Mai mulți IT-ști de la firme din Sibiu au rămas zilele trecute peste program la birou și au lucrat voluntar la realizarea unei aplicații care să împiedice răspândirea pe Facebook a știrilor false.
„Există acea listă cu 70 – 100 de site-uri, dintre care 20 – 30 le vedem și noi aproape zilnic. Titluri bombastice, toxice, în fine. Se propagă de multe ori fără a fi citite, mulți le distribuie mai departe. Probabil că din traficul acela fac niște bani proprietarii acelor site-uri, dar există și alte teorii pentru care sunt distribuite aceste știri”, a spus unul dintre voluntari, citat de Turnul Sfatului.
Demersul tinerilor a pornit de la opțiunea creată de Facebook pentru raportarea știrilor false, dar care, spun ei, nu funcționează deocamdată foarte bine în România.
Aplicația la care lucrează tinerii IT-ști va monitoriza automat site-urile care generează știri false. În momentul în care o știre de pe un astfel de site va ajunge pe Facebook, aplicația creată la Sibiu o va aduce mai întâi în atenția unui grup de voluntari care o vor raporta către Facebook ca fiind falsă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Aș utiliza un astfel de instrument care să mă scutească de blocarea a tot felul de articole care încearcă să rescrie istoria, sau sunt nostalgice după harta țării de pe vremea lui Burebista (asta, numai ca să exemplific cu unele inocente).
Până la urmă e un gest de igienă morală. Și când mergi pe o alee, și vezi un rahat de câine (în cel mai fericit caz), chiar dacă l-ai localizat de departe și îl ocolești, senzația de mizerie tot rămâne. Ei! eu vreau să am cât mai rar cu putință astfel de senzații.
Daca ar fi posibil tehnic o idee mult mai buna ar fi sa creeze o applicatie prin care sa poti sa verifici informatiile dintr-o stire fie ea falsa sau reala. Astfel echipa va educa cititorii de pe facebook, si nu ii va forta sa citeasca doar anumite stiri. Oamenii educati devin aliati impotriva manipularii, si nu inamici frustrati ca nu pot ajunge la stirile lor favorite.