Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Macron, în fața lui Putin: Russia Today și Sputnik s-au comportat ca niște organe de propagandă. O propagandă mincinoasă

Macron și Putin

Foto: Guliver Getty Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a explicat în timpul unei conferințe de presă ținute alături de președintele Rusiei, Vladimir Putin, de ce le-a interzis jurnaliștilor de la Russia Today și Sputnik, instituții de presă finanțate de Kremlin, accesul în sediul său de campanie pentru alegerile prezidențiale. 

Răzpunzând la întrebarea unei jurnaliste, Macron a început prin a preciza că a avut, pe parcursul campanie, o relație excelentă cu jurnaliștii străini, cu condiția ca ei să fie jurnaliști”. 

„S-au amestecat într-o campanie electorală democratică, propagând neadevăruri grave”

Foto: Facebook Emmanuel Macron

„Liderii politici au responsabilitatea de a spune lucrurilor pe nume. Când organele de presă transmit neadevăruri calomnioase, nu mai sunt jurnaliști, sunt instrumente de influențare a opiniei publice. Russia Today și Sputnik au fost intrumente de influențare a opiniei publice în această campanie electorală și au lansat, de mai multe ori, neadevăruri legate de mine și de campania mea. Am considerat, într-adevăr, că nu își au locul în sediul meu de campanie. Toți jurnaliștii străini profesioniști, inclusiv jurnaliștii ruși, au avut acces la campania mea”, a afirmat Macron de față cu Putin.

„E simplu”, a continuat el. „Acestea sunt regulile, așa au fost întotdeauna. De aceea este grav că organele de presă străine, nu știu de cine influențate, s-au amestecat într-o campanie electorală democratică, propagând neadevăruri grave. Și în fața acestor lucruri, nu voi face nicio concesie, niciuna. Trebuie să spunem adevărul. Russia Today și Sputnik nu s-au comportat ca niște instituții de presă și ca niște jurnaliști. S-au comportat ca niște instrumente de influențare a opiniei, ca niște organe de propagandă, o propagandă mincinoasă. Nici mai mult, nici mai puțin”, a spus Macron.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Trexer check icon
  Francofilii români se bucură fiindcă rusofilii români se enervează. Altă întrebare!
  • Like 0
 • Si Putin ce-a zis?
  • Like 0
 • "Când organele de presă transmit neadevăruri calomnioase, nu mai sunt jurnaliști, sunt instrumente de influențare a opiniei publice. "

  Un mare adevar al zilelor noastre. Si pe aici am citit cateva articole de acest gen in ultima perioada.
  • Like 3
 • Filbert check icon
  Daca tot n-a spus nimic clar si transant despre furtul Crimeei, restul nu prea conteaza. Primindu-l oficial, Macron a legitimat furtul Crimeei. Putin n-ar mai trebui bagat in seama de nici un conducator european important pina cind Ucraina nu revine la granitele de acum 5 ani si pina cind Rusia nu plateste compensatii masive pentru distrugerile si pierderile de vieti din Ucraina.
  • Like 1
  • @
   Ganymede check icon
   Rusia avea tratat cu Ucraina in ceea ce priveste niste baze militare in Crimeea, nu asupra intregii peninsule! Asa cum SUA au baza americana la Mihail Kogalniceanu, dar nu revendica Dobrogea!

   Crimeea apartine de Ucraina conform dreptului international, si Rusia a incalcat acest lucru.
   • Like 1
 • Mike check icon
  Avem nevoie de oameni ca el care să zică lucrurilor pe nume, altfel mi-e teamă că ne vom adânci mai mult în post-adevăr și propagandă.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult