Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Macron, în fața lui Putin: Russia Today și Sputnik s-au comportat ca niște organe de propagandă. O propagandă mincinoasă

Macron și Putin

Foto: Guliver Getty Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a explicat în timpul unei conferințe de presă ținute alături de președintele Rusiei, Vladimir Putin, de ce le-a interzis jurnaliștilor de la Russia Today și Sputnik, instituții de presă finanțate de Kremlin, accesul în sediul său de campanie pentru alegerile prezidențiale. 

Răzpunzând la întrebarea unei jurnaliste, Macron a început prin a preciza că a avut, pe parcursul campanie, o relație excelentă cu jurnaliștii străini, cu condiția ca ei să fie jurnaliști”. 

„S-au amestecat într-o campanie electorală democratică, propagând neadevăruri grave”

Foto: Facebook Emmanuel Macron

„Liderii politici au responsabilitatea de a spune lucrurilor pe nume. Când organele de presă transmit neadevăruri calomnioase, nu mai sunt jurnaliști, sunt instrumente de influențare a opiniei publice. Russia Today și Sputnik au fost intrumente de influențare a opiniei publice în această campanie electorală și au lansat, de mai multe ori, neadevăruri legate de mine și de campania mea. Am considerat, într-adevăr, că nu își au locul în sediul meu de campanie. Toți jurnaliștii străini profesioniști, inclusiv jurnaliștii ruși, au avut acces la campania mea”, a afirmat Macron de față cu Putin.

„E simplu”, a continuat el. „Acestea sunt regulile, așa au fost întotdeauna. De aceea este grav că organele de presă străine, nu știu de cine influențate, s-au amestecat într-o campanie electorală democratică, propagând neadevăruri grave. Și în fața acestor lucruri, nu voi face nicio concesie, niciuna. Trebuie să spunem adevărul. Russia Today și Sputnik nu s-au comportat ca niște instituții de presă și ca niște jurnaliști. S-au comportat ca niște instrumente de influențare a opiniei, ca niște organe de propagandă, o propagandă mincinoasă. Nici mai mult, nici mai puțin”, a spus Macron.

Îți recomandăm

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trexer check icon
    Francofilii români se bucură fiindcă rusofilii români se enervează. Altă întrebare!
    • Like 0
  • Si Putin ce-a zis?
    • Like 0
  • "Când organele de presă transmit neadevăruri calomnioase, nu mai sunt jurnaliști, sunt instrumente de influențare a opiniei publice. "

    Un mare adevar al zilelor noastre. Si pe aici am citit cateva articole de acest gen in ultima perioada.
    • Like 3
  • Filbert check icon
    Daca tot n-a spus nimic clar si transant despre furtul Crimeei, restul nu prea conteaza. Primindu-l oficial, Macron a legitimat furtul Crimeei. Putin n-ar mai trebui bagat in seama de nici un conducator european important pina cind Ucraina nu revine la granitele de acum 5 ani si pina cind Rusia nu plateste compensatii masive pentru distrugerile si pierderile de vieti din Ucraina.
    • Like 1
  • Mike check icon
    Avem nevoie de oameni ca el care să zică lucrurilor pe nume, altfel mi-e teamă că ne vom adânci mai mult în post-adevăr și propagandă.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult