Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Merg în vacanțe ca să fotografiez locuri sau ca să mă văd pe mine în relație cu acele locuri? Merg la sală ca să îmi modelez corpul sau ca să simt energia vitală?

Femeie conducând

Foto: Profimedia Images

Când formulăm intenții, cred că, în fapt, le confundăm cu acțiunile, cu faptele pe care le vrem în viața noastră. Listele noastre de intenții sunt mai mult liste de dorințe.

Intenția nu este fapta pe care o proiectăm, nici ce ne dorim de mâine de la noi sau de la viață. Intenția este energia conștientă care va alimenta fapta, arderea aceea explozivă din motorul rachetei, la lansare.

Acțiunile care eșuează au în spatele lor, de regulă, intenții neclare, neconștientizate, sau sentimente de neajuns, de insuficiență: vreau să arăt mai bine în ochii altora, vreau să câștig fiindcă sunt încă sărac, vreau să dovedesc părinților că pot, vreau să îmi construiesc o imagine mai bună, vreau să primesc iubire sau apreciere de la un altul, vreau să fiu fericit, vreau să fiu sănătos, pentru că îmi e frică de suferință, de viață. Vreau să lupt ca să evit ce poate fi rău. Cam așa funcționăm cu toții, dacă suntem sinceri - cu intenția de a ne feri, ne a ne dovedi sau de a ne face plăcuți.

O intenție puternică este de tipul ”vreau să văd cum altfel pot întra în echilibru natural corp-minte-emoție, cum altfel, prin ceea ce întreprind, pot înțelege lucruri despre mine, cum pot ajuta sau ghida, cum pot inspira, cum îi pot lăsa pe alții să fie, fără să judec. Vreau să trec prin suficiente contraste, fricțiuni și emoții care să mă ajute să conectez mai bine punctele dintre mine și mine, dintre mine și celălalt.”

Dacă cresc un copil, sigur că îl vreau sănătos și fericit. Dar, în spatele rolului meu de părinte, care este de fapt, intenția care-mi alimentează dorințele și, apoi, faptele? Ce tip de om creează educația pe care cred că o dau: îl cresc ca să aibă onoare, ca să fie deschis sufletește și capabil de sinceritate și vulnerabilitate? Îl cresc ca să fie curajos și aventuros? Ca să se caute pe sine sau ca să cadă repede într-un algoritm de securizare financiară? îl cresc ca să lupte? îl cresc ca să se întreacă cu alții? îl cresc ca să ia o diplomă? Îl cresc cu senzația că trebuie să fugă mereu de propria insuficiență? Care e intenția din spatele fericirii pe care i-o doresc? Ce alimentează zi de zi modul în care îi vorbesc copilului meu? Ce tip de energie personală îl propulsează?

Merg în vacanțe ca să fotografiez locuri sau ca să mă văd pe mine în relație cu acele locuri? Merg la sală ca să îmi modelez corpul sau ca să simt energia vitală în forma ei alertă, trează, creatoare? Conduc o afacere ca să strâng bani sau ca să leg rețele de bine între cei din jurul meu? Îmi caut un partener ca să mă umplu cu atenția lui sau ca să dansez gol, în fața tuturor oglinzilor pe care mi le arată el?

Fiindcă suntem obișnuiți să muncim, să acționăm, să luptăm, ne e greu să imaginăm chimia focului acela de propulsie. Fiecare faptă este o rachetă, de la spălatul pe dinți, la scrierea unei cărți.

Și e lumea plină de fapte, ca o sufragerie suprasaturată de bibelouri vechi și noi. Numai unele dintre ele sunt, cu adevărat, obiecte de artă. Pentru că fiecare din ele, mari sau mici, sclipitoare sau discrete, au o calitate care transcende timpul, o eleganță care vine din intenția celui care le-a creat.

Deci, acum, la început de an, intențiile noastre nu ar trebui să arate ca un ”to do list”. Nici să simțim nevoia să le articulăm pentru urechea altora. Intențiile noastre ar trebui să fie o stare lungă de tăcere și conștientizare a energiei din spatele tuturor acțiunilor. Uneori, nici nu e nevoie să îți propui să faci. 

Acțiunile curg de la sine după ce ai calibrat focul din motor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult