Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Medic de la „Marius Nasta”: „Deci ăla a venit aici ca să moară la noi. Și ca să ne poată arăta cu degetul că aici este acinetobacterul pe care l-au adus ei”

Ioan Cordos

Trei persoane infectate cu acinetobacter și-au pierdut viața în ultima săptămână la Institutul Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta".

Direcţia de Sănătate Publică a decis marți închiderea blocului operator şi a secţiei de Terapie Intensivă din cadrul „Marius Nasta" și a cerut măsuri drastice de igienizare.

Profesorul Ioan Cordoș, șeful secției de chirurgie toracică, spune că cel puţin unul dintre pacienţii decedaţi ar fi luat bacteria din spitalul unde fusese internat anterior. „A venit aici ca să moară la noi. Și ca să ne poată arăta cu degetul că aici este acinetobacterul pe care l-au adus ei”, a declarat miercuri medicul, într-o conferință de presă.

„Păi n-am cum să fiu de acord, pentru că se discută doar de suprainfecții cu acinetobacter și nu se discută despre boala de fond a acestor pacienți. Deci unul dintre pacienți este cu accident vascular cerebral și dacă va muri va muri din cauza accidentului vascular cerebral care merge prost. Ceilalți pacienți au fost cu limfom, cu fibroză pulmonară, cu alte treburi, la care trebuie doar un bobârnac să decedeze. Deci astea sunt bolile de fond, ei n-au murit de acinetobacter, neapărat! Pentru că populația asta trebuie să înțeleagă, că aici este acinetobacterul care umblă prin copaci și sare în cârca pacientului care vine la noi. Nu!

La noi vin pacienți foarte grav, iar acest acinetobacter, nimeni n-a spus până acum. A fost trimis de la Balș un pacient infectat, pentru că la noi a venit pentru insuficiență respiratorie, să fie tratat, pentru că este cel mai bun centru de tratament al insufienței respiratorii. Asta n-a înțeles lumea. Lumea a înțeles că este acinetobacter. Ce acinetobacter, fraților? Știți ce e ăla? De ce nu punem punctul pe y, scuzați-mă. Deci ăla a venit aici ca să moară la noi. Și ca să ne poată arăta cu degetul că aici este acinetobacterul pe care l-au adus ei!”, a declarat Ioan Cordoș, citat de ȘtirileProTV.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cu aceeasi infectie, acinetobacter (si altele), pacienti romani s-au dus in strainatate in spitale. Medicii de acolo nu au aratat nici cu degetul nici dat vina pe romani, ci operat, vindecat. Si trimis scrisoare medicala catre medicul din romania, pacientul pe picioare i-a inmanat-o.
  S-a schimbat ceva in procedura spitaliceasca? a spus ceva medicul mai sus?
  • Like 3
 • Ce vrea doctorasul, sa scuze cumva institutia in care lucreaza? Serios? Cin el-o fi invatat ca poate convinge cu acest limbaj?
  • Like 2
 • "Deci ăla a venit aici ca să moară la noi. "
  "Ala" era un om, suferind in plus de o boala grava. Oricat de suparat ai fi, oricat de nedreaptatit te-ai considera: daca esti medic, nu poti sa pierzi niciodata empatia pentru bolnavi, grija pentru om si demnitatea lui. Multe sunt de spus despre sistemul medical romanesc. Dar lipsurile lui administrative si materiale nu pot fi niciodata o scuza pentru o astfel de traire din partea unui medic...
  • Like 8


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult