Foto: Guliver/ Getty Images
„Românii nu sunt uniți” e un refren deja tocit. Îngropați în mii de bule, fiecare cu altă părere, orientare și viziune, suntem tot mai vocali, mai agresivi și mai distanțați. Există însă ceva care ne poate lega: sângele.
N-am avut niciodată sentimentul unui popor extrem de unit. Începând cu toată presiunea istorică, politică, internă și externă, am crescut cu mentalitatea „fiecare pentru el”, fără să ne încredem sau să ne sprijinim. Lupta pentru supraviețuire, de la a pune ceva pe masă până la a trimite copilul la cea mai bună școală, ne-a transformat în străini. România e mai ruptă și mai divizată ca oricând. O vezi în trafic, în certurile din social media, în știri, în reacții, în atitudine, în modul de adresare.
Cu toate astea, au existat și există momente în care românii au dat dovadă că sunt uniți și legați. Fără a fi extrem de vocali și fără poate a ne lăuda suficient, am pus mână de la mână atunci când nevoia sau situația au cerut-o.
Asta ne duce la concluzia că undeva în ADN-ul românesc colectiv, structura e ceva de genul „sunt român, undeva dedesubt și bine ascuns sunt mândru de asta, nu vorbesc prea des de acest lucru dar dacă e nevoie sar în ajutorul celui aflat în nevoie.”
Uitându-ne apoi la modul în care funcționează o familie, descoperim o anumită asemănare. O familie e un organism legat inalienabil, prin sânge. Asta nu înseamnă că într-o familie nu pot exista păreri diferite sau conflicte. Doar că din nou, în caz de nevoie, membrii ei sunt gata să sară unul în sprijinul celuilalt.
Legătura indestructibilă de sânge și nevoia acută a unui reset al sistemului de donații sanguine din România au dus la nașterea platformei Familia România, o unealtă digitală care oferă o alternativă în caz de necesitate și trage un semnal de alarmă (al câtelea oare?) asupra unui sistem defectuos.
Pașii sunt simpli: intri pe www.familiaromania.ro, te înregistrezi completând, printre altele, grupa de sânge și RH-ul și ești conectat cu un alt membru compatibil, în completă siguranță a datelor personale. Apoi, vă puteți cunoaște prin intermediul chat-ului și doar în cazul în care unul dintre voi are nevoie de sânge, celălalt poate dona. Iar dacă unul dintre voi nu poate dona în momentul primirii alertei, o întreagă comunitate este gata să vină în ajutor.
E un sistem extrem de simplu care poate deveni o adevărată forță, dacă ar exista adopție în masă. Cu cât mai mulți oameni se înscriu pe platformă, cu atât mai mult masa critică de posibili donatori crește. E practic cel mai comod mod de a dona sânge, fără să donezi, fără să ieși din casă, direct din fața calculatorului sau a telefonului. Practic actul fizic al donației se restrânge la momentul de maximă necesitate.
E un gest extrem de mic și de nevăzut, care ne poate transforma într-o mare familie și poate schimba din rădăcini un sistem care își arată pe zi ce trece ineficiența. E o legătură invizibilă, sinceră, comodă, fără obligații, fără tam-tam. Așa cum poate ne place tuturor să fim români - ușor invizibil.
Singurul lucru în care e nevoie să fim vocali e acum, momentul zero, pentru a înfăptui adopția în masă. Trebuie să punem toți umărul astfel încât bulgărele să se rostogolească. Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai puternici, mai protejați și cu mai multe șanse atunci când nevoia ne va încerca. Ne vedem acolo?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.