Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Liviu Dragnea: „Statul român ne fură”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat luni că „statul român ne fură", în contextul unor precizări despre cheltuielile pe care angajatorul le are cu contribuţiile angajatului. Contribuţia la pensii va creşte până la 25%, iar cea la sănătate la 10%, a spus liderul social-democrat.

„Salariile nu vor scădea. Acum există trei valori în interiorul unui salariu: salariul net, salariul brut, care e mai mare decât cel net şi, peste, este suma care reprezintă cheltuiala totală a angajatorului. Până la salariul brut se plătesc contribuţiile pentru angajat. Între salariul brut şi cheltuiala totală a angajatorului există contribuţiile pe care le plăteşte firma, dar în contul cui, şi părerea mea, am spus-o şi din campanie, am spus-o şi acum, că statul român ne fură. Şi ce este de la salariul brut până la cheltuiala totală a angajatorului vor fi plătite tot de firmă, dar în contul angajatului. Salariul brut devine egal cu cheltuiala totală a angajatorului”, a precizat Liviu Dragnea, potrivit adevarul.ro

Liderul PSD a afirmat că nu se pune problema ca vreun cetăţean român angajat undeva să meargă singur să îşi plătească contribuţia CAS şi CASS. „Da, va plăti angajatul, în contul lui, dar operaţiunea o va face tot firma”, a precizat Dragnea.

Studiu Deloitte România: România a ajuns statul cu al 7-lea cel mai mare cost al contribuțiilor de asigurări sociale din 27 de țări ale Spațiului Economic European (SEE)

Pe de altă parte, o analiză realizată de Deloitte România arată că România a ajuns statul cu al 7-lea cel mai mare cost al contribuțiilor de asigurări sociale din 27 de țări ale Spațiului Economic European (SEE), după ce plafonarea bazei de calcul a fost eliminată de la 1 februarie 2017.

Din 2018, România ar putea să revină aproape de mijlocul clasamentului, pe poziția 11, luând în considerare reducerea ratei cumulate a contribuțiilor de la 39,25% la 35%, prevăzută în programul de guvernare. Totuși, această măsură de diminuare a ratei procentuale vine la pachet cu o majorare a venitului salarial brut cu 22,75% pentru a menține valoarea netă a salariului. Dacă nu ar fi luată în calcul această majorare și ar fi efectuată o analiză comparativă a costurilor asigurărilor sociale plecând de la un venit net, și nu unul brut crescut artificial, România ar putea ajunge chiar pe podiumul țărilor cu costurile cele mai ridicate de asigurări sociale, mai arată studiul Deloitte România.

În 2018, România ar urma să elimine 4 din cele 6 categorii de contribuții de asigurări existente, să le transfere integral la angajat și să reducă rata cumulată a acestora de la 39,25% la 35%, conform programului de guvernare. Impozitul pe venit ar scădea de la 16% la 10% (0% sub 2.000 lei brut).

Costul muncii va fi, în aceste condiții, de 70% față de 75% în prezent. Pentru fiecare 100 lei primită de angajat, statul va încasa 70 lei în loc de 75 lei.

„Conceptul – transferul contribuțiilor integral la angajat – este binevenit pentru că angajatorul are acum obligații, dar fără beneficii, iar angajații vor deveni mai conștienți de costul muncii pentru care sunt remunerați. În prezent ei au la cunoștință salariul brut care include propriile contribuții, nu și costul total cu salariul lor care înseamnă și contribuțiile angajatorului”, consideră Raluca Bontaș, Partener Deloitte România.

Pe de altă parte, ea apreciază că este discutabilă din punct de vedere legal eventuala obligare a angajatorilor de a crește salariul brut ca să fie menținută valoarea actuală a salariului net (în mână). 

„Probabil, cei mai mulți angajatori vor crește salariul brut. Există însă riscuri de a perturba piața muncii pentru că grilele de salarizare sunt stabilite în funcție de un coeficient raportat la valoarea salariului minim. S-ar putea produce inechități în salarizare în interiorul unei companii pentru că se va micșora ecartul dintre salarii”, a menționat Raluca Bontaș.

„România ar deveni, astfel, al doilea stat din Sud-Estul Europei care ar plasa contribuțiile de asigurări doar la angajat, în afară de Marea Britanie. Aparent, scăderea contribuțiilor cu 4,25 pp duce la scăderea costurilor angajatorilor, însă fondul salarial total ar putea fi mai mare comparativ cu perioada anterioară în care plafoanele erau aplicabile. Motivul este că economiile de la salariile mai mici vor fi contrabalansate de sumele datorate suplimentar pentru salariile mai mari”, a adăugat Monica Țariuc, Manager Deloitte România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Greșiți profund.. pentru a fi dictator ai nevoie și de ceva minte, de ceva carismă și sigur ai nevoie de o idee (bună sau rea), transformată într-un crez. Acest individ este un derbedeu, fără minte (vezi OUG nr.13), fără carismă (poate cu ceva aprecieri la milogi și babe știrbe), iar singura lui idee este cum să scape EL (nu alții) și Bombonica de pușcărie. Așa că golanul, mai are mult până să-i atribuim așa o caracterizare. Ar muri încă o dată Che Guevara, Pol Pot, Ceaușescu, dacă ar afla cu cine intră în această categorie....
    • Like 0
  • Gresit domnule ! Dumneavoastra furati statul roman , iar statul suntem noi !
    • Like 1
  • Cred ca procurorii in speta cei imaculati si impartiali ar trebui sa cerceteze mai amanuntit aceasta RELATIE tata fiu, o mica paranteza impunandu-se : Tatal (creatorul), Fiul (isus) cel dintai folosindu-se de slabiciunile propriului fiu pentru a dobandi influenta si putere absoluta, iar fiul nestiind de parsivenia si viclenia prea iubitului parinte. si surpriza, nu este o lectie religioasa ci mai bine spus o realitate !
    (Familia romaneasca autentica)
    • Like 0
  • Stiti cum e aia: ,, hotul striga hotii" ! In sfarsit ai dat de unul care fura mai mult ca tine si nu-ti place? Stiu,.... tu vrei sa fii primul in toate, da' , dupa cum vezi , mai ramai si repetent , adica esti undeva pe la margine,.... vreau sa cred ca stii care!
    • Like 0
  • golan check icon
    Pana la urma conteaza ca netul sa nu scada. Am vazut ce s-a intamplat ultima oara cand s-a intamplat acest lucru. Asta trebuie sa inteleaga si tabara opozitiei, indiferent din cine este compusa, ca mesajul fata de votanti trebuie sa fie explicit in privinta asta: nu va scade suma de bani pe care o vei lua acasa in fiecare luna din salariu sau pensie.

    Apoi, cand reusesti sa-i comunici oricarui roman ca banii lui nu vor scadea, poti sa ii explici si de ce este rea o astfel de masura tot pentru buna starea lui.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Masurile anuntate inseamna mai multi bani in buzunarele romanilor. Ce nu inteleg eu si poate ne explica un specialist....brutul angajatului va fi marit cu 22,75 % contributia angajatorului, taxele vor fi platite de angajator (CASS si CAS). Este ok pana aici. Acum, brutul devine mai mare cu 22,75 %, asta inseamna ca va creste si salariu mediu brut pe economie ? implicit si valoare punctului de pensie, care acum este undeva la 3 100 de lei, va fi mai mare ? 3 100 +22,75 % = 3805 salariu mediu brut pe economie ? punctul de pensie este acum 1000 de lei, asta reprezinta 26 % din 3805 !!! ori punctul de pensie ar trebui sa fie 45 % din salariu mediu brut, adica 1712, exact cat spune PSD ca va fi in 2020...ESTE CORECT SAU NU !?
    • Like 0
  • Inca o pacaleala “made in teleorman “.
    • Like 2
  • O spune al treilea om în stat! Adică, unul dintre beneficiari!
    • Like 4
  • Mai bine dăm drumul la UBI ....dubi, ce-o mai fi, cum zicea Dl Musk.
    Universal Basic Income, care acoperă casă și masă.
    Interdicția evacuării din rezidență.
    Și-am terminat cu povestea asta.
    • Like 0
  • Ideea nu este rea, eu chiar am votat PSD-ul pentru această schimbare.
    Practic, contribuţiile pe care le plăteau angajatorii ( CAS-ul ne interesează, în principal) vor fi plătite de angajator în contul angajatului. Asta înseamnă creşterea salariului brut, net-ul nu se schimbă, nu este o mărire de salariu net, dar angajatul acumulează mai multe puncte de pensie. Până acum CAS-ul plătit de angajator nu folosea angajatului.
    Măsura mi se pare foarte bună.

    O singură problemă văd...care-i procedura legală prin care va fi implementată această măsură?

    Sper ca PSD-ul să aibă soluţii pentru că de vorbe m-am săturat.

    În concluzie: da, acestei măsuri, dar cum?
    • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      Am niste neclaritati, ce inseamna sa contribui CAS in contul angajatului? Contributia CAS nu e pentru pensia ta, ci pentru pensia celor de acum. Asa functioneaza sistemul public de pensii, activii platesc pentru pensionari. Pentru tine contribui de la pilonul 2 in sus. Deci care e efectul?
      • Like 2
    • @ Constantin
      Gravity check icon
      Simplu, angajatorul oprește tot ce trebuie oprit din salariul tău brut (nou) și virează (totul) statului.
      • Like 1
    • @ Gravity
      Corect, dar partea de CAS ( asta ne interesează) pe care angajatorul o plătea statului fără ca angajatul să beneficieze trebuie inclusă în salariul brut al angajatului. Asta presupune modificarea contractului individual de muncă. Aici văd eu o problemă, deşi n-ar trebui să fie pentru că angajatorul nu pierde nimic iar angajatul său câştigă la punctul de pensie. Dar suntem siguri că toţi angajatorii vor înţelege?
      • Like 0
    • @ Gravity
      Eu aş vrea o soluţie legală nu să apelăm la înţelegerea angajatorului.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Gravity check icon
      Corect, așa se va întâmpla.
      • Like 1
    • @
      Nu este aşa. Dacă tu munceşti pe un salariu mediu brut pe economie acumulezi un punct de pensie pe an, dar dacă ţi se măreşte salariul brut cu contribuţia angajatorului, atunci îţi creşte salariul brut şi în loc de un punct de pensie o să acumulezi 1,1, de exemplu.
      Aşa este, activii plătesc pentru cei care primesc pensii dar contează câte puncte de pensie acumulezi atunci când ieşi din activitate.
      • Like 2
    • @ Constantin
      check icon
      Pe de alta parte nu e clar daca se mareste salariul brut daca se va pastra procentul de 5,1% (legal ar fi trebui sa fie de 6%) pe pilonul 2. Pentru ca asta inseamna practic ca va creste pilonul 2 si va scadea altceva in valori absolute, ori va scadea contributia la pilonul 1 (CAS-ul de la angajator nu avea pilon 2 inclus), ori va scadea salariul net, ori alta taxa. PSD-ul tot arunca petarde pe piata, sa vada reactii. Cum a fost cu impozitul pe cifra de afaceri. Amatori.
      Iar punctul de pensie va valora din ce in ce mai putin in termeni reali. Populatia Romaniei e in scadere, asta inseamna ca peste 30 de ani vor fi mai putini activi si mai multi pensionari, ceea ce nu poate insemna decat pensii mai mici. Pensia privata va fi singura care va conta, ce ai strans pe parcursul vietii. Povara va fi prea marea pe copiii nostri.
      • Like 1
    • @
      Marius, populaţia României este în scădere, aşa este, însă pensia ta nu va fi plătită doar de copii noştri, ci şi de străinii care vor lucra în ţara asta... N-o să-ţi vină să crezi câţi angolezi, nigerieni, congolezi or să vină în România în anii care vor urma. Aşa cum locurile libere de piaţa muncii din Germania sunt ocupate de români, polonezi, croaţi, slovaci sau bulgari aşa vor fi ocupate locurile vacante din România de unii mai săraci decât noi din Africa sau Asia. Ăsta-i mersul lumii... Nemţii vor avea medici români iar românii vor avea medici angolezi... O nouă migraţie... Suntem săraci, dar nu cei mai săraci din lume. Stai liniştit...va avea cine să-ţi plătească pensia.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Anon check icon
      Am si eu o intrebare: daca acei congolezi si angolezi pot si sunt dispusi sa migreze, de ce ar veni in Romania, si nu in Germania/Norvegia/Canada/SUA/etc.? Ma gandesc la acei refugiati (sau migranti) care au ajuns din greseala pe teritoriul romanesc, i-a apucat plansul si si-au vazut mai departe de drum...
      • Like 2
    • @
      discutia este mai complicata. nu iti platesti pensia dar suma virata reprezinta punctaj ce in viitor va insemna pensie. cu cat contribui mai mult cu atat ai si punctajul mai mare. cu cat ai punctajul mai mare cu atat vei iesi cu o pensie mai mare. devine foarte interesant cand compari tipurile de venituri gen salariu clasic vs pfa, drepturi de autor, dividente, chirii etc. te trezesti ca la acelasi venit net to generezi intr-o varianta mai multa contributie la pensie fara sa beneficiezi la punctaj.
      • Like 0
    • @ Constantin
      daca te referi la faptul ca nu poata sa intervina statul intre anjat si angajator, deja o face deja prin salariul minim. la fel o poate face si in cazul impunerii cresterii brutului. insa procentul propus de 22,5 % parca nu va acope si vom pierde cam 4-5% din actualul net.
      • Like 0
    • @ Anon
      Tentaţia oricărui congolez va fi să meargă în Germania, desigur. Numai că Germania o să fie ocupată de români, sârbi, bulgari, unguri....iar locuri de muncă libere vor fi în România, Bulgaria, Ungaria, Serbia...
      • Like 0
    • @ Constantin
      Bre tov Costel , la cate tepe ti-a tras partidul bolsevic , matale crezi in continuare in ei .penibil Tovarășe .
      • Like 3
    • @ Vic Berenghi
      Lasa-l ca abereaza cam pe toate subiectele. Trec lunar 4-500 de migranti granita pe langa Cenad si nu au niciun gand sa ramana in Romania :) Pe de alta parte, sa obtii permis de sedere si de munca in Romania si apoi rezidenta este o aventura mai palpitanta decat a obtine acelasi lucru in US sau Australia... Am un prieten cu nevasta din Asia si nu aveti idee ce trebuie sa faca ca sa o aduca in Romania... Cat despre programul de guvernare, am observat clar si noi si astia din PSD ca e doar o poveste SF, nici ministrii de finante ai lui dragnea nu au crezut in el, vezi ce spunea Stefan Vasile acum 2 luni. Dar la oamenii cu educatie precara si cu traiul de pe o zi pe alta, preferabil din ajutor social, aceste povesti stiintifico fantastice functioneaza de 27 de ani. Exista si o poza graitoare de la inundatii, cand jandarmeria si armata puneau saci de nisip iar localnicii stateau la bere ...
      • Like 4
    • @ Radu Andrei Malica
      Era vorba despre Romania de peste 15 sau 20 de ani, nu ma refeream la mâine... Consideram si consider că peste niste ani Romania poate deveni o destinatie pentru cei mai săraci decat noi din Africa sau Asia. Asa cum s-a întâmplat cu Portugalia sau Spania.
      • Like 0
    • @ Constantin
      golan check icon
      Gresit! Valoarea pensiei pe care o vei incasa se calculeaza (daca nu se fac greseli) in functie de nivelul contributiei fata de restul salariilor, deoarece contributiile curente nu alimenteaza decat pensiile platite la ora actuala si nu nivelul pensiilor individuale (exceptand pilonul 2). De aceea se foloseste metoda mediei ponderate pentru determinarea nivelului contributiei din timpul activitatii si nivelul de remuneratie care se cuvine dupa pensionare.

      Cu alte cuvinte, daca se mareste brutul corect si in acelasi timp pentru toti angajatii, nivelul contributiei personale a fiecarui angajat nu se modifica procentual si prin urmare nici nivelul pensiei care i se cuvine in mod legitim (exceptand evident masinatiile legislative pe care parlamentarii vor avea grija sa le introduca).
      • Like 1
    • @
      bluenavy check icon
      Marius, n-o sa-ti vina sa crezi cati covrigi congolezi si angolezi se vor plimba pe strada, in coada cainilor, sa dea de mancare la pensionarii romani in anii care vor urma. Tot asa cum medicii din Romania (care nu e de fapt in UE) deja au ocupat Germania, asa va fi si cu congolezii medici cu drept de libera practica (si libera sedere si libera trecere) la noi, care ne vor ocupa Romania, si venind aici sa ne dea drumul la raurile de lapte si miere, sa ne hraneasca pe noi si copiii nostri, si sa creeze o societate noua, frumoasa si plina de bani (care nu vor merge in Africa, nuuu, cum nici ai nostri nu trimit in tara). Sa vezi ce frumos ne vor canta in timp ce au grija de noi mai bine chiar decat tradatorii nostri care au grija de spanioli, francezi si germani. Asta-i mersul lumii... Dormi linistit. Romania este inca o mare putere economica si fost stat imperialist.
      N-am mai ras demult in halul asta.
      • Like 3
    • @ bluenavy
      Habar nu ai despre ce vorbeşti. Spania a fot o putere colonială, dar în anul 1986, anul aderării la UE, era o ţară săracă. După Războiul civil şi dictatura lui Franco nu mai rămăsese nimic din strălucirea de altădată. Am citit acum câţiva ani însemnările unui călător francez în Spania anilor 70-80. Ai impresia că descrie Români de azi, cu spitale în care îţi era frică să te internezi, cu drumuri infernale şi multă sărăcie. Spania a folosit fondurile europene cu mai multă inteligenţă decât noi, nu şi-a arestat toţi oamenii de afaceri ca noi şi uite unde au ajuns.
      În Portugalia, de exemplu, după dictatura lui Salazar lucrurile stăteau mult mai rău. Si ea fostă putere colonială... Portugalia nu stă foarte bine nici astăzi.
      Mergi în Spania, regiunea Barcelona, şi vorbeşte cu oamenii mai în vârstă şi o să te cutremuri de povestirile lor despre Spania anilor 80. O să-ţi povesteacă despre copii lor care au plecat în acele vremuri din Spania pentru a lucra în alte ţări şi unii nu s-au mai întors. Este şi povestea noastră... o să rămâi mirat de câte asemănări ne unesc. De ce crezi că românii nu au probleme în Spania şi Portugalia, aşa cum au în alte ţări? Pentru că ei au trecut prin ceea ce trecem noi astăzi.
      Dar tu esti un ignorant.

      Da, ăsta este mersul lumii.
      • Like 1
    • @ Constantin
      bluenavy check icon
      Acum ca stim ca dumneata esti singurul care are habar si ne poti asigura de toate asemanarile, putem visa linistiti. Dar deosebirile ne tin treji. Multumim pentru ziua mai buna si rasetele oferite.
      • Like 3
    • @ Constantin
      daca toate salariile brute cresc, si cresc cu aceleasi proprtii, ar trebui sa creasca si valoarea lor medie (cum bine ii zici - salariul mediu) si punctul de pensie ramane neschimbat - atat ma duce pe mine mintea dar este o proprietate matematica care tine de comutativitatea operatiilor
      ar putea profita cumv numai cei care au tot felul de scutiri si deduceri, careu le aveau pt o valoare mai mica, in forma veche de salariu!!
      poate pt astia o fi revolutia fiscala
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult