Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Marțea orbului: cum au putut atâtea sondaje să nu-i vadă pe acești oameni?

Azi am redobândit brusc impulsul de a scrie, nu și plăcerea. Mă număr printre cei care ar fi votat cu Hillary dacă aș fi fost american, fiindcă mi se părea o bună ocazie ca una dintre cele mai belicoase puteri ale lumii să fie condusă de un homo sapiens sapiens cu mai puțin testosteron, deși unii s-ar grăbi să-mi aducă aminte că uneori femeile sunt la fel de sângeroase ca bărbații, poate mai abitir, cum știm din vremea reginei Elisabeth I, a Cleopatrei, ba chiar a neprihănitei Jeanne D’Arc.

Mă gândeam că după ce un american cu origini africane inteligent, stilat si vizionar a putut răpune tarele trecutului segregaționist, America ar putea continua în a fi „ultima cea mai bună speranță a umanității”.

M-am înșelat, dar nu e prima oară, așa că din asta nu fac o dramă. Cred că în fond nimeni n-ar trebui să mergă dincolo de a da ochii peste cap și de a ofta cu obidă dacă rezultatul nu place și inspiră teamă.

Amicii mei contrarieni mă consolează explicând că nimic din politica agresivă a lui Trump nu e altceva decât retorică goală menită să seducă masele republicane. Acești Gică-Contra din viața mea, pentru care sunt recunoscător, cred sincer că Trump nu va construi un zid la granița cu Mexic, că nu va deporta milioane de imigranți, că nu va căuta să o bage în închisoare pe Hillary și că, mai ales, va dezamorsa situația cu Rusia și că, prin urmare, nu vor mai exista riscuri majore de confruntare globală. Ei sunt siguri că dacă Hoașca ar fi fost aleasă, situația globală s-ar fi deteriorat.

Sper că ei știu mai bine. Deși cred că nici ei nu au, în mod real, cea mai mică idee de ce va urma. Mi se pare că incertitudinea este în mod fundamental în lume singurul lucru cert. Încercările noastre de a prezice sau/și a divina viitorul sunt găunoase pentru că poate încă nu înțelegem încă știința care ar putea să ne arate viitorul realității sociale, așa cum astrofizica, de exemplu, ne permite să anticipăm cu siguranță zdrobitoare datele eclipselor sau traiectoria exactă a sondei New Horizons până la marginea cartierului nostru cosmic.

Deși nu sunt specialist, am senzația că statistica tinde să-ți spună de multe ori ce vrei să auzi și că vom trage mereu ponoasele defectului din fabricație a întregii umanități și anume eroarea sistemică de confirmare a propriilor credințe, oricare ar fie ele. Vrei să crezi că un misogin rasist nu poate fi alegerea celor mai mulți dintre conaționali? Vei găsi mereu, chiar și cu cea mai bună credință, căi subtile de a schimba realitatea, încât să-ți spună ce vrei să auzi. Oamenii cei mai inteligenți au uneori capacitatea de a se minți singuri la fel de mare ca a celor care nu s-au trezit din noaptea ignoranței și a fricii.

Evident, scuza șoptită a negustorilor de iluzii despre viitor că sondajele sunt orientative și dacă ajung în marja de eroare, ele pot da greș, este foarte greu de înghițit. Poate că rațional ar fi să nu fie anunțate dacă tot nu au valoare informativă; dar când democrația a funcționat în limitele raționalității? Din păcate, cu toți vrem să știm ceva, orice, aproape că nu contează ce. Nu putem funcționa cu incertitudine, ceea ce cred ne face inadaptați la chiar natura aparentă a lumii în care trăim.

Îți recomandăm

Pe zi ce trece, încerc că învăț singura lecție care merită pare-se învățată, que sera, sera, whatever will be, will be. Platitudinea asta spusă așa pe un ton de Dem Rădulescu în B.D. la munte și la mare cred că e singurul lucru stoic de care mă simt în stare azi.

Sunt dezamăgit? Firește. Vreau să mă cert cu resentimentarii, credulii și orbii care vor să-și apere moșia și țara de dușmani închipuiți? Nu. Cred în continuare că democrația este acel sistem politic care comportă cel mai puțin rău. Asta nu înseamnă că din când în când nu dă rateuri odioase. Hitler a fost ales de popor, sârbii și-au dus țara de râpă votând vesel un regim fratricid crezându-se virtuoși patrioți, românii au votat de trei ori în condiții de libertate desăvârșită un comunist perfid precar reșapat. De ce americanii ar fi scutiți de consecințele orbirii?

Citez un refren în traducere aproximativă din H.L. Mencken, un ziarist american de demult: „Democrația este teoria conform căreia oamenii de rând știu ceea ce vor și prin urmare merită ceea ce primesc cu vârful îndesat.” Datorez citatul ăsta minunat pentru azi acelorași contrarieni care au meritul de a mă expune și altor idei decât alea care mai mult sau mai puțin accidental îmi cutreieră mintea.

Va fi Trump un nou Hitler sau un Reagan? Greu de spus, poate una, poate alta, în orice caz tot ce putem face este să ne trezim dimineața constatând vorba acum fostului președinte Obama: „Orice ar fi, mâine soarele tot va răsări!” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ca exercițiu de stil, ar merge: mai greu, dar ar merge. Însă răspunsul întrebării din titlu este de negăsit: așadar, ce rost are articolul și timpul pe care l-am pierdut numărând greșelile de exprimare?
    • Like 0
  • de ce nu ne imaginam si varianta ca sondajele sunt manarite sau facute "din burta" undeva intr-un birou linistit, facute astfel incat sa il indemne pe platitorul/comanditarul lor , sa mai incerce odata
    si tot manarite, dar astfel incat sa dirijeze intr-un anume fel votantii : aici au pierdut clinton-obama; sau au fost prosti (echipa lor) sau au fost ceilalti mai buni (oricum au fost mai buni pt ca au castigat)
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Eu zic să lăsăm puţin povestea asta la o parte şi să ne ocupăm de ce ne doare pe noi. Dacă americanii vor dezvolta un puternic curent pro-rus atunci va trebui să ne regândim relaţia cu Rusia. E o perspectivă care nu ne place, dar e necesară.
    • Like 0
  • Statistica,in acest caz,nu "le-a spus oamenilor ce vor sa auda" a fost mintita cu buna stiinta deoarece oamenii s-au regasit in Trump,i-au impartasit discursul si atitudinea,s-au vazut ca intr-o oglinda,nu le-a placut ,doar de ochii lumii,sa-si faca publice obtiunile vazand curentul negativ la adresa lui dar...............astia sunt,au fost sinceri cu ei insisi.Cred ca noi idealizam prea mult societatea americana,morala,democratica,religioasa,etc. cand de fapt ea trece prin aceleasi degradare ca intreaga lume fiind marcata de excese de orice natura.Si eu cred ca Trump a jucat teatru,le-a spus oamenilor exact ceeace doreau sa auda,ceeace simt dar........vezi ultimul discurs...situatia este exact sau aproape invers.I-a pacalit,parerea mea,nu are cum sa fie contra sistemului deoarece acest sistem l-a creat.Singura mea nedumerire este varsta foarte inaintata a colaboratorilor preconizati,oare americanii nu au oameni tineri,capabili sa dea un suflu nou?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Cred că sunt o mie de feluri prin care aceşti oameni au fost invizibili. Poate s-au temut să spună că votează pentru Trump. Un sondaj nu e egal cu un vot. Poate că au refuzat să participe la sondaje. Că doar nu sunt obligatorii. Cât despre paralela Trump-Hitler e de discutat. Hitler a ajuns la putere nu doar prin vot democratic - aşa cum se crede - ci şi printr-o anomalie a Constituţiei. Hitler a fost ales cu 40% (şi ceva) dar n-a putut face nimic imediat după alegeri. Constituţia din acea vreme avea un paragraf de lege care spunea că în cazuri excepţionale, de criză, întreaga putere legislativă să fie transferată în mâinile Cancelarului. Atunci Hitler a înscenat încendierea clădirii parlamentului şi a cerut activarea textului de lege. Constituţia americană nu are asemenea scăpări. E foarte important să ne concentrăm atenţia ASUPRA SISTEMULUI LEGISLATIV. E un lucru pe care mulţi oficiali americani l-au spus deja. Constituţia americană e un mecanism care funcţionează ca uns de sute de ani.
    • Like 0
  • check icon
    Nicu, tu ai prin (macar putin) comunismul? Nu inteleg aceasta atitudine de comunist batran
    Sa fie.bine ca sa nu fie rau..
    Cum sa.votezi cu o hoata si mincinoasa patologica, ce pune mai sus de interesele middle class pe ale putorilor asistate?
    Probabil (nu te-am studiat) n-ai muncit niciodata pe bani -ca sa vezi cum se scurg pe taxe comunistoide...sa-l vezi pe (si aici incerc sa ma pun in pielea americanuluo de rand) mexicanul care sta si freaca menta dupa ce a ajuns te-miri-cum in US si primeste wellfare de la stat din banii pe care ti-i impoziteaza tie. Si totul cu obladuirea regimurilor Clinton-Obama
    • Like 0
    • @
      Cred ca aveti o imagine a realitatii putin distorsionata. Nu voi face comparatie intre minciunile lui Clinton si cele ale lui Trump. Dar, ce va pot spune cu mare convingere, este ca nu imigrantii (fie ei si ilegali) sunt problema SUA - de altfel o natiune aproape in totalitate acatuita din imigranti sau descendenti ai acestora. O scurta plimbare prin orasele Americii sau contactul cu domeniul resurselor umane va va arata ca tocmai americanul de rand, in pielea caruia incercati sa va puneti, este beneficiarul welfare. Majoritatea mexicanilor (si a altor imigranti) isi rup oasele pe santiere, prin bucatariile restaurantelor si frecand podele prin hoteluri. Si tocmai statutul lor de "ilegali" ii face sa nu poata primi welfare, pentru ca nu au acte.
      • Like 2
  • Deja e o regula ca cei care sunt sondati spun ceea ce e corect politic ,dar voteaza cum simt ... nici un sondaj nu se mai poate lua in serios ... iar pe linia asta o sa vedem ce va fi in Franta ... R Moldova ... Le Pen ? Dodon ?
    • Like 1
  • Liviu check icon
    Nu cred ca Trump isi perminte sa nu se tina de promisiuni, mai ales daca are ca tel un al doilea mandat.
    Alegerea in sine imi aminteste de zilele cand George W Bush a castigat si de faptul ca, in vremuri de relativa prosperitate, americanii vor sa aiba in fruntea lor un "clovn" care sa ii distreze. Mi-e teama pentru ei ca nu cumva dupa mandatul lui Trump, sa piarda atata teren in plan international, incat sa nu mai fie cei care dicteaza pe plan mondial.
    Reactiile din partea actorilor principali din UE pare sa arate ca noul presedinte nu va fi prea agreat peste Atlantic.
    • Like 1
  • PaulD check icon
    "cum au putut atâtea sondaje să nu-i vadă pe acești oameni?"

    Ba i-au vazut, dar au mintit.
    • Like 1
  • check icon
    „cum au putut atâtea sondaje să nu-i vadă pe acești oameni?”... Vă referiți la sondajele care îl creditau cu prima șansă, poate chiar cu a doua și a treia însumate, pe Ponta, locomotiva PSD-lui din primul tur, devoratorul de floricele, în fața vânzătorului de copii Iohannis? A! dar asta era din alt film. Poate că da, însă scenariul pare să fie același. Nu știu de ce întoarcerea votului din urmă cu doi ani, la prezidențialele din România, a fost bun, pe când acesta din America ar fi de rău augur. Auguri, cum ar zice premierul italian, cu gafa lui de a se antepronunța, neașteptând opțiunea majorității americanilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult