Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mai mulți IT-ști din Sibiu vor să realizeze un program pentru blocarea știrilor false pe Facebook

Mai mulți IT-ști de la firme din Sibiu au rămas zilele trecute peste program la birou și au lucrat voluntar la realizarea unei aplicații care să împiedice răspândirea pe Facebook a știrilor false.

„Există acea listă cu 70 – 100 de site-uri, dintre care 20 – 30 le vedem și noi aproape zilnic. Titluri bombastice, toxice, în fine. Se propagă de multe ori fără a fi citite, mulți le distribuie mai departe. Probabil că din traficul acela fac niște bani proprietarii acelor site-uri, dar există și alte teorii pentru care sunt distribuite aceste știri”, a spus unul dintre voluntari, citat de Turnul Sfatului.

Demersul tinerilor a pornit de la opțiunea creată de Facebook pentru raportarea știrilor false, dar care, spun ei, nu funcționează deocamdată foarte bine în România. 

Aplicația la care lucrează tinerii IT-ști va monitoriza automat site-urile care generează știri false. În momentul în care o știre de pe un astfel de site va ajunge pe Facebook, aplicația creată la Sibiu o va aduce mai întâi în atenția unui grup de voluntari care o vor raporta către Facebook ca fiind falsă.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O gramada de oameni aici suparati ca li se blocheaza stirile false.. Eu sunt total de acord! Cat timp baietii aceia din Sibiu vor fi transparenti cu munca lor si posteaza si linkuri cu stirile blockate ca sa le putem verifica din cand in cand sa nu o ia la padure.. sunt perfect de acord.. FB acum este la fel de toxic ca si TV daca il folosesti ca mod de informare..
  • Like 0
 • check icon
  Nu pare să fie cenzură. Cred că e vorba de o aplicație sau extensie pe care oricine și-ar putea-o instala, sau nu. Ceva de tipul celor care blochează reclamele stridente, ori site-uri pentru adulți, atunci când navighezi pe net.
  Aș utiliza un astfel de instrument care să mă scutească de blocarea a tot felul de articole care încearcă să rescrie istoria, sau sunt nostalgice după harta țării de pe vremea lui Burebista (asta, numai ca să exemplific cu unele inocente).
  Până la urmă e un gest de igienă morală. Și când mergi pe o alee, și vezi un rahat de câine (în cel mai fericit caz), chiar dacă l-ai localizat de departe și îl ocolești, senzația de mizerie tot rămâne. Ei! eu vreau să am cât mai rar cu putință astfel de senzații.
  • Like 0
 • E SUPER IDEEA..EXCELENT
  • Like 0
 • Ceea ce se propune este CENZURA. Cum ar reactiona acesti IT-sti daca demersul asta ar fi fost facut de guvernul Grindeanu care ar fi venit cu lista proprie de site-uri. De fapt s-a si intamplat asta, cand ministrul de interne a venit cu o lista de jurnalisti care au publicat pe Facebook "informatii false" despre ordonata . Atunci nu a fost bine, si toata lumea a reactionat.
  • Like 2
  • @ Semirhage
   Iar daca vor sa combata "stirile false" de pe Facebook, ar putea sa faca o aplicatie care sa afiseze un avertisment ca stirea este falsa si un link catre un site/articol care argumenteaza de ce stirea este falsa. Dar in nici un caz CENZURA.
   • Like 4
  • @ Semirhage
   check icon
   Evident... acolo se dorește să se ajungă, ați analizat corect. Tot evident: NU aceasta este soluția.
   • Like 0
  • @ Semirhage
   Asa ar trebui facut. Nu scrie in articol cum s-ar proceda.
   • Like 0
 • Cea mai proasta idee posibila. Asadar, hai sa ne apucam sa incurajam cenzura! Ba mai mult, sa delegam diverse grupuri de influenta sa decida ele in locul nostru ce e adevarat sau fals si ce trebuie sa citim sau nu! Resping visceral aceasta gogomanie incredibila, aplaudata, vad, de Republica cu un entuziasm troglodit si iresponsabil...
  • Like 3
  • @ Ovidiu Costea
   Nu cenzurează cap sec ci selectează stirile FALSE de cele MINCINOASE..
   • Like 0
  • @ Ovidiu Costea
   hermanos check icon
   Marcele, oamenii doar raporteaza stirile. Evaluarea lor nu se face de catre ei, se face de catre mai multe organizatii independente de verificare de fapte (fact-checking), organizatii afiliate facebook.
   • Like 0
 • Teoretic este o idee buna, si inteleg frustrarea cu stirile false, toti am simtit efectele lor dar a bloca o stire fie ea si falsa duce inevitabil la a fi un act neconstitutional. Tentatia este mare e adevarat dar nu este pornirea corecta. Este o unealta de cenzura pana la urma care nu isi are locul in democratie si evident anumite persone vor declara, da dar sunt doar stiri false, si dinamita a fost facuta sa ajute minerii nu sa omoare oameni. E foarte usor sa fie folosita gresit.
  Daca ar fi posibil tehnic o idee mult mai buna ar fi sa creeze o applicatie prin care sa poti sa verifici informatiile dintr-o stire fie ea falsa sau reala. Astfel echipa va educa cititorii de pe facebook, si nu ii va forta sa citeasca doar anumite stiri. Oamenii educati devin aliati impotriva manipularii, si nu inamici frustrati ca nu pot ajunge la stirile lor favorite.
  • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult