Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Legea care a scos zeci de mii de maghiari în stradă, promulgată de președintele Ungariei

Președintele Ungariei, Janos Ader, a promulgat luni legea care stabilește noi criterii pentru universităţile străine, ce ar putea obliga Central European University, instituția de învățământ superior finanțată de George Soros să se închidă. 

Printre altele, legea prevede ca acestea trebuie să aibă un campus și în statul de origine - New York, în cazul CEU, care este singura universitate străină din Ungaria ce nu are sediu și în țara de origine. O altă condiție este existența unui acord bilateral de susținere între țara de origine și Ungaria. 

Foto: Guliver Getty Images

În jur de 70.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în semn de susţinere faţă de Central European University, considerată o țintă a premierului Viktor Orban. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Demonstrară și o luară la bot.

    Un subiect interesant totuși.
    Dacă prin absurd (și nu prea) aș avea bani sau aș primi bani de ex. din Rusia, de la oligarhi, și aș înființa în România un ONG sau un Institut Cultural antiRomân prin care să fac propagandă antiromânească. În care atac instituțiile statului. În care atac biserica. În care-i fac pe români de căcat. În care aduc în derizoriu cultura și istoria țării. (ups! asta se întâmplă deja de o grămadă de ani).

    Ce ar putea să facă statul?

    Este libertatea cuvântului? Este.
    Funcționează pe baze legale? Funcționează.

    Pe ce bază mi s-ar interzice activitatea? Nu se poate interzice.
    Și ca atare în România fucnționează o grămadă de ONG-uri, de "platforme" de informare, cu o grămadă de "formatori de opinie" fiecare cu interesul "sursei" de finanțare. Și nici un interes de ăsta nu se pupă cu interesul poporului și a țării.

    Revenind la unguri, care păstrează tradiția de a se pișa contra vântului, în cazul ăsta au dreptate.
    Noi suntem unde suntem și ei sunt unde sunt.

    La noi abia luna trecută s-a înființat Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), cu ordin de la stăpâni cred, semn că treaba devine groasă. Semn că fitilelile propagandistice au devenit mai importante ca rachetele Tomahawk.

    Păi americanii si-au încordat mușchii de vreo 60 milioane de dolari, cheltuind 59 de rachete de croazieră pe o bază aeriană din lumea a treia, care a doua zi și-a reluat activitatea. Dar la banii lor...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult