Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Macron, în fața lui Putin: Russia Today și Sputnik s-au comportat ca niște organe de propagandă. O propagandă mincinoasă

Macron și Putin

Foto: Guliver Getty Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a explicat în timpul unei conferințe de presă ținute alături de președintele Rusiei, Vladimir Putin, de ce le-a interzis jurnaliștilor de la Russia Today și Sputnik, instituții de presă finanțate de Kremlin, accesul în sediul său de campanie pentru alegerile prezidențiale. 

Răzpunzând la întrebarea unei jurnaliste, Macron a început prin a preciza că a avut, pe parcursul campanie, o relație excelentă cu jurnaliștii străini, cu condiția ca ei să fie jurnaliști”. 

„S-au amestecat într-o campanie electorală democratică, propagând neadevăruri grave”

Foto: Facebook Emmanuel Macron

„Liderii politici au responsabilitatea de a spune lucrurilor pe nume. Când organele de presă transmit neadevăruri calomnioase, nu mai sunt jurnaliști, sunt instrumente de influențare a opiniei publice. Russia Today și Sputnik au fost intrumente de influențare a opiniei publice în această campanie electorală și au lansat, de mai multe ori, neadevăruri legate de mine și de campania mea. Am considerat, într-adevăr, că nu își au locul în sediul meu de campanie. Toți jurnaliștii străini profesioniști, inclusiv jurnaliștii ruși, au avut acces la campania mea”, a afirmat Macron de față cu Putin.

„E simplu”, a continuat el. „Acestea sunt regulile, așa au fost întotdeauna. De aceea este grav că organele de presă străine, nu știu de cine influențate, s-au amestecat într-o campanie electorală democratică, propagând neadevăruri grave. Și în fața acestor lucruri, nu voi face nicio concesie, niciuna. Trebuie să spunem adevărul. Russia Today și Sputnik nu s-au comportat ca niște instituții de presă și ca niște jurnaliști. S-au comportat ca niște instrumente de influențare a opiniei, ca niște organe de propagandă, o propagandă mincinoasă. Nici mai mult, nici mai puțin”, a spus Macron.

Îți recomandăm

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trexer check icon
    Francofilii români se bucură fiindcă rusofilii români se enervează. Altă întrebare!
    • Like 0
  • Si Putin ce-a zis?
    • Like 0
  • "Când organele de presă transmit neadevăruri calomnioase, nu mai sunt jurnaliști, sunt instrumente de influențare a opiniei publice. "

    Un mare adevar al zilelor noastre. Si pe aici am citit cateva articole de acest gen in ultima perioada.
    • Like 3
  • Filbert check icon
    Daca tot n-a spus nimic clar si transant despre furtul Crimeei, restul nu prea conteaza. Primindu-l oficial, Macron a legitimat furtul Crimeei. Putin n-ar mai trebui bagat in seama de nici un conducator european important pina cind Ucraina nu revine la granitele de acum 5 ani si pina cind Rusia nu plateste compensatii masive pentru distrugerile si pierderile de vieti din Ucraina.
    • Like 1
  • Mike check icon
    Avem nevoie de oameni ca el care să zică lucrurilor pe nume, altfel mi-e teamă că ne vom adânci mai mult în post-adevăr și propagandă.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult