Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD: Școlile să rămână deschise și peste pragul de 6 la mie. Pentru asta militez

Alexandru Rafila - Oana Nicolescu

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, a pledat marți, în parlament, la audierea la care a fost invitată șefa DSP București, Oana Nicolescu, pentru păstrarea deschisă a școlilor și după depășirea ratei de incidență de 6 la mie. 

„De unde cifra 6? Există în alte țări? E o chestie de convenție, cum e 6 poate să fie și 8. (…) Și dacă e o chestie de convenție, iar eu am școli unde nu am cazuri, de ce să le închid?”, a spus deputatul PSD Alexandru Rafila, susținut de alți membri ai Parlamentului, scrie Edupedu.ro

Deputatul și-a motivat cererea spunând că închiderea școlilor și trecerea la învătământul online reprezintă „decizii care traumatizează niște copii”, și a adăugat că școlile ar trebui să rămână deschise indiferent de incidența cazurilor de Covid-19.

Șefa DSP București, Oana Nicolescu, a declarat că sprijină ideea ca școlile să rămână deschise, dar că DSP nu are un cuvânt de spus, însă „cu siguranță vom face propuneri”. „Cu siguranță vom face propuneri. Chiar este o propunere binevenită, pe care o vom discuta cu siguranță”, a afirmat Oana Nicolescu la audierile din parlament.

„Noi avem totuși o problemă cu școlile. Discutăm de București. Dacă o să mergem așa, din păcate copiii o să ajungă iar în situația să stea acasă, să fie traumatizați fizic, psihic, să nu învețe și așa mai departe. Asta apropo și de chestiunea asta, ai sau nu ai responsabilități. Cred că toți avem o responsabilitate să ținem școlile funcționale. Dacă într-o școală, de exemplu, nu am cazuri, chiar dacă este într-o zonă cu o incidență 6, trebuie să ne gândim, să le oferim posibilitatea acestor copii să meargă la școală. Adică nu putem să aplicăm așa, tot timpul, mecanic dacă vreți, niște decizii care traumatizează niște copii. Mergeți acolo, vă întâlniți și dumneavoastră cu colegii de la centrul celebru din Cotroceni și așa mai departe.

Trebuie deschisă această discuție, încerc și eu să discut cu cine pot și eu. Dar trebuie să ne gândim, totuși, că sunt școli care sunt ținute – că au un caz sau două și închidem școala. Nu prea e în regulă chestiunea asta”, a spus medicul Alexandru Rafila.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am zero respect pentru Rafila. Zero.
    • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Ba e chiar mai rau acum, caci DSP-ul nu poate face ancheta epidemiologica la timp la aparitia unui caz si sunt trimisi in online cei nevaccinati pana cand DSP-ul ajunge sa faca ancheta. Abia de atunci se scurge timpul pana cand elevii pot reveni la scoala. Lucrurile trebuiesc gandite altfel. Nu are legatura ordinul de ministru cu realitatea din teren.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult