Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

16 locuri zen unde poți lucra liniștit în Cluj

Recent am fost la Cluj, așa că am profitat de ocazie ca să caut locuri zen, unde să poți lua și laptopul cu tine, preferabil și cu mâncare.

Când zic locuri zen, mă refer la locuri cât de cât liniștite, nu cu aglomerație mare, ca să poți crea, scrie, din astea d-ale artiștilor. Sunt înnebunită după ferestre, fac des poze de la vitrina care dă în stradă, așa că multe dintre cele propuse de mine au așa ceva. Vibe frumos, geamuri mari, verdeață.

Așadar, iată-le: aștept si alte completări să mărim lista (pozele sunt luate de pe site-urile sau paginile lor de Facebook.

Meron

Este fratele lui Meron din București, liniștit și cu terasă frumoasă. Mie îmi place Meron pentru că are o identitate vizuală foarte bine definită, cu mesaje cool și vibe relaxat.

Foto – Instagram Meron și Anca

Che Guevara

Îmi place mult terasa interioară, e genul de loc central, cu super vedere dacă stai la terasa de afară, direct în Piața Unirii. Am mâncat un buger cu halloumi bun aici, iar fata care servește a fost foarte drăguță.

Foto: Anca

Bujole

Pe site-ul lor scrie asa (și mi-a plăcut):

Traieste experiența Bujole cu toate simturile. Pășește în sufrageria celui mai bun prieten și simte-te ca acasă. Ocupă loc la masă și savurează o cafea de origine unică, un preparat culinar cu arome autentice sau un vin de soi. Intră în dialog cu echipa noastră și lasă-te fascinat de povestea acestui loc unic.

Foto: Facebook Bujole

Livada

Îmi plac pastele aici, cât și design-ul cool și minimalist. Iar vara terasa este superbă!

Foto: Facebook Livada

Roots

Este locul meu favorit pentru mic-dejun, mi-am făcut un obicei să vin aici să mănânc ouă cu somon, brânză și avocado și, la final un brownie. E destul de inghesuit, dar locurile de la geam sunt misto și au vedere chiar în centru.

Foto: Anca si Facebook Roots

Yolka

E frumos pentru că are elemente artistice și inspirate din natură – un perete verde, un tavan pictat, un candelabru „rădăcină”, mult lemn și ferestre mari. Pentru un iubitor de natură e un loc tare reușit. 

Foto: Facebook Yolka

Samsara

Un loc bun pentru vegetarieni, cu o terasă veselă și colorată. Recunosc că mâncarea nu m-a dat pe spate, dar vibe-ul e plăcut.

Foto: Facebook Samsara

Mint Bistro

Aici am mâncat niște paste negre foarte bune și era chiar liniștit când am fost.

Foto: Facebook Mint

Toulouse

Când am fost prima dată în Cluj să mă întâlnesc cu un om de-al locului, aici am fost. Are un iz vintage, dar spune multe și despre Clujul mai vechi.

Ceramic Cafe

Un loc atipic și foarte frumos, un atelier de creație unde poți picta pe ceramică, cu pensule fără plumb sau alte lucruri nocive. Pleci la final cu creația, așa că e fun. 

Foto: Facebook Ceramic

Koffer

Este un local tip bookstore-coffee shop, cu touch unguresc. Iar cafeaua e lăudată de toată lumea.

Foto: Facebook Ceramic

Cafenoar

Cafeaua la masculin, cum își spun ei, un loc cosy și prietenos.

Foto: Facebook Cafenoar

Zama

Îmi place mult decorul lor și are și mâncare bună. De pe site-ul lor:

Bucătăria tradițională transilvăneană adusă în secolul XXI. O combinație irezistibilă de vechi și nou, de culoare, savoare și multe bunătățuri. Zama e locul în care Transilvania are gust. Unul bun de tot.

Foto: Facebook Zama

Baracca

Ăsta e mai restaurant, nu e chiar cafenea de lucrat pentru freelancers, dar mâncarea e foarte bună.

Foto: Facebook Baracca

Casa Boema

Aici n-am fost, dar știu că mâncarea e bună, așa mi-au zis localnicii.

Foto: Facebook Casa Boema

Klausen Burger

Ce e deosebit la acest loc este faptul că este o terasă rooftop cu o super vedere asupra Clujului. Merită mers măcar o dată pentru asta și pentru burgerii foarte gustoși.

Foto: Facebook Klausen Burger

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Şi cei de la Mercedes cred că se vor apuca să-şi construiască maşinile intr-o cârciumioară ,să fie şi ei cool. Cred că de-aia nu au făcut le-au produs la noi şi s-au dus la unguri ,nu erau destule cârciumi. Belea articol. Să fiu totuşi in ton ,industria e de căcat pentru finutzi , Bill Gates tot prin cârciumioare muncea ?!?!
    • Like 0
  • Frumoase locurile, dar eu nu-i înțeleg pe cei care vor și pot să lucreze în astfel de locuri. După părerea mea, acolo mergi pentru socializare, să-ți clătești privirea, să vorbești cu cineva, să te destinzi, nu să te concentrezi pe un ecran. Tot ce-i în jur te distrage, nu te face să te concentrezi la muncă...
    După mine, trebuie să fii în mare măsură autist, ca să te poți concentra și lucra într-un astfel de loc! Mă rog, poate că văd eu altfel munca și concentrarea...
    • Like 0


Îți recomandăm

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon  BT Business Talks - Corina Cojocaru, CEO BT Pensii

Într-un nou episod din BT Business Talks, podcastul economic și financiar al Băncii Transilvania, am stat de vorbă cu Corina Cojocaru, CEO BT Pensii, despre sustenabilitatea sistemului public, importanța pilonului III și deciziile care ne pot defini calitatea vieții… peste zeci de ani.

Citește mai mult