Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Macron, în fața lui Putin: Russia Today și Sputnik s-au comportat ca niște organe de propagandă. O propagandă mincinoasă

Macron și Putin

Foto: Guliver Getty Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a explicat în timpul unei conferințe de presă ținute alături de președintele Rusiei, Vladimir Putin, de ce le-a interzis jurnaliștilor de la Russia Today și Sputnik, instituții de presă finanțate de Kremlin, accesul în sediul său de campanie pentru alegerile prezidențiale. 

Răzpunzând la întrebarea unei jurnaliste, Macron a început prin a preciza că a avut, pe parcursul campanie, o relație excelentă cu jurnaliștii străini, cu condiția ca ei să fie jurnaliști”. 

„S-au amestecat într-o campanie electorală democratică, propagând neadevăruri grave”

Foto: Facebook Emmanuel Macron

„Liderii politici au responsabilitatea de a spune lucrurilor pe nume. Când organele de presă transmit neadevăruri calomnioase, nu mai sunt jurnaliști, sunt instrumente de influențare a opiniei publice. Russia Today și Sputnik au fost intrumente de influențare a opiniei publice în această campanie electorală și au lansat, de mai multe ori, neadevăruri legate de mine și de campania mea. Am considerat, într-adevăr, că nu își au locul în sediul meu de campanie. Toți jurnaliștii străini profesioniști, inclusiv jurnaliștii ruși, au avut acces la campania mea”, a afirmat Macron de față cu Putin.

„E simplu”, a continuat el. „Acestea sunt regulile, așa au fost întotdeauna. De aceea este grav că organele de presă străine, nu știu de cine influențate, s-au amestecat într-o campanie electorală democratică, propagând neadevăruri grave. Și în fața acestor lucruri, nu voi face nicio concesie, niciuna. Trebuie să spunem adevărul. Russia Today și Sputnik nu s-au comportat ca niște instituții de presă și ca niște jurnaliști. S-au comportat ca niște instrumente de influențare a opiniei, ca niște organe de propagandă, o propagandă mincinoasă. Nici mai mult, nici mai puțin”, a spus Macron.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Trexer check icon
  Francofilii români se bucură fiindcă rusofilii români se enervează. Altă întrebare!
  • Like 0
 • Si Putin ce-a zis?
  • Like 0
 • "Când organele de presă transmit neadevăruri calomnioase, nu mai sunt jurnaliști, sunt instrumente de influențare a opiniei publice. "

  Un mare adevar al zilelor noastre. Si pe aici am citit cateva articole de acest gen in ultima perioada.
  • Like 3
 • Filbert check icon
  Daca tot n-a spus nimic clar si transant despre furtul Crimeei, restul nu prea conteaza. Primindu-l oficial, Macron a legitimat furtul Crimeei. Putin n-ar mai trebui bagat in seama de nici un conducator european important pina cind Ucraina nu revine la granitele de acum 5 ani si pina cind Rusia nu plateste compensatii masive pentru distrugerile si pierderile de vieti din Ucraina.
  • Like 1
 • Mike check icon
  Avem nevoie de oameni ca el care să zică lucrurilor pe nume, altfel mi-e teamă că ne vom adânci mai mult în post-adevăr și propagandă.
  • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult