Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

M-am supus la un experiment: acum 2 ani mi-am propus „să nu mă mai îmbolnăvesc”

mișcare - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Era 1 mai 2016. Timișoara se pregătea să-și înceapă, timp de un an, rolul de Capitală Națională a Tineretului.

Merg la culcare știind că a doua zi trebuie să merg să fac fotografii la un evenimentul de lansare.

Toate bune și frumoase, doar că, ce să vezi:

Când mă trezesc și dau să mă ridic din pat, nu prea pot.

Ceva nu e bine.

Pun mâna la frunte, febră. Dau să mă ridic, dar abia stăteam pe picioare. Cu greu am ajuns până la baie. Cel mai rău, aveam senzația aia de parcă te doare corpul.

Am încercat să trag de mine, dar când am început să amețesc mi-am dat seama că nu am nici o șansă să merg să fac poze. Așa că îi trimit un SMS Simonei, coordonatoarea proiectului, să o anunț că nu pot ajunge.

Apoi încerc să mă pun la laptop, mă gândesc că și dacă nu pot ieși din casă poate totuși fac ceva util. Dar ce vorbești, nicio șansă. Creierul efectiv nu funcționa. De mult nu m-am simțit atât de neputincios, eram complet nefuncțional.

Zăcând în pat și încercând măcar să citesc ceva, lucru pe care cu greu îl reușeam, într-un moment de maximă supărare, de furie față de neputința mea, mi-am zis că nu vreau să mă mai simt așa pentru mult timp.

Așa că, mai mult în glumă, mi-am „propus” ca timp de doi ani să nu mă mai îmbolnăvesc.

Dar pentru că eu tratez și glumele cu seriozitate, uite-mă astăzi, doi ani mai târziu, scriind acest articol și conchizând cel mai de durată experiment pe care l-am făcut până acum: în ultimii doi ani nu am fost bolnav nici măcar o zi.

Această provocare m-a condus pe niște alei necunoscute legate de modul în care funcționează corpul uman și m-a ajutat să înțeleg mai bine de ce ne îmbolnăvim și ce putem face în legătură cu asta.

În acești doi ani au fost și momente când părea că totul se va termina, că o să mă prindă răceala, când nasul începea să curgă sau mă simțeam puțin „ciudat”.

Dar pot spune cu mândrie că nu a fost nici o zi pe care să o pierd din cauza vreunei boli.

Cum am reușit asta?

Nu a fost doar cu puterea minții.

Poate că dorințele sunt nobile, dar viața mi-a arătat că acestea, oricât de pure ar fi, nu ne protejează de viruși și nu întăresc sistemul imunitar. La urma urmei, nimeni nu își dorește să fie bolnav, și totuși acest lucru se întâmplă.

Așa că, am început să fiu mai atent la orice îmi trecea prin fața ochilor legat de acest subiect. Când auzeam sau vedeam ceva legat de o abordare mai mult sau mai puțin cunoscută care avea legătură cu sănătatea și modul în care funcționează corpul uman, intram în detalii.

Cum ne îmbolnăvim câte puțin în fiecare zi

Așa am ajuns să descopăr că principalul lucru care ne îmbolnăvește în ziua de astăzi e stresul. Poate pare ciudat, ce treabă au problemele de la lucru cu răceala. Dar au o legătură foarte strânsă.

Practic, stresul înseamnă că ne simțim amenințați. Când se întâmplă asta, în corpul nostru se eliberează o substanță numită cortizol. Aceasta a avut, și încă are, un rol important în supraviețuire și ne-a ajutat enorm de-a lungul timpului. Când se eliberează aceasta în corp, activează instinctul de supraviețuire, starea de luptă sau fugă.

Îți poți imagina cât de util era acest lucru când trăiam încă în savană. Când auzeam un foșnet într-un tufiș, nu aveam timp să ne gândim ce o fi, ce intenții are, sau, dacă era un leu, să îi admirăm coama etc. Trebuia fie să o luăm la fugă, fie să scoatem sulița. Pentru că, până filosofam noi, acesta ne mânca.

