Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

M-a apostrofat o călătoare în metrou și m-am cutremurat. Dacă eram o mamă care furniza gay societăţii?

Lumbersexual

Foto: Guliver Getty Images

De câte ori mi se opresc drumurile prin Bucureşti îi spun copilului:

- Dacă nu avem de ales şi trebuie să luăm un taxi, nu vorbeşti. Ai înţeles? Nicio vorbuliţă! Dacă e ceva urgent şi simţi că înnebuneşti, îmi trimiţi un sms.

- De ce mama?

- Nu pot să-ţi explic fără să detaliez şi nu avem timp. E o chestiune de siguranţă naţională. Dacă nu vrei s-o vezi pe maică-ta luându-se la bătaie cu concetăţeni, îţi ţii gura. Deh, copil vorbitor de limbă engleză, îl înţeleg toţi, nu e nevoie să improvizeze ca noi, băştinaşii.

- Ca atunci când te certai cu tata?

- Mai rău!

- Uh! Înţeleg ce vrei să spui.

Înţelege sărăcuţul, dar nu e pregătit pentru bunătatea debordantă a românului. Omul îi zâmbeşte cald în oglindă, ne întreabă de sănătate, câteodată are şi caramele de împărţit, până când fiu-meu scapă inevitabilul: „Ce zice?”. Atunci aparatul de taxat se trezeşte brusc din somn şi o ia la fugă, mai ceva ca gheata lui Bolt. Usain Bolt. Plătesc cursa, cât să dau taximetristului de mâncare pe o săptămână. Odată, unul ca ăsta l-a păcălit şi pe tatăl englez al copilului româno-englez, deşi îl avertizasem la fel de grijuliu. Ba m-a pus şi la punct indignat: 

- Ce, numai tu vrei să-l faci la buzunare? Lasă să mai dea şi la alţii, că aici ai făcut şcoala!

Bănuiesc că era unul care se recomanda ­intelectual.

Cu metroul

Ca să evităm pe de-a-ntregul repetarea scenariului, luăm metroul sau mergem pe jos. Într-o astfel de aventură, cu metroul, se aşază lângă noi o frumuseţe de vreo 30 de ani. Sofisticată până la brăţara de pe antebraţ. Ne explică plictisită că i s-a stricat maşina, de-aia e obligată să ne suporte, umăr la umăr cu tot detestabilul din subteran.

- Uită-te la ăla! Se oboseşte un pic să-şi coboare vocea la mine în ureche. Pe scaunul din faţa noastră, ascultă muzică la căşti în timp ce citeşte ziarul un tânăr bărbos, cu tatuaje şI cercel în ureche.

- Are sprâncenele pensate, manichiură şi se epilează pe corp. Ce fel de bărbat e ăsta? Eu, când mă strânge unul în braţe, vreau să văd puţin păr pe piept. O fi gay. Acum toţi sunt gay. 

Cum le dai de înţeles că perioada de promoţie s-a încheiat şi e timpul să te ceară de nevastă, toţi devin subit homosexuali. Fiu-meu înţelege şi el un cuvânt cosmopolit şi mă întreabă dacă cucoana comentează despre ghetele lui Adidas, roz. La şcoală, o mână de golani din anii mai mari îl terorizează pentru că maică-sa îI cumpără încălţăminte de fete, deşi dirigintele lor umblă cu cămăşi roz. Liniştesc copilul, doamna filosofează despre viaţă. E prea complicat de înţeles, ca să traduc. Şi ghetele lui nu sunt de fete! Enervat, mă întreabă „în fond, ce e ăla gay?". De aproape 4 luni îi ţin discursuri depre toleranţă. Încep să râd.

- Dacă nu ştii ce înseamnă, de ce te enervezi şi plângi când îţi strigă că eşti gay?

- Păi dacă ei râd, trebuie să fie ceva rău...

Doamna de lângă mine înţelege şi ea câte ceva, cam la aceeaşi paritate:

- Sper că nu-i băgaţi în cap copilului că e bine să fie gay! Mame dubioase, ca dumneata, strică bărbaţii. Îmi trec prin faţa ochilor nişte imagini care ar bântui orice minte dotată cu muchii. La zece ani îi făceam unui băieţel din vecini părul cu drotul, pe frate-miu l-am învăţat cum să-şi machieze coşurile, tundeam copilul la coafor când aveam câte o programare, ba la o serbare, unde trebuia să fie arici i-am împrumutat o bluză, pe sub vesta pe care i-am cusut conuri de hârtie pe post de ţepi. Ţepi ce au adus tuturor aminte de sutienele îndrăzneţe ale Madonnei. Mai citisem şi părerea profesorului Florin Colceag, care susţine că toţi ne naştem geniali, doar nepriceperea sau reaua voinţă a unor mame ne alterează.

M-am cutremurat. Dacă eram o mamă care furniza gay societăţii?

De-aia nu reuşeam să-mi refac viaţa, tot ce atingeam prindea măcar o tentă de gay! Doamna de lângă mine se foieşte, trage o gură de aer în piept, se plânge că pute, după care începe să se lege de imaginea efeminată a bărbatului strict heterosexual. ÎI spun că, asemeni femeilor, şi bărbaţii au libertatea şi dreptul la propria imagine. Că nu ne place unul sau altul e până la urmă o trăsătură a democraţiei, nu trebuie să ne placă ca să respectăm acelaşi drept, pe mâna altora.

Las puţin deoparte feţele hidratate şi date cu strugurel ale tinerilor din faţa noastră şi îi arăt din ochi un bărbat cât se poate de natural, transpirat la subsuori, crăcit pe două scaune, cu o doză de bere în buzunarul de la piept al cămăşii, care îi trage buza mai plină până la bărbie. Ăsta e idealul?

- Vai, nu! Sare cu totul de pe tocuri domniţa. Ea e genul Pitt, Clooney şi Butler. Se delimitează de noi şi am loc s-o privesc. Ţoale de firmă, care fac pe om. Sâni împodobiţi sub bisturiu, formă aproape perfectă. Păr vopsit profesional, coafat neglijent, să deruteze. Buze - epopee de şoşoni eşuaţi pe hol, după glodul din noiembrie. O zeiţă falsă care propovăduieşte scoaterea la iveală a adevărului.

O lume care te obligă să te impui după cum arăţi. Schimbarea rămâne o simplă promisiune. Neasumată. Deşi asta va speria un pic cititorul masculin, am să aduc puţin la scenă deschisă dragostea. 

Citesc tot mai des că bărbaţii îşi pierd încrederea în ei înşişi. Feministele le joacă hangerul pe sub nas, intimidându-i. S-a ajuns acolo unde el are mai mult chef de stat de vorbă „după”. Femeia adoarme obosită, după ce a alergat toată ziua să-l prindă din urmă pe scara socială. Problema prezentului e că ne îndrăgostim de imagini, iar imaginile se deteriorează pe repede înainte. Căutăm şi e imposibil de găsit timpul pierdut. Bietul Proust. Heterosexualii fac risipă de căsnicii, în timp ce homosexualilor, în mare parte a lumii, li se interzice fie şi una. Dragostea s-a ascuns demult. Au speriat-o implanturile de suflet. Plasticele. Dragostea nu e proastă.

Nu cumpără ambalaj fără conţinut, indiferent de promoţie. Deşi s-a încetăţenit ideea că ar pune văl pe creier, dragostea e de fapt agent de legătură între creier şi inimă. (De văl se ocupă hormoniada). Dar despre toate astea vorbeşte mai frumos Andrei Pleşu. Eu mi-s feminină, impresionabilă și lăcrimez.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Deci sa porți vesminte de femeie si sa te culci cu bărbați(mascul fiind) ezte normal si in firea omului... Asa o fi pentru unii. Ma intreb cine le da dreptul la propagandă. Asta pentru ca ma gândesc ca nu sunt mulțumiți, vor adepți si devotați. Pardon, dar asta-i deviație...
  • Like 1
 • Stilul saltaret al mrs. Widocks reaminteste negresit de cele ce auzim peroidic prin saloanele de frizerie/coafura din Ro. Nu prea inteleg ce o recomanda pentru Republica.ro, poate ar da mai bine la Antene, PROTV...

  Ori, poate ca nu bunghesc eu spielul. Uite si un pasaj pe care chiar nu l-am priceput: "Citesc tot mai des că bărbaţii îşi pierd încrederea în ei înşişi. Feministele le joacă hangerul pe sub nas, intimidându-i." Adica cu ce intimideaza feministele: cu hangerul-pumnal, ori cu hangerul-umaras? Ambele variante se-mbuca precum nuca cu peretele in contextul paragrafului respectiv.

  Cred ca lectura lucrarii lui N Grosu - Blestemele Natiei Romane - ar beneficia domnei LW .

  • Like 4
  • @ N Cojocaru
   check icon
   kanal d ...
   • Like 2
  • @ N Cojocaru
   kris check icon
   Corect, poate ca nu bunghesti tu spielul. Nu pricepi pasajul pt. ca nu te afli in contextul in care se afla Mrs. Widocks. Mie ca outsider-a de UK si de RO mi se pare evident dar probabil tu, care n-ai fi ajuns sa traiesti pe unde traieste ea, sau prin alte parti de asa-zisa lume civilizata (uneori ma mai intreb ce s-o mai fi intelegind prin civilizatie in jungla umana in care traim), n-ai inca "ochi" pt. a putea percepe alte perspective. Iti zic doar ca fapt divers ca am un amic trecut deja bine de 50 de ani care a decis sa se casatoreasca cu o kenyana pt. ca bastinasele is prea lovite in cap cu feminismul, si un coleg venit din UK caruia i se pare ca tipele de aici sint darul lui d-zeu comparate cu animalele de englezoaice. It's called different points of view. Hope this helps...
   • Like 1
  • @ kris
   With regards to the selfless help you kindly support me with, let me tell you that I lived and worked in more than a dozen countries (apart from România). Some of them, left-hand car driving countries like England, Scotland, Ireland, SA. I am currently resident of one of those country. I cannot suppose that these details would help you by any means. After all, you have a friend over 50 and an office mate that came from UK; they light-up your world. Got the "spiel"?
   • Like 1
 • check icon
  Douã articole in două zile?! Ce frumos ne rãsfãțați!
  • Like 1
 • check icon
  Prin 92 lucram cu un italian in Bucurersti. Intr-o seara cauta niste domnisoarte pentru anumite nevoi. Le gaseste, il conduc pe o alee dosnica unde apar niste tipi numai muschi si-l deposedeaza pe macaronar de toti banii.
  A doua zi la servici italianul tuna si fulgera ca suntem neam de hoti si curve. L-am lasat circa 30 de minute sa-si exprime supararea dar vazand ca nu termina i-am explicat cum stau lucrurile:
  Sunt persoane care au un simt aparte, pot simti cand cineva este idiot. Este firesc sa-l cureti pe idiot de bani, daca n-o faci tu o va face altcineva.
  Traiesc situatii similare, fiu-meu vorbeste limba romana dar de la prima fraza isi da in petec. Nu i-am cerut niciodata sa-si tina gura. Intelegerea care am avut-o cu taximetristii a ramas in viguare chiar daca si-a dat seama ca suntem ciudati. Este mai usor sa aruncam cu rahat in altii atunci cand nu suntem capabili de a face fata unei situatii.
  • Like 1
 • bun articol,in ceea ce priveste toleranta,romanii o urasc pentru ca nu e de mincare
  • Like 9
 • check icon
  LIKE cât casa !... Dar, după faptele de ieri de-aici din Cluj (cu fata aia trântită de jandarmi la mitingul noilor drepți și peremiști cu mușchi și creier cât ceapa) - nu mă aștept să ai comentarii favorabile pe-aici.
  • Like 5
  • @
   Si mie mi-a placut, cam tot atat de mult cat mi-au placut si celelalte scrieri ale "Seherezadei" (cum o alinta un coleg comentator mai devreme). Comentarii nefavorabile nu prea ia, caci mitocanii nu prea vin sa citeasca, sunt descurajati inca din titlu. Sunt ocupati cu Putin, cu PSD, acolo e pe bani, daca-o insulta pe Liliana aici trebuie s-o faca gratis...
   • Like 4
  • @
   check icon
   Dragă domnule, de ce jignești oamenii care vor normalitate?
   Ți se pare normal să vină cineva la un miting și să întrerupă obraznic cuvântările?
   Dacă un om "straight" mergea la un meeting gay, le făcea scandal ca să-i întrerupă și jandarmii reacționau la fel, ca să-l protejeze, atunci demonstranții ghei nu se încadrau la "noii peremiști" ?
   Iubesc și compătimesc atât gheii, și negrii și femeile abuzate, și copiii abuzați, dar urăsc din toată ființa corectitudinea politică, acest comunism mincinos și pervers, care îndrăznește să se numească „neoliberalism”. N-am scăpat de comunism ca să ne preia corectitudinea politică! Sper ca în afară de Putin și Trump să mai apară și în Germania un lider puternic și normal, care să dea de pământ cu această doctrină comunistoidă!
   • Like 6
  • @
   check icon
   Acolo, lucrurile s-au întâmplat cam aşa: madam Mardare (mare actriţă în Cluj-Napoca) a întrerupt discursul unui tip de pe scenă. Tipul a sesizat intervenţia respectivei, jandarmii i-au cerut să se legitimeze, IAR EA A REFUZAT. Jandarmii i-au cerut să vină la dubă iar EA A REFUZAT din nou, spunând că vrea să asculte discursul până la capăt. Normal, jandarmii au umflat-o şi au băgat-o la dubă. Cu ce au greşit jandarmii în situaţia respectivă?! Pentru conformitate, vă recomand un articol, care este pro Mardare şi pro LGBT »» https://goo.gl/X263JJ Faptele "rămâne" fapte, indiferent de simpatii sau antipatii.
   • Like 5
  • @
   .....pâna la reînfiintarea jandarmeriei...acum,recent.....adica înainte de razboi...nu calca picior de jandarm în orase...aria lor de actiune era la sate...cei de la Cluj au primit indicatii de la reprezentantii partidului si au avtionat cum au vrut aceia...
   • Like 0
  • @
   check icon
   Mihai,.se pare ca nici tu nu excelezi la capitolul comprehensiune. Bag seama ca n-ai inteles nimic din ce s-a intamplat dar, ca orice samaritean roman cu 2 clase si teveu' dat pe stirile "politic corecte", iti dai cu parerea.
   Pe scurt (pentru ca pari a fi persoana care nu urmareste decat propozitii scurte); tipa a intervenit intr-o manifestatie legala. La fel cum a fost si a poponarilor de mai inainte. A lor a fost netulburata. A oamenilor normali a fost. De o imbecila careia i se pare ca drepturile ei sunt mai "drepte" decat ale celorlalti. A provocat si a primit ce-i trebuia. LEGAL.
   PUNCT.
   • Like 0
 • Complicat...
  • Like 0
  • @ Constantin
   Edificator comentariu. Sa-ti uploadez eu subtitrare? Uite-o:
   "E grele, bre!"
   • Like 1
 • check icon
  Măi, Liliana, măi Șeherezado, ce mi-ar place să ies cu gașca ta la bere... :)
  • Like 1
  • @
   Nu ma bag la bere ca-s tocmai la mama dracului, pe langa Iasi, imi ia o juma' de zi ca sa ajung. Intr-o lume mai dreapta, m-as inscrie bucuros si eu la o bere cu gasca...
   • Like 0
  • @ Adrian Andrei
   check icon
   Dar de unde știi tu că locațiile noastre nu-s mai aproape de juma' de zi? :)
   • Like 0
 • check icon
  E clar, la cat de confuza sunteti aveti sanse mari sa aveti un baiat gay mai tarziu. De ce nu intelegeti ca homosexualii nu se mantuiesc, vreti ca fiul dvs sa ajunga in iad? Nu e de gluma cu asa ceva!
  • Like 2
  • @
   sint uniicare,nu stiu zau ce rol au pe pamint,sa-i tina umbra?
   • Like 1
 • Diana N. check icon
  Mda, e cam complicat să fii mamă de băiat, când optezi pentru varianta "unisex". Mă lovesc și eu dintotdeauna de comentarii și îngrijorări, dar mă gândesc că dacă aș avea fetiță și nu i-aș pune cercei, aceleași vorbe le-aș auzi... Cu toții vrem să creștem copii integrați social, dar sunt mai multe rețete pentru asta, din fericire.
  În altă ordine de idei, eu apreciez opțiunile stilistice și lexicale ale autoarei, mai rare în publicistica de fiecare zi, unde vocabularul e foarte sărac.
  • Like 4


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult