
Trei persoane infectate cu acinetobacter și-au pierdut viața în ultima săptămână la Institutul Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta".
Direcţia de Sănătate Publică a decis marți închiderea blocului operator şi a secţiei de Terapie Intensivă din cadrul „Marius Nasta" și a cerut măsuri drastice de igienizare.
Profesorul Ioan Cordoș, șeful secției de chirurgie toracică, spune că cel puţin unul dintre pacienţii decedaţi ar fi luat bacteria din spitalul unde fusese internat anterior. „A venit aici ca să moară la noi. Și ca să ne poată arăta cu degetul că aici este acinetobacterul pe care l-au adus ei”, a declarat miercuri medicul, într-o conferință de presă.
„Păi n-am cum să fiu de acord, pentru că se discută doar de suprainfecții cu acinetobacter și nu se discută despre boala de fond a acestor pacienți. Deci unul dintre pacienți este cu accident vascular cerebral și dacă va muri va muri din cauza accidentului vascular cerebral care merge prost. Ceilalți pacienți au fost cu limfom, cu fibroză pulmonară, cu alte treburi, la care trebuie doar un bobârnac să decedeze. Deci astea sunt bolile de fond, ei n-au murit de acinetobacter, neapărat! Pentru că populația asta trebuie să înțeleagă, că aici este acinetobacterul care umblă prin copaci și sare în cârca pacientului care vine la noi. Nu!
La noi vin pacienți foarte grav, iar acest acinetobacter, nimeni n-a spus până acum. A fost trimis de la Balș un pacient infectat, pentru că la noi a venit pentru insuficiență respiratorie, să fie tratat, pentru că este cel mai bun centru de tratament al insufienței respiratorii. Asta n-a înțeles lumea. Lumea a înțeles că este acinetobacter. Ce acinetobacter, fraților? Știți ce e ăla? De ce nu punem punctul pe y, scuzați-mă. Deci ăla a venit aici ca să moară la noi. Și ca să ne poată arăta cu degetul că aici este acinetobacterul pe care l-au adus ei!”, a declarat Ioan Cordoș, citat de ȘtirileProTV.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
S-a schimbat ceva in procedura spitaliceasca? a spus ceva medicul mai sus?
"Ala" era un om, suferind in plus de o boala grava. Oricat de suparat ai fi, oricat de nedreaptatit te-ai considera: daca esti medic, nu poti sa pierzi niciodata empatia pentru bolnavi, grija pentru om si demnitatea lui. Multe sunt de spus despre sistemul medical romanesc. Dar lipsurile lui administrative si materiale nu pot fi niciodata o scuza pentru o astfel de traire din partea unui medic...