Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Există însă ceva care ne poate lega: sângele

Donare de sânge - Getty

Foto: Guliver/ Getty Images

„Românii nu sunt uniți” e un refren deja tocit. Îngropați în mii de bule, fiecare cu altă părere, orientare și viziune, suntem tot mai vocali, mai agresivi și mai distanțați. Există însă ceva care ne poate lega: sângele.

N-am avut niciodată sentimentul unui popor extrem de unit. Începând cu toată presiunea istorică, politică, internă și externă, am crescut cu mentalitatea „fiecare pentru el”, fără să ne încredem sau să ne sprijinim. Lupta pentru supraviețuire, de la a pune ceva pe masă până la a trimite copilul la cea mai bună școală, ne-a transformat în străini. România e mai ruptă și mai divizată ca oricând. O vezi în trafic, în certurile din social media, în știri, în reacții, în atitudine, în modul de adresare.

Cu toate astea, au existat și există momente în care românii au dat dovadă că sunt uniți și legați. Fără a fi extrem de vocali și fără poate a ne lăuda suficient, am pus mână de la mână atunci când nevoia sau situația au cerut-o.

Asta ne duce la concluzia că undeva în ADN-ul românesc colectiv, structura e ceva de genul „sunt român, undeva dedesubt și bine ascuns sunt mândru de asta, nu vorbesc prea des de acest lucru dar dacă e nevoie sar în ajutorul celui aflat în nevoie.”

Uitându-ne apoi la modul în care funcționează o familie, descoperim o anumită asemănare. O familie e un organism legat inalienabil, prin sânge. Asta nu înseamnă că într-o familie nu pot exista păreri diferite sau conflicte. Doar că din nou, în caz de nevoie, membrii ei sunt gata să sară unul în sprijinul celuilalt.

Legătura indestructibilă de sânge și nevoia acută a unui reset al sistemului de donații sanguine din România au dus la nașterea platformei Familia România, o unealtă digitală care oferă o alternativă în caz de necesitate și trage un semnal de alarmă (al câtelea oare?) asupra unui sistem defectuos.

Pașii sunt simpli: intri pe www.familiaromania.ro, te înregistrezi completând, printre altele, grupa de sânge și RH-ul și ești conectat cu un alt membru compatibil, în completă siguranță a datelor personale. Apoi, vă puteți cunoaște prin intermediul chat-ului și doar în cazul în care unul dintre voi are nevoie de sânge, celălalt poate dona. Iar dacă unul dintre voi nu poate dona în momentul primirii alertei, o întreagă comunitate este gata să vină în ajutor.

E un sistem extrem de simplu care poate deveni o adevărată forță, dacă ar exista adopție în masă. Cu cât mai mulți oameni se înscriu pe platformă, cu atât mai mult masa critică de posibili donatori crește. E practic cel mai comod mod de a dona sânge, fără să donezi, fără să ieși din casă, direct din fața calculatorului sau a telefonului. Practic actul fizic al donației se restrânge la momentul de maximă necesitate.

E un gest extrem de mic și de nevăzut, care ne poate transforma într-o mare familie și poate schimba din rădăcini un sistem care își arată pe zi ce trece ineficiența. E o legătură invizibilă, sinceră, comodă, fără obligații, fără tam-tam. Așa cum poate ne place tuturor să fim români - ușor invizibil.

Singurul lucru în care e nevoie să fim vocali e acum, momentul zero, pentru a înfăptui adopția în masă. Trebuie să punem toți umărul astfel încât bulgărele să se rostogolească. Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai puternici, mai protejați și cu mai multe șanse atunci când nevoia ne va încerca. Ne vedem acolo?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult