Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Mai multe dovezi că boala COVID afectează sever creierul

sanatate - durere

Foto: Getty Images

Cel mai cuprinzător studiu molecular realizat până în prezent asupra țesutului cerebral de la persoane care au murit de COVID-19 oferă dovezi clare că SARS-CoV-2 provoacă modificări moleculare profunde în creier, în ciuda inexistenței vreunei urme moleculare a virusului în țesutul cerebral. „Urma pe care virusul o lasă în creier vorbește de inflamație puternică și perturbarea circuitelor cerebrale și seamănă cu modificările întâlnite în Alzheimer sau alte boli neurodegenerative”, a declarat pentru Medscape Medical News autorul principal Tony Wyss-Coray, dr., profesor de neurologie și științe neurologice, Universitatea Stanford Școala de Medicină din Stanford, California.

Studiul a fost publicat online pe 21 iunie în Nature. „Știm că până la o treime din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prezintă simptome cerebrale, inclusiv probleme de memorie și oboseală, iar un număr tot mai mare de persoane prezintă astfel de simptome mult timp după ce aparent s-au recuperat de la infecția cu virus”, a spus Wyss-Coray. „Cu toate acestea, avem foarte puțină înțelegere a modului în care virusul provoacă aceste simptome și a efectelor sale asupra creierului la nivel molecular”, a adăugat el.

Folosind secvențierea ARN cu o singură celulă, cercetătorii au studiat probe de țesut cerebral de la opt pacienți care au murit din cauza COVID-19 și 14 martori care au murit din alte cauze. Deși nu au existat dovezi moleculare ale SARS-CoV-2 în probele de țesut cerebral de la pacienții care au murit de COVID-19, „am fost foarte surprinși să aflăm că, indiferent ce tip de celulă am studiat (diferite tipuri de celule nervoase, imune celule sau diferite celule de susținere din creier) au existat modificări proeminente în comparație cu probele de țesut cerebral provenite de la persoane care au murit din alte cauze, a spus Wyss-Coray.

Modificările din creierul COVID-19 au arătat modificări de inflamație, comunicare anormală a celulelor nervoase și neurodegenerare cronică. „În toate tipurile de celule, perturbările COVID-19 se suprapun cu cele din tulburările cronice ale creierului și se află în variante genetice asociate cu cogniția, schizofrenia și depresia”, raportează cercetătorii.

„Infecția virală pare să declanșeze răspunsuri inflamatorii în tot corpul, care pot provoca semnalizare inflamatorie peste bariera hematoencefalică, cu afectarea țesutului cerebral, a spus Wyss-Coray. Constatările pot ajuta la explicarea ceții cerebrale, a oboselii și a altor simptome neurologice și psihiatrice ale COVID lung. „În timp ce am studiat doar creierul de la persoanele care au murit de COVID-19, credem că este probabil ca semne similare, dar, sperăm, mai slabe, ale inflamației și neurodegenerării cronice să fie găsite la supraviețuitorii COVID-19, în special la cei cu simptome cronice neurologice”, a spus Wyss-Coray.

Articol preluat de pe site-ul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din nefericire astfel de simptome au avut si pacienți vaccinati anti_Covid!
  • Like 0
 • Din pacate , sunt sigura , din proprie experienta , ca este asa. Cunosc persoane trecute prin Covid , cu probleme neurologice care , initial ,trec neobservate , apoi se accentueaza. Eu am facut chimioterapie , in urma careia am ramas cu pierderi de memorie , dificultate de concentrare etc. Exact asta se intampla si cu unii care au avut Covid ... :(
  • Like 0
 • Nume check icon
  O simpla raceala cum spun "specialisti" de AUR din aceasta tara. Trece cu o ciorba de vacuta cu bors imediat...
  Situatia nu arata deloc bine. Daca intr-adevar si noile variante sunt si mai contagioase este rau. Si daca lumea nu se vaccineaza, s-ar putea sa fie foarte rau. Avem cred un potential de 8-9 milioane de persoane candidati la infectare si SIGUR nu ne-am pregatit pentru valul 4 pentru ca - daca imi aduc bine aminte erau statistic ca vom avea 10 milioane de vaccinati pana in Sep?! Abia daca o sa avem vreo 5 milione.
  Ceea ce este de fapt cel mai rau este ca inca bajbaim referitor la acest virus. Ba astazi face ceva, ba maine face altceva. Ba trebuie sa luam nu stiu ce, ba nu mai trebuie sa luam acel nu stiu ce. Ba are protectie de 1000%, ba de fapt are protectie de 1%. Ba ca ne mai trebuie inca 1-2 rapeluri, ba ca nu ne mai trebuie deloc. Ba ca este vaccin, ba ca nu fapt nu este decat un ser. Ba ca iti modifica structure genetica, ba ca nu ti-o modifica. Si atunci incepi sa iti pui intrebari ce este de fapt acest nenorocit de virus. Cum de un virus creat de natura poate sa fie atat de distructiv. Si cireasa de pe tort, toata media nu face altceva decat sa ne zapaceasca de cap cu tot felul de stiri pentru ca ei in frenezia de click-uri nu fac decat copy-paste si cam atat fara sa verifice prea mult, fiecare bazandu-se ca celalalt a verificat. Si de aici la fake news este un singur pas.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult