Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Marele miting a fost totuși mic. Ce am văzut aseară

Protest 12 mai

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

După protestul de aseară, eu simt nevoia să pun aici niște gânduri, iar unele dintre ele vor fi foarte antipatice. Nu pretind să am dreptate în toate, dar eu asta am pe suflet acum.

Pentru că eu NU cred că seara trecută este dovada faptului că oamenii au obosit, că nu înțeleg cât de gravă e situația sau că au renunțat. Cred că este altceva:

1. Protestul de aseară este dovada că, în ciuda a ce își imaginează unii, marile proteste nu pot fi organizate de nimeni. Ele trebuie să vină dintr-o furie sau disperare imediată, urgentă, autentică. Cine mai visează că vreo organizație din țara asta are capacitatea de a aduce în piață sute de mii de oameni, se înșală amarnic. Niciun partid, niciun sindicat, niciun ONG, nicio pagină de Facebook nu poate pune de un protest dacă o bucată bună de societate nu este cu cuțitul la os sau dacă nu apare o criză sau o lebădă neagră. Toată convingerea din lume, toată creativitatea, toate apelurile posibile nu pot duce la asta. Nu suntem încă acolo. Și într-un fel, poate e mai bine așa. Dacă era simplu, o făceau și ticăloșii. Momentan, nu ne putem permite decât să fim pe fază pentru momentele în care fierberea e deja acolo. Atât. În rest, nu ne strică un pic de modestie și pragmatism.

2. Nu putem face aceeași greșeală pe care o fac cei ce guvernează cu un orizont de timp limitat la imediat. Nu ne permitem să fim captivi în „pe termen scurt”. Da, când apare o criză majoră, e bine ca reacția să fie imediată și fermă. Iar rezultatele sunt acolo. Nu trebuie să ne supărăm pe cei despre care avem impresia că nu le pasă când noi fierbem mai ceva ca o oală sub presiune. Urletele disperate de tipul „cum, nu vedeți ce fac ăștia?!?!” sau acuzatoare de tipul „tu ce faci, tu unde ești, ție de ce nu îți pasă?” or fi sincere, însă am serioase dubii că fac altceva în afară de a îndepărta o parte din societatea aia mai cuminte, mai așezată, mai liniștită. Ne putem enerva sau putem realiza că ăștia suntem acum. Eu zic că ultimii ani ne-au arătat că societatea în ansamblul ei are anticorpii bine dezvoltați. Cred că fără acei anticorpi nu am fi avut (hei, în mai puțin de 3 ani!) reacții precum cele de după votul din diaspora la prezidențiale, colectiv sau OUG13. Adevărul e însă că oamenii normali nu vor și nici nu ar trebui să trăiască în panică permanentă. E timpul pentru construcție.

3. Pentru mine, este înfricoșător ritmul cu care am ajuns la o radicalizare/ tribalizare atât de accentuată într-un timp atât de scurt. Pot înțelege resorturile de a găsi scuze unora din jur în încercarea de a face față unui veritabil asalt pe atât de multe fronturi. Însă asta nu trebuie să ne facă să renunțăm la spirit critic și să îmbrățișăm dubla măsură. Mie mi-a explodat capul când am auzit un zvon cum că „a vorbit partidul x cu organizatorii protestului și au zis că e ok să vină și să facă nu știu ce” (încă sper că acest lucru nu e real). Pe bune? Ca și la celebra „alianță” cu sindicatele y la protestul din ianuarie. Oricine e liber să vină la ce protest are chef să vină, însă cred că trebuie păstrată o distanță sănătoasă între civic și politic. Pentru că: 1. nu văd care e marele câștig că se prezintă partidul x sau sindicatul y ca fiind acolo (câte mii de membri au adus în piață?) și 2. partidele trebuie să învețe naibii odată că dacă au chef să fie ONG-uri, ar trebui să fie asta (există roluri bine delimitate și dacă toți ne-am face mai bine treaba, poate am reuși să ajungem la mai mulți oameni). Iar cu asta cu distincția civic-politic chiar am o problemă pentru că în absența ei, o să ne macerăm într-o ciorbiță călâie până ne vom întreba dacă suntem cartofi sau morcovi (a se vedea în acest sens și gafa tineretului unui alt partid: mie mai grav decât tâmpenia cu decrețeii mi s-a părut faptul că un partid face „ghid de nesupunere civică” – pe bune? au interzis ăștia partidele sau nu mai e scopul partidelor obținerea puterii de se apucă de nesupunere civică?)

O să merg mereu la proteste sau adunări pentru cauze în care cred, indiferent dacă suntem 10 sau 1.000.000. Cum ar zice Peggy Lee, „Oh no, not me. I’m not ready for that final disappointment”. Dar nici pregătită să tac nu sunt. Pentru că eu încă mai am speranță.

P.S. We live to fight another day.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Azi la ÎCCJ am revăzut câteva persoane pe care le-am cunoscut la protestele #REZIST ... Deși le aprob activismul îndreptat către același inamic PSD... nu le înțeleg radicalizarea ... în acceptul lor protestul trebuie musai să se lase cu îmbrînceli, amendă, tulburare a ordinii/liniștii ... acel circ mediatic care surprinde prin forme hilare spre deliciul televiziunilor ....Radicalizarea le-a adus notorietate virtuală pe rețele sociale și o grămadă de probleme reale cu autoritățile statului... Astăzi..... cu părere de rău nu am mai stat alături de micuțul grup ca să îmi strig revolta împotriva nemernicilor.....însă am receptorii de alertă armați în așteptarea momentului în care să fim din nou mulți...
  • Like 0
 • Eu zic sa ne linistim si sa asteptam alegerile. Mai mult decat atat, sa dam de inteles unei formatiuni plitice ca o sa fie sprijinita daca anuleaza toate balariile instaurate de astia de acum.
  • Like 0
 • GabiC check icon
  Rabdare; cuțitul e f aproape de os.
  • Like 0
 • Mihai check icon
  este un pic exagerat sa spunem ca iesim in strada doar daca ajungem in perioade de criza, ni se starneste furia... societatea are nevoie de modele etice care sa fie urmate la aceste mitinguri, modele pe care nu le prea vedem sau (poate) sunt "ajutate" sa nu fie vizibile
  • Like 0
  • @ Mihai
   Depinde; francezii au iesit in strada cand premierul lor a incercat sa adauge o ora la programul de lucru saptamanal. Si au iesit in strada a2a zi; Parisul a fost blocat. Deci...
   • Like 0
 • Și de ce mă rog nu au voie partidele să facă treabă civică, gen ONG?
  • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   dalex check icon
   Partidele vor puterea in timp ce ONG-urile nu participa la alegeri.
   Partidele care vor sa fie si ONG-uri sunt ca PCR-ul care conducea si sindicatele si Guvernul si avea in proprietate ( a intregului popor, evident ) si toate intreprinderile ("nationalizate" la fel de evident ) - sper ca nu avem nostalgici!
   • Like 1
  • @ dalex
   „Pe vremea lui Ceașcă era mai bine, maică! Aveai un loc de muncă și-ți dădea statul casă.” Așa? ;)
   Bineînțeles că partidele vor puterea (politică) - totuși, de ce nu ar putea avea o componentă civică, așa cum are RO100 de exemplu?
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Pentru ca fundamental, cele doua notiuni "se bat cap in cap".
   • Like 0
 • Cum este, mai romane, "sa stai cu Dragnea in casa" ? Dupa zeci de mici si sute de beri, romanul "obosit" revine in barlog si pune de-o partida de amor cu nevasta, in stil PSD-ist ! (sarcastic)
  • Like 1
 • Ar fi cazul sa va reorientati speranta spre altceva. E un proverb care "suna" cam asa: "boala lunga, moarte sigura". Ori boala asta,dureaza de aproape o jumatate de viata de om. Iar intr-un razboi de uzura castiga cel care are cele mai bogate resurse. Valabil atat pentru popor cat si pentru politicieni. Din pacate unii traiesc iluzia democratiei salvatoare in timp ce altii si-au uitat firea omeneasca imbatati de putere. Toate lucrurile se indreapta spre dreapta socoteala a lui Dumnezeu si Istoriei.
  • Like 2
  • @ Victorin Borsciov
   Măcar dacă ar fi așa. Oricum e o situație de...plâns pentru copiii și nepoții noștri pe care doar credem că îi iubim cu adevărat. Sunt deja condamnați fără a avea vreo vină doar că au părinți...lași, delăsători, lipsiți de coloană vertebrală.
   • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   Daca'l scot pe Dumnezeu din comentariul tau, sunt de acord; suna chiar cerebral.
   • Like 0
 • dan check icon
  Spiritul civic este cheia intr-o democratie indiferent de educatie sau de convingere politica.
  Atitudinea civica se invata cu timpul si devine o obisnuinta.
  10 ani de democratie in UE nu e de ajuns din pacate.
  Problema e ca nu mai avem timp ,nici nu ne-am obisnuit bine cu UE ca Dragnea vrea sa ne scoata din uniune asa ca in acest moment chiar avem o problema .
  Ma tem serios ca cei tineri chiar vor avea de suferit daca iesim din UE dar va fi prea tarziu,,nu ne vor accepta inapoi decat peste 10-15 ani asta daca ne revenim ca atitidine ca sa nu vorbesc de economie.
  Repet ,este pacat ca cei care au acum 15-20 de ani vor avea un viitor sumbru daca nu scapam de ciuma asta rosie pana nu e prea tarziu.
  • Like 2
  • @ dan
   10 ani in UE, fara ca sistemul de invatamant sa se fi imbunatatit, fara ca noile generatii sa fie invatate despre ce inseamna simt civil. acesti 10 ani sunt egal cu 0 defapt.
   • Like 0
 • Foarte interesant.Cred că aveți dreptate.
  • Like 0
 • Nu, nu e bine deloc, e semn rău. Interpretarea mea este că deși ura și revolta oamenilor crește constant, spiritul lor practic vede evidența: protestele colective nu schimbă realitatea. Lovitura lor colectivă va fi mută, dar foarte puternică, la alegeri. Sper...
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult