Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Luna mai, point of no return! Domnule președinte, domnule premier, e sinucigaș să mai țineți economia în carantină

Patiserie covid

Foto: Guliver Getty Images

Mai stresantă și dătătoare de neliniște decât epidemia cu Covid-19 este incertitudinea în care trăim. Ne punem tot felul de întrebări, la care momentan nu avem niciun răspuns. Cât va dura? Va reveni în toamnă, la iarnă? Apare până atunci vaccinul? Vom sta izolați mereu? În ce fel va arăta lumea după pandemie?

Între timp, mediul privat este aproape paralizat. În șomaj tehnic sunt peste 1 milion de angajați din mediul privat, urmează alt milion de bugetari. Economia stagnează, nu se mai încasează aproape nimic la buget, suntem în declin total. Predicțiile financiare ale finalului de an sunt îngrozitoare. 

Germania lucrează deja la o strategie postpandemie de ieșire din această criză. Se forțează pornirea motoarelor producției mai rapid, cu oarecare risc. Se înțelege că prelungirea acestei întreruperi și trimiterea în șomaj pe o perioadă îndelungată vor avea efecte catastrofale, mult mai grave decât pandemia însăși.

La noi, anumiți producători de automobile au anunțat reînceperea producției la finalul lunii aprilie-începutul lunii mai din aceleași considerente: adâncirea crizei economice. Poate că ar trebui ca toți producătorii să preia modelul, pentru ca oamenii să se întoarcă la muncă cu salariul integral, respectând anumite reguli de protecție, cum ar fi distanța socială, purtarea măștilor și mănușilor. Măcar în domeniile în care acest lucru este posibil. Guvernanții ar trebui să îi sprijine legislativ în acest sens.

Dacă statele dezvoltate, cu o economie solidă, au înțeles că trebuie să se revină la normal etapizat mai curând decât își propuseseră inițial, noi de ce nu am lua-o în considerare? Dacă vârful pandemiei în România este estimat la finalul lunii aprilie, atunci de ce nu am restart mediului privat și sistemului public undeva pe la mijlocul lunii mai? Fiindcă altfel riscăm să intrăm într-o criză din care nu mai putem ieși nici în următorii ani. Și mai mult, dacă pandemia nu ar fi stopată în următoarele luni, oricum sistemul medical ar fi îngropat din lipsa finanțării. Deci economia trebuie repornită prin măsuri inteligente. Și asta cât mai rapid cu putință.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo check icon
    E plină și Republica de articole, autori și comentatori care au ca scop determinarea oamenilor să accepte statutul de sclavete care stă în casă.
    Ce contează economia, banii, sănătatea unui popor când moare - cu câteva zile mai repede - o mână de nefericiți? /sarcasm
    Popor imbecil!
    • Like 0
  • Sinucigaș? Este ucidere premeditata. Cine sa dispară domnule Branzan? Președintele? Premierul? Ei vor fi primii rămași vii și bine-mersi. Noii conducători ai unui nou stat fara istorie, trecut și populație, doar cu bogățiile naturale ținute la dispoziția cui plătește mai bine. S-a dorit o noua geografie politica, o reorganizare totala a societății, cam așa ca la furnici (diviziunea fiziologică a muncii) și s-a găsit modul de a ajunge acolo prin punerea in funcțiunie a naivilor. Treaba voastră, noi cei peste 65 de ani, ne ducem. Nepoții, fiii noștri, sa se descurce singuri. Noi ăștia, ne-am adus obolul odată - induși, fireste- in 1989. BUN RĂMAS! oameni buni, camarazi de viața.
    • Like 0
    • @ Alex Bacall
      Leo check icon
      Toși oamenii se duc la un moment dat; vă dorim tuturor vieți lungi și frumoase, însă ne dorim totodată ca voi - cei care ați greșit atât de mult în ultimii ani - să vă abțineți de la a ne f*te și viețile noastre.
      Au plecat deja milioane de români din cauza prostiei voastre, nu faceți să plecăm alte milioane.
      • Like 1
    • @ Alex Bacall
      Ma ,preocupa si ma obsedeaza ,acea afirmatie idioata a doamnei director financiar de la FMI, care a ,,scapat porumbelul ,,:
      --- Sunt prea multe persoane varstnice pe glob pamnatesc si va fi o problema cu sustinerea lor financiar !!!
      --Dar ,daca mai stim ,ca procentul de contributie la FMI,,este cel mai mare al Chinezilor ,,oare ce sa mai credem ????
      --Sa credem ,ceea ce se vede ,si este prezent in jurul nostru ? Nu as dori sa fie adevarat ,dar toate ,cele ce se intampla si se vad ,trebuie sa ne dea de gandit serios ,
      • Like 0
  • Valentin check icon
    N-ar fi mai bine să lucrăm miile de hectare de pământ care zac nelucrate, să scormonim munţii, să reclădim industria şi agricultura pe care le aveam înainte de venirea comuniştilor decât să ridicăm mall-uri cu sclipici şi ţoale de import?
    • Like 2
    • @ Valentin
      check icon
      Pai ne lasa UE ?
      • Like 2
    • @
      Valentin check icon
      Nu înţeleg întrebarea. Nu există niciun document care să interzică vreunui stat membru dreptul la dezvoltare economică. Fiecare stat are libertatea de a-şi conduce politica economică după cum doreşte.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Ba da, ar fi mai bine. Numai ca țara noastră numai este a noastră. Noi nu mai suntem o națiune ci o grămada de individualități de diferite origini rămase prin drumurile noroioase ale Statului Temporar Roman.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Asta ,este ca ,nu te lasa M ue ,,sa faci ,,ce vrei tu ?
      Tot ce se misca ,se misaca cu acordul lor,.Dar ,la capitolul agricultura ,cred ca am putea sa fim mai putin ,,dep-endenti de m ue ,!!Dar cu conditia ca graul ,sa nu mai fie vandut la nimeni , ci numai ptr romani ,D-l Orban ,a interzis ,sa se vanda ,cerealele ,numai in cadrul ue ,,Ce gluma ? Dar se poate vinde la francezi ,apoi francezul sa-l vanda multmai scump in Liban ,Egipt ,Siria ,,
      • Like 0
    • @ Valentin
      Pardon ,,Nu este chiar asa, d-l Valentin ,Asa ar fi normal sa fie ,si ar fi foarte frumos , De ex. cine doreste sa faca o F-ca de zahar , cu fonduri ue,, are nevoie de avize si stampile de la ue ,etc etc,,
      • Like 0
  • Razvan G check icon
    Si aceasta postare, ca si cea recenta, referitoare la modul in care considerati ca trebuie protejati bugetarii (mult mai multi decat trebuie, foarte ineficienti si din randul carora cred ca faceti parte), sunt, in opinia mea, tendentioase si nepotrivite. Pareti mai degraba un mic trol, nu un om ancorat in realitate.
    Atentie, aici este vorba in primul rand de viata oamenilor, pana la masini, case si vacante....
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Credeţi că vom mai lua cu asalt mall-urile şi terasele ca acum un an? Necazul e că suntem o ţară de consumatori, de pizza, sucuri şi alte alea. Ar trebui să avem industrie grea, oţelării, să facem agricultură la greu etc. Să producem la noi acasă.
    • Like 3
    • @ Valentin
      Nume check icon
      Eu cred ca lumea va dori sa se intoarca la confortul de dinainte, bun fiecare la nivelul lui de confort. Prin urmare lumea va merge la restaurante, mall-uri, alte activitati de distractii, concedii loco sau strainate, dar totusi va dura ceva timp pana cand se va ajunge la aceeasi intensitate ca inainte de pandemie pentru ca multe persoane vor iesi sifonate dpdv financiar.
      Eu nu cred ca consumul este rau, toti traim din consum pana la urma. Un producator de alimente ca sa traiasca trebuie ca lumea sa consume, altfel nu prea vad cum. Acum cat de mult trebuie sa consumam este alta poveste.
      Important este sa vedem daca invatam ceva din aceasta pandemie, ca persoane fizice, dar si ca tara si sa incercam sa consumam cat de mult produse locale si sa construim cat mai multe productii in tara pentru a reduce dependenta de import, cel putin la produse de baza si echipamente medicale. Nu va fi usor pentru ca va trebui sa concuram cu tari si firme cu vechime, tehnologii mai bune care duc la preturi mai bune. Vom vedea...
      • Like 1
    • @ Nume
      Valentin check icon
      Va dura ceva timp ÎN ANI. Cel puţin doi ani până la apariţia unui vacccin, dacă avem noroc şi virusul nu suferă o mutaţie majoră, caz în care vaccinul devine inutil.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Nume check icon
      Atunci va fi urat de tot pentru toata lumea...
      • Like 0
  • Nume check icon
    Toti stim aceste lucruri si banuiesc ca si guvernantii.
    Dar sunt mai multe intrebari. In primul rand CUM? Deasemenea cu CINE sa incepem reluarea activitatilor ? Si mai ales in siguranta sa nu crestem rata de infectare? Ar fi interesant sa intelege cum se intampla in Germania si alte tari mai avansate, fara sa fim nevoiti sa inventam din nou roata
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult