub Romania nu e mare realizare.