Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mesaj pe contul de Twitter al lui Alexei Navalnîi: Nu pot, nu vreau și nu voi rămâne tăcut, urmărind cum prostiile pseudo-istorice au devenit o scuză pentru ruși ca să ucidă ucraineni

Procesul lui Alexei Navalnîi

Foto: Procesul lui Alexei Navalnîi desfășurat în colonia penitenciară în care este încarcerat. TASS via Alamy/ Profimedia

Miercuri dimineață, echipa care gestionează contul de twitter al lui Alexei Navalnîi, cel mai aprig adversar politic al lui Vladimir Putin, a transmis un mesaj împărțit în doisprezece fragmente, prin care se solicită proteste zilnice în Rusia împotriva războiului din Ucraina.

- Noi, Rusia, vrem să fim o națiune a păcii. Din păcate, puțini oameni ne-ar numi așa acum.

- Dar să arătăm măcar că nu devenim o națiune de oameni tăcuți și înspăimântați. O națiune de lași, care se prefac că nu observă războiul agresiv împotriva Ucrainei declanșat de țarul nostru evident nebun.

- Nu pot, nu vreau și nu voi rămâne tăcut, urmărind cum prostiile pseudo-istorice despre evenimentele de acum 100 de ani au devenit o scuză pentru ruși ca să ucidă ucraineni și pentru ucraineni că să ucidă ruși în timp ce se apără.

- Este al treilea deceniu al secolului 21 și ne uităm la știri despre oameni care ardeau în tancuri și casele bombardate. Jurnalele emisiunilor tv ne vorbesc despre amenințări reale de a începe un război nuclear.

- Eu sunt din URSS. M-am născut acolo, iar fraza principală din copilăria mea a fost „lupta pentru pace”. Fac apel la toată lumea să iasă în stradă și să lupte pentru pace.

- Putin nu este Rusia. Și dacă există ceva în Rusia în acest moment de care poți fi cel mai mândru, sunt cei 6.824 de oameni care au fost reținuți pentru că, fără niciun apel, au ieșit în stradă cu pancarte pe care scria „Fără război”.

- Unii spun că cineva care nu poate participa la un protest și nu riscă să fie arestat pentru asta nu poate face apel la el. Sunt deja în închisoare, așa că cred că pot.

- Nu mai putem aștepta. Oriunde te-ai afla, în Rusia, Belarus sau în cealaltă parte a planetei, mergi în piața principală a orașului tău în fiecare zi a săptămânii și la 14:00 în weekend și în zilele de sărbătoare.

- Dacă sunteți în străinătate, veniți la ambasada Rusiei. Dacă puteți organiza o demonstrație, nu ezitați să o faceți în weekend. Da, poate doar câțiva oameni vor ieși în stradă în prima zi. Și în a două un număr și mai mic.

- Dar trebuie, strângând din dinți și învingând frica, să ieșim și să cerem încetarea războiului. Fiecare persoană arestată trebuie înlocuită cu doi noi protestatari.

- Dacă, pentru a opri războiul, trebuie să umplem închisorile și dubele de poliție cu noi înșine, vom umple închisorile și dubele de poliție cu noi înșine.

- Totul are un preț, iar acum, în primăvara lui 2022, trebuie să plătim acest preț. Nu e nimeni altcineva care să o facă pentru noi. Vă îndeamn să fiți împotriva războiului. Trebuie să fim împotriva războiului.

- Alexei Navalnîi este închis deja de peste un an de zile într-o închisoare de maximă siguranță din Rusia, după ce în februarie 2021 s-a emis un ordin pentru executarea a 2 ani și 8 luni de închisoare pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată, în timp ce era internat în Germania unde era tratat pentru otrăvire cu un agent neurotoxic. Alexei Navalnîi a acuzat Kremlinul că l-a otrăvit, dar Moscova a respins acuzațiile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult