Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Marea surpriză din octombrie a venit, dar nu de la Wikileaks. Directorul FBI, James Comey a trimis o scrisoare

Între 15 și 27 octombrie 2016 au votat, în număr record, 15,2 de milioane de alegători, mai mult de 10% din totalul de 146.311.000 de cetățeni înregistrați pentru vot.La alegerile din anul 2012 s-au prezentat la urne 126.144.000 de votanți, adică 57,5% din masa electorală. Anul acesta se anunță că vor fi mai mulți.

Rezultatele primelor voturi sunt estimate prin sondajele "de ieșire", adică din răspunsurile celor care au trecut prin centrele elctorale, dar aceste sondaje au reputația de a fi foarte inexacte.

Votarea anticipată se termină, în cele mai multe state, la intrarea în ultimul week-end dinaintea alegerilor generale, adică pe 3-4 noiembrie 2016. Se așteaptă ca până atunci circa 30% din alegători să fi trecut pe la urne.

La începutul acestei săptămâni, după RealClearPolitics, doamna Clinton își menținea avantajul față de Trump pe plan național, cu 4,4 - 5,2%, iar la bursa de pariuri ea era cotată cu șansele de 5:1 (83%/ 17%).

Partidul republican, care l-a abandonat demult pe Donald Trump, are și alte motive de îngrijorare: analiștii estimează că, dacă Hillary Clinton câștigă alegerile prezidențiale cu mai mult de 10%, sunt șanse ca republicanii să piardă controlul senatului.

În cursa prezidențială din acest an, principalul aliat al candidatei democrate a fost protecția oferită de media, în timp ce factorul cel mai negativ pentru ea a fost lungul șir de scandaluri pe probleme legale, care i-au atras reputația de nesinceră și de politician care nu inspiră încredere.

Pentru Trump, ceea ce a creat și menținut suportul este programul de măsuri economice și politice pe care l-a propus țării, iar vulnerabilitatea lui s-a definit de la început și a crescut pe parcurs, generată de personalitatea provocatoare și de afirmațiile controversate.

Folosind un limbaj neobișnuit de colorat, Peggy Noonan scrie în editorialul ei din Wall Street Journal că toată lumea știe astăzi că Trump este un trăznit, dar că cei care sunt de acord cu programul lui și continuă să-l susțină au hotărât că un trăznit- este preferabil- unei criminale. Și Noonan se întreabă: ce ar fi fost dacă Trump era întreg la minte și nu ar fi comis niciuna din gafele care au indus nemulțumirea și anxietatea în mintea atâtor policticieni și alegători?

La fel de uimit de alegerile prin care trecem, Michael Barrone, un bun cunoscător al sistemului electoral american, spune că, din anul 1935, de când Gallup a inaugurat sondajele de opinie, nu a existat o campanie mai urâtă decât aceasta, plină de negative, necinste și lipsă de încredere. Cum am ajuns aici? spune Barone, punând o întrebare care rămâne fără răspuns.

Săptămâna s-a scurs într-o liniște instalată când cei mai mulți au ajuns la concluzia că victoria candidatei democrate este inevitabilă. New York Times, cotidianul cel mai citit din țară și care s-a declarat susținător al candidaturii Clinton, a publicat în dimineața de vineri 28 noiembrie un editorial în care afirma că marii donatori s-au retras din tabăra Trump și că el însuși nu mai aruncă bani în aventura sa electorală care a intrat în declin.

Foto: Guliver Getty Images

Dar aceste alegeri țin să fie diferite de tot ce le-a precedat până în ultima clipă și, la orele 13:00, a căzut bomba: directorul FBI James Comey (foto) a trimis o scrisoare comitetului juridic al senatului și membrilor de frunte ai congresului în care îi înștiința că ancheta doamnei Clinton, legată de e-mailuri, se redeschide. Cu doar unsprezece zile înainte de alegerile generale.

Este vorba, spune Comey, de mii de e-mailuri, care aduc informații noi și pertinente legate de investigația inițială. La data de 5 iulie a acestui an, directorul FBI a făcut un anunț public, prin care a informat că s-au descoperit grave greșeli legate de felul în care au fost manipulate e-mail-urile departamentului de stat, pe durata în care Hillary Clinton a fost secretara departamentului (echivalentul ministrului de externe), inclusiv a acelora care erau clasate ca secrete și supersecrete. El a calificat faptele doamnei Clinton și ale echipei sale ca fiind de o extremă lipsă de grijă, dar a spus că nu a descoperit intenții rele și - deci - nu recomandă deschiderea unei acțiuni juridice. A doua zi, departamentul de justiție a închis cazul.

Mulți au fost nemulțumiți de raportul și concluziile FBI și între ei au fost politicieni, oameni de presă, dar și agenți FBI, activi sau pensionați. O puternică suspiciune de camuflare a adevărului a persistat și a fost reflectată de multe sondaje de opinie.

De data aceasta, nou descoperitele e-mail-uri, care fac obiectul redeschiderii anchetei, nu provin de la Wikileaks, nici nu au fost luate de pe serverul ilegal al lui Hillary, instalat în pivnița casei ei și despre care cei care l-au puricat au spus că are o securitate mai redusă decât o adresă obișnuită de e-mail. 

Foto: Guliver Getty Images

Ele au fost găsite pe computerul, iPad-ul și telefonul lui Anthony Weiner (foto), un fost congresman din New York, obligat să demisioneze din cauza unor scandaluri de exhibiționism, ultimul fiind legat de trimiterea de către el a unor imagini indecente unei fete minore,în vârstă de 15 ani, din Carolina de Nord. FBI-ul îl investiga pe Weiner pentru acest caz de pedofilie și a descoperit corespondența digitală a fostei secretare de stat depozitată la adresa acestuia. Weiner este încă soțul Humei Mahmood Abedin, deși trăiesc separat de anul trecut, când cei doi au inițiat acțiunea de divorț. Abedin și-a început cariera sa politică cu poziția de internă a soțilorClinton și a avansat rapid, ajungând mâna dreaptă a doamnei Clinton. Ea a fost activă la departamentul de stat, la fundația familiei Clinton și în campania electorală, în care joacă un rol cheie. FBI-ul a interogat-o pe Huma Abedin în cadrul anchetei de anul trecut a e-mail-urilor și tot așa a făcut comisia senatorială care investighează episodul Ben Ghazi. Doamna Abedin este de origine indiano-pakistaneză, este de religie musulmană, s-a născut în Arabia Saudită și a emigrat cu familia în USA la vârsta de doi ani.

Se pare că e-mail-urile descoperite pe aparatura lui Weiner fac parte din lotul de 35.000 de mesaje șterse de pe serverul lui Hillary și care nu fuseseră accesibile investigatorilor FBI la ancheta originală. Se poate specula că ceva foarte grav a fost descoperit în aceste e-mail-uri, din moment ce redeschiderea anchetei este făcută și anunțată cu doar câteva zile înainte de data alegerilor, a declarat Carl Bernstein, unul dintre cei doi faimoși ziariști care au anchetat afacerea Watergate.

Comey și întreaga echipă FBI sunt pe deplin conștienți de impactul pe care îl poate avea redeschiderea anchetei asupra procesului electoral, dar dau impresia că nu au avut mai multe opțiuni și că au fost forțați de conținutul descoperirii lor, un cartof prea fierbinte pentru a-l putea ține în mână mai mult de o clipă. Departamentul de justiție și-a făcut cunoscut dezacordul pentru hotărârea directorului Comey. Democrații liberali sunt livizi și îl atacă pe cel care a fost privit până acum câteva zile ca un mare prieten, ca să devină peste noapte dușmanul odios. Republicanii din tabăra lui Trump exultă și au sărit cu entuziasm pe ocazia nesperată.

Lumea se întreabă ce căutau e-mail-urile pe computerul lui Weiner. Cum consiliera Abedin este de negăsit și mai mult ca sigur că nici nu ar fi răspuns întrebărilor dacă ar fi fost localizată de presă, toți se îndreaptă spre teorii și ipoteze. Este acesta un caz de spionaj? Erau materialele parcate în computerul lui Weiner destinate unui șantaj ulterior? Este divorțul celor doi real, sau este un paravan pentru un complot?

Cum ar putea influența alegerile redeschiderea investigației pe care FBI o face în domeniul e-mail-urilor care au violat regulile de securitate?

Este mai mult decât probabil că alegătorii dedicați lui Hillary nu își vor schimba decizia, orice li s-ar arăta sau spune. Dar pot fi identificate cel puțin trei subgrupe ale electoratului care pot fi influențate. Mai întâi sunt indecișii, cei care stau pe gard, tot gândindu-se pe ce parte să coboare. Unii din ei se vor îndrepta spre Trump, dar nu cei mai mulți, care vor alege probabil să stea acasă.

Apoi sunt democrații care au fost partizani înfocați ai lui Sanders și care vor fi intoleranți cu vinovăția dovedită sau suspectată a doamnei Clinton. Și ei vor fi mai degrabă înclinați să nu voteze, decât să treacă în tabăra republicană.

In fine, tineretul, în rândul căruia Hillary nu a fost niciodată foarte populară, va avea tendința să nu voteze pentru ea.

La volumul materialelor descoperite, care sunt - în descrierea lui Comey - în număr de mii, este tehnic imposibil ca FBI-ul să poată da clarificări în zece zile. Așa că alegerile vor avea loc fără ca să se afle de ce a fost redeschisă ancheta și care sunt faptele.

Dar noua situație creată prin anunțul lui James Comey nu înseamnă automat că Donald Trump va câștiga alegerile peste câteva zile. Ne-ar putea lămuri mai mult sondajele care vor fi publicate la mijlocul săptămânii viitoare, pentru care datele încep să fie colectate din acest weekend.

La volumul materialelor descoperite, care sunt - în descrierea lui Comey - în număr de mii, este tehnic imposibil ca FBI-ul să poată da clarificări în zece zile. Așa că alegerile vor avea loc fără ca să se afle de ce a fost redeschisă ancheta și care sunt faptele. Dar zilele următoare vor abunda în știri care se vor schimba de la oră la oră, televiziunile vor afișa mereu breaking news, vom asculta nenumărate comentarii și interpretări și vom avea parte de părerile multor specialiști în securitate și în drept constituțional.

O primă întrebare, foarte îndreptățită, lansată astăzi, este dacă, în noile condiții, doamna Clinton se mai califică pentru poziția de candidată prezidențială. Un cetățean american obișnuit nu poate ocupa un post în business, comerț, avocatură, educație, banking, armată și mai ales în adminsitrația federală sau de stat dacă este subiectul unei investigații FBI. Atunci de ce s-ar putea atribui cea mai înaltă funcție a națiunii cuiva care este într-o astfel de poziție? Echivalând populația americană cu un angajator, de ce ar vrea ea să dea, prin felul în care votează, șansa preșidenției unei candidate care poate fi, în cele din urmă, găsită culpabilă?

Indiferent de cine va câștiga alegerile de președinte din acest an, este foarte probabil ca în viitorul apropiat situația lui Hillary Clinton să fieinvestigată de un procuror independent, desemnat de congres. Nu este clar dacă cel anchetat va fi un președinte ales, sau un fost candidat care a pierdut alegerile dintr-un motiv legat de acțiuni ilegale. Dacă nu vom primi în zilele următoare vestea unei retrageri din campanie pe motive de sănătate.

Până atunci, așteptăm să vedem în ce direcție merg cele mai aiuritoare alegeri din istoria politică a Statelor Unite și încotro se îndreaptă ceeace Trump a numit în discursul de ieri cel mai mare scandal politic de la afacerea Watergate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Sondajul ABC e Trump+1 astazi. Acum o saptamana era Clinton +11. Asta in conditiile in care sondajul s-a terminat sambata, deci nu include ultimele evenimente, iar esantionul include 10% mai multi democrati decat republicani. E groasa rau pentru dna Clinton. Sa vedem ce se intampla cu senatul, daca democratii nu ies la vot s-ar putea ca rezultatul sa fie dezastruos. Senat republican, congres republican, presedinte republican, curte suprema cu judecatori conservatori, ar fi perfect pentru a trage tara inapoi spre dreapta.
    • Like 0
  • spuneti ca "Pentru Trump, ceea ce a creat și menținut suportul este programul de măsuri economice și politice pe care l-a propus țării, iar vulnerabilitatea lui s-a definit de la început și a crescut pe parcurs, generată de personalitatea provocatoare și de afirmațiile controversate." Care este acel program de masuri economice si politice ? Ridicarea unui zid cu Mexicul pe banii mexicanilor ? Renegocierea NAFTA ? "Brexit x 5" ? Anularea oricaror alte tratate de comert international ? Reducerea taxelor pentru top 1% ? Toate astea ar fi lucuri 'bune', doar ca e putin 'traznit' ?
    • Like 1
    • @ Alexandru Lefter
      Raspuns Dlui Lefter: Felul in care formulati masurile propuse de Donald Trump poarta amprenta propagandei democrate. In realitate, masurile despre care este vorba, cu care multi cetateni americani sunt de acord, au sens si ar fi foarte potrivite si utile. De pilda, pentru combaterea coruptiei politice, Trump propune limitarea mandatelor pentru care pot candida membrii congresului si ai senatului si interdictia de a face lobby pentru cei care au fost vreodata angajatii guvernului. Spuneti ca Trump vrea sa reduca taxele numai pentru cei 1% de bogati. Fals: propunerea lui Trump este reducerea taxelor individuale, indiferent de venit, cu 35% si a taxelor pentru profitul companiilor cu 20%. In schimb, propunerea Clinton prevede cresterea taxelor la toti cei care au un venit mai mare de $ 250.000 pe an, pe familie, ceea ce nu inseamna deloc bogatie. In privinta zidului de la granita de sud a Statelor Unite, el exista deja, dar nu e complet. Trump propune completa etanseizare a granitei de sud, prin care are loc invazia de imigranti ilegali si patrunderea teroristilor si a traficului de droguri.
      Problema lui Trump nu este programul lui, ci greselile de comportament facute si marea opozitie ridicata impotriva lui de mai multe forte puternice, intre care media si elita propriului partid. Martin
      • Like 1
    • @ Martin Martin
      Domnule Martin, din raspunsul dvs inteleg ca sunteti un suporter al lui Donald Trump. Am crezut initial din comentariile dvs ca vreti sa prezentati impartial ce se intampla in SUA in aceasta perioada electorala, pentru ca noi, romanii, sa fim pregatiti oricine ar fi deveni presedinte. Nu este insa asa. Cand spuneti 'propunerea lui Trump este reducerea taxelor individuale, indiferent de venit, cu 35% si a taxelor pentru profitul companiilor cu 20%. In schimb, propunerea Clinton prevede cresterea taxelor la toti cei care au un venit mai mare de $ 250.000 pe an, pe familie, ceea ce nu inseamna deloc bogatie' ii luati partea lui Trump. Si din tonul general al articolelor dvs. Din cate stiu, propunerile lui o sa produca un deficit de 5.3 trilioane $, 26 de ori mai mare decat cel propus de Hillary Clinton. Sau sunt doar speculatii din parte unor forte media aservite democratilor ? Care este programul lui Turmp privind combaterea incalzirii globale ? Negarea fenomenului, asemenea tuturor reprezentantilor Partidului Republican ?
      • Like 2
    • @ Martin Martin
      Domnule Martin, din raspunsul dvs inteleg ca sunteti un suporter al lui Donald Trump. Am crezut initial din comentariile dvs ca vreti sa prezentati impartial ce se intampla in SUA in aceasta perioada electorala, pentru ca noi, romanii, sa fim pregatiti oricine ar fi deveni presedinte. Nu este insa asa. Cand spuneti 'propunerea lui Trump este reducerea taxelor individuale, indiferent de venit, cu 35% si a taxelor pentru profitul companiilor cu 20%. In schimb, propunerea Clinton prevede cresterea taxelor la toti cei care au un venit mai mare de $ 250.000 pe an, pe familie, ceea ce nu inseamna deloc bogatie' ii luati partea lui Trump. Si din tonul general al articolelor dvs. Din cate stiu, propunerile lui o sa produca un deficit de 5.3 trilioane $, 26 de ori mai mare decat cel propus de Hillary Clinton. Sau sunt doar speculatii din parte unor forte media aservite democratilor ? Care este programul lui Turmp privind combaterea incalzirii globale ? Negarea fenomenului, asemenea tuturor reprezentantilor Partidului Republican ?
      • Like 0
    • @ Alexandru Lefter
      check icon
      Stati linistit, nu va agitati. Trump o sa faca America grozava din nou :-). Mai sunt 6 zile.
      • Like 0
  • Raspuns Dlui Marius Malus:
    Multumesc pentru interesul aratat articolului si pentru cele doua observatii corecte.
    Martin
    • Like 0
  • 1. Sunt inca sanse ca D.Trump sa castige si directorul FBI nu a vrut sa riste ca noul presedinte sa-l ia la purecat si sa se trezeasca ajuns la randu-i prin justitie. 2. Ceva teribil si serios este cu acele emailuri si directorul FBI nu putea sa inchida ochii.3. Ultimele date statistice arata ca diferenta se ingusteaza si este acum numai de 2-3 procente intre cei doi, americanii au de ales intre un "nebun" si o "Borgia" asa ca este probabil sa-l prefere pe primul
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Domnule Martin, de precizat ca directorul Comey este un fost membru al partidului republican.
    De asemenea el risca sa fie acuzat sub Hatch Act, care nu permite oferirea de declaratii care pot influenta campania electorala.
    Democratii au sarit in haita pe el si e greu de crezut ca va reusi sa o scoata la capat in aceste circumstante.
    Ca numar de mailuri WSJ spune ca ar fi vorba de 650 de mii.
    • Like 0
    • @ Liviu
      Raspuns lui Liviu: Nu cred ca Hatch Act se aplica in acest caz. Actul care poarta numele senatorului Hatch interzice angajatilor guvernamentali, cu exceptia presedintelui si a vicepresedintelui, sa participe direct la campania electorala, fie prin donatii de bani sau implicare directa in manifestarile elecorale. Martin
      • Like 0
  • Dragos check icon
    Directorul FBI a procedat corect. Omul si-a salvat pielea si e clar ca a facut-o in cunostinta de cauza. In America nu te joci cu astfel de chestiuni, acolo nu suntem la RomaniaTV.
    • Like 0
  • check icon
    Orice se va intampla, modul in care Trump s-a luptat, si cu Hillary, si cu mass media, si cu partidul Republican este admirabil. Cand multi asa zisi "republicani" au luat-o la fuga precum sobolanii, Trump a continuat lupta. Se pare ca a avut dreptate, pur si simplu nu stiu sa castige. Apropo de sondaje, sondajul ABC care era Clinton +13 saptamana trecuta e azi Clinton +1. A castigat Trump 12 procente intr-o saptamana? Putin probabil, celelate sondaje nu sau miscat chiar asa mult. Mai probabil este ca au manipulat sondajele timp de luni de zile pentru a descuraja suporterii lui Trump iar acum incearca sa o dreaga ca sa nu se faca de cacao in ziua alegerilor. Democratii se bucura ca un numar record de persoane au votat devreme, insa nu si-au dat inca seama ca nu-s de-ai lor, sunt "deplorabilii" iesiti in masa sa il faca pe Trump presedinte. Persoane care n-au votat in viata lor au iesit la vot. Inca nu e sigur, insa cred ca Trump va castiga big league.
    • Like 0
  • Care este "programul de măsuri economice și politice pe care l-a propus țării" Donald Trump ? Ridicarea unui zid cu Mexicul ? Renegocierea NAFTA ? Renuntarea la tratatele de comert cu Asia si Europa ? "Brexit x 5" ? (oare ce-o insemna asta?) Si, mai grav, desfiintarea tratatelor de reducere a emisiilor de gaze care produc incalzirea globala ? Atata doar, e un personaj 'traznit' ? Un individ care a agresat si jignit in repetate randuri mexicanii, persoane cu dizabilitati, femei, care nu si-a platit contractorii, nu si-a platit taxele (si mai se si lauda cu asta) etc
    • Like 1
  • check icon
    Doua observatii: criminal din engleza nu se traduce cu criminal in romana, ci infractor, iar Benghazi e un oras, se scrie intr-un cuvant, nu e Ben Ghazi, unul cu prenume Ben, nume Ghazi.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult