Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Lucan, Condrea și Burnei n-au fost singuri. Despre complici și eroi

Mihai Lucan

Foto: Inquam Photos

În decembrie poate mai mult ca oricând în decursul anului vorbim despre ei, despre eroi. Acei oameni minunați care au sacrificat ceva sau totul pentru mai binele altora și al țării, luptând pentru un principiu, pentru un crez.

Zilele acestea o parte din presă a redat cazul medicului Mihai Lucan. Cu cât citești mai mult, te îngrozești de cangrena unui sistem corupt care naște monștri! Un sistem care pune mai presus de orice binele unui grup infracțional (cu puternice încrengături politice) – decât binele alegătorului de rând, al omului suferind disperat – ce se uită la stat ca la ultima speranță. 

Protest anticorupție - Inquam Photos

(Foto: Alexandru Bușca/Inquam Photos)

Și nu vorbesc doar de medicul Lucan de la Cluj, vorbim de mai toate atrocitățile ieșite la iveală în ultima perioadă, vezi Dan Condrea – Hexifarma, Dr. Burnei, acei neoameni de la conducerea Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și CNAS și lista poate continua. Acești oameni s-au manifestat așa pentru că sistemul le-a permis. În sistem s-au putut crea breșe, cu șpăgi și trafic de influență, în sistem există funcționari șantajabili, în sistem există oameni aduși în postura de a fi șantajabili, în sistem există capete plecate și din ce în ce mai puțini oameni drepți.

Pentru mine, în România lui 2017, un procuror care-și face datoria în acest sistem profund corupt, în numele justiției, fără teamă, este un erou. Un funcționar public ce rezistă presiunilor sistemului, suferind consecințe profesionale și personale - pentru a-și apăra demnitatea și principiile – e un erou. Un actual deputat ce denunță sistemul, după ani în care a încercat să scoată adevărul la lumină pentru că principial nu e de acord cu traficul de organe – este și el un erou în felul său.

E trist nu-i așa? Obișnuiam să ne gândim la eroi altfel – Eroul pe câmpul de luptă ce se sacrifică pentru țară. Eroul martir anticomunist. Eroul Revoluției din Decembrie. România are însă sute de eroi nevăzuți, oameni drepți despre care nu știm mai nimic, oameni care se luptă zilnic cu sistemul pentru noi toți. Cunoașteți astfel de oameni?

Articol publicat pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Toata cinstea si tot binele din lume, ajutor de la Dumnezeu la toti cei care isi fac datoria in Romania,
  Prin 2007 obisnuiam sa folosesc expresii gen:"astia nu sunt medici sunt Menghelisti" dedicatii pentru anumite persoane, cunoscute mie. Un altul folosea expresia: Statul euthanasist roman. Nu a fost niciodata nevoie de "rapoarte devastatoare" pentru a realiza amploarea dezastrului, era nevoie doar sa ai ochi si sa vezi. Problema este ca oamenii care au ochi de vazut sunt foarte rari prin natia romana. Ca daca ai ochi si vezi, te trezesti ca mai si auzi si "Doamne fereste" trebuie sa mai si faci cate ceva.
  • Like 0
 • check icon
  Nota 10, fără alte comentarii.
  • Like 1
 • Soluții??? Gata cu așa zisele drepturi ale omului! Gata cu prezumția de nevinovăție, mai ales in cazurile prinse in flagrant. Ce fel de magistrați, de judecători, sunt ăia care pentru crimele comise de astfel de "somități" îi anchetează sub supraveghere? Ăștia ar trebui să putrezească in ocnă până recunosc mârșăviile comise. Legile sunt proaste și vor fi și mai proaste. Îmi pare rău să o spun, dar metodele radicale, tranșante sunt singurule care pot face ceva. Dar când marii corupți, hoți, criminali, trădători sunt in parlament, in guvern, la cârma partidelor politice care participă și câștiga alegeri, care fac legile, nu se poate face nimic. La ora actuală suntem fără nicio speranță. Romania nu se poate alinia la civilizație, cinste. Când poporul, in ciuda informațiilor apărute zilnic despre dezastrele din societate, cheltuie sume enorme pe crăpelnița de sărbători, din care aruncă mai mult de jumătate, când se calca in picioare weekend de weekend, la propriu pe un amarat de dr.um către o destinație in care să fie jumulit de bani, acel popor nu va beneficia de civilizație. Nici nu și-o dorește. Nu o înțelege. Este o rușine ce se întâmplă de 28 de ani in țară, sub toate guvernările. Si trebuie spus, toate astea cu girul ue. Așa zisa eliberare de "comunism" nu a avut decât scopul de a ne transforma in niște zombi cu pretenția de "oameni liberi". Suntem niște hoți, profitori, pomanagii. Atunci când apare cineva care nu este așa nu știm cum să-i dam in cap si să scăpam mai repede de el, să ne putem întoarce in mocirla in care ne bălăcim de veacuri.
  • Like 3
 • Ce scrieti ,si multe nescrise,au devenit axiome de mult timp.Sa nu vorbim de functionarul public care numai de cetatean nu are grija.Ce solutii aveti?
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult