Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ai 18 ani? Citește asta înainte să alegi o facultate la întâmplare

Colegi de camera

(Foto: Guliver/Getty Images)

Dragă elevule de clasa a 12-a,

Știu că în perioada asta îți pui o mulțime de întrebări despre viața ta și despre viitor. Știu că toată lumea te întreabă la ce facultate dai și mai știu că, în afara unor situații norocoase de claritate totală, sunt șanse mari să fii în categoria celor care habar nu au ce vor să facă în viață. Știu cum te simți, pentru că am fost și eu acolo.

Îmi amintesc și acum cum am decis eu facultatea la care sa dau. Singurul moment în care mi-am dorit, poate, mai serios, să mă îndrept spre o anumită meserie a fost în clasa a 11-a, când am studiat la școală psihologia și mi-a plăcut enorm. Am renunțat repede, după câteva consultări interne, nu era o meserie de viitor și urma să mor de foame ca psiholog. Așa că am cam decis să dau la ASE, o facultate de viitor, aducătoare de bani, care era potrivită pentru fete. Am ajuns să dau la Comerț, ca o cale de mijloc între Marketing (unde mi-ar fi sunat mie bine) și Finanțe-Bănci, unde ar fi vrut tata (doar că pe mine viața printre cifre m-a speriat teribil). Habar n-aveam ce urma să învăț la Comerț, dar m-am străduit din răsputeri să ating un vis care nu era al meu. Și, Doamne, cât m-am mai stresat la examenul ăla, nu dormeam nopțile și părea că absolut toată viața mea depinde de acel rezultat. Winner or loser? Succes sau eșec?

Ei bine, dacă aș avea din nou 18 ani, aș face lucrurile cu totul altfel. Și îmi doresc enorm ca tu să nu mai repeți greșelile tuturor celor care s-au aruncat într-o facultate doar pentru că “așa se face”. Implicațiile sunt mult mai profunde decât crezi.

Facultatea se alege cu sufletul, pe baza a ce-ți place, nu a ce-ți va aduce bani

Asta este o lecție pe care eu am învățat-o atât de greu… Am făcut multe alegeri în viață din teamă, din dorința de siguranță și de confort. Mi-am petrecut ani în joburi în care eram total nefericită, doar pentru că-mi ofereau un salariu bun și statut. Am ales pe aceste criterii total greșite, fără vreo legătură cu bucuria mea de fiecare zi, iar asta m-a costat enorm de mult timp și multă tristețe, confuzie și conflict interior. Inima îmi spunea că nu e acolo locul meu, doar că eram deja mult prea implicată, investisem deja atât de mult timp.

Având în vedere că-ți vei petrece enorm de mult timp la job, o treime din zi, e important să te duci acolo cu bucurie. E esențial să-ți miște sufletul, să ți se pară minunat ce faci. Nu, nu “așa și așa”. Ci entuziasm, pasiune, încântare! Banii vin când ești acolo cu inima, Universul îți va aduce resursele de care ai nevoie în moduri total neașteptate, tu trebuie să aduci ce ai mai valoros. Ți-am spus deja ce.

Dacă alegi acum, fără să fii convins, nu pierzi doar 5 ani de facultate, ci încă vreo 10 ani din viața ta

Poate te gândești că, și dacă te vei prinde pe parcurs că nu-ți place la facultate, vei renunța atunci și te vei apuca de altceva. Doar că, în afara unor cazuri de hotărâre reală, presiunea de a rămâne va fi mai mare dacă deja te-ai apucat, comparativ cu situatia în care nu ai intrat încă în horă. Dacă vei începe și să muncești în domeniul respectiv, din motivele greșite, enumerate mai sus, vei acumula tot mai multă nefericire și frustrare și, cu cât trece timpul, cu atât îți va fi mai greu să ieși și să te apuci de ceva nou. Știu asta de la cititorii care-mi scriu că, la 30+ de ani, s-au săturat să ducă o viață care nu e a lor, însă habar n-au cum să iasă și habar n-au nici de ce să se apuce. Pentru că nu se cunosc pe ei. Sunt blocați într-o capcană ce pare fără ieșire și, crede-mă, e mult mai ușor să iei astfel de decizii acum, când n-ai obligații și toată viața înainte.

O decizie de-o viață (în multe cazuri) merită o perioadă de teste pe măsură

Cel mai important lucru pe care vreau să ți-l spun este ăsta: nu trebuie să decizi acum, chiar dacă așa pare. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine și viața ta este să recunoști că nu știi momentan încotro să te îndrepți. Și apoi să ai curajul să le spui asta și alor tăi și să-ți iei cel puțin un an de experimente. În afară se numește gap year și a devenit o normalitate, pentru că adevărul e că tinerii nu știu ce vor să facă cu viața lor și au nevoie să testeze. E foarte greu să iei decizii despre ce vrei să lucrezi, dacă nu ai avut experiențe de muncă sau mentori dintr-un anumit domeniu.

Câteva dintre lucrurile pe care le poți face în acest an:

  • călătorește în afara țării, pe cât posibil cât mai departe și în culturi cât mai diferite de a noastră. Să nu-mi spui că n-ai bani, pentru că asta nu mai e de mult o problemă – există couchsurfing, blabla car, zboruri low cost. Cel mai bine ar fi să o faci singur, crede-mă, vei învăța enorm despre tine, vei învăța să ieși singur din situații limită, vei învăța cum să te comporți cu oamenii și cum să obții ce ai nevoie, îți vei lărgi total bula minusculă în care ai trăit până la 18 ani – n-ai idee cât de mare și de diversă e lumea asta!
  • fă voluntariat – prin platforme precum workaway sau woofing, poți găsi proiecte în toată lumea și poți învăța diverse skill-uri, ca să vezi dacă-ți plac sau nu. Poți face asta și-n țară, există așa de multe ong-uri unde poți învăța lucruri!
  • scrie-le oamenilor care ți se pare că au joburi interesante și roagă-i să iasă cu tine la o cafea să-ți povestească mai multe despre ce fac zi de zi sau chiar să lucrezi alături de ei un timp. Am citit la un moment dat despre o tipă care a încercat 12 joburi în 12 luni, tocmai ca să-și clarifice traiectoria. Mi s-a părut o idee extraordinară și foarte eficientă, dacă gândim pe termen lung
  • investește în a te cunoaște pe tine – învață să meditezi și fă-o măcar 15 minute zilnic (aplicația Headspace este un bun început), ține un jurnal despre stările tale, mergi la workshop-uri sau la terapie. Această cunoaștere îți va oferi claritate despre ce-ți place și te pune în contact cu sufletul tău
  • citește mult – Brandon Stanton, creatorul Humans of New York, spunea intr-un podcast că biografiile sunt cea mai bună cale să înveți istorie și despre cum arăta viața de zi cu zi a unor oameni super interesanți. Poți începe cu Benjamin Franklin sau Andre Agassi. Apoi, poți citi cărți despre evoluție personală, care te vor ajuta să te înțelegi mai bine – Brene Brown este un autor absolut minunat, îți recomand toate cărțile ei, care vorbesc despre curaj, autenticitate, vulnerabilitate și conexiunea cu ceilalți.
  • explorează variantele alternative – Universitatea Alternativă este un loc unde înveți, în primul rând, să înveți. Și nu, școala nu te-a ajutat aproape deloc cu asta, este un skill în sine să știi cum să înveți. Școala te-a ajutat, poate, să memorezi tot felul de lucruri inutile. La Universitatea Alternativă ai libertatea de a-ți alege ce te pasionează, poți avea mentori și poți să te duci pe firul bucuriei. Nu degeaba mulți dintre absolvenți devin antreprenori – învață acolo cum să-și construiască propriul sistem în jurul unei pasiuni și nu-și mai doresc să-și ofere viața pe tavă unei corporații care să-i sugă de energie

Nu face lucrurile doar pentru ca „așa se fac” – ai propriul tău ritm!

Știu că pare o decizie banală, care trebuie luată acum, altfel se termina toată viața ta. Știu că așa se face. Adevărul e că acest sistem este acolo doar spre ghidare, și în niciun caz nu ține cont de ritmul și de nevoile fiecăruia dintre noi. Suntem unici, iar fiecare are propriul ritm de evoluție. Nu trebuie nimic, e doar o iluzie. Nu suntem trași la indigo, ca să ne aliniem la linia de start când am împlinit 18 ani.

Știu oameni care muncesc de zeci de ani într-un job pe care-l urăsc și care abia așteaptă weekend-ul. Știu oameni care și-au găsit misiunea la 50 de ani. Știu oameni care au crezut clar că știu ce vor să facă cu viața lor, pentru ca apoi să se trezească la 35 de ani că nu se mai regăsesc și s-o ia de la capăt. Știu oameni care au petrecut 25 de ani într-un domeniu pe care-l urăsc, pentru ca apoi să-și facă curaj și să se întoarcă la școală pentru pasiunea lor din copilărie.

J.K Rowling, creatoarea Harry Potter, a fost publicată la 32 de ani. Morgan Freeman a devenit celebru la 52 de ani. Generalul Sanders a fondat KFC la 65 de ani.

Totul în viață se întâmplă după propriul ceas interior.

E ok să nu știi încă ce vrei să faci cu viața ta.

Ai dreptul să spui “mai am nevoie de timp” și să explorezi atât cât simți

Respectă-ți ritmul personal.

Respectă-ți adevărul interior. Când tu faci asta, o vor face și cei din jur, chiar dacă nu le va plăcea ce vor auzi.

Nu lăsa pe nimeni să te grăbească după propriul timing.

Dacă fie și un singur tânăr de 18 ani decide să nu meargă cu valul și ia decizia de a lua o perioadă de teste pentru a-și decide viitorul, eu mă declar mulțumită. Aștept cu mare drag mesajele voastre!

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Meryy In Meryy In check icon
    Apreciez articolul.
    • Like 0
  • Da și nu. Facultatea in Romania este gratis iar asta e un mare plus. Dar acuma nu putem fi toți doctori în arte sau în psihologie ca cineva trebuie sa mai pună și pe masa ceva. Sfatul meu e mai simplu de atat pentru tineri. Dacă nu este o facultate de Științe, Tehnologie, Economie, Medicina e degeaba.
    Adevarul este ca pentru profesile de mai sus ai nevoie de diploma. Pentru restul ai nevoie de Informație. Care in anul 2020 este aproape gratis (30 RON pe luna un internet și un device gen smarthphone/laptop).
    • Like 0
  • Un articol extraordinar.Vad ca multi nu vibreaza cu ceea ce transmite autoarea si e ok.Tocmai asta spune si ea,urmeaza ceea ce iti spune sufletul pina cind iti va spune altceva.Important e sa asculti propria voce pentru ca prin capul tau circula multe voci(ale parintilor,colegilor,profesorilor etc).In acelasi timp nu traim toti aceleasi situatii de viata si aceleasi circumstante materiale,sociale,politice...Am spus intotdeauna ca in Romania cei mai multi oameni nu au luxul de a face ce vor.Viata inca mai este o lupta de supravietuire din pacate si oricum ai privi lucrurile in primul rind trebuie sa maninci si sa te adapostesti.Am mai citit undeva ca nimic nu ucide spiritul ca saracia.Nu traiesc acolo dar vad cum traiesc parintii si prietenii mei.Articolul este despre cariera dar nu numai.Este despre alegerea de a fi autentic in toate aspectele vietii de la cariera la alegerea sau nealegerea unui partener de viata,la a spune nu la abuz si manipulare in societate,etc..Dar toate ecestea necesita a fi in contact cu tine in permanenta si a nu te lasa dus de valul gindurilor puse de altii in capul tau sau de valul turmei inconstiente.Poti oricind spune stop,asta e ritmul meu sau asta nu ma reprezinta,iar din experienta mea personala chiar daca ai putea pierde pe plan extern,cistigi foarte mult pe plan intern sau personal.Daca chiar esti obligat de circumstante sa faci un anume job fa-l.Dar fi alert la posibilitatile pe care le aduce viata in fiecare moment.
    Am sa dau articolul si baietilor mei (de 16 si 18 ani)dar este motivational si pentru cei de 50 de ani ca mine.E ca o gura de aer proaspat intr-o lume obosita.Multumesc din suflet!
    • Like 3
  • ce treaba are Maria cu Primaria? daca ai bani si te tin parintii te duci si te couchsurfezi si te faci hippiot ca de fapt asta e masca unei vieti boeme si nicidecum vreo reteta de succes...Dar ca sa faci comparatia intre autoarea lui Harry Potter care a scris in urma unei drame, O CARTE, cu alegerea unei facultati de inima sau cu Gigi de la KFC care iarasi nu are vreo legatura cu vreo facultate d e inima , inseamna ca nu prea ai cap sau, mai exact inteligenta. E foarte tare sa faci work and travel si sa pleci cu 3000 USd de acasa si s a nu vii cu nimic decit cu poze si sex la bord dar iarasi nu are legatura cu vreun viitor sau facultate decit in capul vreunei zumzaite ce nu cred ca va face cariera sau ca are ceva studii de "inima" , confundata des cu pofta sau mintea,dar ar putea sa-si scoata fluturii scriind ca autoarea ce a scris "Fluturi". Adica: scrieti copii niste Harry Potter mincati niste KFC pina simtiti fluturi in stomac ca , de fapt alegerea in viata nu exista... limbaj subliminal...
    • Like 2
  • Asta pare un articol scris de cineva complet pe din-afara de realitatea economica si sociala a unor copii. Nu toata lumea isi permite gap year, nu poti parintii o sa reactioneze bine cand le spui ca vrei sa faci o facultate pe care ei nu o agreeaza. Daca mai esti si din mediu rural, e si mai greu sa ajungi sa faci ceva din pasiune si nu pentru ca ai nevoie de bani.
    • Like 4
  • "Banii vin când ești acolo cu inima." - FALS! Incearca sa fii arhitect in Romania si sa faci totul din pasiune remunerat cu minimul pe economie...
    • Like 5
    • @ Ionuţ G. Lazăr
      Imi vine greu sa cred ca un arhitect poate lucra cu salariul minim pe economie !!! Daca esti cat de cat stapan pe meserie de ce nu iti cauti clienti ca sa lucrezi direct pentru ei ?
      • Like 0
    • @ Ionuţ G. Lazăr
      mie imi place mult varza dar cind o vad scrisa cu "carne" parca imi place si "mult"...avem un fugar la orizont ...
      • Like 1
    • @ Marius Gabriel
      Dvs. unde lucrati?
      • Like 0
  • alegi facultatea cu sufletu' daca o faci pe banii tai (sau eventual ai parintilor desi nu e tot una)
    dar daca faci facultate pe banii altora (la care poate au contribuit si ai tai, partial) ai obligatia sa returnezi favorul, adica sa ai o activitate/job care sa produca atat cat sa ii tina pe cei care vin, la facultate (asa cum ai beneficiat, candva!!)
    • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Fiecare minut conteaza, fiecare ora face diferenta. Daca vrei sa tampesti o generatie, pune-i un iphone in mana:))
    • Like 1
  • check icon
    'Facultatea se alege cu sufletul, pe baza a ce-ți place, nu a ce-ți va aduce bani" :)) .. ai perfecta dreptate. cum dracu sa mai gaseasca MALL-urile angajati licentiati in finante-banci, litere si stiinte, administrarea afacerilor sau ce alte mizerii de specialitati mai sunt pe plata daca nu de la aia care "aleg facultatea cu sufletul" :)
    • Like 1
  • Dan Doi check icon
    da, nu trebuie nimic , dar trebuie curaj sa nu faci ce toata lumea face si-ti spune ca trebuie
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon