Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Mediului politic și de afaceri: consumatorii nu anticipează recesiunea, ci o amplifică

oameni pe strada grabiti

 Foto Guliver/Getty Images

Unul dintre argumentele „forte” pe care contestatarii pericolulului încetinirii economice și alunecării în recesiune îl folosesc este apetitul consumerist al românilor, care nu dă niciun semn de scădere semnificativă. Și nici nu ar avea de ce, în condițiile în care sentimentul consumatorilor continuă să se afle la cote înalte, o situație reliefată și de graficul de mai jos. 

(apasă pe grafic, pentru a-l mări)

Dar, o privire mai atentă la acest grafic ne dă o veste proastă. De fapt, sentimentul consumatorilor rămâne pozitiv până în ultimul moment de dinaintea crizei și chiar un pic după aceea. Este ceea ce sugerează evoluția graficului de mai sus în preajma crizei financiare care a început în 2007. Nota bene, în 2007, când criza creditelor ipotecare din SUA devenea de notorietate, sistemul financiar american se clătina și instituții financiare precum Bear Stern’s, Fannie Mae și Freddie Mac, Merril Lynch au trebuit să fie salvate pe parcursul lui 2008 cu bani publici sau privați. Ceea ce nu s-a întâmplat cu Lehman Brothers care a fost lăsată să se prăbușească în septembrie 2008, moment în care încrederea consumatorilor români atingea maximul.

Sigur, nu poate fi ignorată contribuția liderilor de opinie, care, în toată această perioadă, au susținut în mod constant ideea că România se află la adăpost de orice pericol și că „romanii nu trebuie să se teamă“. Și dacă la nivelul de sofisticare și informare al acestora impactul crizei asupra României a fost atât de subestimat, de ce ar trebui să ne mirăm că populația a rămas încrezătoare chiar și atunci când instituții financiare majore din SUA și Europa începeau să se clatine serios. Creșterile salariale continuau să le simtă în buzunar...

Este exact tabloul pe care îl vedem și astăzi. Semnificativele creșteri salariale și de pensii de care au beneficiat românii în ultimii ani, o bună parte dintre ele pe datorie publică, continuă să se reflecte în puterea de cumpărare și în încrederea consumatorilor. Încredere care va începe să scadă doar odată cu primele concedieri și reduceri salariale, adică într-un moment care s-ar putea dovedi deja tardiv pentru luarea unor decizii de ajustare de către companii.

Asta pune afacerile din România, și nu doar, în fața unei provocări similare investitorilor de pe piețele de capital. Când știi că ești într-o piață care are o creștere devenită nesustenabilă ce faci: mergi cu „turma” și continui să investești sau ai o abordare contrară majorității? O decizie care nu este ușor de luat, pentru că nimeni nu are globul de cristal cu data începerii recesiunii. În acest condiții, alegerea între a beneficia de cele câteva procente de creștere pe care ți le mai oferă prelungirea creșterii economice și riscul de a lua o decizie de management întârziată cu pierderile asociate.

Orice șoc economic, de pildă extern, va antrena inevitabil o alterare a situației financiare a populației: șomajul va crește atât în sectorul public cât și în cel privat, salariile vor îngheța sau chiar scădea, beneficiile pentru salariați vor fi anulate și așa mai departe. Iar o astfel de situație va avea în mod cert un impact psihologic și asupra celor care ar putea să nu fie afectați financiar, dar care își văd o parte dintre rude, prieteni sau vecini pierzându-și slujba sau începând să aibă dificultăți la plata facturilor sau creditelor.

Statisticile sugerează că o parte dintre investitorii financiari și companii încep să devină precauți în anticiparea unei inversări de tendință. Și unii și alții încep să stea din ce în ce mai mult pe cash și pun punct investițiilor. Astfel, un raport recent al economistului Iancu Guda arată că cele mai mari 1000 de companii din România, care au 50% din veniturile tuturor firmelor, au marje de profitabilitate la minimul ultimului deceniu, își folosesc cash flow-urile la rambursarea creditelor și stau pe 80% din cash-ul tuturor firmelor. O abordare prudentă de sfârșit de ciclu, în pofida sentimentului încă exuberant al consumatorilor.

Și ca lucrurile să fie și mai dificile pentru companii, este foarte probabil ca, în contextul unor șocuri, sentimentul consumatorilor să acționeze ca un pendul. Adică, pe cât de optimist este înainte de șoc, ulterior el să amplifice șocul printr-o poziționare în extrema cealaltă.

Orice șoc economic, de pildă extern, va antrena inevitabil o alterare a situației financiare a populației: șomajul va crește atât în sectorul public cât și în cel privat, salariile vor îngheța sau chiar scădea, beneficiile pentru salariați vor fi anulate și așa mai departe. Iar o astfel de situație va avea în mod cert un impact psihologic și asupra celor care ar putea să nu fie afectați financiar, dar care își văd o parte dintre rude, prieteni sau vecini pierzându-și slujba sau începând să aibă dificultăți la plata facturilor sau creditelor.

Este un context care modifică sentimentul și comportamentul pe termen lung și care nu face decât să amplifice regresul economic și să facă mai dificilă ieșirea din el prin temperarea consumului. Întorcăndu-ne la graficul de mai sus, se observă cum a fost nevoie de o perioadă de 7 ani pentru a restabili încrederea consumatorilor pierdută în doar 2 ani.

Mai este un element interesant sugerat de grafic. Și anume faptul că există evoluții non-economice care pot influența sentimentul consumatorilor chiar și într-un mediu economic benign. Priviți declinul sentimentului început cu septembrie 2018 și care a continuat până la începutul anului 2019. A fost un context extrem de agitat atât politic cât și social, care a culminat spre sfârșitul lui 2018 cu o serie de decizii economice cel puțin discutabile promovate prin ordonanța de urgență. Aparent, acestea au lăsat urme adânci în încrederea consumatorului român.

Înseamnă acest lucru că, prin opoziție, comentarii publice de un pozitivism nejustificat economic sunt de dorit pentru a păstra încrederea consumatorilor? Din punct de vedere economic ar putea ajuta pe termen scurt, dar din punct de vedere etic ar fi total nejustificate. Deoarece, cu cât populația va fi mai nepregătită, mai neavizată pentru o recesiune, cu atât va avea mai mult de suferit.

Deci, domnilor lideri, economia României încetinește, iar industria se află în recesiune de câteva luni. Vă recomand franchețe și realism.

Articol publicat si pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • - crizele economice, cu anticamera "recesiunilor" sant orchestrate de bogati, care vor sa-i puna la "respect" pe saraci, ca acestia sa nu ajunga la prosperitate - asta ar insemna o independenta a saracilor, care le-ar permite sa se opuna abuzurilor multiple practicate de bogati in perioadele de "avant" economic - mai puneti la socoteala si intrecerea satanica dintre bogatii insisi si dintre statele lumii, si veti avea un film tridimensional al capitalismului pur, o scara a raului ultim, cu efecte dezastruoase in om si mediul ambiant ... - la fel a fost in toate celelalte oranduiri sociale din trecut, cu deosebirea ca mediul natural a rezistat - revolutionarul ala american zicea, "capitalismul doare" ... - iar Lenin zicea, "cand capitalismul nu mai are nimic de oferit poporului, ii ofera un razboi" - din razboi, bogatii ies mai bogati, iar saracii(care supravietuiesc) ies mai saraci ... cu durere trebuie sa spun ca un final apocaliptic general si rapid este de preferat unor nesfarsite convulsii umane periodico-sadice care nu duc la nimic bun, ci numai la suferinta si alienare tot mai adanca, si care demonstreaza ca omul nu este decat cel mai rau animal posibil a exista ... daca, prin nu stiu ce minuni stiintifico-tehnice omul ar cuceri universul, altceva n-ar face decat sa-l umple cu gunoaie si otravuri, cum face cu-al sau cuib de origine, Terra ... pesimista perspectiva, si totusi intr-acolo galopam ... - cred ca Dumnezeu are dreptate sa sfarseasca cu omul si umanitatea, si sa reconstruiasca universul si rasa umana dupa regulile Lui de existenta si functionare ...
    • Like 0
  • Personal mi-am pus economiile in siguranta (euro si franci) si am redus cheltuielile, mai putin cele cu cursurile copiilor. Criza poate incepe!
    • Like 0
    • @ Marian Androne
      - siguranta ??? - asa ceva nu exista in universul acesta in care se traieste prin intamplare, de la piatra moarta la viata omului viu ... - ti-ai pus la socoteala accidentul catastrofic de orice fel, vreo boala incurabila, hotii oficiali si calificati, devalorizarea generala a oricarei monede, si cate altele care-ar face din banii omului ceva mai slab decat hartia igienica ... - legea a doua a termodinamicii explica toate astea ...
      • Like 0
  • #Votez check icon
    Asta inseamna globalizare ! "Cei mari" fac gainarii (care sunt interzise tuturor) si "fraierii" din economiile emergente sau in curs de dezvoltare platesc !
    Din pacate economia Romaniei este total neprotejata in fata acestor gainarii, si asta cu concursul nemijlocit al BNR, inclusiv al autorului ("stalp" de baza al BeNeReului).
    Mai bine ne explica ce a vrut sa spuna "poetul" in declaratia de mai jos:

    https://www.google.com/amp/s/www.stiripesurse.ro/amp.php%3farticle_id=1311301
    • Like 0
    • @ #Votez
      Din pacate economia Romaniei este total neprotejata in fata acestor gainarii: https://newsweek.ro/investigatii/alfred-simonis-deputat-psd-din-salariu-porsche-bmw-audi-4-apartamente-o-casa-peste-1-mil-lei
      Asa ca puteti sa i intrebati pe individul asta - simonis, un alt pesedeu vajnic. O sa va explice cum este cu economia.
      • Like 2
    • @ #Votez
      Dar ,ptr INALTI PREA SMECHERI ,,politicenii psd-isti ,,criza economica este un moft !! V-ati intrebat stimati romani ,?De ce nu voteaza , Legea confiscarii ,averilor ilicite , sau care au fost dovedite de Justitie ,ca fiind furate, ( r. mazare.. drecnea,, udrea, bica,nastase , remus truica,, etc etc.. Economistii au demonstrat cu ,cifre ca ;;Daca acesti bani se vor recupera , Bugetul Romaniei se va dubla ,si romanii vor fi cu 10% mai fericiti ! Oare asa sa fie ???Ar trebui incercat .
      • Like 3
    • @ Iron Spike
      #Votez check icon
      Nu stiu ce a furat Simonis (astept sa se pronunte justitia), dar chiar sa sustii ca asta e un "mare gainar" care a adus "criza economica mondiala" pe planeta e prea mult... e un "verset" nou din aceeasi "balada" anti-pesede.
      Poate te intereseaza marile "tzepe" trase de americani lumii intregi, despre corporatii, despre externalizarea profiturilor si miscarile de capital, astfel incat cei saraci (cazul Romaniei) sa devina si mai saraci, si cei bogati-si mai bogati...
      Ramai la balada ta #rezistenta, anti-pesede si la "analizele politice" din propaganda, "AriciPogonici"...
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      #Votez check icon
      si "inalt prea jmecherii liberali" au suferit...
      poate ca ai dreptate: ciuma portocalie e frustata ca n-a lins ciolanul puterii decat 15 ani
      • Like 0
  • Să facem salariile 100 de euro pe lună și am rezolvat problema, nu mai consumăm, nu mai importăm (oricum nu producem mai nimic) și toată lumea e fericită plus că astfel devin și patronii noștri eficienți. O rugăminte am, să fiți primul care să trăiți ,, eficient " și după aia să ne povestiți și nouă cum e. Puteți să mai luați în experiment și câțiva comentatori de pe Republica care vă țin isonul cu consumerismul.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Aveti pretentii prea mari de la o societate care acum se comporta precum o pasare care a fost crescuta in captivitate o perioada indelungata, iar acum este libera sa zboare nestiind ce pericole urmeza. Aici este vorba despre disciplina, educatie financiara si viziune pe un termen mai lung, lucruri pe care romanii nu le au. Unii inca mai cred ca un frigider burdusit si un fier nemtesc pe 4 roti reprezinta "visul democratiei romanesti". Companiile profita pana in ultimul moment de fraierii care "iau cu asalt mall-urile" pentru a face bani inainte de criza. Apoi pot concedia linistite.
    • Like 5
    • @ mike
      Asa este ,,stimate ,,mike ,, Si aici la acest subiect este vorba de lipsa de educatie ! Acest ,aspect se poate vedea ,mai ales de Sfintele sarbatori , la biserica nu se inghesuie asa cum se inghesuie la mall, sa-si umfle burta cu bautura si mancare ,apoi li se face rau si suna la 112 , unde tot pe cheltuiala statului trebuie vindecat ,dar nu si de ,,prostie ,,!!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult