Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Licitație de 2,38 miliarde de lei, pentru tronsonul de metrou Băneasa - Aeroportul Otopeni. Experții BEI au arătat că proiectul nu e rentabil

metrou M6

Ministerul Transporturilor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură de rezistență pentru traseul dintre Băneasa (Tokyo) și Aeroportul Otopeni. 

Valoarea contractului este de 2,38 miliarde de lei, fără TVA, a anunțat secretarul de stat în Transporturi, Irinel Scrioșteanu.

O analiză realizată de experții Băncii Europene de Investiții (BEI), la solicitarea Ministerului Transporturilor, în mandatul lui Cătălin Drulă, a arătat însă că proiectul M6 de la Băneasa la Aeroportul Otopeni are un prag de rentabilitate de doar 0,17%, față de 5% cât e pragul normal pentru ca un proiect să fie considerat fezabil, notează Hotnews.ro, care a consultat memorandumul. În plus, proiectul are și alte dezavantaje, cum ar fi costul ridicat pentru varianta unui metrou subteran și dublarea liniei de către actuala conexiune feroviară Gara de Nord-Aeroport. 

Pe de altă parte, experții BEI au arătat că densitatea redusă a populației și a locurilor de muncă de-a lungul traseului magistralei M6 (după stația Tokyo) duce la un număr relativ redus de călători prognozat.

Totodată, analiza BEI-PASSA prezintă și o serie de riscuri, care pot avea un impact negativ asupra valorilor investiției, precum și asupra traficului prognozat în studiul de fezabilitate inițial, printre care construcția unui nou terminal în partea de est a pistelor de aterizare, ceea ce induce un grad mare de incertitudine în prognoza traficului de călători de pe secțiunea nord a magistralei M6.

„M6 are multiple probleme de fezabilitate. Comisia Europeană a refuzat finanțarea. Hai să nu facem o investiție doar că sună bine pentru PR”, spunea la începutul anului fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult