Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

MBA-ul a însemnat să las acasă nu doar o viață confortabilă, ci și un business în creștere. De ce a meritat

Femeie de afaceri - Getty

Foto: Getty Images

În antreprenoriat, învățarea continuă este absolut necesară. Iar provocarea constă în alegerea potrivită a surselor de învățare. Acestea pot fi programe educaționale formale sau informale, sau comportamente admirate la alți profesioniști. Dar antreprenorul este responsabil să își facă singur rețeta personalizată de învățare pentru a putea manifesta atât potențialul personal, cât și al business-ului său.

Încă din primii ani de școală mi-am manifestat curiozitatea nativă și dorința de a învăța aproape în orice domeniu. Însă nu părea să am un talent într-o direcție anume, ci un set de abilități care se potriveau cu mai multe profesii. Țin minte cât de greu mi-a fost să aleg facultatea pentru că îmi plăceau in egală măsură matematica și literatura. Într-un final, am ales să merg la ASE și să studiez Finanțe, Bănci pentru că mi se părea că astfel mi se vor deschide mai multe drumuri. Am ajuns repede la concluzia că o cariera în domeniul bancar nu mă atrage, după ce am testat o perioadă de trei luni de practică la o bancă. 

Am început să lucrez din timpul facultății. Întâi am avut câteva joburi part-time, apoi am ales să mă alătur business-ului de familie, de producție de încălțăminte. Am dezvoltat o latură nouă de business unde vindeam produsele fabricate către lanțuri de supermarketuri și hypermarketuri din România și câteva țări din vecinătate. Așa am pornit la 20 de ani pe drumul antreprenoriatului, care m-a dus în domenii diverse, de la wholesale și e-commerce la educație și real estate.

Până la vârsta de 30 de ani, învățasem din toate ocaziile care îmi păruseră potrivite. Făcusem un program de master în limba franceza, tot în finanțe și participasem la cursuri pe teme diverse, de la comunicare, la project management. Aveam și mentori care m-au susținut enorm în procesul meu Simțeam că experiența în business era suficientă pentru a-mi structura temele pe care voiam să le aprofundez ca să evoluez ca profesionist. Business-ul de distribuție încălțăminte continua să se dezvolte, dar, ca orice antreprenor, avusesem și eșecuri cu câteva proiecte. Deși îmi plăcea viața pe care o aveam, ceva nu-mi dădea pace. Simțeam că era un moment în care aveam nevoie să ies din zona de confort pentru un salt profesional și personal.

M-am sfătuit cu câteva persoane de încredere, am făcut câteva săptămâni de cercetare și am decis ca în loc să rămân cu întrebarea dacă un program de MBA mi-ar fi potrivit, să mă pregătesc să aplic pentru unul. După 5 luni de învățat, luat diverse examene și certificări, scris eseuri și mers la interviuri, am fost acceptată la un program de full time MBA la INSEAD și urma să plec în două luni în Franța. În 2016, în timp ce studiam în Fontainebleau, Financial Times clasifica MBA-ul de la INSEAD ca programul MBA numărul 1 în lume. Simțeam că aveam ocazia perfectă să îmi potolesc pofta și curiozitatea de educație cu adevărat excepțională. 

Ca antreprenor, pot să spun da MBA-ul a însemnat să las acasă nu doar o viață confortabilă, ci și un business în creștere, o echipă pe care o formasem, relații de business pe care le construisem în mai bine de zece ani. Dacă decisesem să îmi folosesc toate economiile pentru a acoperi costurile MBA-ului, costurile de oportunitate nu puteau fi încă aproximate și asta a fost, de fapt, cel mai mare risc pe care mi l-am asumat.

Ce am învățat din experiența de MBA dincolo de ce am învățat la cursuri?

Educație cu sens. La o vârstă de adult, după experiență profesională de câțiva ani, învățarea vine din perspectiva unor întrebări care mă preocupă frecvent, vine din dorința autentică de a deveni mai buna în mod concret în ceea ce fac, nu doar din dorința de pregătire pentru un viitor profesional probabil. Am putut să aleg din peste 80 de cursuri opționale temele care erau de interes pentru mine. Am participat la cursuri de etică în afaceri, antreprenoriat conștient, investiții și private equity. Experiența învățării, ca orice altă experiență, se simte altfel când este aleasă cu intenție.

Informare, nu specializare. E ca și cum văd lumea cu o perspectivă mult mai largă. Știu că există mult mai multe informații și specialiști în domenii care nu-mi erau deloc familiare înainte. Poate că nu sunt specialistă în reorganizarea companiilor sau listarea la bursă, deși am făcut aceste cursuri, dar știu unde să găsesc informațiile despre aceste teme, cunosc persoane cu experiență relevantă în aceste domenii, care sunt dornice să împărtășească din experiența lor.

Învățare despre învățare continuă. Felul în care se face educație, mai exact facilitare în educație, în școlile de business, este un cadru de învățare folositor toată viața. Cursurile nu se predau doar de profesor, iar cursanții nu sunt acolo să noteze fiecare cuvânt. Cursanții se pregătesc pe o temă care este dezbătută în timpul cursului cu profesorul, punându-se accent pe practicabilitate, pe experiența relevantă a celor din sală. Au fost multe situații în care cursanții aveau experiență mai bogată în domenii precum bursă sau inginerii financiare decât înșiși profesorii care predau cursul. Un curs de MBA este un exemplu despre cum se învață de la oamenii din jurul nostru, despre cum se pun întrebări, despre cum învățarea este colectivă și individuală, în același timp. Este o experiență imersivă, multidimensională, nu doar educațională.

Apartenența la un grup global de oameni, cu valori și interese comune. Dacă tot ce ar fi rămas pentru mine din acest program ar fi fost oamenii pe care am avut norocul să îi cunosc, aș spune hotărât că merită tot efortul. Am avut colegi din 72 de țări, cu experiențe de viaţă și profesionale variate și impresionante. Cu toții am fost aduși împreună de dorința de a deveni mai buni, de a face lumea mai bună în jurul nostru, de a cunoaște diversitatea și a o integra în drumul nostru de a deveni mai înțelepți și mai cunoscători. Cred că cel mai mare aport pe care instituțiile educaționale îl au în societate este acela de a crea comunități. Cu cât oamenii din aceste comunități sunt mai valoroși, instituția devine mai valoroasă. Orașele mari din toată lumea au evenimente de Alumni INSEAD, unde atmosfera și conversațiile sunt similare, indiferent de loc. Pur și simplu, dispare sentimentul de neapartenență pentru totdeauna.

Accesul la o lume de business agilă. Agilitatea este calitatea companiilor care au succes în vremurile noastre. Pentru a putea lucra sau colabora cu companiile interesante pentru toată lumea, e nevoie de diferențiere. Dintre mai mulți candidați cu aceleași abilități, companiile aleg să treacă pe lista scurta pe cei trecuți deja prin alte procese riguroase de selecție. Un program de MBA de renume internațional aduce un astfel de avantaj. În ceea ce privește antreprenorii, multitudinea de idei, culturi, experiențe, conversații la care sunt expuși în timpul MBA-ului le crește finețea de a identifica oportunități și le dezvoltă agilitatea de a le selecta și a le pune în practică. Cele mai multe idei pot fi complet noi pentru piața din care vine antreprenorul, dar relevante pentru direcția în care se dezvoltă economia locală.

Priorități. Totul se rezumă la priorități. Oricât de accelerat ar fi fost ritmul cu care trăisem înainte de MBA, senzația că viața se învârtea în jurul meu cu o viteză mai mare decât a mea am avut-o pe tot parcursul programulul. Orele de studiu erau minim 14 zilnic, incluzând cursuri, studiu de grup și individual. De multe ori am dormit la biblioteca deschisă 24 de ore, șapte zile din șapte. La INSEAD am învățat să dorm confortabil pe un scaun și apoi să mă trezesc și să reiau studiul. Am multe poze în ipostaza asta făcute de colegi. Pentru o persoană curioasă ca mine, să am acces la atâtea resurse a fost inițial un paradis, apoi un calvar. Pe lângă studiu, voiam să particip la evenimente cu oameni de business de renume internațional, să mă întâlnesc cu colegi care aveau experiență în companii și domenii despre care citisem doar în Financial Times, să merg la petreceri, să iau cina cu prietenii din casa unde locuiam. Fiecare decizie de a petrece timpul însemna o serie de decizii despre lucrurile la care renunțăm. Și toate păreau importante, dar nu încăpeau toate în cele 24 de ore ale unei zile.

Antreprenoriatul mă pregătise cu un mindset de a folosi resursele la maxim și de a stabili priorități, dar totul se petrecea la alt nivel acum.

Antreprenoriat educat. Ca antreprenor, cele mai multe abilități țin de personalitate și de puterea de a acționa. Totuși, antreprenorul are nevoie să se dezvolte, ca să nu oprească dezvoltarea propriilor proiecte la nivelul său maxim. Este crucial ca antreprenorul nativ să ajungă in momentul în care decide să se educe.

Pentru mulți, MBA-ul este calea spre un job mai bun și mai bine plătit. Pentru antreprenori, dincolo de faptul că suportă integral costurile, randamentul se măsoară în indicatori mai puțin specifici. Când angajații calculează numărul de bonusuri pentru a acoperi investiția, antreprenorii au nevoie să facă mulți pași pentru a transforma în succes ideile și oportunitățile aduse de MBA.

Mie MBA-ul mi-a confirmat natura de antreprenor și convingerea că dezvoltarea mea ca persoană pe toate planurile mă face să fiu un antreprenor mai bun.

Este totuși MBA-ul singura cale pentru un salt profesional?

Luate individual, abilitățile dobândite într-un program de MBA nu sunt unice, pot fi dezvoltate și altfel. Însă acest program de învățare accelerată și transformațională este o cale mai scurtă prin ceea ce învățăm, mediul în care se întâmplă învățarea și cei alături de care învățăm. Instituția selectează oamenii și setează cadrul, pentru a facilita învățarea la o calitate de o finețe rară. Odată trăită această experiență, caut calitatea și valoarea la alt nivel în toate aspectele vieții mele. Acolo unde există, o recunosc și o apreciez, acolo unde nu există, o creez. Pentru că am învățat și am văzut că se poate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un singur lucru nu am înțeles: ce știi să faci?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult