Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mai mulți IT-ști din Sibiu vor să realizeze un program pentru blocarea știrilor false pe Facebook

Mai mulți IT-ști de la firme din Sibiu au rămas zilele trecute peste program la birou și au lucrat voluntar la realizarea unei aplicații care să împiedice răspândirea pe Facebook a știrilor false.

„Există acea listă cu 70 – 100 de site-uri, dintre care 20 – 30 le vedem și noi aproape zilnic. Titluri bombastice, toxice, în fine. Se propagă de multe ori fără a fi citite, mulți le distribuie mai departe. Probabil că din traficul acela fac niște bani proprietarii acelor site-uri, dar există și alte teorii pentru care sunt distribuite aceste știri”, a spus unul dintre voluntari, citat de Turnul Sfatului.

Demersul tinerilor a pornit de la opțiunea creată de Facebook pentru raportarea știrilor false, dar care, spun ei, nu funcționează deocamdată foarte bine în România. 

Aplicația la care lucrează tinerii IT-ști va monitoriza automat site-urile care generează știri false. În momentul în care o știre de pe un astfel de site va ajunge pe Facebook, aplicația creată la Sibiu o va aduce mai întâi în atenția unui grup de voluntari care o vor raporta către Facebook ca fiind falsă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O gramada de oameni aici suparati ca li se blocheaza stirile false.. Eu sunt total de acord! Cat timp baietii aceia din Sibiu vor fi transparenti cu munca lor si posteaza si linkuri cu stirile blockate ca sa le putem verifica din cand in cand sa nu o ia la padure.. sunt perfect de acord.. FB acum este la fel de toxic ca si TV daca il folosesti ca mod de informare..
    • Like 0
  • check icon
    Nu pare să fie cenzură. Cred că e vorba de o aplicație sau extensie pe care oricine și-ar putea-o instala, sau nu. Ceva de tipul celor care blochează reclamele stridente, ori site-uri pentru adulți, atunci când navighezi pe net.
    Aș utiliza un astfel de instrument care să mă scutească de blocarea a tot felul de articole care încearcă să rescrie istoria, sau sunt nostalgice după harta țării de pe vremea lui Burebista (asta, numai ca să exemplific cu unele inocente).
    Până la urmă e un gest de igienă morală. Și când mergi pe o alee, și vezi un rahat de câine (în cel mai fericit caz), chiar dacă l-ai localizat de departe și îl ocolești, senzația de mizerie tot rămâne. Ei! eu vreau să am cât mai rar cu putință astfel de senzații.
    • Like 0
  • E SUPER IDEEA..EXCELENT
    • Like 0
  • Ceea ce se propune este CENZURA. Cum ar reactiona acesti IT-sti daca demersul asta ar fi fost facut de guvernul Grindeanu care ar fi venit cu lista proprie de site-uri. De fapt s-a si intamplat asta, cand ministrul de interne a venit cu o lista de jurnalisti care au publicat pe Facebook "informatii false" despre ordonata . Atunci nu a fost bine, si toata lumea a reactionat.
    • Like 2
    • @ Semirhage
      Iar daca vor sa combata "stirile false" de pe Facebook, ar putea sa faca o aplicatie care sa afiseze un avertisment ca stirea este falsa si un link catre un site/articol care argumenteaza de ce stirea este falsa. Dar in nici un caz CENZURA.
      • Like 4
    • @ Semirhage
      check icon
      Evident... acolo se dorește să se ajungă, ați analizat corect. Tot evident: NU aceasta este soluția.
      • Like 0
    • @ Semirhage
      Asa ar trebui facut. Nu scrie in articol cum s-ar proceda.
      • Like 0
  • Cea mai proasta idee posibila. Asadar, hai sa ne apucam sa incurajam cenzura! Ba mai mult, sa delegam diverse grupuri de influenta sa decida ele in locul nostru ce e adevarat sau fals si ce trebuie sa citim sau nu! Resping visceral aceasta gogomanie incredibila, aplaudata, vad, de Republica cu un entuziasm troglodit si iresponsabil...
    • Like 3
    • @ Ovidiu Costea
      Nu cenzurează cap sec ci selectează stirile FALSE de cele MINCINOASE..
      • Like 0
    • @ Ovidiu Costea
      hermanos check icon
      Marcele, oamenii doar raporteaza stirile. Evaluarea lor nu se face de catre ei, se face de catre mai multe organizatii independente de verificare de fapte (fact-checking), organizatii afiliate facebook.
      • Like 0
  • Teoretic este o idee buna, si inteleg frustrarea cu stirile false, toti am simtit efectele lor dar a bloca o stire fie ea si falsa duce inevitabil la a fi un act neconstitutional. Tentatia este mare e adevarat dar nu este pornirea corecta. Este o unealta de cenzura pana la urma care nu isi are locul in democratie si evident anumite persone vor declara, da dar sunt doar stiri false, si dinamita a fost facuta sa ajute minerii nu sa omoare oameni. E foarte usor sa fie folosita gresit.
    Daca ar fi posibil tehnic o idee mult mai buna ar fi sa creeze o applicatie prin care sa poti sa verifici informatiile dintr-o stire fie ea falsa sau reala. Astfel echipa va educa cititorii de pe facebook, si nu ii va forta sa citeasca doar anumite stiri. Oamenii educati devin aliati impotriva manipularii, si nu inamici frustrati ca nu pot ajunge la stirile lor favorite.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult