Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Marele Absent

Klaus Iohannis - la Cotroceni

De câte ori aud dinspre Cotroceni expresia „este inadmisibil și nu voi accepta niciodată așa ceva", sunt deja convins că acel „lucru rău” la care se referă președintele se va întâmpla.

De ce? Poate pentru că de vreo doi ani încoace, am auzit această expresie de mai multe ori, nu neapărat într-o formulare identică, iar lucrurile rele, inadmisibile și pe care președintele republicii nu le va accepta niciodată s-au petrecut. Poate că sunt atât de convins și pentru că președintele a acceptat pasiv să devină, în acești ultimi doi ani, decorativ, deci acceptarea rămâne o declarație fără conținut, lipsită de efecte de o altă natură.

Cu această ocazie, domnul Iohannis s-a referit la faptul că nu va accepta niciodată ca România să facă pași înapoi în lupta anticorupție. Serios?!? Păi România se află înaintea ultimului pas făcut înapoi în lupta anticorupție. Următorul pas înseamnă readucerea ei în derizoriul vremurilor de dinainte de anul 2004. În acest context, cum altfel, decât ridicolă, mai poate fi declarația domnului președinte?

Între timp, România a devenit dragneacentrică, o țară în care pur și simplu justiția se împlinește, nu la televizor, cum s-a mai întâmplat în trecut, ci în parlament, sau în guvern, unde executanții fac tot ce li se spune pentru ca Liviu Dragnea să scape repercusiunile faptelor sale, o țară unde puterile statului se amestecă între ele de parcă ar fi puse într-o centrifugă, separația lor devenind un simplu slogan. Nu spun că de sluțirea justiției beneficiază numai Liviu Dragnea, spun că, printr-o coincidență ireală, el profită de fiecare măsură în parte. Toate par croite pe spețele penale în care acesta este angrenat.

Guvernul României atacă pe toate flancurile, la CCR, prin măsuri administrative, de parcă ar fi exclusiv în slujba președintelui de partid. Nu mai ține cont de nimic, nici măcar de principiile fundamentale din constituție, comițând orice aberație i se pune sub nas de către liderul suprem, dar și ticluind machiavelic prevederi capcană în textul ordonanțelor, minând practic procedura penală. Premierul scoate cuiul unei ordonanțe de urgență și apoi dispare din țară, înainte ca aceasta să explodeze. 

Toate acestea sunt orchestrate parcă chirurgical, avându-se în vedere inclusiv detalii fine, precum un alibi convenabil pentru avocatul poporului, singurul ce poate contesta la curtea constituțională ordonanțele de urgență, dispărând și el peste ocean concomitent, într-un concediu de două săptămâni (programat cu șase luni în urmă), cunoscând faptul că nu-și poate delega, printre altele, competența sesizării curții constituționale.

Cât despre noi ceilalți, cei care înțelegem să nu fim de acord cu chiar orice măsură guvernamentală, ușor, ușor, ne vom pierde și acest din urmă drept. Vom protesta fiecare în gând, ca într-un veritabil stat totalitar.

Așa cum am mai afirmat, România și-a concentrat în ultimii doi ani toate energiile în beneficiul infractorilor, fapt care era de așteptat din moment ce aceștia s-au suit până în vârful administrației.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De cate ori votez ajung sa regret. Vorba aia, schimbarea domnilor, bucuria nebunilor. Votat de mine si de altii ca un rau mai mic asa sa si comportat. Interesant Domnul Traian Basescu ma facut sa regret ca nu l-am votat. Unicul presedinte care sa comportat ca atare. De aici si ura desantata si furibunda impotriva lui.
    • Like 0
  • check icon
    ”domnul Iohannis s-a referit la faptul că nu va accepta niciodată ca România să facă pași înapoi în lupta anticorupție.”
    Au fost vremuri (pre-2016) cînd DNA chiar era o mîndrie națională! Pe lîngă feluritele distincții acordate de state UE și non-UE Laurei Codruța Kovesi, în state vecine începuse un, să-i zicem ”freamăt”, pe motiv că ”de ce noi nu avem așa ceva?” (orice cetățean de bună credință își poate aduce aminte acele vremuri). Aduceți-vă aminte vremurile din ianuarie-februarie 2017: la acea vreme, majoritatea protestarilor susțineau DNA, însă puțini credeau că DNA va putea fi alienată așa curînd (atît de mare era prestigiul acestei instituții!). Însă, în timp, propaganda și-a arătat forța (eu, unul, nu credeam că această forță poate fi ATÎT de mare), săpînd mediatic constant sub temelia instituției, Așa se face că, atunci cînd lovitura de tîrnăcop decisivă (venită din partea actualei CCR, transformată prin pesedizare în Curva Corupților din România), prea puțini au mai reacționat.
    Așa că Președintele ar face bine să conștientize asta: acceptarea acelei decizii aberanțe a CCR e fix totuna cu a accepta zăbaua PSD! În momentul în care a acceptat s-o demită pe LCK, a acceptat să devină irelevant în stat (și bineînțeles că după asta nimeni n-a mai reacționat cînd PSD i-au restrîns alte atribuții).
    Sigur, da, trebuia să se supună deciziei CCR. Dar ȘI Parlamentul trebuie să se supună deciziilor CCR!! Și nu o face. În urma referendumului, validat, cu privire la un parlament uni-cameral, cu max 300 parlamentari, CCR a obligat Parlamentul să facă lege de modificare a Constituției. Parlamentul nu s-a supus acestei cerințe nici astăzi. Da, nu există o limită de timp în care Parlamentul să facă asta. Dar nici în decizia pt Președinte nu existat așa ceva.
    ”Primii pași” deja i-ați FĂCUT, dle Președinte! Și nu i-ați făcut în direcția corectă. De cele mai multe ori, evoluția ulterioară a lucrurilor ne-a arătat, nouă, cetățenilor de rînd, că acele lucruri DEJA se produseseră (sau, cel puțin, exista un ”mise-en-place” care să conducă limpede spre acea situație - chestiuni pe care un președinte informat ar trebui să le ”simtă”). Sau aveți de gînd să-l parafrazați pe Emil Constantinescu?!
    • Like 0
  • Paul check icon
    Iohannis nu e basescu și asta e foarte bine. Basescu e o javra mafiota din tagma lui dragnea și a lui tariceanu. Cu basescu însă la putere, dragnea era acum in pârnaie și România condusă de un guvern Ponta cu tariceanu președinte al senatului și Stanescu vicepremier... E asta soluția de care avem nevoie? Da, Iohannis putea sa joace la rupere și nu a făcut-o, putea sa numească un pesedist și nu pe Cioloș premier când a plecat Ponta și poate nu am fi avut situația de astăzi, însă am fi fost la fel de apatici ca in 2016. Eu cred ca la scara istoriei postdecembriste Iohannis a făcut mai mult bine decât rău, chiar dacă din când îmi când îmi doresc sa joace la rupere cu mafia alde pesedista. Mi-as fi dorit sa nu fi trebuit sa trecem prin bezna asta mafiota alde pesedista, însă inte timp cred ca fără sa știi ce e negru nu poți sa știi ce e alb... O sa vedem asta la următoarele alegeri parlamentare, dacă am învățat ceva ca nație sau nu. Dacă se dovedește ca nu, speranța, cât mai rămâne este la un basescu 2, asta dacă nu ne căram toți din România.
    • Like 0
    • @ Paul
      check icon
      ”putea sa numească un pesedist și nu pe Cioloș premier când a plecat Ponta”
      Din comentariul dvs nu-mi pot da seama dacă scăpați sau nu din vedere un lucru FOARTE important, și anume acela că PSD nu își dorea chiar deloc continuarea guvernării (deși majoritari în Parlament, să ai totuși pe cine arunca vina înainte de alegeri? Un vis!!). Dar rămîne adevărat că Președintele, dacă era băiat deștept (dpdv politic), trebuia să atribuie funcția de prim-ministru tot PSD (și prin urmare, întregul bilanț al guvernării de 4 ani). Să ne imaginam doar cît de dezastruos ar fi ca situația să se repete în 2019!! Eu anul ăsta n-am mai strigat niciodată ”Jos Guvernul!”, deși cei din jurul meu o făceau (pt că asta și, în plus, fiecare succesiune de guverne post 2016 a fost din ce în ce mai slabă, în mod exponențial chiar, deci chiar sunt înfricoșat de ceea ce ar putea urma).
      • Like 0
    • @
      Paul check icon
      Daca pesede nu mai vroia sa ramanala guvernare, se declansau alegeri anticipate. "Solutia" Ciolos din punct de vedere tactic nu a favut decat sa dea pesedeului posibilitatea sa treaca peste resentimentele de dupa Colectiv si sa se erijeze ca "opozitie" la alegerile din 2016. Sunt batalioane de zombi antenizati care cred ca pe vremea lui Ciolos pesedeul era in opozitie desi avea majoritatea parlamentara... Ce spun eu e ca dpdv strategic, se poate ca toate astea sa duca la ceva bun pana urma, in sensul disparitiei clasei politice de dupa revolutie cu pesede si alde in frunte, insa asta o sa vedem la urmatoarele alegeri.
      • Like 0
  • Raul Pop Raul Pop check icon
    Un mic comentariu pur stilistico-tehnologico-stiintific: centrifugele in general separa. Pentru amestecare se folosesc malaxoarele.
    • Like 0
  • Sunt curios,in mod serios,cam ce cred criticii presedintelui Iohannis ca ar fi trebuit sa faca LEGAL ,ca sa contracareze actiunile politice ale guvernului si parlamentului pesedist?Am impresia ca se creaza din nou presiunea care l-a facut pe presedintele Constantinescu sa renunte,scarbit,la politica,fiind invins de “sustinatori” care i-au cerut,de pe tusa ,sa aresteze securistii,sa schimbe forma de guvernare,trecand la monarhie ,sa rupa relatiile cu Ucraina,sa anexeze Basarabia etc!Acum “sustinatorii” fac la fel ,dorul de Basescu ii mana in lupta,pe total intoxicare penibila!
    • Like 0
    • @ Arthur Chivulescu
      Intr-o lume normala, pe care se pare c-avem probleme sa ne-o inchipuim, exista un indicator care se numeste raspundere manageriala. KJ este Preşedintele României si reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării .
      Sub domnia ( ca altfel nu pot sa-i spun) lui KJ, tara a fost adusa intr-o groapa din care ne vor trebui ani buni sa iesim in cel mai bun caz.
      Cind lucrurile nu merg , trebuie facut ceva si daca managerul nu poate face nimic atunci oamenii sunt chemati sa-si spuna parerea sau managerul isi da demisia.
      Este foarte simplu , daca esti incapabil sa te ridici la nivelul situatiei , nu candidezi.
      KJ putea sa faca o multime de lucruri pe care nu le-a facut in cadrul constitutional . De pilda un referendum pe justitie dupa OUG 13 . Ce este dramatic este ca nici in momentul asta, cind este clar ca PSD nu mai are nici jumatate din sprijinul popular de anul trecut , KJ ori lipseste, ori tace.
      Nu ma astept de al el sa invinga , ma astept sa lupte. Astept de 3 ani sa vad neamtul iesind din el ,dar tot ce vad este un romanache blatist.
      Daca acum citeva luni eram resemnat dupa referendumul asta , nu e greu de realizat cit de scirbit este pina si electoratul PSD de ceea ce se intimpla.
      Deci nu-i mai luati apararea ca nu merita.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Asa ca idee,daca se respinga OUG 13,presupunand ca parlamentul pesedist vota referendumul,cum schimba asta parlamentul pesedist si guvernul emanat din el?Asta e exact ca acuza ca Presedintele Constantinescu nu a cedat puterea MSR Mihai!Ori sunteti naiv,ori.....!Vrem sa fie respectata Constitutia,dar numai cei putini care o respecta sunt niste tradatori ,ai cui?
      • Like 0
    • @ Arthur Chivulescu
      check icon
      Cred că, în parte, am răspuns și eu în mesajul meu (fără să vreau, nu citisem încă comentariul dvs).
      În plus, da, dl Radu Bogdan are dreptate chiar și dacă fix după OUG13 un referendum pe justiție ar fi părut prematur. Și chiar ar fi fost, căci ai fi de rea-credință să invoci un refendum (cu costurile sale) în fața unui guvern CE A BĂTUT ÎN RETRAGERE. În plus, nici nu erau coagulate ideile despre cum ar trebui să fie o eventuală modificare a Constituției (abia după vreo 6 luni s-a ajuns la aceasta: ”fără 'penali' în funcțiile publice!”).
      Oricum, ideea e că, după maturarea (plus agravarea) situației, Președintele a devenit și mai inert decît era înainte (de parcă criticile alea puerile cum c-a ieșit cu geacă roșie în rîndul manifestanților din feb 2017 l-au inhibat complet).
      • Like 0
  • Bine ca vin alegeri in 2019 si poate scapam de "Marele Absent"
    • Like 0
  • Acesta este rezultatul cheltuirii energiei civice pe demonstrații ”cool” și care ”dau bine” pe rețelele de socializare. Eu cred că orice manifestare civică trebuie să aibă ca principal scop expunerea clară, fără echivoc, printr-un document scris remis autorităților și presei, a doleanțelor celor care manifestă. Forma de manifestare este în plan secund, este o susținere a revendicărilor, nu reprezintă un scop în sine, iar ”îmbrăcarea hainei roșii de către președinte” nu este decât o mutare a accentului de pe fond pe formă.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      ”orice manifestare civică trebuie să aibă ca principal scop expunerea clară, fără echivoc, printr-un document scris remis autorităților și presei, a doleanțelor celor care manifestă.”
      Premiul Nobel pentru Pace Socială îl meritați dvs:
      Cu siguranță nimănui nu i-a trecut prin cap că ar putea avea succes trimițindu-i o scrisoare sau un e-mail lui Dragnea prin care să-i ceră demisia!
      Mai dați p-aci, că aveți idei bune.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult