Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Noul președinte al Statelor Unite „se știe” deja. Cu o excepție, nimeni n-a anulat o diferență de 6 procente cu 15 zile înainte de alegeri

Se știe din experiența anterioară că ultima dezbatere prezidențială are impactul cel mai redus asupra alegerilor și este urmărită de cei mai puțini spectatori. În această fază avansată a campaniei electorale, cu mai puțin de trei saptamâni până la alegerile generale, majoritatea votanților și-au format o impresie despre candidați și noile știri bombă îi ating prea puțin și nu mai schimbă alegerea celor mai mulți.

De altfel, printre alte elemente specifice ale acestei campanii, este si aceea că alegătorii arată o surprinzătoare loialitate față de candidatul pe care-l susțin și nu se lasă convinși de criticile aduse lor. Ideologizați la fel de puternic ca și organizațiile media, alegătorii democrați nu au dat atenție informațiilor aduse de Wikileaks, așa cum cei republicani pro-Trump, la fel de refractari la opiniile contradictorii, i-au trecut cu vederea alesului lor, până acum, gafele și greșelile, unele monumentale.

În multe state au început deja alegerile anticipate și se raportează o prezență ridicată la vot.

De aceea, concluziile celei de a treia dezbateri de la alegerile prezidențiale americane din 2016, care a avut loc pe 19 octombrie la Las Vegas, vor conta mai mult pentru comentatori și analiști decât pentru publicul larg.

În general, până aproape de sfârșitul confruntării, cei doi candidați au mers oarecum egal. Și-au aruncat reciproc acuzații, chiar insulte, s-au folosit de toate informațiile existente pentru a minimaliza adversarul și pentru a atrage voturile celor încă nedeciși de partea lor. 

Dar cu câteva minute înainte de sfârșit, moderatorul Chris Wallace i-a adresat lui Trump întrebarea dacă, indiferent de ce va arăta numărătoarea finală a voturilor, va da credit rezultatului și va face declarația tradițională de acceptare. Fără să se gândească prea mult, miliardarul a răspuns că va hotărî în acel moment ce va face, evitând să facă o promisiune angajantă că se va conforma rezultatelor.

Gafa decisivă care-l va face pe Trump să piardă alegerile

A fost încă unul din acele momente în care Trump s-a pripit să dea un răspuns, după modelul de reacție pe care l-a avut, mai mult ca sigur, în toată cariera lui: obișnuit să nu fie contrazis, el a aruncat într-o pleaznă răspunsul, fără să considere consecințele. Răspunsul a fost greșit și așa a și fost calificat de majoritatea comentatorilor. Într-o țară cu tradiția alegerilor pe principii democratice și cu transferul pașnic de putere de la un mandat prezidențial la altul, pe care americanii le-a inaugurat în lume, cineva care este înclinat să conteste alegerile la care participă stârnește stupoare, suspiciune și nemulțumire. Cu atât mai mult cu cât mulți dintre alegătorii din acest an au trăit experiența foarte neplăcută a contestației alegerilor din anul 2000, când candidatul democrat Al Gore a insistat pentru renumărarea voturilor din Florida și alegerile au fost, până la urmă, decise de Curtea Supremă.

În ultima dezbatere, Trump trebuia să arate modestie, control și să convingă publicul de superioritatea programului său, dar el a lăsat să scape de sub control aroganța, incapacitatea de a-și controla reacțiile atunci când este atacat și înclinația de a da răspunsuri puțin gândite. Din fundul sălii s-au auzit huiduieli.

Este foarte posibil ca acest moment din dezbaterea a treia să fie gafa principală, care va face ca Donald Trump să pierdă alegerile.

Presa de stânga s-a grăbit să critice cu glas puternic pericolul Trump, care pune în pericol democrația noastră, între cei indignați fiind și unii care, la alegerile din anul 2000, l-au susținut cu patos partizan pe Gore și au contestat victoria lui George W. Bush, pentru mai multe săptămâni.

Ce spun sondajele: cu o excepție, nimeni nu a reușit să anuleze o diferență de 6 procente

La intrarea la cea de a treia dezbatere, după RealClearPolitics, Hillary Clinton conducea cu 6,6%, avea un mare avantaj la prognosticata repartiție a electorilor (256 la 170) și se bucura de o cotă ridicată la bursa pariurilor (84 la 16).

După dezbatere, avantajul doamnei Clinton se menține, ușor scăzut, în media RealClearPolitics, la 6,2%, ea este pe primul loc în mai multe alte sondaje, dar Rassmussen Reports indică un avantaj de 2% pentru Trump, ca și LATimes/USC (1%) și IBD/TIPP (2%).

Comentatorii susțin că nimeni nu a reușit în istoria modernă a alegerilor prezidențiale să câștige, anulând o diferență de 6 procente care există cu doar 15 zile înainte de scrutin. Dar există un moment de referință, pare-se uitat de comentatori, când, la alegerile din anul 1948, Harry Truman a câștigat, deși până în seara premergătoare votului agenția Gallup îl cota cu 6 procente (50 la 44) sub oponentul său, guvernatorul statului New York, Thomas E. Dewey.

Primele 100 de zile ale „președintelui” Trump

Sâmbătă 22 octombrie, echipa Trump a organizat un miting în orașul Gettysburg din statul Pennsylvania, la care candidatul republican a anunțat că va prezenta programul măsurilor pe care le va lua în primele 100 de zile, dacă va fi ales președinte.

Acțiunea este foarte asemănătoare inițiativei pe care a avut-o în anul 1994 Newt Gingrich, care era atunci speaker al congresului, când a prezentat un program economic în zece puncte, pe care l-a numit Contractul cu America, program pe care l-au adoptat toți politicienii republicani. Uniți și hotărâți, republicanii l-au convins pe președintele Bill Clinton să coopereze și rezultatul echipei bi-partinice a fost reechilibrarea bugetului federal, cu anularea datoriei de peste 300 de miliarde de dolari și crearea unui surplus. Ulterior, Gingrich a făcut câteva mari greșeli, a fost silit să demisioneze și creditul pentru reechilibrarea bugetului i-a fost, de atunci înainte, atribuit numai președintelui Clinton.

Astăzi, când datoria națională a atins cifra amețitoare de 20 de trilioane de dolari, Gingrich este un membru de bază al echipei Clinton și - foarte probabil - este inginerul proiectului cu Contractul cu America Redivivus prezentat de Trump.

Locul de desfășurare al mitingului legat de acest eveniment are o simbolistică particulară. La Gettysburg, statul Pennsylvania, a avut loc, în anul 1863, una dintre cele mai crunte bătălii ale Războiului Civil american. La sfârșitul ei, s-au numărat 51.000 de morți, răniți și dispăruți. Președintele Lincoln a ordonat instituirea unui cimitir național, la inaugurarea căruia, în ziua de 19 noiembrie 1863, a ținut cel mai faimos discurs din istoria politică a Statelor Unite. Deși cu un text foarte restrâns, care a fost expus în numai două minute, discursul de la Gettysburg este considerat o capodoperă a elocvenței și conciziei. Lincoln a spus, în cuvinte emoționante și convingătoare, cât de mare nevoie era, la acea dată, de refacerea unității națiunii, de eforturile și sacrificiile fără de care finalizarea conflictului militar și reconstrucția țării nu ar fi fost posibile.

Iar azi, într-o nouă situație de criză a uniunii, cu o națiune dezbinată și prinsă într-o confruntare ideologică fără precedent și înaintând într-o direcție pe care 65% dintre cetățenii americani o consideră greșită, este o acută nevoie de împăcare și cooperare. Paralela dintre două perioade dificile ale națiunii americane, reamintită de locul unde a avut loc discursul, a fost bine gândită.

În planul măsurilor din primele zile de președinție la care speră Trump și susținătorii lui sunt multe dintre ideile prezentate în campanie, dar mai bine formulate și mai bine sistematizate.

Un prim capitol expune măsurile necesare pentru combaterea corupției politice din Washington D.C și între acestea este înscrisă nevoia de a obține un amendament constituțional care să limiteze numărul mandatelor pentru care pot fi aleși membrii congresului. Acesta a fost punctul de vedere al Părinților Fondatori, care s-au temut de crearea unei aristocrații politice, cu cariere politice de durata vieții și cu drepturi și puteri mai mari decât cele ale cetățenilor.

Tot la acest capitol apar interdicția pe viață a celor care au fost angajați ai Casei Albe de a face lobby pentru guverne și țări străine, ca și interdicția agenților străini de a interveni în alegerile americane.

În capitolul numit Măsuri pentru protecția muncitorilor americani sunt enumerate renegocierea tratatelor transnaționale, repatrierea întreprinderilor și capitalurilor americane din străinătate, restrângerea reglementărilor impuse de guvernul federal, care afectează eficiența și supraviețuirea companiilor americane de toate mărimile și alocarea de fonduri mari pentru refacerea infrastructurii.

Consolidarea securității naționale și corecția în spirit constituțional a acțiunilor guvernului federal se referă la securizarea granițelor, desființarea imigrației ilegale, suprimarea orașelor-sanctuar, expulzarea celor două milioane de imigranți ilegali condamnați pentru diverse crime și suspendarea imigrației din țări orientate spre terorism.

Reformele sistemului fiscal propuse de Trump sunt multiple și se adresează tuturor categoriilor. El preconizează o reducere a taxelor plătite de cei din clasa de mijloc de 35% și o reducere a taxei pe profit a companiilor de la 35 la 15%. Prin aceste măsuri, Trump anticipează o relansare economică de mari proporții, cu crearea a 25 de milioane de noi slujbe și cu reducerea datoriei naționale. Istoria unui președinte democrat, John Kennedy, care a redus în anul 1960 taxele și a unui președinte republican, Ronald Reagan, care a făcut, în anul 1981 același lucru, vin în sprijinul inițiativei lui Trump: în ambele situații menționate, reducerea taxării a fost urmată de combaterea crizei și dezvoltare economică.

Discursul de la Gettysburg pare să fie o încercare de a salva, în ultima clipă, șansele lui Donald Trump de a fi ales președinte. Va reuși? Va fi Trump primul candidat care reface drumul spre reușită al lui Harry Truman? Sau va fi doar încheierea în stil a unei campanii care a surprins, a șocat, a stârnit uneori entuziasme, alteori indignare și refuz, dar a avut culoare, acțiune și îndrăzneală? Fiindcă dacă Trump va pierde alegerile, cum se pare că se va întâmpla, nu va fi din cauza ideilor și a propunerilor lui de schimbare a politicii americane, ci din cauza combinației dintre limitele personalității sale și a unei opoziții copleșitoare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Indiferent care va fi motivul Trump trebuie să fie cel care pierde această bătălie! Iar dacă el va fi președintele de la Casa Albă atunci clar că şi în America doar banii decid totul !
    • Like 0
  • Daca numai "gafa decisiva"il va face pe Trump sa piarda alegerile...nu I inteleg pe americani.
    Eu, de aici , vad un Trump de care mie frica sa l stiu presedintele Americii.
    • Like 0
  • Alex Alx Alex Alx check icon
    Oversampling: http://www.zerohedge.com/news/2016-10-23/new-podesta-email-exposes-dem-playbook-rigging-polls-through-oversamples
    • Like 0
  • Dan check icon
    Am citit in fiecare saptamana articolele scrise de dvs. si am inteles ca sunteti anti-Hillary. Nu mi-am dat seama daca sunteti pro-Trump sau nu, dar sa zici ca a sa campanie "a avut culoare, acțiune și îndrăzneală" mi se pare o inexactitate cu tenta de manipulare. Caracterizarile corecte pentru campania lui Trump sunt: "psihotica, deliranta si nesimtita". Nivelul pus in scena de acest individ nici nu permite comentarii pertinente. A nu se intelege ca sunt eu pro-Hillary intr-un mod fundamental, insa prefer un un hot cumpatat decat un maniaco-depresiv la butonul nuclear.
    • Like 0
  • Nu cred ca in USA exista USL, faptul ca Gingrich este membru de baza al echipei Clinton si totodata inginerul proiectului America Redivivus a lui Trump este o anomalie. America are capacitatea de a se redresa.
    • Like 0
  • check icon
    Nu cred ca Trump a gresit cand a refuzat sa spuna ca va accepta rezultatele alegerilor indiferent. Le va accepta daca vor fi corecte. Investigatiile lui O'Keefe au aratat ca se pregateste frauda masiva, si atunci probabil va contesta cum e si normal. Sa nu uitam ca echipa Clinton deja a furat alegerile primare impotriva lui Sanders. In legatura cu sondajele, e ceva putred. Domnii de la ABC, trust media care trage din greu pentru Clinton, au iesit ieri cu un sondaj in care Clinton e +12 pentru a mentine artificial media RCP la Clinton +6. Toate celelate sondaje sunt undeva intre Clinton +5 si Trump +2. Sondajul IBD, cel care a fost cel mai precis in 2012, e la egalitate. E manipulare crasa cu scopul de a descuraja electoratul lui Trump de a se prezenta la urne, doar ca nu prea tine.
    • Like 2
    • @
      check icon
      Apropo de poza de la dineul Al Smith, puteati totusi sa puneti o poza cu Maria Bartiromo in fundal :-)
      • Like 0
  • check icon
    "Gingrich este un membru de bază al echipei Clinton și - foarte probabil - este inginerul proiectului cu Contractul cu America Redivivus prezentat de Trump." pare o ciudatenie. sa descifram cate ceva : 1. Newton Leroy "Newt" Gingrich (born June 17, 1943) is an American political consultant, politician, businessman, historian, writer and Republican leader. 2. The Contract with America was a document released by the United States Republican Party during the 1994 Congressional election campaign. Written by Newt Gingrich and Dick Armey, and in part using text from former President Ronald Reagan's 1985 State of the Union Address, the Contract detailed the actions the Republicans promised to take if they became the majority party in the United States House of Representatives. 3. The Republican Revolution, Revolution of '94 or Gingrich Revolution refers to the Republican Party (GOP) success in the 1994 U.S. midterm elections, which resulted in a net gain of 54 seats in the House of Representatives, and a pickup of eight seats in the Senate. 4. The Contract's actual text included a list of eight reforms a) require all laws that apply to the rest of the country also apply to Congress; b) select a major, independent auditing firm to conduct a comprehensive audit of Congress for waste, fraud or abuse; c) cut the number of House committees, and cut committee staff by one-third; d) limit the terms of all committee chairs; e) ban the casting of proxy votes in committee; f) require committee meetings to be open to the public; g) require a three-fifths majority vote to pass a tax increase; h) guarantee an honest accounting of the Federal Budget by implementing zero base-line budgeting. am prezentata ac randuri in engleza pt ca chestiunile sunt specifice luptei politice americane cu un specific intern major pe : balanced budget requirement, tax cuts for small businesses, families and seniors, term limits for legislators, social security reform, tort reform, and welfare reform. si mai putin cu elemente de politica internationala privind : a) Exporting democracy b) military aid through many different channels & non-military foreign assistance c) unilateral and multilateral military operations, including arms control treaties (especially with the Soviet Union), human rights treaties, environmental protocols, and free trade agreements.
    • Like 0
  • check icon
    „... Gingrich este un membru de bază al echipei Clinton și - foarte probabil - este inginerul proiectului cu Contractul cu America Redivivus prezentat de Trump ...” este doar unul dintre fragmentele fără cap și fără coadă! Din nou ni se prezintă compilații prost traduse pe post de realizări personale? Probabil! În altă ordine de idei, chiar și cu multe greșeli, scriitura aceasta are măcar meritul de a nu lua apărarea/partea nici unuia dintre candidați, așa cum face „duduia” aceea care ne-o tot bagă pe gât pe Killary Clinton: în rest, să avem răbdare - alegerile din USA pot fi mult mai importante pentru România decât de închipuim!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult