Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Medic de la „Marius Nasta”: „Deci ăla a venit aici ca să moară la noi. Și ca să ne poată arăta cu degetul că aici este acinetobacterul pe care l-au adus ei”

Ioan Cordos

Trei persoane infectate cu acinetobacter și-au pierdut viața în ultima săptămână la Institutul Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta".

Direcţia de Sănătate Publică a decis marți închiderea blocului operator şi a secţiei de Terapie Intensivă din cadrul „Marius Nasta" și a cerut măsuri drastice de igienizare.

Profesorul Ioan Cordoș, șeful secției de chirurgie toracică, spune că cel puţin unul dintre pacienţii decedaţi ar fi luat bacteria din spitalul unde fusese internat anterior. „A venit aici ca să moară la noi. Și ca să ne poată arăta cu degetul că aici este acinetobacterul pe care l-au adus ei”, a declarat miercuri medicul, într-o conferință de presă.

„Păi n-am cum să fiu de acord, pentru că se discută doar de suprainfecții cu acinetobacter și nu se discută despre boala de fond a acestor pacienți. Deci unul dintre pacienți este cu accident vascular cerebral și dacă va muri va muri din cauza accidentului vascular cerebral care merge prost. Ceilalți pacienți au fost cu limfom, cu fibroză pulmonară, cu alte treburi, la care trebuie doar un bobârnac să decedeze. Deci astea sunt bolile de fond, ei n-au murit de acinetobacter, neapărat! Pentru că populația asta trebuie să înțeleagă, că aici este acinetobacterul care umblă prin copaci și sare în cârca pacientului care vine la noi. Nu!

La noi vin pacienți foarte grav, iar acest acinetobacter, nimeni n-a spus până acum. A fost trimis de la Balș un pacient infectat, pentru că la noi a venit pentru insuficiență respiratorie, să fie tratat, pentru că este cel mai bun centru de tratament al insufienței respiratorii. Asta n-a înțeles lumea. Lumea a înțeles că este acinetobacter. Ce acinetobacter, fraților? Știți ce e ăla? De ce nu punem punctul pe y, scuzați-mă. Deci ăla a venit aici ca să moară la noi. Și ca să ne poată arăta cu degetul că aici este acinetobacterul pe care l-au adus ei!”, a declarat Ioan Cordoș, citat de ȘtirileProTV.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cu aceeasi infectie, acinetobacter (si altele), pacienti romani s-au dus in strainatate in spitale. Medicii de acolo nu au aratat nici cu degetul nici dat vina pe romani, ci operat, vindecat. Si trimis scrisoare medicala catre medicul din romania, pacientul pe picioare i-a inmanat-o.
  S-a schimbat ceva in procedura spitaliceasca? a spus ceva medicul mai sus?
  • Like 3
 • Ce vrea doctorasul, sa scuze cumva institutia in care lucreaza? Serios? Cin el-o fi invatat ca poate convinge cu acest limbaj?
  • Like 2
 • "Deci ăla a venit aici ca să moară la noi. "
  "Ala" era un om, suferind in plus de o boala grava. Oricat de suparat ai fi, oricat de nedreaptatit te-ai considera: daca esti medic, nu poti sa pierzi niciodata empatia pentru bolnavi, grija pentru om si demnitatea lui. Multe sunt de spus despre sistemul medical romanesc. Dar lipsurile lui administrative si materiale nu pot fi niciodata o scuza pentru o astfel de traire din partea unui medic...
  • Like 8


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult