
foto: Inquam Photos / George Călin
Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, care reunește cele mai mari companii din România și multinaționale ce generează o treime din PIB, a lansat joi un manifest adresat candidaților la președinția României, George Simion și Nicușor Dan. Documentul le cere acestora angajamente publice clare privind direcția strategică și economică a țării.
Manifestul Concordia solicită celor doi candidați să își asume trei principii esențiale: menținerea parcursului european și atlantic al României, refuzul creșterii taxelor și angajamentul ferm față de statul de drept, libertatea economică și proprietatea privată.
Manifestul Concordia:
”Economia românească nu are stăpâni politici.
O treime din PIB-ul şi bunăstarea românilor sunt produse în miile de societăţi membre Concordia, cu peste 450.000 de angajaţi. Oriunde întorci capul în România vei da peste o fabrică, un magazin, un birou, un şantier al unui membru Concordia. Existăm ca să apărăm interesele celor care produc valoare pentru societate.
Prosperitatea României se datorează mediului de afaceri, companiilor şi milioanelor de români care lucrează în aceste societăţi. Politicienii s-au succedat cu repeziciune, dar mediul nostru privat s-a construit cu greu şi este statornic. Îmi este imposibil să-mi amintesc câţi premieri sau miniştri de finanţe am cunoscut. Un politician care să cheltuie arbitrar taxele pe care noi le plătim găsim uşor, dar un om de afaceri sau un antreprenor care să îşi asume responsabilitatea unei afaceri cu 50, 100, 1000 de oameni, mult mai greu.
Asta ne legitimează în faţa oricărui Guvern, a oricărui politician şi a oricărui preşedinte. Ne dă dreptul să solicităm ca anumite principii să fie respectate, ca orice decizie economică să fie agreată cu mediul de afaceri reprezentativ.
Din aceste motive, Concordia le cere imperativ celor doi candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială, să declare public, fără echivoc, că:
1. Nu vor schimba drumul european şi atlantic al României. Este singura opţiune. Orice tentativă de deturnare a României de la parcursul european şi atlantic va avea consecinţe economice directe şi va duce la un declin sigur al nivelului de trai şi al veniturilor tuturor.
2. Nu vor susţine măriri de taxe şi se vor implica în eliminarea dezechilibrelor economice. Cum? Prin promovarea cheltuirii responsabile a banilor publici. În 2010, incapacitatea clasei politice de a adapta veniturile la cheltuieli în ciuda tuturor avertismentelor a dus la măsuri brutale, care au zdrobit sute de mii de companii şi angajaţii lor, au omorât visurile antreprenorilor români şi au prelungit criza cu încă trei ani. Se poate repeta? Mâine, dacă decidenţii vor apela din nou la vandalism fiscal.
3. Vor respecta democraţia, libertatea, proprietatea privată şi domnia legii. Doar aşa mediul privat poate produce bunăstare şi noi vom avea încredere să continuăm investiţiile.
Vrem o Românie în care iniţiativa şi hărnicia sunt răsplătite, nu pedepsite.
Vom trage la răspundere clasa politică fără ezitare şi o vom face ori de câte ori interesele economice ale ţării sunt ameninţate.
Dar odată cu această putere, vine şi responsabilitatea faţă de comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Îmi este cu adevărat ruşine când întâlnesc oameni de afaceri care conduc companii cu sute de angajaţi, dar nu se implică în viaţa publică şi în comunităţi.
Le reamintim răspicat: Ce aţi muncit până acum, trebuie apărat. Uneori mai vocal, în faţa celor pe care îi alegem, şi cel mai adesea implicându-vă în organizaţii patronale.
În România există, în continuare, oportunităţi mari şi pentru a fi cu toţii mai prosperi avem nevoie de decizii care se bazează pe date, nu pe dogme. Avem nevoie de o economie liberă, nu de stăpâni politici.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.