Se știe din experiența anterioară că ultima dezbatere prezidențială are impactul cel mai redus asupra alegerilor și este urmărită de cei mai puțini spectatori. În această fază avansată a campaniei electorale, cu mai puțin de trei saptamâni până la alegerile generale, majoritatea votanților și-au format o impresie despre candidați și noile știri bombă îi ating prea puțin și nu mai schimbă alegerea celor mai mulți.
De altfel, printre alte elemente specifice ale acestei campanii, este si aceea că alegătorii arată o surprinzătoare loialitate față de candidatul pe care-l susțin și nu se lasă convinși de criticile aduse lor. Ideologizați la fel de puternic ca și organizațiile media, alegătorii democrați nu au dat atenție informațiilor aduse de Wikileaks, așa cum cei republicani pro-Trump, la fel de refractari la opiniile contradictorii, i-au trecut cu vederea alesului lor, până acum, gafele și greșelile, unele monumentale.
În multe state au început deja alegerile anticipate și se raportează o prezență ridicată la vot.
De aceea, concluziile celei de a treia dezbateri de la alegerile prezidențiale americane din 2016, care a avut loc pe 19 octombrie la Las Vegas, vor conta mai mult pentru comentatori și analiști decât pentru publicul larg.
În general, până aproape de sfârșitul confruntării, cei doi candidați au mers oarecum egal. Și-au aruncat reciproc acuzații, chiar insulte, s-au folosit de toate informațiile existente pentru a minimaliza adversarul și pentru a atrage voturile celor încă nedeciși de partea lor.
Dar cu câteva minute înainte de sfârșit, moderatorul Chris Wallace i-a adresat lui Trump întrebarea dacă, indiferent de ce va arăta numărătoarea finală a voturilor, va da credit rezultatului și va face declarația tradițională de acceptare. Fără să se gândească prea mult, miliardarul a răspuns că va hotărî în acel moment ce va face, evitând să facă o promisiune angajantă că se va conforma rezultatelor.
Gafa decisivă care-l va face pe Trump să piardă alegerile
A fost încă unul din acele momente în care Trump s-a pripit să dea un răspuns, după modelul de reacție pe care l-a avut, mai mult ca sigur, în toată cariera lui: obișnuit să nu fie contrazis, el a aruncat într-o pleaznă răspunsul, fără să considere consecințele. Răspunsul a fost greșit și așa a și fost calificat de majoritatea comentatorilor. Într-o țară cu tradiția alegerilor pe principii democratice și cu transferul pașnic de putere de la un mandat prezidențial la altul, pe care americanii le-a inaugurat în lume, cineva care este înclinat să conteste alegerile la care participă stârnește stupoare, suspiciune și nemulțumire. Cu atât mai mult cu cât mulți dintre alegătorii din acest an au trăit experiența foarte neplăcută a contestației alegerilor din anul 2000, când candidatul democrat Al Gore a insistat pentru renumărarea voturilor din Florida și alegerile au fost, până la urmă, decise de Curtea Supremă.
În ultima dezbatere, Trump trebuia să arate modestie, control și să convingă publicul de superioritatea programului său, dar el a lăsat să scape de sub control aroganța, incapacitatea de a-și controla reacțiile atunci când este atacat și înclinația de a da răspunsuri puțin gândite. Din fundul sălii s-au auzit huiduieli.
Este foarte posibil ca acest moment din dezbaterea a treia să fie gafa principală, care va face ca Donald Trump să pierdă alegerile.
Presa de stânga s-a grăbit să critice cu glas puternic pericolul Trump, care pune în pericol democrația noastră, între cei indignați fiind și unii care, la alegerile din anul 2000, l-au susținut cu patos partizan pe Gore și au contestat victoria lui George W. Bush, pentru mai multe săptămâni.
Ce spun sondajele: cu o excepție, nimeni nu a reușit să anuleze o diferență de 6 procente
La intrarea la cea de a treia dezbatere, după RealClearPolitics, Hillary Clinton conducea cu 6,6%, avea un mare avantaj la prognosticata repartiție a electorilor (256 la 170) și se bucura de o cotă ridicată la bursa pariurilor (84 la 16).
După dezbatere, avantajul doamnei Clinton se menține, ușor scăzut, în media RealClearPolitics, la 6,2%, ea este pe primul loc în mai multe alte sondaje, dar Rassmussen Reports indică un avantaj de 2% pentru Trump, ca și LATimes/USC (1%) și IBD/TIPP (2%).
Comentatorii susțin că nimeni nu a reușit în istoria modernă a alegerilor prezidențiale să câștige, anulând o diferență de 6 procente care există cu doar 15 zile înainte de scrutin. Dar există un moment de referință, pare-se uitat de comentatori, când, la alegerile din anul 1948, Harry Truman a câștigat, deși până în seara premergătoare votului agenția Gallup îl cota cu 6 procente (50 la 44) sub oponentul său, guvernatorul statului New York, Thomas E. Dewey.
Primele 100 de zile ale „președintelui” Trump
Sâmbătă 22 octombrie, echipa Trump a organizat un miting în orașul Gettysburg din statul Pennsylvania, la care candidatul republican a anunțat că va prezenta programul măsurilor pe care le va lua în primele 100 de zile, dacă va fi ales președinte.
Acțiunea este foarte asemănătoare inițiativei pe care a avut-o în anul 1994 Newt Gingrich, care era atunci speaker al congresului, când a prezentat un program economic în zece puncte, pe care l-a numit Contractul cu America, program pe care l-au adoptat toți politicienii republicani. Uniți și hotărâți, republicanii l-au convins pe președintele Bill Clinton să coopereze și rezultatul echipei bi-partinice a fost reechilibrarea bugetului federal, cu anularea datoriei de peste 300 de miliarde de dolari și crearea unui surplus. Ulterior, Gingrich a făcut câteva mari greșeli, a fost silit să demisioneze și creditul pentru reechilibrarea bugetului i-a fost, de atunci înainte, atribuit numai președintelui Clinton.
Astăzi, când datoria națională a atins cifra amețitoare de 20 de trilioane de dolari, Gingrich este un membru de bază al echipei Clinton și - foarte probabil - este inginerul proiectului cu Contractul cu America Redivivus prezentat de Trump.
Locul de desfășurare al mitingului legat de acest eveniment are o simbolistică particulară. La Gettysburg, statul Pennsylvania, a avut loc, în anul 1863, una dintre cele mai crunte bătălii ale Războiului Civil american. La sfârșitul ei, s-au numărat 51.000 de morți, răniți și dispăruți. Președintele Lincoln a ordonat instituirea unui cimitir național, la inaugurarea căruia, în ziua de 19 noiembrie 1863, a ținut cel mai faimos discurs din istoria politică a Statelor Unite. Deși cu un text foarte restrâns, care a fost expus în numai două minute, discursul de la Gettysburg este considerat o capodoperă a elocvenței și conciziei. Lincoln a spus, în cuvinte emoționante și convingătoare, cât de mare nevoie era, la acea dată, de refacerea unității națiunii, de eforturile și sacrificiile fără de care finalizarea conflictului militar și reconstrucția țării nu ar fi fost posibile.
Iar azi, într-o nouă situație de criză a uniunii, cu o națiune dezbinată și prinsă într-o confruntare ideologică fără precedent și înaintând într-o direcție pe care 65% dintre cetățenii americani o consideră greșită, este o acută nevoie de împăcare și cooperare. Paralela dintre două perioade dificile ale națiunii americane, reamintită de locul unde a avut loc discursul, a fost bine gândită.
În planul măsurilor din primele zile de președinție la care speră Trump și susținătorii lui sunt multe dintre ideile prezentate în campanie, dar mai bine formulate și mai bine sistematizate.
Un prim capitol expune măsurile necesare pentru combaterea corupției politice din Washington D.C și între acestea este înscrisă nevoia de a obține un amendament constituțional care să limiteze numărul mandatelor pentru care pot fi aleși membrii congresului. Acesta a fost punctul de vedere al Părinților Fondatori, care s-au temut de crearea unei aristocrații politice, cu cariere politice de durata vieții și cu drepturi și puteri mai mari decât cele ale cetățenilor.
Tot la acest capitol apar interdicția pe viață a celor care au fost angajați ai Casei Albe de a face lobby pentru guverne și țări străine, ca și interdicția agenților străini de a interveni în alegerile americane.
În capitolul numit Măsuri pentru protecția muncitorilor americani sunt enumerate renegocierea tratatelor transnaționale, repatrierea întreprinderilor și capitalurilor americane din străinătate, restrângerea reglementărilor impuse de guvernul federal, care afectează eficiența și supraviețuirea companiilor americane de toate mărimile și alocarea de fonduri mari pentru refacerea infrastructurii.
Consolidarea securității naționale și corecția în spirit constituțional a acțiunilor guvernului federal se referă la securizarea granițelor, desființarea imigrației ilegale, suprimarea orașelor-sanctuar, expulzarea celor două milioane de imigranți ilegali condamnați pentru diverse crime și suspendarea imigrației din țări orientate spre terorism.
Reformele sistemului fiscal propuse de Trump sunt multiple și se adresează tuturor categoriilor. El preconizează o reducere a taxelor plătite de cei din clasa de mijloc de 35% și o reducere a taxei pe profit a companiilor de la 35 la 15%. Prin aceste măsuri, Trump anticipează o relansare economică de mari proporții, cu crearea a 25 de milioane de noi slujbe și cu reducerea datoriei naționale. Istoria unui președinte democrat, John Kennedy, care a redus în anul 1960 taxele și a unui președinte republican, Ronald Reagan, care a făcut, în anul 1981 același lucru, vin în sprijinul inițiativei lui Trump: în ambele situații menționate, reducerea taxării a fost urmată de combaterea crizei și dezvoltare economică.
Discursul de la Gettysburg pare să fie o încercare de a salva, în ultima clipă, șansele lui Donald Trump de a fi ales președinte. Va reuși? Va fi Trump primul candidat care reface drumul spre reușită al lui Harry Truman? Sau va fi doar încheierea în stil a unei campanii care a surprins, a șocat, a stârnit uneori entuziasme, alteori indignare și refuz, dar a avut culoare, acțiune și îndrăzneală? Fiindcă dacă Trump va pierde alegerile, cum se pare că se va întâmpla, nu va fi din cauza ideilor și a propunerilor lui de schimbare a politicii americane, ci din cauza combinației dintre limitele personalității sale și a unei opoziții copleșitoare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Eu, de aici , vad un Trump de care mie frica sa l stiu presedintele Americii.