De asemenea, și în ziua de astăzi un mic grad de stres poate fi util.

De aceea funcționează atât de bine deadline-urile. Când știm că finalul e aproape, cumva găsim resursele pentru a face în câteva ore lucruri pe care n-am fost în stare să le facem de-a lungul unor luni.

Doar că, pe o durată mai lungă de timp, stresul are efecte devastatoare asupra corpului și a sănătății. Unul dintre efectele cortizolului este faptul că oprește sistemul imunitar.

Când fugi de un leu, nu ai nevoie de un sistem imunitar puternic, ai nevoie de toate resursele pentru a alerga mai repede și pentru a găsi oportunități de a-ți salva viața.

Dacă stresul este prezent în mod continuu, sistemul imunitar este afectat, niciodată nu este la randament maxim și nu poate lupta cu toți virușii și bacteriile care încearcă să ne infesteze corpul.

De aceea, sunt sigur că dacă ne uităm la persoane care sunt bolnave foarte des, sunt șanse mari să aibă probleme acasă sau la birou.

Pentru mine, scăpatul de stres a fost cel mai dificil lucru pe care a trebuit să-l fac pentru a-mi atinge „obiectivul” de a nu mă îmbolnăvi, pentru că a necesitat schimbări majore în viața mea și a modului în care mă raportez la ce mi se întâmplă.

Dar asta m-a ajutat să învăț cum să mă descurc cu stresul, să accept faptul că uneori poate fi și pozitiv și să-l elimin pe cât posibil din viața mea.

Desigur, acest subiect în sine merită un articol separat (care probabil va veni în curând).

Video-ul acesta te poate ajuta în acest sens:

Alte moduri în care putem avea grijă de sănătatea noastră

Tot datorită acestui experiment am ajuns să fac dușuri reci, să introduc în rutina zilnică exerciții de respirație, să merg constant la sală și să mănânc mai echilibrat.

Despre dușurile reci am scris mai multe aici, așa că nu voi insista. Dar, ca idee principală, dacă vrem să avem un sistem imunitar (și în general un corp) mai puternic, trebuie din când în când să-l mai provocăm, să-l antrenăm.

La fel cum un vaccin conține variante slăbite ale unui virus pentru a ajuta corpul nostru să învețe cum să lupte cu acesta, la fel și dușurile reci reprezintă un șoc, o mică doză de stres, care întărește corpul nostru.

Apoi, despre efectele pozitive ale exercițiilor de respirație am tot auzit, ba când citeam despre meditație, ba în interviuri cu antreprenori pe care îi urmăresc. Dar, în general, efectele acestora erau mai mult legate de productivitate și de a lua decizii mai bune.

Tot prin Wim Hof, despre care se vorbește în articolul de mai sus, am descoperit că respirația are efecte și asupra sistemului imunitar.

Testele au arătat că persoanele care fac constant exerciții prin care își hiper oxigenează sângele prezintă un număr mai mare de celule albe în sânge. De fapt, procentul este similar cu o persoană care a fost recent bolnavă.

În fine, legat de exercițiile fizice și alimentația echilibrată nici nu știu cum să mai insist. Oriunde citesc, fie că este vorba de fericire, de prelungirea vieții, de îmbunătățirea calității vieții, acestea două apar, și iarăși apar, și iarăși apar.

Exercițiile fizice și respirația sunt doi dintre cei mai importanți piloni pentru o viață fericită și împlinită. Despre sală am scris puțin aici, despre alimentație cu siguranță voi reveni.

Ideea e că, deși nu ne place să acceptăm, corpul nostru nu este o mașinărie care funcționează doar cu covrigi și cafea. Are nevoi complexe, are nevoie de un echilibru și de varietate.

Stilul actual de viață, mai ales al celor care petrecem toată ziua în fața unui ecran, este departe de cel pe care specia noastră l-a avut de-a lungul evoluției.

Dacă alimentăm mașina cu benzină de proastă calitate ni se pare normal să nu funcționeze bine, de ce avem impresia că în cazul propriului corp este altfel?

Așa că, în acești ani am început să introduc mult mai multe „chestii” verzi în alimentația de zi cu zi și să mă uit mai atent la etichetele produselor pe care le cumpăr.

Limitele acestui experiment

Bun, acum probabil unii dintre cei care citesc veți spune că nici voi nu ați răcit de doi ani sau chiar mai mult. Deși nici eu nu sunt tocmai o persoană bolnăvicioasă, nu știu să fi scăpat mai mulți ani la rând de răceala sezonieră.

E posibil să nu fi răcit chiar dacă nu făceam nici unul dintre lucrurile de mai sus? Cu siguranță.

E probabil ca acestea să mă fi ajutat să nu răcesc? 140%!

Nu am scris articolul acesta pentru a mă lăuda sau pentru a arăta cum putem scăpa umanitatea de boli.

Lecțiile de mai sus reprezintă rezultatele unei cercetări personale, a dorinței de a înțelege mai bine cum funcționăm și cum putem avea grijă de noi.

M-au ajutat pe mine și cred cu tărie că, deși par banale, pot ajuta pe oricine să fie mai sănătos și să facă față mai bine cel puțin bolilor comune.

Ce voi face mai departe

Dacă e un lucru pe care mi l-a demonstrat acest experiment e că „se poate”. Dacă ne înțelegem mai bine corpul putem să avem grijă mai bine de el. Așa că, nu am nici cea mai mică intenție să mă opresc din a cerceta acest subiect.

Voi continua să explorez această temă, voi încerca să înțeleg mai bine cum funcționăm, ce ne face slabi sau ne îmbolnăvește.

Momentan stau pe gânduri dacă să mai extind obiectivul pentru încă opt ani, pentru a dovedi că lucrurile despre care am scris mai sus funcționează. Cred că 10 ani fără a fi bolnav e un argument destul de puternic pentru faptul că ceva, ceva, tot am nimerit :)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iulia check icon
    Cat am fost mica mi-am petrecut copilaria prin spitale - astm bronsic. Am fost data la scoala la 8 ani deoarece am pierdut "startul" in anul dinainte, fiind internata cateva luni. Nu aveam voie sa fac sport. Crescand, am ramas foarte sensibila la TOT. Vant, frig, ploaie, soare, polen, praf, viata. Mereu raceam, mereu ma imbolnaveam, mereu isi lasau ai mei salariile pe la doctori si prin farmacii. Mama ma imbrobodea cu 10 straturi de haine, ma ferea de tot, nu matura in prezenta mea, nu dadea cu aspiratorul, nu ma lua la tara. Facea tot ce putea(saracii, cat i-am mai chinuit). Acum 2 ani m-am hotarat ca si tine ca eu nu mai vreau sa racesc. Nu mai vreau sa imi fie rau. Asa ca m-am dezbracat(literalmente) si am iesit in viata. Iarna ma imbrac mult mai subtire(mor de frig), primavara nu mai iau Claritine cand apare puful, nu ma mai spal pe maini obsesiv, am inceput sa fac sport, stau in ploaie in ninsoare in soare la frig la caldura si sufar(pentru ca nu is obisnuita), iau toate animalele in brate si le pup. As putea sa zic ca traiesc "murdar" si nu imi e rusine sa spun asta, nu ma ascund. Sanatatea mea are de castigat. Portofelul meu are de castigat - ultima oara am cumparat acum cateva luni un ibuprofen de 3 lei si ceva pt crampele menstruale. Asa ca da, merge. Nu va mai protejati excesiv, renuntati la solutiile dezinfectante, la clor, la Protex, la geluri antibacteriene. Aceste lucruri nu fac decat sa slabeasca organismul si sa ii scada raspunsul. Si cand va duceti la tara va zic eu, nu e nevoie sa spalati marul ala pe care tocmai l-ati luat din copac. Mancati-l asa!(aici e cu dus si intors, daca au fost stropite cu substante chimice nu imi ascultati sfatul)
    • Like 0
  • Acum 7 ani plecata din tzara fiind intalnesc o familie, copii mici, care imi spune ca nu s-au mai imbolnavit niciodata de multi ani, peste 10 ani nu au luat nimic in farmacie. Mi-am zis ca pot deveni ca ei (dupa ce am dat cu caciula de pamant de frustrarea anilor cand juma din venit se ducea pe investigatii si medicamente in Bucuresti si nu eram bine).
    Am reusit, si eu si toata familia. Ca si autorul articolului am schimbat perspectiva. Am inteles ca este o alegere si ca rutina zilnica imbolnaveste. Am fost la dr recomandat de familia de mai sus, un dr ce a evaluat istoricul medical al pacientului,parintilor, si bunicilor sa identifice comportamente mostenite. Am renuntat la tratat termic ulei, la tv, renuntat la supermarket, renuntat la incalzirea excesiva in casa, mergem pe jos si dormim mai mult, nu am avut mobil cativa ani (acum am dar vb 10-15min pe luna maxim). Am redus din stresuri (redus facturi si inchis credit, povara financiara ma facea sa nu dorm) - traiul simplu m-a ajutat, dar si oamenii senini din comunitatea unde am nimerit

    In rest, dusuri reci sa faceti voi, mie mi se pare ingrozitor :))) :)))
    • Like 1
  • check icon
    Adevarul e ca piata romanesasca e invadata de tot felul de porcarii tratate chimic si stropite in exces(chiar si cele autohtone,trend nou de altfel!) ca n-ai nicio certitudine daca produsul e sanatos pentru consum sau nu.In mod cert orasenii sunt cei mai captivi dintre toti si n-au nicio solutie buna decat sa riste ca la ruleta ruseasca. Totul pleaca de la o laxitate totala pentru orice fel de produs introdus pe piata,inspectii fantoma care nu se produc niciodata asupra produselor ci in alei si parcari de unde-si ridica mita si coruptia de nivel inalt care a produs in mod voit si inconstient dezastrul din agricultura. Aici vorbesc de pietele traditionale romanesti caci ce intra in supermarketuri si malluri nici nu mai vorbesc -sa nu uitam de scandalul produselor de brand de o calitate dubioasa pentru piata est -europeana. Pai mai are rost sa vorbim de un standard de calitate macar rudimentar al no-nameurilor si pietei de legume si fructe din aceste lanturi mari de magazine in aceste conditii ?
    • Like 1
  • Da, e foarte adevarat. Eu nu sunt o persoana tanara, am mai fost si operata de cancer acum 16 ani, dar a trebuit intai sa trec prin ce-am trecut pentru a invata ca a persista in stres e extrem de nociv, dar si a persista in suparare. Exact cum excesele de zahar, sare si grasimi obosesc ficatul si pacreasul, si starea de nemultumire si acreala perpetua ne imbolnavesc. Numai mintea e cea care ne poate salva. Trebuie sa ne supraveghem si sa constientizam ce se petrece cu noi, dar mai ales, bunavointa sa avem in a asculta de sfaturi. Ele vin din EXPERIENTE reale. Nu asteptati intai sa aveti voi insiva experienta pentru ca uneori e prea tarziu. Oricum, exista in noi infinite resurse de supravietuire si viata e o lupta fantastica. Merita sa aflam cat mai multe. Cunoasterea e scopul minununat al existentei noastre si disciplina necesara mentinerii sanatatii e un disconfort neglijabil fata de sansa unei vieti indelungate in sanatate !
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult