Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Medicii de la ATI se întrebau „Cum de mai trăiește?!” iar organele îmi cedau rând pe rând. La 5 ani după ce am murit la CF2 și am înviat la Universitar, malpraxisul ajunge, în sfârșit, în instanță

Intervenție chirurgicala

Foto; Getty Images

Cum pot să uit că în vara lui 2016, povestea mea în această lume, a unei mame de 39 de ani, era pe cale să se încheie?

Un diagnostic dur şi o operaţie erau doar începutul unei poveşti care şi astăzi îmi dă fiori. După o operaţie de cancer incipient de col uterin, medicii de la CF2 îmi administrează o transfuzie greşită de sânge, care numai printr-o minune nu mi-a fost fatală.

Cum pot să uit cum m-am simțit când am făcut cea mai dură reacţie după acest tratament, CID, sindromul coagulării intravasculare diseminate? Am intrat în comă şi am reînviat o săptămână mai târziu, datorită celor de la Spitalul Universitar. În CF2 am primit sânge din grupa AB4, în loc de grupa zero. Cum pot să uit că m-am salvat singură, strigând eu însămi, atunci, “Am grupa zero, nu AB4!”, aşa cum am mai povestit aici. Iar medicii de la CF2 au ascuns cu bună știință greșeala, ceea ce era să mă coste viața.

Este o dramă care mi-a resetat viaţa. Am reanalizat tot ce ştiam până atunci despre lume şi despre oameni şi chiar despre mine însămi.

Am descoperit că avem resurse infinite în adâncul nostru. Am aflat că Universul ne susţine, Dumnezeu este sus, pentru fiecare, aşa cum soarele răsare zilnic, peste toţi. Medicii de la Terapie Intensivă, de la Spitalul Universitar se întrebau, constant despre mine: „Cum de mai trăiește?!” Organele îmi cedau rând pe rând. Am fost diagnosticată cu disfuncţie multiplă de organe, am fost pe dializă.

Vindecarea fizică s-a produs lunile următoare, dar rănile sufleteşti încă au nevoie de pansamente. O cercetare anevoiasă într-un dosar penal deschis cu această ocazie îmi aminteşte constant, în ultimii ani, prin ce am trecut. Episodul acesta clar de malpraxis, confirmat în presa acelor zile și, ulterior, în raportul ministerului Sănătății referitor la Colectiv și la 2 cazuri de transfuzie greșită de sânge, printre care și al meu (în celălalt caz pacienta a decedat), apoi de mărturisirile televizate ale șefei ATI din CF2 are, totuși, nevoie de 5 ani și jumătate de cercetări pentru ca abia acum să ajungă în Justiție. Pe 19 noiembrie 2021 este primul termen în acest dosar, la Judecătoria Sectorului 1.

Între timp, Tribunalul București mi-a dat câștig de cauză în două instanțe, în alt dosar, în care am dat în judecată statul român, pentru tergiversarea cercetării legate de transfuzia greșită de sânge.

Am câștigat daune morale (modice) în primă instanță și recent au fost respinse apelurile formulate de Ministerul Public și de statul român, în același dosar. Am vrut doar să trag un semnal de alarmă asupra justiției din România. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs. http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30200000000413878&id_inst=3

În România se uită! Mult! Victimele de la Colectiv rămân o rană deschisă pentru o națiune. Alte victime știute și neștiute din spitale, tragedii ale unui sistem strâmb, în care oamenii iau foc și mor cu zile în sălile unde merg ca să se facă bine, toate sunt uitate lent, îngropate adânc în conștiința colectivă și mai ales a autorităților responsabile. Uitarea pune bandaje peste răni sângerânde! Eu vreau să ne facem bine! Aștept soluții corecte și un dram de compasiune pentru toate victimele sistemului românesc de sănătate. Cred că ar fi un semn de respect și de normalitate judecarea corectă și promptă în asemenea dosare, inclusiv pentru medicii care își fac onorabil și chiar cu pasiune datoria. Cei mai mulți dintre ei, după părerea mea.

Cum pot să uit?! Tu poți să uiți?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Conceptul CELERITATE (= viteza de lucru/ solutionare) este pentru magistratii prea bine platiti ai Romaniei doar un exotism menit sa induca in eroare justitiabilii!
    Nu exista valori prestabilite si nici cineva care sa-i traga la raspundere daca nu le respecta....Inspectia Judicara se ocupa doar de apararea privilegiilor magistratilor iar satisfactia justitiabililor este total ignorata desi acestia platesc cu timp, nervi si bnai orice contact cu vreo instanta.... Sunt mii si mii de cauze in justitia noastra solutionate dupa mult prea mult timp.... Sau respinse, sau chiar.... refuzate la judecata!...Magistratii nostri ignora complet conceptele PRODUCTIVITATE, EFICIENTA, EFICACITATE, CALITATE....Sunt interesati doar sa obtina si sa-si mentina privilegii aiuritoare, incomparabile cu cele ale magistratilor din alte state europene..
    • Like 2
  • Nume check icon
    Am citit articolele Dvs. și m-am cutremurat de fiecare data. Va urez multa multa sănătate și mai ales putere sa va bateți cu acest stat care funcționează împotriva cetățenilor lor nu de astăzi sau de ieri, ci dintotdeauna. Un stat în care cetățenii normali sunt considerați cetățeni de mana a doua, sclavi și cobaii tututor instituțiilor de stat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult