Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mangalia are prima plajă publică închiriată de autorități. Iată regulile

Mangalia

Mult disputata luptă dintre turiștii care vor să stea pe șezlong și sunt dispuși să plătească pentru această plăcere (între 40 și 100 de lei pe zi în Mamaia) și cei care vor să facă plajă pe prosop sau cearșaf, pare că are o soluție.

Zona este situată chiar în dreptul Portului Turistic din Mangalia. Ce înseamnă o plajă publică închiriată de o autoritate locală ? Primăria plătește pentru închiriere, tot autoritatea locală suportă costurile curățeniei, iar turiștii au accesul liber. Vrei să stai pe prosop, vii frumos cu el de acasă, iar dacă vrei pe șezlong, la fel, vii cu el de acasă. Soluția mi se pare extrem de bună pentru toate autoritățile locale de pe litoral și este nouă doar în România. Am văzut astfel de plaje în Spania, Franța și Grecia.

Iată ce nu poate face autoritatea chiar dacă are plajă

Nu poate cultiva bunul simț al unor localnici și turiști care consideră că plaja este un coș de gunoi! De asemenea, nu poate aduna algele de pe malul mării, la fel cum se întâmplă și în cazul celorlalte sectoare de nisip închiriate de privați.

“Odată cu venirea verii, aș dori să le reamintesc locuitorilor Mangaliei că au la dispoziție un întreg sector de plajă (în zona Portului Turistic), unde se pot relaxa fără a plăti șezlong sau alte taxe. După cum am mai spus, Primăria Mangalia este singura din țară, care a participat la o licitație și a închiriat de la Apele Romane un sector de plajă destinată localnicilor. Pe această cale, precizez că plajele nu aparțin municipalității, ci Ministerului Mediului, prin Apele Române. Mulți concetățeni, dar și turiști, mă sună pentru a curăța plajele de alge. Ca și dumneavoastră, putem doar să facem sesizări și să solicitam intervenția cât mai rapidă a utilajelor de colectare a algelor de pe toate sectoarele de plajă.”, mesajul lui Cristian Radu, primarul din Mangalia.

Și acum un sfat pentru turiștii care ajung pe litoral: algele nu vă fac rău chiar dacă uneori mirosul degajat este greu de suportat. Una dintre condițiile impuse de Blue Flag, cel mai înalt standard internațional acordat plajelor din lume, este să nu influențezi ecosistemul. Algele fac parte din ecosistem.

Articol publicat inițial pe funkytravel.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult