Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Lacul Beliș din Munții Apuseni, acoperit de gunoaie. Șeful Gărzii de Mediu: Primăriile permit cetățenilor să arunce deșeurile în spatele curților

Lacul Beliș

Foto: Facebook Romsilva

Luciul unuia dintre cele mai frumoase lacuri din Munții Apuseni, Beliș, a fost sufocat de PET-uri, iar mai mulți voluntari s-au mobilizat să îl curețe. 

În două zile, voluntarii au adunat 3.500 de saci de gunoaie, a transmis Romsilva, care a publicat pe pagina sa de Facebook fotografii care arată cantitatea imensă de deșeuri care acoperea lacul.


La acțiune au participat 120 de voluntari de la Clubul Alpin Roman Filiala Cluj și Master Adventure. În ciuda turor eforturilor, aceștia nu au reușit să curețe toate deșeurile. 

„După ziua intensă de sâmbătă, cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri.

O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat PET-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat. În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum...", au povestit voluntarii.


Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat la Digi24 că situații cum este cea din zona lacului Beliș sunt întâlnite în toată țara, acolo unde nu există contracte cu servicii de salubritate.

„Se întâmplă asta, pentru că în amonte, primăriile aruncă sau permit cetățenilor să arunce deșeurile în spatele curților, unde ai un pârâu, unde accesul e mai greu și unde nu te vede lumea. Asta se întâmplă de facto în toată România și în zona montană, unde nu există servicii de salubritate, cu toate că obligația revine primarilor.

Avem controale în țară și am primit imagini de la astfel de depozitări ilegale masive, mii de metri cubi în Corabia, Olt, aruncate la marginea orașului, destul de aproape de Dunăre, tot într-o zonă umedă, care ar trebui redată turismului sau agriculturii.

Autoritatea locală nu spune nimic deocamdată, dar faptul că nu avem servicii de salubritate intră în sfera ilegală a activității unor UAT-uri din România și a unor primari și trebuie să ne uităm cum putem amenda acești primari. Când ai depozitări de mii de metri cubi chiar în proximitatea Bucureștiului sau într-o comună de munte, sau lângă Dunăre, e impardonabil", a spus Berceanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bine ca an disparut din tara aia acum 24 de ani.
  • Like 0
 • Nume check icon
  La fel ca si in incidentul din delta cu pelicanii, cu "stupoare" aflam ca localnicii sunt mult mai poluatori decat turistii. In loc sa pazeasca natura, o distrug, ca vorba aia sunt la ei in ograda si fac ce vor. De ce? Pentru ca nu vor sa dea cativa lei in plus la gunoi. Urmatorul subiect interesant ar fi sa luati la bani marunti fosele septice si sa vedeti cati au fose fara fund care polueaza panza freatica. Fructele si legumele pline de insecticide, vezi articoul de astazi, si mult altele. Si asa aflam cat de de mult contribuie marea famiilie traditionala romaneasca, cu valori si traditii seculare si cu frica de D-zeu in frunte cu conducatorii lor luminati la prosperitatea acestei tari.
  • Like 0
  • @ Nume
   "Las Fierbinti" este oglinda societatii si a romanilor si de la sate si de la orase.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult