Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mătușă-mea a fost toată viața o mucalită iar când a murit a primit ce și-a dorit: o trompetă

Înger trompetist

Foto: Getty Images

Ora 6 dimineața, sună telefonul; în liniștea surdă a casei, mesajul se sparge înfricoșător: 

- Bună dimineața, a murit mătușa!

Rămân năuc.

Cele două zile de jelanie trec ostenitor - mai sunt câteva ore până la despărțire și, țintuit de oboseală, de supărare și de frig, ascult litania bocitoarelor. Profesioniste, mulțimea e cu lacrimi în ochi la fiecare vaiet.

- Și-ar fi dorit să o ducă la groapă o fanfară, zice în treacăt unul mai melancolic. Dar unde să găsești o fanfară în Vișinelu de Mureș, la 10 km de un drum de asfalt și 5 km de un semnal bun la telefon?

Totuși, atunci când viața îți râde cu dinți, găsești. În jumătate de oră, un trompetist răgușit și cam nesigur, împreună cu un ortac fudul de ureche se prezintă spășiți:

- Voiați o fanfară mortuară?

În biserica strâmtă de lemn, adunarea înfrigurată ascultă cuvântarea popii care nu mai contenește cu amenințările și dojenile unui Dumnezeu bun și îndurător, dar a cărui Judecată este înfricoșătoare. Chiar așa, dacă Dumnezeu este bun și îndurător, pentru ce judecata sa este înfricoșătoare?

În fața bisericii, în cimitirul din deal, cu totul vreo 20 de oameni. Covidul ne ferește de o participare cu sute de participați, veri, verișoare, unchi și șogori, toți bucuroși de revedere. Chiar și atunci când revederea este la o înmormântare. Și chiar dacă știm că următoarea întâlnire va fi o altă înmormântare.

Mătușa iese din biserica, sicriul e dus de brațe de 4 nepoți, iar cei prezenți se retrag un pas - prezența morții, cuvioșenia, amintirea răposatei sau cine știe ce alt resort îi împinge pe toți în spate. Sicriul se plimbă ușor prin fața lor și printre crucile mari de piatră, iar popa se pregătește de asaltul final, când… cele două trompete scot un sunet stângaci și solemn – il silenzio.

Înmormântarea i-a fost precum întreaga viață - în discreție, în sfiiciune și pocăință. Dar îngropăciunea a fost altceva - pentru că nici frigul, nici oboseala, nici amenințările popii nu reușesc să facă ce fac cele două trompete – să ne facă să tăcem înfrigurați și oarecum solemni.

Mătușă-mea a fost toată viața o mucalită, iar la final a primit ce și-a dorit: o trompetă. Până la urma viața întregă e o trompetă, falsă, isetrică și, uneori, muzicală. Noapte bună mătușă, somn ușor…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult