Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mărul otrăvit oferit de stat. Firmele pot crește cu 200 de lei salariile angajaților plătiți cu salariul minim, fără să achite dări la stat. Ce se poate întâmpla însă din 2023

constructii - muncitor

Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

În Monitorul Oficial nr 494 din 18 mai 2022, a fost publicată OUG 67/2022, care prevede o scutire de taxele salariale pentru angajatorii care majorează salariul minim cu 200 lei, oricând în perioada cuprinsă între 1 iunie 2022 - 31 decembrie 2022.

Precizez foarte clar de la început că această scutire de taxele salariale este valabilă strict pentru angajații care sunt încadrați pe salariul minim pe economie de 2.550 lei și care au norma întreagă. Dacă aveți angajați cu un salariu de încadrare mai mare decât acest nivel minim, scutirea de taxe nu vi se aplică.

Astfel, începând cu 1 iunie 2022, în cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu norma întreagă, la locul unde se află funcția de bază, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale pentru o sumă de 200 de lei în următoarele situații:

- angajatorii majorează voluntar, oricând în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022, nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, existente la data de 1 iunie 2022. 

Această sumă nu include sporuri și alte adaosuri;

- în cazul persoanelor nou angajate în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022, nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Atenție!

- scutirea de taxele salariale este aplicabilă doar dacă se majorează salariul unui angajat de la nivelul salariului minim de 2.550 lei, la 2.750 lei. De exemplu, dacă aveți un angajat care are salariul brut de 3.000 de lei și doriți să îl majorați tot cu 200 de lei, veți plăti taxele salariale pe această majorare; Practic, chiar dacă mai putem discuta de un salariu minim de 3.000 de lei aplicabil în domeniul Construcțiilor, în cazul acesta scutirea de CAS nu se aplică dacă dorim să majorăm salariul la 3.200 de lei.

- scutirea de taxele salariale pentru suma de 200 de lei este valabilă doar până la 31 decembrie 2022;

Majorare sau nu?

Trebuie să vă gândiți foarte bine dacă doriți să majorați salariul angajaților cu suma de 200 de lei, de la 2.550 lei la 2.750 lei.

De exemplu, la un salariu minim brut de 2.550 lei/lună, salariul net este de 1.524 lei. Dacă majorați salariul brut la 2.750 lei/lună, până la finalul anul 2022, salariul net va fi de 1.724 lei/lună (1.524 lei + 200 lei). Practic, observați că și salariul net va crește tot cu 200 de lei.

Însă, scutirea de taxele salariale se aplică doar până la finalul acestui an, ceea ce înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2023, pentru suma de 200 de lei se vor datora impozit pe venit de 10%, CAS de 25% și CASS de 10%.

Angajatul va fi obișnuit în aceste luni cu un salariu net de 1.724 lei, iar începând cu 1 ianaurie 2023, pentru același venit brut de 2.750 lei va primi un salariu net de 1.635 lei, pentru că se vor calcula toate obligațiile față de stat.

Va înțelege angajatul această situație în care el constată că va încasa un salariu net cu aproximativ 100 de lei mai puțin, sau nu ?

Vor apărea conflicte între dvs și angajați în cazul în care nu doriți să le majorați salariul brut, astfel încât ei să primească tot suma de 1.724 lei cu care s-au obișnuit?

Pentru ca, începând cu 1 ianuarie, să le mențineți salariul net de 1.724 lei, veți fi dispuși să majorați salariul brut la nivelul de 2.911 lei și astfel costul dvs per angajat să crească cu 161 lei?

Sunt întrebări la care trebuie să vă gândiți foarte bine, iar dacă doriți să vă asumați aceste costuri și doriți totuși să majorați salariile angajaților dvs de la 2.550 lei la 2.750 lei, să vedem ce ne va aștepta începând cu 1 ianuarie 2023.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bun trebuie sa se gândească bine angajatorul ce face, dar dumneavoastră va gândiți cind scumpiti tot dar absolut tot , noi sa murim iar cei din parlament și deputați citi mai mulți, . Hal de țară. De-aia pleaca tineri ce sa facă la noi cu un salariu .mizer. Bravo , avem conducători foarte buni , unde e VLAD ȚEPEȘ..
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult