Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Medicul Cîrstoveanu și copiii care învață lecția bunătății: „Dacă se întâmplă ceva rău și lucrul acesta nu ne face să schimbăm ceva, înseamnă că nu am învățat nimic”

Cătălin Cârstoveanu la Genesis for Life

La secția de Terapie Intensivă Nou Născuți a Spitalului Marie Curie, a ajuns în urmă cu trei luni un bebeluș foarte plăpând, care avea nevoie de o intervenție chirurgicală complicată. „A fost operat pe esofag, pentru că îi lipsea o porțiune, chirurgul nostru, fiind foarte bun, a reușit să îi apropie esofagul. Avea un kilogram și ceva. Una dintre complicații a însemnat stenoză de trahee, pentru care era nevoie de un bronhoscop rigid. Există așa ceva în spital și trebuie să suni, trebuie să fie deschisă ușa și ai la dispoziție doar un minut ca să se întâmple ceva bine... Din fericire, copilașul nostru a trăit, dar am crezut că murim cu toții acolo, doctori, asistente, chirurgi”, povestește medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției TINN de la Marie Curie. 

A hotărât că este nevoie în secție de un bronhoscop rigid, pentru ca data următoare să nu mai piardă minute prețioase ce ar putea face diferența dintre viață și moarte pentru copiii aflați în această situație. „Dacă se întâmplă ceva rău și lucrul acesta nu ne face să schimbăm ceva, înseamnă că nu am învățat nimic”, explică medicul.

Costurile unui astfel de aparat se ridică la 17.000 de euro, 15.500 de euro fiind strânși cu sprijinul Genesis Collegiate, în timpul galei caritabile Genesis for Life. Lista donațiilor rămâne însă deschisă pe platforma strângerii de fonduri. „Am doi copii și nu pot să-mi imaginez ce ar înseamna ca viața lor să fie în pericol, să știu că toată speranța mea se leagă de un aparat, de un medic și de capacitatea lui de a face o minune. Totuși mulți părinți trec prin asemenea situații și, din fericire, minunile făcute de medicul Cătălin Cîrstoveanu de la Spitalul ,,Marie Curie” sunt cu miile”, arată Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks, care a cântat la gală alături de colegul său de trupă, Andrei Zamfir.

Ioana Necula

„Am vrut să le arătăm elevilor noștri ce însemnă generozitatea”

Printre donatori s-au aflat, alături de sponsori, părinți și elevi ai Genesis Collegiate. O parte dintre aceștia din urmă au vizitat secția condusă de medicul Cîrstoveanu de la Marie Curie, unde au fost salvate de-a lungul timpului nenumărate vieți de copii.

„Cea mai potrivită modalitate prin care îi putem educa pe copii este prin oferirea exemplului personal. Programul Genesis For Life, dezvoltat din dorința de a le arăta elevilor noștri ce înseamnă generozitatea, a fost creat pentru a contribui la creșterea și dezvoltarea lor ca oameni”, crede Ioana Necula, fondatoarea Genesis Collegiate. „Genesis a pornit la drum în umră cu 20 de ani și am considerat întotdeauna că o școală bună nu presupune doar o educație formală. Presupune, cu siguranță, și așezarea acestei școli într-un context istoric și cultural, astfel încât să le deschidem elevilor noștri o perspectivă culturală, spirituală ,să încercăm să dezvoltăm acei copii cu independență de care România are nevoie”, spune Ioana Necula.

De-a lungul timpului, la TINN Marie Curie, au fost achiziționate, cu sprijinul Genesis Collegiate, un aparat de testare a surdității la copii, un scanner care le ajută pe asistente să găsească mai ușor venele bebelușilor și un aparat de hemodiafiltrare, cu ajutorul căruia poate fi făcută dializa la nou-născuți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Frumos, din partea celor ce, mai cred in ,,ROMANIA,,!
  Am calatorit (pe 24 Dragobete) spre Bucuresti - cu o damna ce mergea la spitalul Marie Curie, care mi s-a destainuit ca directoarea centrului (fara a-mi spune numele ci numai ca ar fi o persoana care a avut/are un handicap = lipsa degete...etc. (scuze nu am insistat sa cunosc amanunte) ar fi f.rea (inclusiv asistenta sa) si pretentioasa (vrea favoruri)!!!
  I-am spus ca, salariile medicilor a crescut si ca este bine sa se abtina sa mai dea ,,ciubuc doctorilor,,...
  Ma gandesc, de ce ,,ciubucarii din sanatate Nu fac cheta -numai cand li se ofera de buna voie = pentru ca, cu banii stansi sa achizitioneze ,,aparatura,, ci nu sa-i foloseasca pentru pofte personale (drumetii in lumea larga, etc...)
  • Like 0
 • - "Dacă se întâmplă ceva rău și lucrul acesta nu ne face să schimbăm ceva, înseamnă că nu am învățat nimic” - zice dr. Carstoveanu - bravo, populatia tarii, romanii, ar trebui sa stie asta, ca se-nvata la gimnaziu, dar, se constata ca majoritatea n-a invatat mai nimic, caci dau bir cu fugitii sau raman pe loc cu capul intre picioare ....... dar ce sa ceri de la popor, cand cineva care se crede scolit, zice mai sus >> " o școală bună nu presupune doar o educație formală" - ce sa zic, adanca-i cugetarea unora, tot asa se poate spune "o apa buna trebuie bauta cu gura plina" sau "o caruta buna trebuie facuta cu patru roti" - treaba bunicica ceea ce-au facut cei ce-au adunat banii pentru aparatura medicala, dar asta-i ca umbrela pentru cel ce locuieste in ploaie, de la '89 incoace, numa' asa se face, restul se fura - binele general, care ajuta si rezolva de la sine, se impune prin lupta continua, sustinuta, si dusa pe fata impotriva tuturor lichelelor societatii, de sus si pana jos, asta au facut si fac continuu popoarele civilizate, iar asta costa, poporul roman nu-i dispus sa plateasca pretul, ci o treime dezerteaza, o treime viseaza sa faca la fel iar restul stau paralizati, cu capul intre picioare, preferand sa mituiasca sau sa prade de la altii ............... in tara, vreo 16 milioane majori cu drept de vot si numai vreo cateva mii la demonstratii, (unde nu li se cere sacrificiul suprem), asta spune tot.
  • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult