Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Lovitură de imagine pentru Donald Trump: surpriza din ultimele sondaje de opinie

De mai bine de un an, campania de alegere a unui nou președinte american ne-a obișnuit cu noutăți și surprize care apar aproape în fiecare săptămână.

Noutățile principale din ultima săptămână au fost vizita în Mexic a lui Donald Trump, cu doar câteva ore înainte de discursul care a detailat strategia și planurile lui în domeniul imigrației și publicarea de către Biroul Federal de Investigații a unor noi amănunte legate de anchetarea e-mail-urilor ilegale, transmise de Hillary Clinton, pe durata mandatului ei de ministru de externe.

Surpriza este schimbarea majoră în sondajele de opinie din acest sfârșit de săptămână, sondaje care au reacționat la noutățile comentate amplu de presă. În rezumat, sondajele arată o reducere a diferenței dintre cei doi candidați în cele mai multe studii de opinie (un mic avantaj Trump în câteva din ele - Iowa, Missouri) și un salt al cotei de popularitate negativă a doamnei Clinton de la 56 la 66%.

Granița de sud a Statelor Unite, care se întinde pe 1.989 de mile (3.201 km) între Oceanul Pacific și Golful Mexic, desparte patru state americane (California, Arizona, New Mexico și Texas) de Mexic. Prin trecerea clandestină a acestei granițe pătrund anual peste 500.000 de imigranți ilegali, cu o medie zilnică de 1.200-1.500, dintre care 52% sunt mexicani, 15% provin din țările Americii Centrale, 12% sunt asiatici, 6% sudamericani, 5% vin din Caraibe și 5% din Europa.

Datele oficiale sunt că imigranții ilegali care se găsesc pe teritoriul american și sunt numiți de partizanii corectitudinii politice străini fără acte, ar fi în număr de 11 milioane, ceea ce este - mai mult ca sigur - o subestimare.

Sunt multiple consecințe ale imigrației ilegale, unele economice, altele legale, multe de sănătate și nu puține de securitate națională. În plus, sistemele de educație, asigurări sociale și sănătate sunt solicitate excesiv și costurile sunt astronomice.

Penetrarea graniței de sud este principala poartă pentru comerțul de droguri ilegale și - în ultima vreme - a devenit o intrare facilă pentru agenții teroriști.

În anii președinției Obama, a cărui echipă executivă a făcut tot ce a putut pentru a evita deportările ilegalilor și a bloca munca agențiilor federale de imigrație, numărul rezidenților care au pătruns ilegal în Statele Unite a crescut cu 2,5 milioane de nou veniți.

Deși Trump și președintele mexican s-au înțeles în multe din aspectele problemei, a doua zi a apărut că sunt și dezacorduri, cu precădere în domeniul construirii și finanțării unui zid de separare. Cu toate acestea, acțiunea i-a permis lui Trump să apară ca un șef de stat, să facă o declarație comună cu președintele mexican, să demonstreze tact, politețe și talent de negociator.

Cei mai mulți politicieni democrați sunt în favoarea granițelor deschise și a acordării automate a cetățeniei americane celor care se află aici. Și în rândul republicanilor sunt numeroși politicieni care ar dori o amnistie generală, fără a se etanșeiza în prealabil granițele, așa cum ar fi normal. Explicația constă în faptul că lobbyurile foarte puternice ale marilor producători din industrie și agricultură, care beneficiază de munca mai ieftină a ilegalilor, influențează media și politicienii, încercând să perpetueze situația.

Nu la fel gândește majoritatea populației americane, care vrea o soluție pentru problema imigrației ilegale, care a ajuns într-o fază critică și a produs numeroase victime civile.

Donald Trump a făcut din problema imigrației ilegale o temă centrală a programului său și aceasta explică în mare măsură succesul lui în preliminarii, ca și ostilitatea multor republicani, în frunte cu clanul Bush și fostul candidat prezidențial Mitt Romney.

Discursul lui Trump despre soluționarea imigrației ilegale fusese mai demult anunțat și - în cele din urmă - stabilit pentru ziua de miercuri 31 august. Ceea ce a fost ținut secret până în ultima clipă a fost vizita lui Trump la Mexico City, în dimineața aceleiași zile. La câteva ore de la întâlnirea candidatului republican cu președintele Mexicului, Enrique Pena Nioto, cei doi au apărut într-o conferința de presă, la care au anunțat intenția de a colabora în problema securizării graniței americano-mexicane. Mai mult, Pena Nioto a făcut clar că și Mexicul are de pierdut în situația actuală, din cauza intrării frauduluoase a delincvenților, armelor și banilor negri dinspre USA către Mexic. Mai mult, traficul celor din alte țări care vin în Mexic cu planul de a pătrunde în USA creează mari probleme de securitate țării.

Deși Trump și președintele mexican s-au înțeles în multe din aspectele problemei, a doua zi a apărut că sunt și dezacorduri, cu precădere în domeniul construirii și finanțării unui zid de separare.

Cu toate acestea, acțiunea i-a permis lui Trump să apară ca un șef de stat, să facă o declarație comună cu președintele mexican, să demonstreze tact, politețe și talent de negociator.

Donald Trump în Mexic

Foto: Guliver Getty Images

Pena Nioto a fost sever atacat de mai multe formațiuni politice și publicații mexicane pentru faptul că l-a primit și a avut convorbiri cu rasistul Trump, așa cum îl numesc pe candidatul miliardar cei din extrema stângii politice.

Nu e clar dacă vizita mexicană și discursul despre imigrație îl vor face pe Trump mai popular în rândurile votanților americani din grupul latino, unde el are partizani numai în procentul de 20%. Dar e sigur că el va câștiga în grupul populației albe.

În week-endul care cuprinde Ziua Muncii (Labor Day - prima zi de luni din luna septembrie), care este borna de hotar după care campania prezidențială intră în linie dreaptă, sondajele naționale indică următoarea schimbare: Rassmussen - Trump +1, Los Angeles Times/ University of South California - Trump +3, RealClearPolitics - Clinton +3,9 (de la + 6%), IBD/TIPP - egalitate la 39%.

Folosind un vechi truc politic, acela de a da publicității știrile despre care se știe că vor genera controverse numai vineri seara, când cei mai mulți au alte preocupări decât mersul politicii, FBI a comunicat pe data de 2 septembrie presei detaliile anchetei pe care a făcut-o asupra serverului ilegal folosit de Hillary Clinton, anchetă despre care se știe că s-a încheiat cu un raport în care directorul FBI a confirmat vinovăția fostei secretare de stat și a colaboratorilor ei, dar nu a recomandat deschiderea unei acțiuni judiciare, fiindcă nu a ajuns la concluzia că a existat intenția negativă.

Media și publicul au avut ocazia să afle că abaterile de la regulile de păstrare a secretului diplomatic, ca și a multor acțiuni militare aflate în diverse faze de pregătire, au fost numeroase și de mare gravitate și au creat condiții propice pentru a fi vânate și sustrase de hackeri.

Pentru Reince Priebus, chairman-ul partidului republican, comunicatul FBI reprezintă o acuzare devastatoare a judecății, onestității și competenței candidatei democrate.

Cu toate efectele negative ale comunicatelor FBI asupra prestigiului politic al lui Hillary Clinton, ea rămâne cea care are șansa cea mai mare de fi câștigătoarea finală și - deși la diferențe mai mici decât în săptămâna precedentă - ea este tot în frunte, în cele mai multe state: Virginia + 1, Florida + 2,7, Ohio + 3,8, Nevada + 2, Carolina de Nord + 0,5, New Hampshire + 9, Pennsylvania + 6. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Constantinescu. Cu toate ca din pacate indubitabil va fi presedinte Trump sau Clinton, as fi curios de parerea dumneavoastra despre Gary Johnson, intr-un viitor articol. Va multumesc.
    • Like 0
  • check icon
    Nu știm exact ce gândește Trump, dar este clar că a ales calea spre inima și mintea celor care se întreabă „ce mama dracului înseamnă corect politic?”. Pentru că altceva nu avea de dat, le dă americanilor nativi posibilitatea să spună dacă sunt sau nu de acord cu concurența ilegală de pe piața muncii, cu impozitele astronomice care nu mai pot susține sistemele de asigurări, educație și sănătate și, nu în ultimul rând, cu traficul de tot felul de peste frontiera sudică.
    Sondajele de opinie, incomplete ca de obicei, creează o impresie uneori eronată asupra adevărului „adevărat” în rândul populației votante: a se vedea rezultatele Merkel/CDU de la alegerile regionale din Germania și „fabulosul” loc trei ocupat de aceasta, în urma partidului antiimigrație!

    Va fi interesant de văzut ce aleg americanii: un președinte funcționar ca în ultimii opt ani, sau unul activ care să-și îndeplinească rolul de american!
    Nu mai este mult și vom vedea: s-ar putea să ne afecteze și pe noi votul lor ...
    • Like 1
  • Atentia foarte mare acordata acestor alegeri si pe cale de consecinta celor doi candidati este justificata. Cred ca la fel de important poate fi pentru interesul general, de schitat alaturi de specificitatile si individualizarile din State, tendintele, directiile, etc., electoratului din tara care este la figurat, vitrina democratiei.
    Prin aceasta vreau sa atrag atentia ca pe toate continentele, regiunile semnificative ale lumii, se desfasoara procese socio - economice, politice, care ies evident din tiparale obisnuite ale ultimilor deceni.
    Poate fi important, datorita resurselor si calitati discutiilor, analizelor, ale acestui proces electoral, fiind evidenta recurgerea la "parghiile clasice" populiste, nationaliste, religioase, etnice, sa poata fi identificate si noutati autentice mai promitatoare, in o lume mult mai complicata si fluida.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult