Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Maia Sandu câștigă, Republica Moldova respiră, însă marea victorie a Rusiei e să creeze impresia de război civil

Maia Sandu flori

Foto: Profimedia Images

Doamna Maia Sandu reușește ca prin minune să oprească avansul spre Vest al bocancului sovietic: într-o țară folosită de Putin ca poligon de antrenament pentru războiul său hibrid, în care rețelele de criminalitate proruse au cumpărat oameni în viu ca să manipuleze votul, doamna Sandu recâștigă președinția Republicii și validează prin vot referendumul european.

O victorie cu mari pierderi și cu ajutor într-al doisprezecelea ceas din partea diasporei, însă fapt e că Republica Moldova încă respiră, deși strânsoarea Rusiei e mai grea ca niciodată. Rezistența Moldovei în fața tăvălugului rusesc i se datorează acestei prezențe gracile, dar hotărâte, care ține speranța Occidentului aprinsă la granițele Europei.

Însă în toată această bucurie e și multă îngrijorare. Lumina Occidentului e evanescentă. Majoritatea moldovenilor din interiorul granițelor au votat NU la referendum și Stoianoglo la Președinție. E drept, nu vom ști niciodată câți dintre aceștia au votat din convingere sau din constrângere și cointeresare pecuniară. Nu știm câți sunt cetățeni și câți sclavi cu drept de vot, care și-au vândut țara pentru 10 euro.

Alegerile parlamentare din vara anului viitor arată rău pentru partida proeuropeană. Forțele proruse și-au testat capacitatea de luptă și tot arsenalul manipulării, dezinformării și cumpărării de voturi și, fără decizii ferme ale autorităților de la Chișinău, mulți se gândesc că la anul vom avea un scenariu georgian - un pas înainte spre Europa și doi înapoi.

Cea mai mare victorie a Rusiei în Republica Moldova e să proiecteze imaginea unei țări rupte în două și să dea senzația unui război civil. Sunt raioane în Moldova care votează ca-n Rusia. La Moscova, am văzut o caricatură de vot, cu dansuri, cântări sovietice și moldoveni care visează să trăiască în URSS. În Republica Moldova șochează diferențele din Găgăuzia (Stoianoglo 97 la sută), Taraclia (Stoianoglo 94 la sută), Ocnița (Stoianoglo 74 la sută), Briceni (Stoianoglo 71 la sută) sau Edineț (Stoianoglo 67 la sută). Pentru Maia Sandu și Europa au votat Chișinăul și diaspora. 

Un cap al balaurului a fost retezat, dar probabilitatea ca alte trei să crească la loc e foarte mare. Terenul a fost pregătit, iar Rusia va folosi toate resursele pe care le are să țină Moldova în sfera sa de influență. E timpul ca doamna Maia Sandu să fie ajutată. Nu poate fi lăsată singură cu încurajările de pe Facebook. Războiul cu Rusia nu se câștigă cu Like-uri și inimioare.

Mesajele de felicitare ale liderilor europeni și americani care probabil vor curge în această dimineață sunt bune, însă ele trebuie dublate de acțiuni concrete. Așa cum Ucraina a fost ajutată să reziste, și Moldova trebuie să beneficieze de sprijin occidental pentru întărirea statului, a Justiției, a economiei și combaterea propagandei și rețelelor de criminalitate rusești. Ca și Ucraina, și Moldova este o țară victimă a agresiunii rusești, aflată într-un alt tip de război, dar care are același scop: readucerea și reeducarea țării în așa numita „lume rusă”.

România și Uniunea Europeană trebuie să se întrebe de ce localități de graniță care au beneficiat de fonduri europene masive au votat NU la referendumul european. Ceva nu are logică. Poate aici intervenția malignă a Moscovei a fost mult mai intensă sau poate oamenii au avut altă motivație să voteze împotriva unui aliat care teoretic le-a adus prosperitate. Pentru a ști cu ce boală te lupți, ar trebui de urgență să avem un diagnostic, raion cu raion, localitate cu localitate.

Sprijinul european pentru Moldova trebuie să iasă din zona de discreție, iar România trebuie să facă primul pas, în timp ce PAS-ul doamnei Maia Sandu trebuie să învețe din greșeli și să facă „schimbările așteptate de societate”, pe care doamna Sandu le-a anunțat aseară, în discursul de victorie. În fine, o întărire a legislației și o ofensivă a Justiției contra cumpărării și vânzării de voturi a fost anunțată aseară de Igor Grosu, președintele Parlamentului, care a spus că „e timpul să scoatem mănușile albe” cu care au fost tratați acești inamici ai statului. Întrebarea e de ce au folosit mănuși albe până acum?!

„Azi ați salvat Moldova. Libertatea, adevărul și dreptatea au învins. Diaspora, ești uimitoare!” a spus târziu în noapte doamna Maia Sandu, anticipând însă niște luni de foc în Republica Moldova, despre care a subliniat că e supusă unui „atac fără precedent”. Doamna Sandu știe că victoriile amare ale toamnei sunt doar un mic pas înainte pentru drumul spre Vest al țării. La cum arată azi lucrurile, acest drum nu o ia pe o autostradă europeană, ci printr-un câmp cu mine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lasand la o parte bazaconiile , votul intern este viciat de Gagauzi care reprezinta 3-5 % din votanti si au mers catre rusi. Daca scoatem gagauzii afara , votul arata f similar cu Romania.
    • Like 0
  • De fapt sandu a "câștigat" NUMAI cu ajutorul "serviciilor", cia&soros și după rețeta băsistă, cu ajutorul voturilor diasporezilor, ca băsescu-petrov la Paris în 2009.

    Că sandu a avut treabă cu fundația lui soros sr. se știe, la fel cum se știe și că s-a întâlnit în mai multe rânduri cu soros jr.: la München, la Davos, la New York...

    La ea în țară lumea clar nu o iubește, fiindcă prezența la vot cu greu a depășit 54%, deci nu s-a repezit foarte multă lume să meargă să o aleagă, iar asta în condițiile în care sandu avusese deja un mandat. Păi dacă ar fi făcut treabă bună în primul mandat, logic că ar fi convins o grămadă de lume să meargă să o voteze pentru al doilea mandat, de unde rezultă că pentru mulți moldoveni primul mandat al lui sandu a fost o dezamăgire. Iar din totalul celor prezenți la vot, în țară nu a reușit să scoată nici măcar 50%. Iar asta în condițiile în care contracandidatul ei, stoianoglu, nici măcar nu e moldovean ca ea, ci găgăuz și în condițiile în care același vorbește mai bine rusă și găgăuză decât română!

    Victoria lui sandu era, însă, de așteptat, fiindcă peste tot în lume în statele-marionetă ale Americii imperialiste "câștigă" mereu candidații susținuți fățiș de sua, iar victoria lui sandu în Republica Moldova nu face decât să confirme acest statut al Republicii Moldova, de stat-marionetă al Americii imperialiste după modelul României, Poloniei, statelor baltice etc.

    Și la noi în România acuși vor fi "alegeri" și precis va "câștiga" tot candidatul susținut fățiș de sua: ciucă.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Du-te fa ceva pe stoc tocmai la Vladivostock, troll putinist
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      mg check icon
      ..dar modelul Putin care e oare ?
      Dacă nu ești pupincurist ca Lucashenko, sfârșești ca Prigojin..
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Te aștepți ca, un autor de articole pe Republica, cum este dl. Vasile Ostaciuc, când acesta da o replica unui comentariu, sa zdrobească prin argumentele sale, afirmațiile comentatorului! În schimb, autorul de articole pe Republica, după ce ne lovește între ochi cu o versificatie pentru care, la grădiniță, un copil ar fi primitca apreciere, un sfert de steluță!
      Dar dl Ostaciuc, nu se lasă și din generozitatea domniei sale, ne oferă, direct pe tava, un cliseu (" troll putinist" ) atăt de trist, vechi, plicticos și puțind a mucegai, ca iese mirosul și prin ecranul telefonului!

      • Like 0
  • Bucurie mare, victorie mica!
    • Like 0
  • mg check icon
    ..da, esențele tari se țin în sticluțe mici..
    Pe noi ne-a lovit soarta cu damigene..

    Apropo, hâc.. Eu cu cine votez ?
    • Like 2
    • @ mg
      Francisc check icon
      Bună întrebare, mg, hâc!

      Te „deștepți” cu vreo două PET-uri de bere ca să stingi „focul” damigenei de pălincă și te bagi în cabină (aia de vot, nu cea din fundul curții!) trântind ștampila unde apuci.

      N-ai nici cea mai mică șansă să alegi președintele potrivit... Tromboniștii regimului știu cum să te asurzească...

      Hâc! Până la urmă ce mai contează cu cine votez eu când (hâc!) tot ei numără voturile?

      • Like 1
    • @ Francisc
      mg check icon
      .."C-o damigeană ș-un pahar
      Și cu-n lăutar.." cum zicea Gabi Luncă.. :)
      Ne jucăm și noi de-a democrația..
      • Like 0
    • @ mg
      Francisc check icon
      Cu „democrația” nu e de joacă, mg, deși noi ne „jucăm” cu ea. De-aia avem candidații pe care „trebuie” să-i alegem...
      • Like 0
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..am mai spus-o, "catindații" sunt oglinda fidelă a electoratului. Îi votăm pe cei care par a fi pe modelul nostru de viață.

      Marea problemă, și la noi dar și în restul lumii(se vede asta și în SUA) este că elita progresistă devine o minoritate dominată de frânarii care trag societatea înapoi. Ei sunt masa de manevră pentru populiști, care au nevoie de câți mai mulți înapoiați cu drept de vot. Cam asta a ajuns democrația, iar alternativa e și mai de lepădat. Putin, Purcelul nord-coreean, Xi ș.a.m.d.
      • Like 0
  • Pentru Rusia, prezidenţialele au fost repetiţia generală a parlamentarelor. R. Moldova nu trebuie să se bazeze numai pe diaspora şi pe ajutorul din străinătate. Trebuie să-şi facă repede temele şi să treacă la acţiune. Anul viitor va fi foarte dur pentru moldoveni.
    • Like 2
    • @ Dragoş Anghelache
      De remarcat cum diferenta de sub 1% de la referendum a crescut la peste 10% la alegerile prezidentiale, in conditiile in care la referendum ceva pro-rusi au mers pe boicot, iar duminica s-au dus la vot. Nu pot spune cu siguranta care e cauza (nu am destule date sa vad cine s-a prezentat, cine si-a schimbat optiunea si cum etc) dar pot sa imi dau cu parerea :)
      Se pare ca oamenii din Rep. Moldova inteleg doar un limbaj apropiat de cel al fortei. Anume, tind sa sustina pe ala care pare mai tare. Dupa ce a castigat (la limita, dar a castigat) referendumul, partida pro-europa a inceput sa para mai tare si asta a facut ceva oameni sa isi schimbe optiunea de vot. Pe trendul asta, alegerile parlamentare nu ar trebui sa fie o problema.
      • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Ba, dacă nu-şi vor lua măsuri pentru contracararea propagandei „sovietice”, a ingerinţei Rusiei în procesul electoral şi pentru informarea corectă a oamenilor despre ce înseamnă a fi membru în Uniunea Europeană, la parlamentare vor avea o MARE problemă.

      Doamna Maia Sandu credea că, dacă va face şi va tace oamenii vor vedea totuşi că este mai bine în UE decât în afara ei. Greşit. Găina cotcodăceşte când face un ou. Rusia a cotcodăcit cât toate păsările din poiată şi a făcut doar găînaţ. Din păcate, jumătate dintre moldoveni au mâncat oul şi au votat găinaţul... Ca la noi! :))
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon