Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Medicii timișoreni spun că se confruntă cu un fenomen alarmant: persoane care susțin că sunt vaccinate și care se internează cu forme grave de covid. „Să nu fie vorba de vaccinare la chiuvetă…”

Covid-19 - spital - pat - Amanuel Sileshi / AFP / Profimedia

Foto: Profimedia

Cristian Oancea, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, spune că se confruntă cu un fenomen al pacienților care fac forme severe de Covid, deși spun că sunt vaccinați, și suspectează că existe vaccinări fictive, făcute doar pe hârtie.

„Este un fenomen «vaccinarea la chiuvetă», în care te duci să-ți faci doza de vaccin, de obicei doza unică, și primești certificat de vaccinare. Ei vin cu forme severe, se declară vaccinați, dar sunt prea severe pentru ca oamenii să fie vaccinați. Cred că în Cluj s-au mai identificat niște cazuri. Noi ne punem problema: cei care vin cu forme severe de boală și se declară vaccinați, oare chiar sunt vaccinați? Există cazuri. Oamenii induc actul medical în eroare. Această practică nu trebuie să existe, pentru că noi suntem puși în situația în care nu știm cum să-i luăm pe oameni ca să le salvăm viața. Am discutat despre astfel de cazuri, ne punem semne de întrebare, fenomenul există, dar nu pot să dau mai multe detalii”, a declarat pentru Tion.ro Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Vaccinarea anti-Covid în doză unică este făcută, de obicei, în cabinetele medicilor de familie.

Polițiștii spun că au început să facă verificări, după ce Cristian Oancea a descris situația la mai multe posturi de televiziune.

„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public (mass-media), precum că persoane infectate cu virusul SARS-CoV2, internate într-o unitate spitalicească din municipiul Timișoara, ar deține certificate de vaccinare susceptibile a fi nereale, vă comunicăm faptul că, structurile specializate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au demarat verificări în vederea clarificării tuturor aspectelor și luarea măsurilor legale care se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș, citați de Tion.ro.

Polițiștii au întocmit dosar penal in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual și zădărnicirea combaterii bolilor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Nu demult, într-un avion s-au aflat mai mulți pasageri ale căror certificate erau probabil false. În articolul original se precizează: "certificate de vaccinare susceptibile a fi nereale". Deci "inventivitatea" românească. Numai că și-au cam furat singuri căciula.
    Vaccinarea cu doză unică, Johnson &Johnson, preferată de turiști, s-a efectuat și la așa zisele maratonuri de vaccinare, pe aeroporturi și în mall, nu numai la MF. Nu înțeleg de ce atâtea discuții când orice vaccinat figurează în RENV și e specificat destul.de clar dacă medicul i-a făcut programare, ori și-a făcut singur ori a fost la vreun maraton.
    Dl dr. ar face bine să fie mai moderat în afirmații, atâta timp cât ancheta nu-i gata: e posibil ca unii meďici de familie să fi eliberat certificate de vaccinare fără vaccin dar la fel de bine se poate ca aceia să-si fi întocmit singuri certificate false. S-a întâmplat și în alte țări, nu numai în România.
    • Like 0
  • Ion check icon
    Or fi și cazuri din astea dar realitatea este că eficiența vaccinului nu mai este aia pe care o presupuneam noi acum șapte luni...
    • Like 2
  • In jurul meu o parte din persoane si-au facut test de anticorpi post vaccinare. 2 persoane au trecut la al 3lea rapel pt ca nu s-a activat din prima vaccinul. Plus, nu e garantie ca acopera toate tulpinile, si habar nu avem daca Timisoara poate testa ce fel de tulpina e acum acolo activa.
    • Like 2
  • Ancheta oficiala ce spune? Medicii aia care au fost dovediti vinovati, de ce inca sunt liberi?
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult