Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Memoriile lui Aleksei Navalnîi vor fi publicate în această toamnă la editura Litera

2021. Arestarea lui Alexei Navalnîi

Imagine surprinsă în 2021. Aleksei Navalnîi a fost arestat la întoarcerea din Germania, unde i-a fost salvată viața după ce a fost otrăvit. Foto - Moscow City Court/ AP/ Profimedia

Volumul „Patriot. Memorii”, de Aleksei Navalnîi, care cuprinde memoriile tulburătoare ale principalului opozant al lui Vladimir Putin, va  apărea în această toamnă la editura Litera, simultan cu cele peste 20 de ediții din toată lumea. În Statele Unite ale Americii, interesul pentru carte este uriaș, Knopf Publishing anunțând un tiraj inițial de cel puțin 500 000 de exemplare.  


Descris de The Wall Street Journal drept „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult”, Navalniîi a plătit cu viața criticile aduse regimului de la Moscova. În februarie 2024, el a murit într-o colonie penitenciară aflată dincolo de Cercul Polar, una dintre cele mai dure închisori din Rusia.

Aleksei Navalnîi a început să scrie volumul „Patriot” la scurt timp după ce a fost a fost otrăvit în 2020 și s-a aflat la un pas de moarte. Cartea cuprinde întreaga poveste a vieții sale: autorul își descrie tinerețea, chemarea pentru activism, căsnicia și familia, angajamentul pe care și l-a luat de a înfrunta o putere mondială care voia să-l amuțească cu orice preț și convingerea sa nestrămutată că schimbările se vor produce indiferent de cei care li se împotrivesc.

„Cartea aceasta este o mărturie atât a vieții lui Aleksei, cât și a angajamentului său neclintit de a lupta împotriva dictaturii – o luptă pentru care a pus totul în joc, inclusiv propria viață. De-a lungul paginilor, cititorii vor ajunge să cunoască omul pe care l-am iubit nespus – un om de o integritate profundă și de un curaj ferm. Istorisirea drumului său îi va onora memoria și îi va inspira pe ceilalți să lupte pentru ceea ce e drept și să nu piardă din vedere valorile care contează cu adevărat“, a spus Iulia Navalnaia, soția lui Aleksei Navalnîi.

Patriot este ultima scrisoare pentru lume a lui Navalnîi: o istorisire emoționantă a ultimilor săi ani petrecuți într-una din cele mai necruțătoare închisori de pe Pământ; un memento care ilustrează motivul pentru care principiile libertății individuale au o însemnătate atât de mare; și un apel electrizant de a continua munca pentru care și-a dat viața., se arată într-un comunicat al editurii Litera.

„Nu vreau să renunț la țara mea și nici la ceea ce cred. Nu pot să trădez nici o variantă, nici pe una, nici pe cealaltă. Dacă convingerile tale valorează ceva, trebuie să ți le aperi. Și dacă este necesar, trebuie să faci unele sacrificii.“, scria Aleksei Navalnîi pe 17 ianuarie 2024, într-una una dintre ultimele postări pe Facebook.

Aleksei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani. În 2020, el a fost victima unei otrăviri în Rusia, însă a fost transportat în Germania unde medicii au reușit să îl salveze. În ciuda tuturor riscurilor, s-a întors în Rusia, unde a fost arestat de la aeroport.

Volumul „Patriot. Memorii” va fi lansat simultan la sfârșitul lunii octombrie atât în print (ediție cartonată), cât și în format digital (ebook & audiobook).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult