Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Legea care a scos zeci de mii de maghiari în stradă, promulgată de președintele Ungariei

Președintele Ungariei, Janos Ader, a promulgat luni legea care stabilește noi criterii pentru universităţile străine, ce ar putea obliga Central European University, instituția de învățământ superior finanțată de George Soros să se închidă. 

Printre altele, legea prevede ca acestea trebuie să aibă un campus și în statul de origine - New York, în cazul CEU, care este singura universitate străină din Ungaria ce nu are sediu și în țara de origine. O altă condiție este existența unui acord bilateral de susținere între țara de origine și Ungaria. 

Foto: Guliver Getty Images

În jur de 70.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în semn de susţinere faţă de Central European University, considerată o țintă a premierului Viktor Orban. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Demonstrară și o luară la bot.

    Un subiect interesant totuși.
    Dacă prin absurd (și nu prea) aș avea bani sau aș primi bani de ex. din Rusia, de la oligarhi, și aș înființa în România un ONG sau un Institut Cultural antiRomân prin care să fac propagandă antiromânească. În care atac instituțiile statului. În care atac biserica. În care-i fac pe români de căcat. În care aduc în derizoriu cultura și istoria țării. (ups! asta se întâmplă deja de o grămadă de ani).

    Ce ar putea să facă statul?

    Este libertatea cuvântului? Este.
    Funcționează pe baze legale? Funcționează.

    Pe ce bază mi s-ar interzice activitatea? Nu se poate interzice.
    Și ca atare în România fucnționează o grămadă de ONG-uri, de "platforme" de informare, cu o grămadă de "formatori de opinie" fiecare cu interesul "sursei" de finanțare. Și nici un interes de ăsta nu se pupă cu interesul poporului și a țării.

    Revenind la unguri, care păstrează tradiția de a se pișa contra vântului, în cazul ăsta au dreptate.
    Noi suntem unde suntem și ei sunt unde sunt.

    La noi abia luna trecută s-a înființat Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), cu ordin de la stăpâni cred, semn că treaba devine groasă. Semn că fitilelile propagandistice au devenit mai importante ca rachetele Tomahawk.

    Păi americanii si-au încordat mușchii de vreo 60 milioane de dolari, cheltuind 59 de rachete de croazieră pe o bază aeriană din lumea a treia, care a doua zi și-a reluat activitatea. Dar la banii lor...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult