Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Legea care a scos zeci de mii de maghiari în stradă, promulgată de președintele Ungariei

Președintele Ungariei, Janos Ader, a promulgat luni legea care stabilește noi criterii pentru universităţile străine, ce ar putea obliga Central European University, instituția de învățământ superior finanțată de George Soros să se închidă. 

Printre altele, legea prevede ca acestea trebuie să aibă un campus și în statul de origine - New York, în cazul CEU, care este singura universitate străină din Ungaria ce nu are sediu și în țara de origine. O altă condiție este existența unui acord bilateral de susținere între țara de origine și Ungaria. 

Foto: Guliver Getty Images

În jur de 70.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în semn de susţinere faţă de Central European University, considerată o țintă a premierului Viktor Orban. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Demonstrară și o luară la bot.

  Un subiect interesant totuși.
  Dacă prin absurd (și nu prea) aș avea bani sau aș primi bani de ex. din Rusia, de la oligarhi, și aș înființa în România un ONG sau un Institut Cultural antiRomân prin care să fac propagandă antiromânească. În care atac instituțiile statului. În care atac biserica. În care-i fac pe români de căcat. În care aduc în derizoriu cultura și istoria țării. (ups! asta se întâmplă deja de o grămadă de ani).

  Ce ar putea să facă statul?

  Este libertatea cuvântului? Este.
  Funcționează pe baze legale? Funcționează.

  Pe ce bază mi s-ar interzice activitatea? Nu se poate interzice.
  Și ca atare în România fucnționează o grămadă de ONG-uri, de "platforme" de informare, cu o grămadă de "formatori de opinie" fiecare cu interesul "sursei" de finanțare. Și nici un interes de ăsta nu se pupă cu interesul poporului și a țării.

  Revenind la unguri, care păstrează tradiția de a se pișa contra vântului, în cazul ăsta au dreptate.
  Noi suntem unde suntem și ei sunt unde sunt.

  La noi abia luna trecută s-a înființat Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), cu ordin de la stăpâni cred, semn că treaba devine groasă. Semn că fitilelile propagandistice au devenit mai importante ca rachetele Tomahawk.

  Păi americanii si-au încordat mușchii de vreo 60 milioane de dolari, cheltuind 59 de rachete de croazieră pe o bază aeriană din lumea a treia, care a doua zi și-a reluat activitatea. Dar la banii lor...
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult